Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Sr jul 27, 2005 5:15 am

Če bi vsak kolesar moral opravljati izpit in bi mu ga potem še odvzeli za nespoštovanje prometnih predpisov, potem se noben voznik ne bi imel čemu pritoževat nad njimi ker bi se kulturno obnašali. Videl sem že primer ko je otrok na kolesu umrl ker je vozil po sredini ceste zato mislim da je zagovarjanje vožnje s kolesom stran od roba ceste ker te lahko zrinejo le izzivanje sreče.

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Sr jul 27, 2005 7:57 am

kaj a vi pa niste opravljali izpita v osnovni šoli? tm nekej 4 razred se mi zdi :P :P vem da se še vedno to dela ker se mi vsako leto vozijo mimo hiše tko da neki se še dela...
tudi tisto o zavarovanju koles... glupost stoletja... pol lahko uvedemo tud zavarovanje za pešce....
SlikaSlika

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr jul 27, 2005 8:36 am

Pravzaprav bi bilo tole s kolesarskim izpitom lahko tako kot je, saj v OŠ mulci naredijo izpit nekje po 10 letu starosti nisem siguren kdaj, bi pa moralo biti tako, da bi ta izpit veljal le 1 leto in bi ga morali delat vsako leto, že zaradi osveževanja znanja, bi pa zadeva morala biti obvezna za vse ki imajo kolo, kasneje ko delajo mulci izpit za moped, bi moralo biti zraven vključeno tudi za kolo, tudi vožnja in teorija in kar paše zraven, kasneje ko delajo izpit za avto, ravno tako. Zadeva bi bila dražja, ampak to ni važno ker bi bilo dražje kvečjemu za nekaj tisoč sit, ampak vsaj delalo bi se nekaj na temu, pa tudi kasneje, bi moralo biti tako, da oseba lahko izgubi kolesarski izpit in tudi dobi kazen za kršenje pravil in ima seveda potem prepoved vožnje s kolesom. No, treba bi bilo opredeliti ceste, kje se lahko vozi s kolesom brez izpita ... kakšni stari ati in mame pa ne bodo nikol delal izpita, tko da ... ampak za nove generacije in zdajšnje pa bi uvedel obvezno opravljanje izpita.
To pa bi pomenilo polnjenje državne blagajne .... ani dobra ideja ? (zdej se bom pa skril nekam v eno jamo, daleč, daleč, da jih ne bom fasov)
Ne, ampak res, na cesti je res veliko kolesarjev, ki niti približno nimajo pojma. Treba je upoštevati eden drugega, tako kolesarji avtomobile, kot obratno in če bi se vsi držali pravil in bili strpni, potem bi ne bilo problemov in hude krvi.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Sr jul 27, 2005 8:51 am

_BiStRi_ je napisal/-a:Torej veliko ste že napisali o kolesarjenju, tudi avtor teme je prispeval veliko nasvetov, čeprav bi jih jaz rajše poimenoval stroga navodila...o obvarovanju ogrožene vrste- kolesarjev :D

Pa nebi o tem...

Takole bom reku, mladi kolesarji se po mojem mnenju ne zavedajo dovolj dobro, da ogrožajo sebe in posledično ostale v prometu...s tem mislim tiste, ki še nimajo izkušenj v prometu z motornimi vozili, sepravi niso vozniki avtomobilov...takšne bi bilo potrebno poučiti...vem, da mladi kolesarji pridobijo kolesarski izpit v osnovni šoli, sam tam pomoje ne predstavijo nevarnosti dovolj dobro...

Po drugi strani imamo pa normalne kolesarje, ki se znajo umaknit in ne vozijo uštric, kod druga vrsta, ki je okužena z prepotentnostjo in se ponavadi 2 vozita uštric, takim jst pohupam, če se pa nebi znal zadržat(sem še tok normalen), bi pa krepko pohodu žlajf, da se b****r ustraši in sesede na tla ter se nikoli več ne spravi vozit uštric...

Nikjer ni uzakonjeno, da se lahko 2 uštric peljeta, jst sigurno ne bom čaku, 2 kolesarja pred mano, k se rada pogovarjata, se pa strinjam, da so enakovredni udeleženci v prometu, samo ne na tak način.

L.p. Bistri...

Kolk se spomnim se kolesarji lahko vozijo do 1m od roba vozišča nikakor pa se ne smejo vozit vzporedno ampak v koloni. Naj me popravi kdo če se motim.

Sem se že večkrat vozil za njimi ker jih nisem mogel varno prehitet. najbol pa me moti ko se vozijo vzporedno po napačni strani ceste ali brez luči (ponoči). - v stilu jaz tebe vidim ti tudi mene :roll: :roll: :roll:
Slika

sm56
Nov uporabnik

Kraj: kranj

Napisal/-a sm56 Sr jul 27, 2005 8:54 am

nebivedu je napisal/-a:
sm56 je napisal/-a:saj je za pametnega že dovolj napisanega, ampak še 1x tistim, ki nočejo razumeti. Ko boste videli na tleh ležečega kolesarja (upam, da ne boste gledali sebe), vam bo jasno: ni "kategorij" kolesarjev, vsi so enako (ZELO) ogroženi (zaradi množice razlogov, najprej zato, ker imamo tako zarukane politike na vseh ravneh, kot smo sami, in posledično neurejenih kolesarsko-cestnih razmer) in avtomobilist je odgovoren za varnost kolesarja pred njim. Kdor tega ne bo razumel pravočasno, njemu in kolesarju pod njegovim avtom: bogpomagej!

Po avtocesti vozita 2 bolhci vzporedno 80km/h, za njima pa prleti naložen šlepar z 100km/h - me prov zanima kok časa bi se bolhci vozili vzporedno še naprej - mislim, da bi ena takoj odpeljala naprej in se postavla pred drugo - in tko bi moral tut kolesarji delat. In ker tega ne počnejo, sm se odločil da, če bo večja skupina kolesarjev in bodo vozili vzporedno, jih ne mislim upoštevat, ampak se bom vozil po cesti kot da jih ni - enih 5 bom pogazil, ostale pa zrinu iz ceste, pa potem se bom mirno odpeljal z mesta nesreče. Ker če moram jst gledat na njih kot na udeležence v prometu, morajo tako tut oni mene gledat.

si kradem čas za par komentarjev, ker sem JAZ kot avtor teme odgovoren zanjo in ne nek dežurni varuh reda in morale tukaj gor.
mislim, da bi morali temu uporabniku vzeti opravilno sposobnost, v najboljšem primeru, ali začeti kazenski pregon, v slabšem. gospod/gospa nagovarja h kršenju ustave, zakona o vcp in kazenskega zakonika. ker osebek naklepa umor nad še neznano osebo/osebami, bi forum po kazenskem zakoniku moral tožilstvu odstopiti identitetne podatke. v nasprotnem primeru je sam upravnik portala podvržen kazenksemu pregonu.

sm56
Nov uporabnik

Napisal/-a sm56 Sr jul 27, 2005 9:02 am

nebivedu je napisal/-a:
Bor je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
sm56 je napisal/-a:saj je za pametnega že dovolj napisanega, ampak še 1x tistim, ki nočejo razumeti. Ko boste videli na tleh ležečega kolesarja (upam, da ne boste gledali sebe), vam bo jasno: ni "kategorij" kolesarjev, vsi so enako (ZELO) ogroženi (zaradi množice razlogov, najprej zato, ker imamo tako zarukane politike na vseh ravneh, kot smo sami, in posledično neurejenih kolesarsko-cestnih razmer) in avtomobilist je odgovoren za varnost kolesarja pred njim. Kdor tega ne bo razumel pravočasno, njemu in kolesarju pod njegovim avtom: bogpomagej!

Po avtocesti vozita 2 bolhci vzporedno 80km/h, za njima pa prleti naložen šlepar z 100km/h - me prov zanima kok časa bi se bolhci vozili vzporedno še naprej - mislim, da bi ena takoj odpeljala naprej in se postavla pred drugo - in tko bi moral tut kolesarji delat. In ker tega ne počnejo, sm se odločil da, če bo večja skupina kolesarjev in bodo vozili vzporedno, jih ne mislim upoštevat, ampak se bom vozil po cesti kot da jih ni - enih 5 bom pogazil, ostale pa zrinu iz ceste, pa potem se bom mirno odpeljal z mesta nesreče. Ker če moram jst gledat na njih kot na udeležence v prometu, morajo tako tut oni mene gledat.

Kej takega lahk napiše pa sam i****. In takmu bi blo treba izpit za avto vzet do konc življenja.

i**** je delal zjutraj potičke v peskovniku, zvečer je pa tebe naredu.
Pišem za butle ki s kolesom vozijo po dva ali trije vštric in ne dovolijo avtomobilu, da bi jih prehitel. Na ravni cesti to ni probelm, na Vršiču(dvomim da si kdaj bil tam) je pa to velik problem, sploh ker sopihajo ko lokomotive, ko gor vozijo z 10km/h, za njimi pa kolona vsaj 10 avtomobilov, ki morajo z njihovim tempom vozit.
Men je osebno vseeno za tiste ki sami vozijo ali v koloni eden za drugim - take lpo prehitim in si ne delam problemov, samo za take ki vštric vozijo v skupini 20 komadov in so tudi po trije drug ob drugem, ter s tem zasedajo cel vozni pas(kar je prepovedano po ZVCP) pa mam na avtu 7cm debel bullbar in ne bo mi žal, ker bodo še za štrihanje avta plačal.

tukaj gospod/gospa ponavlja grožnjo, žali sobesednika in kaže nepoznavanje tega, o čemer piše. v zakonu piše, da je vsak dolžan ravnati za varnost sebe&drugih udel. prometa. in to določilo je močnejše od ostalih. poleg tega ne ločuje med "ni dovoljeno" in "je prepovedano".
smetenje glede tega "1m od roba" se pojavlja tudi pri drugih uporabnikih...

Uporabniški avatar
Mumbley
Novinec

Napisal/-a Mumbley Sr jul 27, 2005 9:09 am

S 14. leti lahko voziš kolo ne glede na to če do tega leta nisi uspel opraviti izpita. Če pa bi naredili da je izpit obvezen za vožnjo kolesa in da ti ga zaradi neupoštevanja prometnih predpisov lahko odvzamejo ter ti onemogočijo vožnjo za določen čas kot se to lahko zgodi voznikom ostalih prevoznih sredstev pa bi se tudi primerno temu obnašali. Velikokrat se zgodi da ti kolesar prileti pred avto ko vozi po prehodu za pešce, kjer mu ni mesto. Celo to se mi je zgodilo da je ponoči kolesar vozil po cesti proti križišču, jaz pa sem prihajal iz nasprotne smeri, nato pa je zavil levo po prehodu za pešce in bi ga skoraj povozil ker nisem pričakoval da bo kaj takega naredil.
Zadnjič spremenil Mumbley, dne Sr jul 27, 2005 9:12 am, skupaj popravljeno 1 krat.

sm56
Nov uporabnik

Napisal/-a sm56 Sr jul 27, 2005 9:10 am

maky je napisal/-a:no pa bom še jaz dodal moje mišlenje... se tudi kar dosti prevozim z biciklom ker pač ne zdržim cele dneve notri... in učer sva šla z tamalo tko na tednski pohod na šmarno in tm po klancu dol do broda je na obeh straneh kolesarska proga. ampak ne... od 5 so se 4 furali po cesti in še to po sredini... sm mel dva taka zravn sam je bla na semaforju nažalost zelena ker drugače bi šel lepo iz avta vn in vse po vrsti nadru če mislijo da so ratali avto da se po cesti vozijo... ampak je bla nažalost zelena tko da sm lepo pasje vozil po robu ko sem takega kmeta prehitel in prašil kokr se je dalo... dva sta po tej terapiji celo na progo zapelala... jebiga sem bil pasji ampak če se jaz lahko peljem vsak dan po progi pol se lahko tudi oni...pač če ni proge še razumem in se probam čim dalj od bankine peljat ampak sori če si tak k****n da se po cesti pelješ in z tem mene na nasprotni pas rineš j*** ga... eat my dust!!

takšnega mišljenja, da so avtomobilisti edini udeleženci v prometu je po celem forumu. in to ne le ne drži, ampak odločilno prispeva k nestrpnosti in posledično nesrečam. če upravitelj foruma takega mišljenja ne preprečuje ali pa to celo spodbuja z izbiro mods, je vsaj moralno odgovoren za smrt v prometu, ki jo je povzročilo takšno stanje duha.
tudi ta uporabnik kaže nepozanvanje zvcp: če kolesar vozi hitreje od 25 kmh mora na cesto, če ta uporabe ne prepoveduje. širše: vsak z zakonom določen uporabnik lahko uporablja vsako prometno površino, če to ni IZRECNO (z znakom ali kako drugače) prepovedano.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jul 27, 2005 10:12 am

SM56 predvidevam da si retardiranec ki neutrudno stiska vsak dan balanco svojega oh in sploh kolesa. Tvoje edino življenje je kolo in si ga zamenjal za ženo ter otroke in vsak dan prekolesari 100 do 150km, ker mu drugega ne preostane.

Pomoje da si nekoč bil alkoholik in da si sedaj ozdravljeni alkoholik.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
vesolc
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a vesolc Sr jul 27, 2005 10:17 am

nebivedu je napisal/-a:SM56 predvidevam da si retardiranec ki neutrudno stiska vsak dan balanco svojega oh in sploh kolesa. Tvoje edino življenje je kolo in si ga zamenjal za ženo ter otroke in vsak dan prekolesari 100 do 150km, ker mu drugega ne preostane.

Pomoje da si nekoč bil alkoholik in da si sedaj ozdravljeni alkoholik.

:)=(: :cry

nebivedu ti se pa hotr razpizdis...bl u izi no...drgac se pa strinjam s tvojim misljenjem, da se kolesarji vozijo en za drugim ne pa vzporedno!!

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Stalni uporabnik

Napisal/-a _BiStRi_ Sr jul 27, 2005 10:24 am

SM56 A se ti ne zdi, da si mal narobe uzel use skupi in greš SPET v napačno smer od priporočene?

Sicer pa spoštujem to, da vsak izrati svoje mnenje, čeprav je drugačno od mojega, še hvalabogu, da smo različni, kaj bi bilo če bi bili enaki :roll:

L.p. Bistri...
555

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Napisal/-a xandrej Sr jul 27, 2005 10:32 am

No to, da se dosti (ne vsi) primer v MB vozijo s kolesi ko kure je vsem jasno. S tem, da se tudi po kolesarskih progah vozijo v nepravilno smer, kjer avtomatsko ogrožajo sami sebe saj voznik pričakuje kolesarja na svoji desni kot je pravilno, da se v bresternico vozijo po cesti kjer vsi vemo kakšne kolesarske steze imajo ampak zakj bi jih delali če jih uporablja 5% kolesarjev, da tisti ki trenirajo vozijo se vštric in ti še kaki prst pokažejo ko jim potrobiš gospodom, če bi se slučajno malo umaknili. To, da je kolesar oh in sploh je butasto ker na vsaknačin je avtomobil močnejši pa če avtomobilist upošteva stvar ali ne ko najebe kolsar. Morali bi se za svojedobro malo sprijaznit, da je šibkejši v prometu in dandanes mora bolj na sebe pazit. Ko se sam vozim po mestu ko kam letim s kolesom itak mi vsi kolesarji na kolesarski progi nasproti vozijo rec. na starem mostu, na poti do evroparka itd itd... Ko pa sem enega videl na cesti kjer se trenutno odvija sezonska gužva z avtomobili, prikolicami itd itd pol pa se zamisliš ali je tip na kolesu res taki i**** ali pa mu je res do življenja ko pesu do korenčka. Vglavnem PRVO je treba kolesarje podučit kako se stvari streže potem pa še voznike motornih vozil pa bo mogoče bolje je pa res, da se vsepovsod najdejo kamikaze... Kaj češ. Če pa se mu ponoči od zadaj zaletiš kolesarju kateri nima svetlobnih teles si pa itak kriv ker si se mu v rit zaletel... kaj češ...

sm56
Nov uporabnik

Napisal/-a sm56 Sr jul 27, 2005 10:33 am

_BiStRi_ je napisal/-a:SM56 A se ti ne zdi, da si mal narobe uzel use skupi in greš SPET v napačno smer od priporočene?

Sicer pa spoštujem to, da vsak izrati svoje mnenje, čeprav je drugačno od mojega, še hvalabogu, da smo različni, kaj bi bilo če bi bili enaki :roll:

L.p. Bistri...

kdo pa si ti, da boš priporočal smer razmišljanja?
nebivedu spet navdušuje in mislim, da je z zadnjim postom dosegel kvoto petih žalitev samo v tem topicu in zadostuje VSEM pogojem za moderatorja tega foruma. ali vsaj tistih delov, ki govorijo o toleranci, o obnašanju na cesti, o prevladi avtomobilistov v prometu...

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Sr jul 27, 2005 10:55 am

sm56 je napisal/-a:
maky je napisal/-a:no pa bom še jaz dodal moje mišlenje... se tudi kar dosti prevozim z biciklom ker pač ne zdržim cele dneve notri... in učer sva šla z tamalo tko na tednski pohod na šmarno in tm po klancu dol do broda je na obeh straneh kolesarska proga. ampak ne... od 5 so se 4 furali po cesti in še to po sredini... sm mel dva taka zravn sam je bla na semaforju nažalost zelena ker drugače bi šel lepo iz avta vn in vse po vrsti nadru če mislijo da so ratali avto da se po cesti vozijo... ampak je bla nažalost zelena tko da sm lepo pasje vozil po robu ko sem takega kmeta prehitel in prašil kokr se je dalo... dva sta po tej terapiji celo na progo zapelala... jebiga sem bil pasji ampak če se jaz lahko peljem vsak dan po progi pol se lahko tudi oni...pač če ni proge še razumem in se probam čim dalj od bankine peljat ampak sori če si tak k****n da se po cesti pelješ in z tem mene na nasprotni pas rineš j*** ga... eat my dust!!

takšnega mišljenja, da so avtomobilisti edini udeleženci v prometu je po celem forumu. in to ne le ne drži, ampak odločilno prispeva k nestrpnosti in posledično nesrečam. če upravitelj foruma takega mišljenja ne preprečuje ali pa to celo spodbuja z izbiro mods, je vsaj moralno odgovoren za smrt v prometu, ki jo je povzročilo takšno stanje duha.
tudi ta uporabnik kaže nepozanvanje zvcp: če kolesar vozi hitreje od 25 kmh mora na cesto, če ta uporabe ne prepoveduje. širše: vsak z zakonom določen uporabnik lahko uporablja vsako prometno površino, če to ni IZRECNO (z znakom ali kako drugače) prepovedano.

Ej ti prosm te lepo, dj ne klobasej gor pa dol k že smešn zgleda, če ti kej ne paše na forumu pejt drgam, če nas mislš tožt za vse nesreče s kolesarji - izvoli, drgač pa srečno vožnjo, sploh po avtomobilskih cestah. Pa pazi na 80 centimetrski pas, ki ga lahko zavzemaš na cesti :?
Slika

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Sr jul 27, 2005 10:56 am

sm56 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

si kradem čas za par komentarjev, ker sem JAZ kot avtor teme odgovoren zanjo in ne nek dežurni varuh reda in morale tukaj gor.
mislim, da bi morali temu uporabniku vzeti opravilno sposobnost, v najboljšem primeru, ali začeti kazenski pregon, v slabšem. gospod/gospa nagovarja h kršenju ustave, zakona o vcp in kazenskega zakonika. ker osebek naklepa umor nad še neznano osebo/osebami, bi forum po kazenskem zakoniku moral tožilstvu odstopiti identitetne podatke. v nasprotnem primeru je sam upravnik portala podvržen kazenksemu pregonu.

Fak šele zdj sm vidu tale post. Jafak. Prisluhni školjki an.
Slika

Uporabniški avatar
_BiStRi_
Stalni uporabnik

Napisal/-a _BiStRi_ Sr jul 27, 2005 11:01 am

Kako dragocen je njegov čas :D :D :D
555

Uporabniški avatar
Pugi
Moderator foruma

Napisal/-a Pugi Sr jul 27, 2005 11:09 am

Pa še zdle berem - nebivedu an, dj mal skrij svoje krvoločne morilske nagone, sj veš da te ne pozna folk dost... Em, raj pejt na en destruction derby, da se mal skalmiraš :D

P.S. A si bil kej v londonu slučajno zadnje čase? Egipt? :twisted:
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jul 27, 2005 11:20 am

sm56 a te moti, ker sem moderator? Ni problema lahko neham bit takoj, če je taka želja ostalih.

Če jst kršim ustavo banana republike slovenije, mi je za to čisto vseeno - povej to tistim, ki nam kršijo ustavo in kradejo vse povprek kar ni šprišraufano(pa so zato nagrajeni s posranskimi plačami) - tisto kar je pa prišraufano pa potem z davki pokradejo(pa še sam moraš odšraufat).

Mene policaj zajebava ker sem pod golovcem peljal 108km/h namesto 100km/h, kolesarji(ne vsi - samo tabutasti) pa vsak dan vozijo po sredini voznega pasu, skozi rdeče luči na semaforjih in po cestah zraven kolesarskih poti, izsiljujejo in skratka delajo prekrške non-stop pa zato nič ne plačajo. Če velja zakon zame ki sem pripeljal 8km/h po avtocesti preveč in zato plačal kazen, mora tudi za kolesarje veljati ta isti zakon, drugače ga tut men ni treba spoštovat in ker imam avto sem v prometu močnejši od kolesa - torej ga lahko zgazim - poškodbe na avtu bodo precej majhne v primerjavi s poškodbami kolesa in njegovega butastega voznika.

ZVCP, člen 103
(1) Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni, smejo voziti ob desnem robu smernega votišča v smeri vožnje.

(2) Kolesarji morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča.

(3) Med vožnjo kolesom je prepovedano:
- izpustiti iz rok krmilo kolesa;
- dvigniti noge s pedal;
- voditi, vleči ali potiskati druga vozila;
- pustit se vleči ali potiskati
- prevažati predmete, ki ovirajo kolesarja pri vožnji
.
.
.

(13) Z globo 20.000 SIT se kaznuje za prekršek oseba, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim, četrtim, petim, sedmim ali devetim členom tega zakona.

Če kolesar tega ne uzvaja potem obremenjuje promet in ogroža sebe ter druge udeležence v prometu. Ker se ga pač ne da odstranit iz prometa se ga da pa povozit. Tole zadnje je moje mnenje, da ne bo spet kdo pisal da kršim ustavo.

Aja pa še tola kazen za vožnjo s kolesom v rdečo luč ali v nasprotno smer v enosmerno cesto je ista kot za avto, pa tega noben policaj ne prakticira.
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Sr jul 27, 2005 11:33 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr jul 27, 2005 11:25 am

Joj, samo ne mi z raznimi grožnjami kako nekateri naklepjo umore in lovljenju na besede. Ker če bi to kaj veljalo, kar ljudje napišejo (še posebej na forumih) bi blo treba že tričetr države v keho strpat, ker so potencialni morilci.

Kar se tiče same teme pa naj povem še moje mnenje. Kolesarji so resnično bolj ogroženi in šibkejši udeleženci v prometu in da je potrebno paziti nanje. Vse to popolnoma drži samo postavlja se vprašanje zakaj kljub svoji ogroženosti vseeno ne skrbijo za svojo varnost in od kod jim prepričanje, da morajo drugi paziti nanje, če sami ne pazijo nase. Vožnja po sredini cestišča, dva vzporedno na prvi pogled niti ne zgledajo tako hudo nevarno kvečjemu so to bolj tečne lastnosti posameznikov s katerimi nervirajo ostale udeležence v prometu.

To mogoče še nekako preživimo ampak zadeve, ki jih bom zdajle naštel in razložil pa so skrajno in celo smrtno nevarne pa se s strani kolesarjev dogajajo neprestano:
- Vožnja v rdečo luč - rdeča luč velja tudi za pešce in kolesarje še posebej pa je nevarna situacija ko ima avtomobilist zeleno puščico za desno kolesar mu pa pade naravnost mimo njega po desni kljub temu, da za vožnjo naravnost velja prepoved.
- vožnja kolesarjev po kolesarski stezi v napačno smer (eden najbolj pogostih pojavov) - vozniki imajo že tako velike težave, da pri zavijanju na levo preverjajo nasprotni promet in ko se ta sprosti se nato pri vožnji/zavijanju na levo ustvari mrtvi kot, ki prekrije kolesarja, ki prihaja v tem trenutku z leve na kolesarski stezi v nasprotno smer. Ker ga voznik ne pričakuje in nikjer ne piše, da bi moral pričakovati, da nekdo ne upošteva pravil, je karambol tu.
- zavijanje v enosmerne ulice v nedovoljeno smer - marsikdo ne ve, da se morajo vozila ki zavijajo levo iz enosmerne na glavno razvrstiti pred križiščem skrajno levo nakar pa prileti kolesar v enosmerno in ga imaš nič hudega sluteč na havbi.
- vijuganje kolesarjev z veliko hitrostjo med pešci na pločnikih in pešpoteh se je tudi že končalo z hudimi poškodbami in celo smrtjo (peška je pred leti ob trku s kolesarjem tako nesrečno padla, da si je na robniku prebila glavo)
- nenadna zavijanje (predvsem na levo) brez nakazila smeri z roko ne da bi kolesar preveril ali lahko to varno naredi in potem so situacije ko naenkrat iz desnega roba ceste zavije kolesar direktno čez cel pas na levo brez, da bi se pred tem varno razvrstil na levo stran smernega cestišča. Če se to varno ne da je za svoje zdravje veliko bolj pametno počakati in ustaviti na desni strani in počakati, da se cestišče sprosti.
- vožnja z nezmanjšano hitrostjo pri zavijanju na desno iz neprednostne ceste na glavno - to je po mojem mnenju eden najbolj nevarnih manevrov, ki jih doživljam dnevno s strani kolesarjev in že nekajkrat sem reševal situacijo v zadnjem trenutku navkljub temu, da se držim predpisov in vozim po pravilih je včasih zgolj sreča, da ne pride do najhujšega.

OK, to so moja opažanje, nikjer pa ne trdim, da to delajo vsi kolesarji saj jih je mnogo, ki se držijo pravil in vozijo kolesa zelo varno. Hotel sem samo opozoriti vse kolesarje (sam se tudi vozim s kolesom, da ne bo čudnih pripomb), da s spoštovanjem splošnih pravil in obnašanjem v prometu najprej poskrbijo sami nase saj s tem največ pripomorejo k svoji varnosti.

Pa še to za lažje razumevanje prometa in nesreč:
V situaciji dveh pametnih in preudarnih je možnost nesreče zanemarljivo majhna oz. skoraj enaka nič
V situaciji pametnega/preudarnega in idiota je še vedno možnost nesreče izredno majhna
Ko pa se srečata dva idiota lahko pomaga kvečemu sreča, da ne pride do nesreče

Se pravi pomaga zgolj to, da nisi i**** in da spadaš v kategorijo pametnih in preudarnih naj si bo na kolesu ali pa za volanom.
Zadnjič spremenil BBoss, dne Sr jul 27, 2005 11:31 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr jul 27, 2005 11:28 am

Pugi je napisal/-a:Pa še zdle berem - nebivedu an, dj mal skrij svoje krvoločne morilske nagone, sj veš da te ne pozna folk dost... Em, raj pejt na en destruction derby, da se mal skalmiraš :D

P.S. A si bil kej v londonu slučajno zadnje čase? Egipt? :twisted:

Ja ja tist u egiptu je moje maslo - lih bivša je šla tja, pa sm jo mogu u luft fliknt - sej veš sodišča o otroku dolgo odločajo - zdej pa ni več nobenih problemov da se u mojo korist nebi odločil. Pa sej me poznaš - lih ene bombe nism mogu naštimat, k bi me pol sodišče prehitr dobu. :twisted: :lol: :lol:

Pugi sej je ql - mal provociram ljudi ki si težko odrežejo čas za tako temo. Največji problem je v tem, ker se ne držimo predpisov - če bi se jih sploh nebi blo takih tem.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov