Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER To feb 01, 2005 12:39 pm

Načeloma je stvar taka. UE izdaja VD do 80 leta starosti lastnika VD. Ker v tem času lahko pride do posabšanj zdravja voznika je zdravnik dolžan obveščati UE o vseh zdravstvenih omejitvah, ki se nanašajo na varno vožnjo. Torej, če vam recimo naknadno ugotovijo (torej po opravljenem VD) da imate dioptrijo potem je zdravnik, ki je to ugotovil dolžan obvestiti UE o omejitvi. UE vas nato pozove, da se zglasite pri njih, da vam omejitev vpišejo v VD. To je teorija, ki pa se dandanes še ne dogaja prav pogosto. Lahko pa se zgodi, da boš dobil poziv UE, da prinesi VD, da ti vpišejo omejitev - vozi z očali ali kon. lečami!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko To feb 01, 2005 12:55 pm

BiMMER je napisal/-a:Načeloma je stvar taka. UE izdaja VD do 80 leta starosti lastnika VD. Ker v tem času lahko pride do posabšanj zdravja voznika je zdravnik dolžan obveščati UE o vseh zdravstvenih omejitvah, ki se nanašajo na varno vožnjo. Torej, če vam recimo naknadno ugotovijo (torej po opravljenem VD) da imate dioptrijo potem je zdravnik, ki je to ugotovil dolžan obvestiti UE o omejitvi. UE vas nato pozove, da se zglasite pri njih, da vam omejitev vpišejo v VD. To je teorija, ki pa se dandanes še ne dogaja prav pogosto. Lahko pa se zgodi, da boš dobil poziv UE, da prinesi VD, da ti vpišejo omejitev - vozi z očali ali kon. lečami!

sam veš kaj je problem
- Tega, da bi klicali se zaenkrat ne dela
-- ko si delal izpit in si imel recimo očala, te pol zafrkavajo in moraš plačevati na vsake 2 - 5 let pregled + podaljšanje!!! + tega, če si normalen človek, že sam skrbiš za to, da dobro vidiš , se pravi moraš še očala menjati in hoditi na preglede -> se pravi dvojno plačuješ!!
-tisti , ki pa niso imeli očal, jim pa kar podelijo izpit do 80 leta!! Ja fak a ta človek pa pri rečmo 30ih nebo imel problemov??Al pa raje pri 50ih!! Ne ampak njemu ni treba ničesar delati, jaz imam pa že od 12ega leta ISTO dioptrijo ( -1.25) pa me jeb..ejo na dve leti!! Zadnji pregled sem ful puzdil in so mi komaj podaljšali za 5 let :evil:

Sej ta država je itak čist u kurcu!!!
Če si bogat, te nagradi, če vkradeš čips greš v zapor, če pa vkradeš 10+ MIO pa itak ni blema, reskiraš 1 MIo in dobiš Čeferina in je ok!!
Če si pa reven, te pa država sam še bolj v drek tlači :x

kdaj se bo kej uredilo v tej državi??? (retorično vprašanje!)

Uporabniški avatar
matcho
Uporabnik

Napisal/-a matcho To feb 01, 2005 12:59 pm

Jaz sem tudi dobo očala kasneje kot sem pa vozniško dobo. In nimam niti v vozniški napisano da jih morem met, vozniško dovoljenje pa mi velja še malo manj kot 60 let.

Nikoli nobenih problemov, tak da glede tega sploh ni panike. Nimam pa neke katastrofalne dioptrije.
Slika

Uporabniški avatar
Gregzhyi
Nov uporabnik

Napisal/-a Gregzhyi To feb 01, 2005 1:12 pm

Naredu izpit pa še dobr vidu.

Kasneje ugotovil, da me nekaj vid izdaja in si seveda nabavu očala. Skoz čekiram dioptrijo in tudi nosim očala za svojo varnost in varnost ostalih. Valjda u izpitu ni napisan, da vozim z očali.

Me pa zanima kaj se bo zgodl, ko me bo kak policaj začel zajebavat zaradi očal. Da zadostim zakonu je najbolj, da si jih takrat pod zic vržem in ga zbijem po tleh, ker ga nam dobr vidu? Kako dokažeš naprimer, da imaš sončna očala z dioptrijo? Ali pa sredi noči, da nosiš leče?

Ja izpit ti pa itak podaljšajo do nezavesti. Če bom jaz pri 80ih še vozu bom car. Upam, da se bom prej umaknu iz prometa, ker vidim kaj starci delajo po cesti.

No itak diskriminacija. Tisti, ki morajo na preglede zaradi vida, morajo opraviti kompleten zdravniški pregled. Pošteno?

Priporočam, da na podaljšanje vozniške uletite brez očal (pa magari z belo palčko al pa da vas nekdo pod roko prime).
Tejkitizi

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 To feb 01, 2005 1:40 pm

Jz mam sončna očala z dioptrijo. Pa Še prou tako zgledajo sploh ne da bi mele dioptrijo. Pa že čakam več kot leto da me ustavljo policaji in mi težijo za učala pa me prasci nočjo ustavt. Pa bi jih prou rad enkrat mal zajbaval. :twisted: :twisted: :twisted:
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a daewoo_rugby To feb 01, 2005 2:25 pm

andrej777 je napisal/-a:Jz mam sončna očala z dioptrijo. Pa Še prou tako zgledajo sploh ne da bi mele dioptrijo. Pa že čakam več kot leto da me ustavljo policaji in mi težijo za učala pa me prasci nočjo ustavt. Pa bi jih prou rad enkrat mal zajbaval. :twisted: :twisted: :twisted:
ej fora je da jm lahko enostavno rečeš, da jih nej proba, to bi jst reku, par postov viši, pa če si naknadno donu očala pa da ti ne piše v izpitu ti nč ne morjo. Men nč ne težijo pa nimam slike s špegli, pa vozm z njimi. :D

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 To feb 01, 2005 2:57 pm

daewoo_rugby je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:Jz mam sončna očala z dioptrijo. Pa Še prou tako zgledajo sploh ne da bi mele dioptrijo. Pa že čakam več kot leto da me ustavljo policaji in mi težijo za učala pa me prasci nočjo ustavt. Pa bi jih prou rad enkrat mal zajbaval. :twisted: :twisted: :twisted:
ej fora je da jm lahko enostavno rečeš, da jih nej proba, to bi jst reku, par postov viši, pa če si naknadno donu očala pa da ti ne piše v izpitu ti nč ne morjo. Men nč ne težijo pa nimam slike s špegli, pa vozm z njimi. :D

Ne jz mam v izptu :"vozi z očali ali kontaktnimi lečami". Vem da mu jih lahko dam probat. Samo vsen bi ga mal zajbaval. Al pa uprašal če bi verjel če bi reku da mam leče. :lol: :lol: Seveda če bi se sploh spravu težit.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER To feb 01, 2005 6:58 pm

Nikjer ni napisano, da je prepovedano voziti z očali. Torej, tisti ki nimamo očal napisanih pod omejitev jih z lahkoto lahko nosimo, ne da bi se kdo kaj vtikal. Če pa očal ne nosimo in imamo omejitev je pa to druga pesem...
Torej, načelo, da od viška ne boli glava! :lol:
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 Sr jun 14, 2006 8:22 pm

Gricko je napisal/-a:-- ko si delal izpit in si imel recimo očala, te pol zafrkavajo in moraš plačevati na vsake 2 - 5 let pregled + podaljšanje!!! + tega, če si normalen človek, že sam skrbiš za to, da dobro vidiš , se pravi moraš še očala menjati in hoditi na preglede -> se pravi dvojno plačuješ!!
-tisti , ki pa niso imeli očal, jim pa kar podelijo izpit do 80 leta!! Ja fak a ta človek pa pri rečmo 30ih nebo imel problemov??Al pa raje pri 50ih!! Ne ampak njemu ni treba ničesar delati, jaz imam pa že od 12ega leta ISTO dioptrijo ( -1.25) pa me jeb..ejo na dve leti!! Zadnji pregled sem ful puzdil in so mi komaj podaljšali za 5 let :evil:
(retorično vprašanje!)

Sorry da odpiram staro temo, ampak me zanima nekaj. Kaj če po petih letih ne podaljšaš izpita ?
Danes sem tako besen zaradi glupe slovenske birokracije, za eno blesavo podalšanje imeti toliko potrebnih stvari, manjka to ono, pošiljajo te ko enga cucka. Vzameš dopust za eno tako "glupo stvar" in še ni dovolj.:evil: Očala se manjajo itak na 2-3 leta, že zaradi izgleda in kontrole svojega vida.Sem se odločil za F..UCK THE SYSTEM.

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Sr jun 14, 2006 8:42 pm

TomyBoy2 je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:-- ko si delal izpit in si imel recimo očala, te pol zafrkavajo in moraš plačevati na vsake 2 - 5 let pregled + podaljšanje!!! + tega, če si normalen človek, že sam skrbiš za to, da dobro vidiš , se pravi moraš še očala menjati in hoditi na preglede -> se pravi dvojno plačuješ!!
(retorično vprašanje!)

Sorry da odpiram staro temo, ampak me zanima nekaj. Kaj če po petih letih ne podaljšaš izpita ?
Danes sem tako besen zaradi glupe slovenske birokracije, za eno blesavo podalšanje imeti toliko potrebnih stvari, manjka to ono, pošiljajo te ko enga cucka. Vzameš dopust za eno tako "glupo stvar" in še ni dovolj.:evil: Očala se manjajo itak na 2-3 leta, že zaradi izgleda in kontrole svojega vida.Sem se odločil za F..UCK THE SYSTEM.

če me spomin ne vara, je neveljavno v.dovoljenje "as good as no licence at all" :lol:
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
TomyBoy2
Uporabnik

Napisal/-a TomyBoy2 Sr jun 14, 2006 9:06 pm

Slide je napisal/-a:če me spomin ne vara, je neveljavno v.dovoljenje "as good as no licence at all" :lol:

Nice. Potem pa najbolje v trgovino po kolo.

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid Sr jun 14, 2006 11:15 pm

Očala nosim že kar dobrih 10 let, na sliki v vozniški nimam očal, pod opombe pa je seveda napisano da vozi z očali ali kontaktnimi lečami, pa nikol me še noben vprašal ni zakaj na sliki nimam očal tako da si lahko brez skrbi 8)
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Napisal/-a daewoo_rugby Sr jun 14, 2006 11:46 pm

acid je napisal/-a:Očala nosim že kar dobrih 10 let, na sliki v vozniški nimam očal, pod opombe pa je seveda napisano da vozi z očali ali kontaktnimi lečami, pa nikol me še noben vprašal ni zakaj na sliki nimam očal tako da si lahko brez skrbi 8)
ja do kdaj pa mmaš izpit?

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr jun 14, 2006 11:59 pm

Naj še jaz nekaj vprašam
Pred dvemi leti sem bil na zdravniškem pregledu za izpit. Imam -0,75 dioptrije. "Zdravnica" me je vprašala, če se strinjam, da pridem čez 3 leta še enkrat pogledat, kako je z dioptrijo, ker naj bi se izboljšalo in bi potem lahko vozil brez očal. Sem rekel da se strinjam. Zdaj mi piše v izpitu veljavnost do 2007, nikjer ne piše, da naj vozim z očali.

Zanima me kako bo s podaljšanjem? Bom moral še enkrat plačat tistih 10.000 za pregled? Koliko stane podaljšanje izpita? Se mi zdi, da me je nategnila. Ali obstaja možnost, da ne grem na zdravniški, pa mi vseeno podaljšajo? Na očala sem navajen in jih imam na sebi vedno, razen med spanjem , tako, da me ne bi motilo, če bi napisali, naj vozim z očali.

Uporabniški avatar
daewoo_rugby
Uporabnik

Napisal/-a daewoo_rugby Če jun 15, 2006 12:14 am

Primoz_86 je napisal/-a:Naj še jaz nekaj vprašam
Pred dvemi leti sem bil na zdravniškem pregledu za izpit. Imam -0,75 dioptrije. "Zdravnica" me je vprašala, če se strinjam, da pridem čez 3 leta še enkrat pogledat, kako je z dioptrijo, ker naj bi se izboljšalo in bi potem lahko vozil brez očal. Sem rekel da se strinjam. Zdaj mi piše v izpitu veljavnost do 2007, nikjer ne piše, da naj vozim z očali.

Zanima me kako bo s podaljšanjem? Bom moral še enkrat plačat tistih 10.000 za pregled? Koliko stane podaljšanje izpita? Se mi zdi, da me je nategnila. Ali obstaja možnost, da ne grem na zdravniški, pa mi vseeno podaljšajo? Na očala sem navajen in jih imam na sebi vedno, razen med spanjem , tako, da me ne bi motilo, če bi napisali, naj vozim z očali.
jst mam isto, samo da mam za pet let, tko da nasledn let mii poteče in treba bo plačat pregled in vse, napisal ti bojo da voziš z očali in potem jih boš nujno mogu met. boš pa mogu vse plačat pa sliko z očali prnest.

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Če jun 15, 2006 12:40 am

A lahko opravim pregled in podaljšam izpit v drugi občini? (sem se preselil)

Zanima me še, ali bom moral it najprej na občino ali naj se najprej prijavim na pregled in grem nato s papirjem na občino? Ali je slika lahko kar tista ki jo imam zdaj - na njej sem z očali, da se ne slikam brezveze

Hvala za odgovor

Lp

Uporabniški avatar
sicco
Nov uporabnik

Napisal/-a sicco Če jun 15, 2006 8:36 am

Jaz moram podaljšati izpit drugo leto, ker mi pač poteče veljavnost vozniškega dovoljenja (10let). Ne nosim očal, niti v vozniški mi nič ne piše, zanima me samo kakšni stroški so z podaljševanjem izpita.

Pa zanima me še na podlagi česa določajo veljavnost izpita. Ker meni velja npr. 10let
(izpit mam 9let), danes pa berem to temo pa vidim , da nekaterim velja ne vem 50 let.

Uporabniški avatar
batek
Novinec

Napisal/-a batek Če jun 15, 2006 8:38 am

Gricko eno vprašanje-recimo eno potrdilo pri tvojem osebnem okulistu (eno leto staro).ali velja da bi samo to ke prinesu pa ti dajo zdravniško potrdilo za naprej.ali moraš vse narediti znavo kot na pregledu pred izpitom.
batek

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če jun 15, 2006 4:57 pm

ko sem prvič podalševal, sem šel direktno k optiku in potem hotel z tem listkom podaljšat :ne
potem sem šel na medicino dela ( tam, kjer sem prvič sploh opravil zdravniški izpit in hotel na podlagi listka iz optike dobiti njihov papir da sem OK :ne
sem moral delati pri njih še enkrat pregled, ampak samo koulistični, ki je malce cenejši, nato so mi dali njihov obrazec, z katerim sem lahko podaljšal....

naslednje podalšanje je bilo "avtomatično" ker sem delal izpit za motor (kjer moraš seveda opraviti zdrav. pregled) in mi je nato izpit za motor in avto avtomatično podalšal za dobo 5 let....

naslednje leto me zopet čaka.... :huh:

sem pa slišal glih kak mesec nazaj, da se je stvar še zakomplicirala in da moraš sedaj opraviti komplet zdravniški izpit (ne le del, kjer pregledajo vid), in če sem parv razumel, moraš imeti še potrdilo optika.....
no tole kar sem napisal nisem siguren, sem le slišal in upam da sem narobe razumel.....naj še kdo drug pove, ki ve več!
lp

Uporabniški avatar
ShowDown
Novinec

Napisal/-a ShowDown Če jun 15, 2006 5:22 pm

Jaz nosim očala oz. leče za lastno varnost ne pa zaradi tega, ker mi piše v VD. (čeprav mi ne-očitno pozabili napisati) :P
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov