Debate, ki niso vezane na ostala področja...

CoSsi_19
Nov uporabnik

Napisal/-a CoSsi_19 So jul 23, 2005 4:03 pm

ola jest mislim da ce na leto delas z avtom do 10k km se ti ne splaca kupovat letnih gum pa tudi menjava gum ni poceni, še vseen je pa bolse da vozis polet z zimskim kot pa pozimi z letnimi, ob normalni (beri nedivjaski vozni) voznji pa tut obraba ni tolk ogromna, oprijem je seveda slabsi z zimskimi pr 30 stopinah. seveda pa vsak nej dela kr hoce. LP

VET
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a VET So jul 23, 2005 6:20 pm

Miholl .... glede čikgumi efekta maš 100% prav!

je pa še druga resnica ... ko je zimska guma vožena dve sezone se profil zniža na 3-5 mm in efekt gumi-svaljkanja zgine ... hkrati pa tud guma otrdi in je 95% podobna letni!

zame osebno je zimska z manj kot 5mm profila neuporabna .... ker pa dnarja ne pobiram po tleh jih vsako drugo poletje skurm do konca polet .... vmes pa ena poletna sezona z letnimi

uporablam pa zimske mišolinke - 26k sit po komadu in mi jih je res škoda po dveh zimah metat stran z 4-5mm profila ..... so za en poletje še čist dobre :D

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR So jul 23, 2005 6:22 pm

Kdo si upa lastit čigumi efekt ? :evil:

http://www.avto-magazin.si/forum/viewtopic.php?t=445

tlele vse lepo piše.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
petra
Nov uporabnik

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a petra So jul 23, 2005 6:43 pm

Jaz sem se tudi eno poletje vozila z zimskimi gumami, ker se mije za malo km, ki sem jih takrat v poletjih delala zdelo škoda menjat, pa tud so ble zimske že tolk brez profila, da za pozimi niso bile več in sem samo izkoristila še tisti čas, da mi ni bilo treba isto sezono kupovat novih letnih in zimskih gum. Nič bolj ni nevarno, je pa res, da avto bolj ropota (oziroma gume so glasnejše) in ne moreš ga vozit tako hitro kot sicer z letnimi gumami (ker navadno so zimske za nižje hitrosti).
Poletne uporabe zimskih gum takrat, do sedaj še nisem obžalovala in se mi zdi kvečjemu, da sem nekaj prihranila.
zvok (vsaj) šestvaljnika je orgazmičen

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 So jul 23, 2005 7:57 pm

Na mobikrogu se m+s napumpane na 3.5 bara obnesejo bolje kot večina letnih gum.
Sam se dol vozim z alfo 33 ki ima veliko understeera se pravi nos rine iz ovinka in z m+s gumami dosti popravim lego sprednjega dela avtomobila. Res je da se gume zelo hitro obrabijo ampak slicksi so tudi samo za eno dirko ali pa še to ne tako da je to poceni varianta za pozitiven efekt.
Na cesti je pa tako, večina ljudi ki vozi na m+s gumah niso ravno neki dirkači ampak običajni vozniki, pa tudi na 2 bara napumpane se res ne morejo lepo peljat saj so bolj mehke od letnih in zato rabijo malo več tlaka.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario So jul 23, 2005 8:10 pm

Ma sam ne s takimi no :har :har
Glejte očitno vas kar precej ni še drvela skozi ovinke v zimski obutvi in letni! Pa to mislim po istih ovinkih! tko da opaziš razliko.
Vsak poletje se vozim navzdol in navzgor po IL bistrci- ovinkih kjer se odvija tudi rely

M+S mel, naj vam povem da sprednji konc drsi kot bi bil na mokrem tak da avto nosi malo sem malo tam.

Sedaj imam hydragrip ki niso nevem kaj po suhem! sam vsen mi pa če prej karoserijo zvrnit, gume pa držijo k zaleplene.
Nekateri pišete prav amatersko, pa da se zastopm! jaz nimam pojma še o avtih in gumah. :mrgreen:

Lp

Uporabniški avatar
alanq4
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana

Napisal/-a alanq4 So jul 23, 2005 8:19 pm

Jaz sem napisal samo moje izkušnje. Kolk si pa mel napumpane gume ko si probaval po progi, najbrž ne čez 3 bare. Sem pa lepo povedal da se m+s bolje pelje od večine letnih gum in ne od vseh. Sam sem primerjal gumi podobnega cen. razeda in iste firme, se pravi savo eskimo 3 staro dve leti z 4mm profila in pa savo intenso cca. eno leto staro in 5mm profila pa se na mobikrogu hitreje peljem z m+s ob pogoju da so napumpane na ful. Z intenso pa mi je sprednji del prej neslo iz ovinka.
Alfa Romeo 156 "project real GTA" in 166 2.4 jtd mau okrepljena :)

Dario
Novinec

Napisal/-a Dario So jul 23, 2005 9:07 pm

alanq4: Sej tole ni konkretno letel sam nate, sem celo temo od začetka prebral pa se mi vse skup zdi smešno.

Sicer pa sprobal si tile gumi, sam ko boš kupil pravo gumo boš videl v čem je stvar, pa da negovorimo o ostalih podrobnostih pri malo boljših gumah kot je tale hydragrip.
Ti pa povem še nekaj ko sem imel savo in jih še zmeraj mam, samo za zimo.
Sem se po avtocesti peljal cca 150kmh in je avto bil precej nestabilen, še posebej ko se pelješ mimo kamijonov, ali ob malo močnejšem vetru, občutek k da se ceste ne drži, ok dež nebom niti omenjal.
Za razliko od F1 gume, pri kater bi lahko spustil volan pri taki hitrosti in se peljal mimo kamijonov.
Pa nisem edini kateri meni tako, moje mnenje nešparaj na gumi, k ti lahko reši glavo.
Prej sem kupoval komplet za 36k komplet z popustom
Sedaj pa porabim 70-90k ampak mi ni žal, sicer sem edeni izmed tistih ki letno naredti cca 12.000km na leto, in mi ni teško vržt letne dol, pa zimske gor.

Če enkrat kupiš boljše in vidiš da to ni to, najvrjetneje neboš več, sam v tem primeru vrjamte je drugač.

Lp

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So jul 23, 2005 9:10 pm

ANJCI je napisal/-a:Imamo tri vrste gum- letne, letno zimske in zimske ;)
Zimska guma pravilno začne delovati šele pri +7 stopinjah navzdol, nakar letna kontra, od +7 stopinj navzgor.Razlika je v materialih iz katerih se izdelujejo..

ja seveda ...
Letne tudi pri krepkem minusu na kopni cesti (torej brez senga) delajo bolje ...
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So jul 23, 2005 9:12 pm

_BiStRi_ je napisal/-a:Da vam razjasnim...zimska guma, bo imela poleti boljši oprijem kot letna

Niti slucajno. mnalo si poglej samo to, koliksen odstotek tekalne povrsine predstavlja gume (in koliksen kanali) pri zimski in letni gumi. Pristej se lamele, pregrevanje ... in ti bo hitro jasno, da si mimo ustrelil ...
Slika

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko So jul 23, 2005 9:57 pm

He, fe spet slovenska ali celo svetovna fama o teh zimskih gumah. Tudi Samotar je našel moj članek o teh gumah na Avtomagazinu.

Dejstvo je tako:
zimske gume so samo za v sneg in makedam/blato boljše od letnih. Upam si trditi (tega ni še nihče sprobal), da ni neke bistvene razlike med zimskimi in letnimi niti na ledu.
V vseh drugih pogojih je LETNA GUMA BOLJŠA OD ZIMSKE (suho, mokro, +20, +7, 0, -10)

To so letos preizkusili in potrdili tudi Avtomagazinovci z Modusom (a ne Jakaracman?).

Žal so gumarski lobiji tako močni, da so poleg "nategovanja" ljudi o super zimskih gumah, podkupovanju avtorevij in avtomoto društev, da ne opravljajo testov, kjer so skupaj zimske in letne gume v vseh pogojih, itd. Celo tako daleč so prišli, da država kot je Slovenija s pretežno mediteranskim podnebjem predpiše zimske gume kot OBVEZNE gume med 15.11 in 15.3 :evil: Neverjetno kako jih skrbi varnost voznikov pozimi tistih, ki imajo letne gume. Kaj pa varnost poleti tistih, ki imajo zimske gume. To ne briga nikogar. Važno, da si kupil zimske in letne gume, katere večina meče stran s še polovico profila. Naj bo letna ali zimska.

Vse to na račun potrošnika, ki je neuk in kupuje tisto, kar mu prodajajo mediji, splošno prepričanje in celo državni predpis :shock:

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Ne jul 24, 2005 12:07 am

Mene je folk :shock: gledu ko sem jim pozimi rekel, da se vozim z letnimi gumami. Glede na to, da sem se vozil večinoma samo v LJ zimskih itak nebi imel kje izkoristit, ker sem se vozil samo po spluženih cestah. Sem se pa šel enkrat mal igrat na parkirišče po celem snegu in sem glede na propagando o neuporabnosti letnih gum pozimi pričakoval kako se bom samo peljal ko bom naglo bremzal ali pa kako me bo kar zavrtelo ko se bom igral z ročno... no o oprijemu sem bil precej pozitivno presenečen. Tko da dokler se mi ne bo treba vozit po slabo spluženih cestah pa v neke hude klance si ne mislim delat izdatnih stroškov, ker se mi nebi splačalo.
Aja pa naj dodam še to... fotr je mel na avtu letne gume, ki so ble skor 50% cenejše od mojih. In rezultat? Enkrat sva oba šla ven iz dvorišča (cca. 5 cm snega) pa je njemu fol kopalo skoz... in sem bil ful presenečen da je tko gladko... začnem speljevat še jaz pa mi nč ne koplje... sm se mogu kr precej potrudit z gasom, da mi je mal zdrsnilo. Ko se je fotr enkrat z mojim avtom nekam peljal pozimi je rekel, da se ful bl drži ceste in da more svoje gume vržt v smeti :)

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman Ne jul 24, 2005 10:48 am

Čojko je napisal/-a:He, fe spet slovenska ali celo svetovna fama o teh zimskih gumah. Tudi Samotar je našel moj članek o teh gumah na Avtomagazinu.

Dejstvo je tako:
zimske gume so samo za v sneg in makedam/blato boljše od letnih. Upam si trditi (tega ni še nihče sprobal), da ni neke bistvene razlike med zimskimi in letnimi niti na ledu.
V vseh drugih pogojih je LETNA GUMA BOLJŠA OD ZIMSKE (suho, mokro, +20, +7, 0, -10)

To so letos preizkusili in potrdili tudi Avtomagazinovci z Modusom (a ne Jakaracman?).

Žal so gumarski lobiji tako močni, da so poleg "nategovanja" ljudi o super zimskih gumah, podkupovanju avtorevij in avtomoto društev, da ne opravljajo testov, kjer so skupaj zimske in letne gume v vseh pogojih, itd. Celo tako daleč so prišli, da država kot je Slovenija s pretežno mediteranskim podnebjem predpiše zimske gume kot OBVEZNE gume med 15.11 in 15.3 :evil: Neverjetno kako jih skrbi varnost voznikov pozimi tistih, ki imajo letne gume. Kaj pa varnost poleti tistih, ki imajo zimske gume. To ne briga nikogar. Važno, da si kupil zimske in letne gume, katere večina meče stran s še polovico profila. Naj bo letna ali zimska.

Vse to na račun potrošnika, ki je neuk in kupuje tisto, kar mu prodajajo mediji, splošno prepričanje in celo državni predpis :shock:

Lp Čojko

Drzi, ampak z enim dodatkom: dokler se ne bodo VSI vozniki, ki imajo pozimi gor letne gume navadiii, da ob snegu pac NE vozijo (ne pocasi, ne previdno, ampak sploh NE, ker s tem ogrozajo in ovirajo tiste, ki so pac placali za zimske gume), sem za obvezne zimske gume med novembrom in marcem. Se vec - iz uredbe bi brisal clen, ki dovoljuje letne gume + ketne v prtljazniku, ker se ta zgodba vedno konca brez keten in s problemi.
Ah ja, zimske & letne na ledu: tega mi sicer nismo sprobali, so pa to pred par leti naredili pri Car and Driverju. Rezultat je bil mocno v prid zimskih gum (tako na povsem gladkem kot na malo biolj mrzlem in grobem ledu).
Slika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Ne jul 24, 2005 11:10 am

Važn je le, da so une gume iz TUŠ za 4,5 jurjev v redu in da zadoščajo zakonu, to je predvsem važno, samo da so zimske in z dosti profila... so pa čisto v redu, za vožnjo po predpisih. Predpisi pa so, vožnja po omejitvi, oziroma prilagojena trenutnim razmeram, kar pomeni po omejitvi ali počasneje, za tako vožnjo so dobre vse gume, če je to poleti ali pomladi in jeseni, pozimi v snegu pa naj imajo vsaj dosti profila, in spet so dobre vse gume.
Obstajajo ljudje, ki so tako štorasti, da tudi z najboljšimi gumami v snegu ne pridejo daleč in obstajajo ljudje, ki v snegu z obrabljenimi gumami daleč pridejo.

In na koncu nam v takelih tema vedno ostane samo kreganje in nikoli pravi odgovor na vprašanje na začetku te teme.

Za pametno vožnjo so dobre skoraj vse gume. In, naj si kdo ne drzne govort, da je za polet s ceste kriva guma ... ker ni, kriva je neprilagojena hitrost in pa voznik sam in to velja v največji večini primerov.

Jaz imam za svoj avto dvojne gume, žena pa ima na feliciji ene gume celo leto, ker dela cca 15kkm in je brez veze imet dvojne gume. Jaz delam še manj kilometrov ampak gume menjam, ker sem jih pač dobil z avtom vred, poleti so gor ta lepe feltne, pozimi pa jih zarad kamenčkov dam dol, čeprav se mi zdi brez veze, ker se pozimi bolj malo vozim, ker mi je škoda avta za v šoder in se raje peljem z ženinim ki je itak že usran od soli in ....

Je pa res, da za bolj ekstremno vožnjo je treba imeti gume temu primerne, če ne, pa vozit precej bolj previdno in umirjeno.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne jul 24, 2005 11:18 am

Bistri :mrgreen: Tis pa tolk mim usekal, da ko si to probal na lastni kozi je morala biti letna guma Tigar stara 10 let. Ti se z zimsko gumo tudi priblizno ne peljes tako v dezju pri dveh treh stopinjah in v suhem pri -5 stopinjah kot jaz z letno. ;)

Jakaracman in cojko Slika

Sedaj pa konc filozofiranja :P
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Ne jul 24, 2005 12:59 pm

js sm se pozim vozu z letnimi zdj se pa z novimi zimskimi :>

noja sj u bistvu mamo letos bol k ne zimsko poletje :)

Uporabniški avatar
DognerDJ
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a DognerDJ Ne jul 24, 2005 1:59 pm

:clapclap za vse idiote , ki se špilajo z gumami (in neposredno vplivajo na mojo varnost na cesti). Vsak , ki se vsaj malo spozna na njih ,dobro ve kaj pomeni na avtomobilu dobra guma.
Renault Megan 2 Ai Edition

Uporabniški avatar
kroskris
Novinec

Kraj: z Dežele

Napisal/-a kroskris Ne jul 24, 2005 3:10 pm

DognerDJ je napisal/-a:
kroskris je napisal/-a:..... Jaz se že dve leti vozim z letnimi gumami, poleti in pozimi, vendar se pozimi tega zavedam in prilagajam hitrost in varnostno razdaljo razmeram, ki vladajo na cesti. ...

Bog nedaj , da se pozimi zaletiš v mene zaradi letnih gum ! Maš avto takoj na strehi. :x

Saj držim povečano varnostno razdaljo, sicer pa itak ne morem hitro peljat z letnimi pozimi, ker je zame pol vsak ovinek drift, kar je seveda zelo zabavno,....dokler ne prletiš v ograjo :lol: , sicer do tega ni prišlo, ampak že dvakrat skoraj, a sem se rešil z obvladanjem vozila, ki pa pride s prakse, kot vidite v avatarju :P :D
Drugače pa mam raje počasno in sigurno vožnjo po snegu z letnimi, kot pa divjanje z zimskimi s šoferji, ki mislijo da le-te vseeno držijo. :shock: sicer pa grem ven na hud sneg, če je res nuja, drugače pa itak počakamo na pluženje :)
omg, i love my bmw!
Slika

Čojko
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Čojko Ne jul 24, 2005 5:09 pm

jakaracman je napisal/-a: dokler se ne bodo VSI vozniki, ki imajo pozimi gor letne gume navadiii, da ob snegu pac NE vozijo (ne pocasi, ne previdno, ampak sploh NE, ker s tem ogrozajo in ovirajo tiste, ki so pac placali za zimske gume), sem za obvezne zimske gume med novembrom in marcem.

Se ravno ne strinjam s teboj. Naj se vozijo, vendar v kolikor povzročijo zastoj zaradi neprilagojene opreme vremenskim razmeram (ko zapade sneg vedno pomaga tudi letna+veriga) naj plačajo visoko kazen. Vse to pišem le za osebna vozila - tovornjekarji in avtobusarji naj imajo zimske gume.

Ker sem vedno poln idej preberite naslednjo: Namesto obveznih zimskih gum bi lahko uvedli možnost izbire: pozimi zimske gume ali vsake 5 let opravljati in opraviti tečaj varne vožnje. Zase lahko trdim, da z letno gumo v vseh vremenskih pogojih pridem vsaj tako daleč kakor povprečen slovenski šofer z zimsko gumo.

Lp Čojko
Citroen Xsara HDi
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov