Tomaz40 je napisal/-a:bass je napisal/-a: Nimam abs-a in nobenih pripomočkov in jih tudi ne rabim, ker svoj avto obvladam.
Tattoo- je napisal/-a:Tudi sam smatram, da obvladam avto
Sicer ne trdim da kdorkoli od vaju ne obvlada avta ampak 90% uporabnikov tega foruma in tudi vsi smrkavci, ki so naredili izpit pred letom ali dvema so prepričani v isto.
A mislita, da oni obvladajo?
Pa še to: Testiranje zavor po dežju in snegu. S tem ne bosta izboljšala vajinih zavornih poti, če bosta vsake 3 mesece orenk zabremzala. Bosta vidla (al sta pa že) kako je težko na polno zavirat enkrat, ko tega ne pričakuješ. 99% ljudi v takem primeru zagrabi panika in nabije bremzo na polno. In tukaj ti pridejo prav vsa elektronska pomagala.
Sem se že vsaj trikrat znašu v resno življensko nevarni situaciji, ko bi lahko stotalku avto in se poškodovau, pa sm pravilno doziru zavore in se izognu. V enem primeru sm se pa rešu s šaltanjem in gasom. Res je da je bilo to v suhih razmerah, kjer je to lahko; v mokrih pogojih pač prilagodim hitrost na nižjo in varnejšo - to pa ocenim s testom zavor. Tehnik zaviranja učijo v vseh šolah varne vožnje - bremzo stisneš da mal zaškripa pa pol popustiš do meje blokiranja.
Aja pa brake test delam vsakič ko pada dež ali sneg. To mi je navada. Ker dež ne ustvari vsakič enake podlage. Je odvisno kok dežuje pa kok cajta pa še druge zadeve so ki vplivajo. Sam sem načeloma hitrejši voznik (cruising tempo) a to ne pomeni da sem divjak in da nevarno vozim. Smer nakazujem dosti prej - tudi v rondojih, česar ne dela veliko ljudi - poskušam biti predvidljiv v prometu in tudi predvidevati njihova dejanja, vozim hitro a gladko brez prehitrih sprememb v pospeševanju in zaviranju in smeri. Ker ni hujšega od tega da švigaš levo in desno in pospešuješ in bremzaš brez opozorila kot muha brez glave.
Kar se tiče voznikov začetnikov- niso vsi slabi. Par jih poznam, ki vozijo veliko bolje kot dosti veliko starejših in "zverziranih" voznikov. Ti povem, da redko vidim, da bi mlad voznik v rondoju dal levi žmigavec - po navadi je to starejši človek, k se ne spomne cpp-ja ali pa kakšna kokoš za volanom in po možnosti otrokom zadaj.
Taki nimajo v prometu kaj delat.
Mislim, da bi morali na vsakih 5 let še enkrat vsi delat cpp, ker kratkomalo večina folka v Ljubljani o tem nima blage veze.
Eno je da voziš 10 al pa 20 čez omejitev in s tem ne ogrožaš nobenga, drugo je pa to da ne veš kaj je to dvojna polna črta pa varnostna razdalja pa una ogledala k se lahko not vidš pa tiste oranžne lučke na vogalih avtomobila.
Najbl sick mi je recmo k vidm folk s poklopljenimi stranskimi špegli. Tak človk nima pojma o hoji, kaj šele o vožnji.
No za tak folk je tud NUJEN ABS pa ESP TC pa še rešilni jopič po možnosti. Ampak a je to dovolj?