Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BaSe
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a BaSe Če jan 20, 2005 7:48 pm

lublancan je napisal/-a:oment si pozabu da tehničnega pregleda ni
in da vozjo korete

vedt morš tud u kakšnih stanovanjih živijo tisti k so na socialni podpori, pa tisti z minimalno plačo, ki si ne morjo prvoščt zdravstvenih uslug

tud v naši "grozni" sloveniji folk ne žvi v prikolcah in barakah (razn romou)

jup je res pri njih mora meti avto 4 kolesa in luči mu morajo svetiti, pa ga škif niti pogleda ne, kaj šele zaustavi :P

je pa res da tisti "socialni" problemi so bol invalidi in LENUHI, ker semo se v SF pogovarjali z domačinom, pa je reko, da znaš vsaj šrufncigar v roko pripim in kljuko na vratih menjat si bogataš :shock: RES oni nič ne naredijo sami, še serviser jim hodi žarnice menjavati :? tak da če se znajdeš oz. znaš kaj naret si CAR 8)

je pa od našega soseda nečak v kanssas citiyu doma, pa je šel v ameriko z končano osnovno šolo, zaj je pa bogataš privatnik, ker popravlja po stanovanjih vodovodne pipe ki spuščajo :P

_Jerry_
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a _Jerry_ Če jan 20, 2005 7:49 pm

lublancan je napisal/-a:oment si pozabu da tehničnega pregleda ni
in da vozjo korete

vedt morš tud u kakšnih stanovanjih živijo tisti k so na socialni podpori, pa tisti z minimalno plačo, ki si ne morjo prvoščt zdravstvenih uslug

tud v naši "grozni" sloveniji folk ne žvi v prikolcah in barakah (razn romou)

Res je. USA je raj za delavne ljudi, SLO pa raj za lenuhe. That's IT ;)

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Če jan 20, 2005 9:11 pm

To, da je ogromno ljudi, ki v ZDA zivijo po trailer parkih LENIH pa precej drzi.

Poglejte primer:
V Californiji je minimalna placa ~$7/uro. Se pravi, da 180ur/mesec pomeni $1260/mesec. V Sacramentu, ki ni ravno najcenejse mesto za zivet, se lahko najame sobo s stroski vred za recimo $400. Zracunajte, koliko enmu mulcu ostane, tud ce da $200 za zdravstveno zavarovanje in morda $100 na mesec za davke. Dovolj, da zivi cisto normalno zivljenje, vsaj po slovenskih merilih. In tudi normalen avto si lahko kupi. Ce pa se kako malenkost dela zvecer, je pa ze na konju, za slovenske pojme.
Ali pa ce gledas par, oba na minimalcu, ce delata v McDonaldsu, si lahko privoscita ze cisto normalno najemnisko stanovanje, 80m2, itd. Slovesnki par na minimalcu, khm, tezko primerjati.

Problem pa je, ker si dostikrat folk privosci stvari, k si jih Slovenc na minimalcu nikol ne bi. Recimo zajtrkovanje po restavracijah, nakupi si kup enih stvari, katerih Slovenci na minimalcu sploh ne pogresajo. Pac, zjodlajo dnar, saj vemo da ni tezko :D .

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Napisal/-a lublancan Če jan 20, 2005 9:21 pm

masimo je napisal/-a:To, da je ogromno ljudi, ki v ZDA zivijo po trailer parkih LENIH pa precej drzi.

Poglejte primer:
V Californiji je minimalna placa ~$7/uro. Se pravi, da 180ur/mesec pomeni $1260/mesec. V Sacramentu, ki ni ravno najcenejse mesto za zivet, se lahko najame sobo s stroski vred za recimo $400. Zracunajte, koliko enmu mulcu ostane, tud ce da $200 za zdravstveno zavarovanje in morda $100 na mesec za davke. Dovolj, da zivi cisto normalno zivljenje, vsaj po slovenskih merilih. In tudi normalen avto si lahko kupi. Ce pa se kako malenkost dela zvecer, je pa ze na konju, za slovenske pojme.
Ali pa ce gledas par, oba na minimalcu, ce delata v McDonaldsu, si lahko privoscita ze cisto normalno najemnisko stanovanje, 80m2, itd. Slovesnki par na minimalcu, khm, tezko primerjati.

Problem pa je, ker si dostikrat folk privosci stvari, k si jih Slovenc na minimalcu nikol ne bi. Recimo zajtrkovanje po restavracijah, nakupi si kup enih stvari, katerih Slovenci na minimalcu sploh ne pogresajo. Pac, zjodlajo dnar, saj vemo da ni tezko :D .

zakaj majo pa eni pol 2 službi pa komi pridejop skoz mesec?

pa morš vedt da so zakoni različni glede na zvezno državo in da u centralni ameriki, na severu in jugu jim ni tolk fajn k na obalah
podpis

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Če jan 20, 2005 9:48 pm

Kaj naj recem... Saj imas prav, Amerika je velika in obstajalo bogati in revni predeli, tako da ne gre posplosevati.

Ampak, ce pogledas ze moj primer, koliko se dobi na minimalcu, se vidi, da se da z varcnim zivljenjem cisto dobro skoz priti. Najbrz je v Alabami minimalec malenkost nizji, kot v Californiji, zato pa se prav gotovo dobi sobo za manj kot $400 na mesec.

To, da pa mnogi s tem denarjem ne pridejo skozi in se zato odlocijo, da ne bodo sploh delali in so raje na socijalni podpori, je pa ze drugi problem. Saj pravim, z denarjem je treba znat delat.

To, da pa nekateri delajo dve sluzbi, itd. Nekateri pravijo, da je bolj pomembno kaksne odhodke imamo, kot pa koliko zasluzimo. Se pravi, nekdo, ki odplacuje $3000 mesecno posojilo za hiso, $1500 mesecno gre za kredit za tri avtomobile, hodi na $100 vecerje, itd mu je tudi $100.000 letno ful premalo :D .

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če jan 20, 2005 10:26 pm

Ko sem prebiral večino postov v tej temi si ne morem kaj da se nebi pošteno nasmejal. Nekateri res preveč verjamete v obljubljeno deželo. Kdor sanja, da se bo preselil čez lužo, naj vsaj diplomira pri nas, da bo imel neko primerno osnovo za dobro zaposlitev. Sicer pa brez diplome (zaradi stroge priseljenske politike) sploh ni mogoče dobiti zelene karte. Tisti optimisti, ki mislijo, da lahko mesec preživiš s 1000 in nekaj USD, se pošteno motijo. Nekaterim to sicer uspeva, ampak za ceno nemogočih življenjskih pogojev in slabe prehrane. Večina poceni hrane se v ZDA proda v fast food restavracijah, kjer vladajo za naše razmere nemogoči higienski pogoji, pa tudi kvaliteta sestavin je pod vsako mejo razuma (kdor je že jedel v Mc Donald's v ZDA ve o čem govorim).

Če pa želiš imeti kvaliteto življenja, ki jo imamo pri nas, pa je potrebno precej več denarja.

Še na kratko o tistem "uspešnežu," ki je kupil M3 tako po diplomi. Verjetno je uspel dobiti dobro službo, ali pa je vse tvegal in bo v nekaj letih pristal na med top managerji ali pa v trailer parku ob socialni podpori.

Skratka, ZDA so mogoče dežela priložnosti, ampak samo za tiste, ki znajo svoje znanje dobro vnovčiti. Ostali pa ostajajo v povprečju, kjer se je potrebno še vedno precej mučiti za vsakdanji kruh.

Lp Tristan01

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Če jan 20, 2005 10:48 pm

Seveda... Tako kot kjerkoli drugje, je treba tudi v ZDA delati, da se dobro zivi. Prav tako je pomembna izobrazba. Kar se tice imigracije v ZDA, pa je seveda tezko.

Kar pa se tice prezivetja z minimalno placo... Hmm, dejansko se da preziveti. In to tocno tako kot sem ze napisal. Nenazadnje marsikateri student v ZDA s takimi dohodki prezivi. Samostojno, brez pomoci starsev, itd. VENDAR, ni pa to potem zivljenje, kot si ga morda kdo predstavlja. Je treba biti skromen. Nimas svojega stanovanja, ne ostaja denarja za zuranje, in kaj vem kaj ze. Pac skromno zivljenje. Ne prehranjujes se v fast food restavracijah pac pa doma. Nenazadnje, spageti niso v ZDA nic drazji kot v Sloveniji :lol: .

koc
Nov uporabnik

Napisal/-a koc Če jan 20, 2005 11:30 pm

nism mogu mimo brez nekaj besed, k sem vidu tole debato. namreč, lani pozimi sem v californiji skoraj pol leta delou kot smučarski učitelj.že narava dela je taka, da spoznaš ful ljudi, se z njimi pogovarjaš itd. učil sem res ful folka iz cele usa.tko, da sem kr velik zvedu.nočm bit nesramen, sam se mi zdi , da tlele eni govorite k se vam ne sanja glih. glede koret, k jih vozjo američani: res majo velke avte, sam vrednost povprečnga cara tam je po mojem mnenju še enkrat večja kot cena povprečnga cara v slo, večina terenci in pick upi, povprečna mašina 3.0 V6 (pr nas je že 1.4 malce nad povprečjem :D itd. res da vidš enga na tisoč zlupanga, ampak to tud pr nas.glede zaslužkov pa: sam sem zaslužu vsaj še enkrat več koz , če bi bil smučarski učitelj v slo, če ne štejem tringeltov, ki jih je blo v eni sezoni 250.000sit, pa še davke dobim februarja nazaj. en frend (američan) je polet delou kot malar:800.000sit mesečno. cene so pa v povprečju precej podobne našim, določene stvari seveda dražje sam , če upoštevamo pomemben podatek, da je benz 100 sit/l smo tam tam s cenami. u glavnem, menm, da je tud povprečnmu človeku tam velik lažje žvet, poleg tega pa če maš ambicije se lahko povzpneš v višave. nism noben pro-američan, folk je v glavnem čudn, zato pa sem kljub višjim zaslužkom pršu nazaj in se bom v usa po vsej verjetnosti vrnu sam kot turist. razen, če janša ne bo šu s telimi davki predeleč :D

koc
Nov uporabnik

Napisal/-a koc Če jan 20, 2005 11:37 pm

aja, pa prevozu sem 12.000 milj po kaliforniji, nevadi in arizoni, pa sem plačou sam eno mostnino čez bay bridge v San franciscu 2 $, Golden gate đabe, Hoover dam đabe in vse ostale đabe.v glavnem naše avtoceste so ovčje stezice proti ameriškim, zarčunat pa kr znajo.tako potovanje bi v slo(seveda bi jo mogu ene 100x obkrožt :D )pršlo pravo premoženje.pa še bi lohk naštevou........

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Pe jan 21, 2005 12:26 am

koc:
100% se strinjam s tabo; tudi na osnovi izkusenj, ne pro-amersike naravnanosti.

Nekateri poznate koga v ZDA, ki mu gre kao tezko in mora delat dve sluzbi ali pa ima kaksne zdravstvene probleme in mu gre zato slabo, ipd. Ne slisite pa ozadnja teh zgodb. V ZDA so ljudje za slovenske pojme precej "razvajeni". Marsikaj, kar se v Sloveniji jemlje za luksuz je tukaj nekaj popolnoma normalnega, celo med revnejsimi sloji.

- Ce ostanem pri avtomobilih. Tu je nekaj normalnega, da se ima par avtov. Celo v najbolj revnih cetrtih se da videt zelo solidne avte s hudimi masinami. Morda malo starejse, ampak se vedno je to treba !vzdrzevati!, tankati.
- Kar se masin tice, v ZDA se skoraj ne da kupiti avto z 1.4l masino, ker je to kao presvoh. Najsibkejsi BMW, ki ga trenutno v ZDA prodaja ima 2.5l masino, Mazda 3 se tle dobi le z 2.0 in 2.3l masino, Honda Accord se prodaja le z 2.4 in 3.0 masino, ...
Podobno je tudi z opremo. Usnje, ... je hudicevo razsirjeno, skoraj nekaj normalnega.

To pa normalno stane vec kot osnovni modeli, ki se prodajajo kje drugje. Ampak to tle folk kupuje. Ker si lahko privosci. In to je normalno. Ampak seveda stane. In zato potem z lahkoto porabi toliko vec denarja, sploh ce imas par taksnih avtov, pa ceprav malo starejsih. Nekateri delajo dve sluzbi, da bi si privoscilo to, ker se jim zdi, da je to minimalno sprejemljivo.
Medtem, ko se kak Slovenc, ki fura 5 let starega Clio-ta 1.4 niti pod razno ne pocuti reveza in mu na kraj pameti ne pade, da dela dve sluzbi, da bi zasluzil za V6 cliota :P .

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Pe jan 21, 2005 12:57 am

Nisem najbolj preprican, da je avto v ZDA statusni simbol, kot je nekdo zgoraj omenil.

Sicer so ljudje, ki jim je avto blazno pomemben in zato vlagajo vec denarja v avte. Se posebno mladina da dosti na hude feltne, spojlerje, temne sipe, sportne auspuhe, itd. Skratka, tako kot drugje po svetu. Ampak, na splosno, je veliki vecini bolj pomembna hisa, njena lokacija in vse kar je s tem povezano.

Ce se komentiram za tistega deckota, ki si je kupil M3 takoj, ko je dobil prvo sluzbo:
Nic posebnega ni. Frisni inzenir racunalnistva. Dobil je sluzbo, vzel je kredit za 5 let in to je to. In sedaj placuje dobrega jurja $$$ na mesec. Big deal. Seveda pa se vecina frisnih inzenirjev racunalnistva ne odloci za kaj takega. Raje sparajo za svojo hiso (za downpayment) ali kaj podobnega. Zdej pa fantje in dekleta, hitro na FRI ;)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Pe jan 21, 2005 2:56 am

a skiroji so tud kj cenej tm k tle?

Uporabniški avatar
BaSe
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a BaSe Pe jan 21, 2005 11:48 am

koc je napisal/-a:aja, pa prevozu sem 12.000 milj po kaliforniji, nevadi in arizoni, pa sem plačou sam eno mostnino čez bay bridge v San franciscu 2 $, Golden gate đabe, Hoover dam đabe in vse ostale đabe.v glavnem naše avtoceste so ovčje stezice proti ameriškim, zarčunat pa kr znajo.tako potovanje bi v slo(seveda bi jo mogu ene 100x obkrožt :D )pršlo pravo premoženje.pa še bi lohk naštevou........

alo kaj ti si bil na enaki poti ko jaz?: Los angeles, San Diego, Phoenix, g. Canyon, Las Vegas, ove doline in gore :P, Sacramento, San Francisco (to sem naštel samo "večja" mesta)

to pa je res kot je nekdo napisal, da so zelo razvajeni, bo mel 5$ v roki pa namesto, da bi šel v trgovino kaj kupit, bo raje šel na zajterk ali kosilo ven :P
Aja pa še to informacijo mam če sta 2 zakonca in imata službe, se da lepo preživet in če lepo šparata, si že lahko čez kake 3-5 let privoščita pritlično hišo :D

avti pa tak........ samo grmi mimo tebe :D

koc
Nov uporabnik

Napisal/-a koc Ne jan 23, 2005 6:20 pm

BaSe je napisal/-a:
koc je napisal/-a:aja, pa prevozu sem 12.000 milj po kaliforniji, nevadi in arizoni, pa sem plačou sam eno mostnino čez bay bridge v San franciscu 2 $, Golden gate đabe, Hoover dam đabe in vse ostale đabe.v glavnem naše avtoceste so ovčje stezice proti ameriškim, zarčunat pa kr znajo.tako potovanje bi v slo(seveda bi jo mogu ene 100x obkrožt :D )pršlo pravo premoženje.pa še bi lohk naštevou........

alo kaj ti si bil na enaki poti ko jaz?: Los angeles, San Diego, Phoenix, g. Canyon, Las Vegas, ove doline in gore :P, Sacramento, San Francisco (to sem naštel samo "večja" mesta)

to pa je res kot je nekdo napisal, da so zelo razvajeni, bo mel 5$ v roki pa namesto, da bi šel v trgovino kaj kupit, bo raje šel na zajterk ali kosilo ven :P
Aja pa še to informacijo mam če sta 2 zakonca in imata službe, se da lepo preživet in če lepo šparata, si že lahko čez kake 3-5 let privoščita pritlično hišo :D

avti pa tak........ samo grmi mimo tebe :D

Ja, tud jest sem ubral podobno pot kot ti, bil sem se v Mehiki,Tihuani, pa frenda sem su pogledat v Salt Lake City.drgac so pa avti res mrcine,V 8 je po mojem najpogostejsa masina, pred V6, defenitivno pa pred 4 cilindri, ki so ze prava redkost, ce karekiram. Oprema je v povprecju ze v osnovi huda, jest sem si kupu subaru xt, 89 letnik pa je ze mel klimo, elektricne pasove, zracno vzmetenje, 4x4 in se svasta, dal sem pa 800$.tko, da evropejc tezko dojema razmere tam,sam sem mel takrat doma Puntota JTD in k sem folku kazou slike, niso mogl verjet, da sploh obstaja tko mehn avto, k sm jim pa reku, da je dizel jim pa sploh no blo nc jasn.tam so cist vsi kombiji bencinar, fotr me je prsu pogledat z eno druzbo, so najel avtodom, 8.0 litrski bencinar V10, jim je zru od 30 do 40 litrov.odbita scena

_Jerry_
Uporabnik

Napisal/-a _Jerry_ Ne jan 23, 2005 9:47 pm

Masimo, v kateri drzavi si? Koliko casa mislis se ostat gor? A bos pripeljal kaksnen stroj, ko prides nazaj? :D

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Po jan 24, 2005 2:50 am

Jerry:
Sem v CA. Ni znano se kako dolgo. Tudi nacrtov kaj pripeljati, ce sploh kaj, se ni.

koc:
Tista, da je V8 najpogostejsa masina je malo huda. Saj jih je kar nekaj, ampak je V6 vseeno dosti bolj razsirjena. Mislim, da je povprecna cena prodanega novega avtomobila v ZDA okoli $25.000. Lahko pa to koga zavede. Namrec za $25.000 se v ZDA dobi precej vec kot v Evropi. Toliko je recimo polno opremljeni Accord V6, ki v Sloveniji stane ~7.5 mio SIT.

Drugace pa, glede na to, da je nakup novih avtomobilov v ZDA, vsaj zaenkrat se, bistveno ugodnejsi kot v Evropi, je to potencijalna poslovna priloznost. Pri drazjih avtomobilih so razlike v ceni vredne zapletov povezanih z uvozom.

Torej, ce kdo namerava kupiti boljsene novega BMW, MB ali Volva za dober mio SIT ceneje, sem se pripravljen potruditi, avto kupiti preko European delivery-a in mu ga pustiti. :idea:

koc
Nov uporabnik

Napisal/-a koc Po jan 24, 2005 7:44 am

Tista, da je V8 najpogostejsa masina je malo huda. Saj jih je kar nekaj, ampak je V6 vseeno dosti bolj razsirjena. Mislim, da je povprecna cena prodanega novega avtomobila v ZDA okoli $25.000. Lahko pa to koga zavede. Namrec za $25.000 se v ZDA dobi precej vec kot v Evropi. Toliko je recimo polno opremljeni Accord V6, ki v Sloveniji stane ~7.5 mio SIT.

Priznam, če dobro pomislm sem mogoče res pretiravou z izjavo , da je V 8 najpogostejsi. mors vedt, da sem zivel v okolici Lake Tahoe in tam ma folk zarad zimskih razmer še pogostejse v lasti terence nin sem preprican, da ce bi delal statistiko na parkiriscu mojega smucisca (Northstar at Tahoe), da bi zmagali V8.seveda pa hodjo smucat premoznejsi in v mestih avti seveda niso tko velki, sem opazu.

kje pa si v CA.bay area?

masimo
Nov uporabnik

Napisal/-a masimo Po jan 24, 2005 6:32 pm

Ja, to mas pa res prav. Pred smucisci prevladujejo zverine. 4x4, V8, itd :)
Jaz se grem bike DH na Northstar at Tahoe. Sem pa dve uri juzneje, po I-80, na pol poti do bay area.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jan 24, 2005 7:55 pm

masimo je napisal/-a:_Jerry_:
Omenil si, da si lahko zdomec ob trajni vrnitvi iz tujine domov pripelje avto brez placila carine. To se mi sicer zdi krasno (sem namrec en tak zdomec), ampak nisem najbolj preprican, da drzi. Kolikor jaz vem, lahko zdomec domov pripelje le za $8.000/osebo skupnega premozenja. Pohistva, tehnike, oblek, ... pa se kar hitro nabere za $8000, tako da bolj malo, ce sploh kaj, "ostane" za avto. Od kot ti navedeni podatek?

[/u]

Ja sej kej na obiske domov hodš ne ? Sej ne zvlečeš vse robe naenkrat nazaj.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
fastfury
Novinec

Napisal/-a fastfury Po jan 24, 2005 8:34 pm

zanimivo, da noben ni omenju varnosti?! Jz osebno se ne bi počutu prou preveč varno kjer ma skor vsaka družina en shotgun v bajti in vsak gangsta po en uzi v roki :?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov