Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Ne dec 04, 2005 2:25 pm

Po mojem bi bilo najbolj pravično cestninjenje da se plača kar v ceni goriva. Ta delež je sicer že prisoten, vendar bi gorivo še podražil in ukinil cestnine. Sicer tudi to ne bi bilo najbolj pravično, vendar bi bilo še zdaleč najceneje. Vsak elektronski sistem stane veliko denarja, tako kot cestninske hišice z vsemi zaposlenimi.
Če bi cestnino plačevali glede na porabljeno gorivo bi bilot enostavno. Kaj pa tujci? sistem bi bil lahko enoten za celo Evropo. Lahko bi bile še vedno neke vrste vinjet. Cestnine se plačujejo za AC, kaj pa magistralke in lokalne ceste, vaške ceste, kdo pa naj to plačuje. Te pa so na plečih države in občin. Financirajo se od cestnin pri registraciji in del od goriva. Kaj pa tisti ki na leto naredijo 3000km, pa plačajo polno ceno cestnine pri registraciji, je to pravično? nekdo pa naredi 50000km na leto pa plača enako ... če bi se cestnina obračunavala z gorivom bi spet nastradali tisti ki jim avti več kurijo in spet ne bo pravično, kdaj pa bo pravično? ko bodo enkrat števci zapečateni in bodo podobno kot tahografi merili prevožene kilometre, po možnosti še z lokacijo vožnje (GPS) in bo vsak na koncu plačal kar je prevozil, žal pa bi bil tak sistem drag, plačali pa bi ga kdo drug kot lastniki avtov. Predlagam podražitev goriva in ukinitev cestnin.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z Ne dec 04, 2005 2:44 pm

PureTNT je napisal/-a:
maestro je napisal/-a:TNT, že včeraj, ko sem se spomnil te tem, sem imel v mislih tebe, da boš gotovo lahko postregel s pravimi podatki. Glej, prav sem imel. Kako pa je z južno obvoznico, kdo pa financira to ?
p.s. Saj ni toliko pomembno odkod sem.

Odsek ljubljanske zahodne in prvi del severne obvoznice (Koseze-Tomačevo), do današnjega rondoja, je v celoti financirala mestna občina Ljubljana, ki je bila tudi soinvestitor drugega dela severne obvoznice (Tomačevo-Zadobrova) in vzhodne obvoznice (Šentjakob-Malence). Država v celoti financira južno obvoznico, od odcepa za Rudnik naprej, pa do izvoza Dolgega Mostu. Za lažjo predstavo je odsek z omejitvijo 100 ljubljanski, prav tako delno vse ostalo, z izjemo južne obvoznice, ki povezuje Dolenjko in primorsko avtocesto.

Lp

maestro če ti po temu postu od TNT še vedno ni jasno zakaj je obvoznica zastonj pol ti ni pomoči. zgradila jo je občina, torej prebivalci ljubljane s svojimi dajatvami, torej so vse že plačali in ne rabijo plačevati še cestnine!!!

Ti se zmeni s svojo občino da ti zgradi obvoznico pa nebo imel nihče proti če se boš po njej peljal zastonj!!!

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Ne dec 04, 2005 2:47 pm

Hvala.
Kdor gre na AC pri debelem hribu in se pelje kakih 7,8 km v Koseze, se pelje gratis. Pardon, ne gratis, temveč na stroške vseh davkoplačevalcev.

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z Ne dec 04, 2005 2:49 pm

tebi bi morali podeliti medaljo za pravega slovenca, foušija na vsakem koraku, bravo čestitke! :roll:

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne dec 04, 2005 2:55 pm

jaka-z je napisal/-a:tebi bi morali podeliti medaljo za pravega slovenca, foušija na vsakem koraku, bravo čestitke! :roll:

pristavim še jaz malo mojega davkoplačevalskega denarja za medaljo.. :roll:

lp
Slika

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne dec 04, 2005 3:07 pm

In a ste prebrali koliko sta koštali cestniski postaji Lukovica in Krtina? 730 milijonov tolarjev!!!! in koliko, da bi vse postaje porušili? Mah to jim jaz za 50 milijonov na roke porušim vse postaje v SLO. :twisted: Z veseljem. :P

Spidojc, to ja AC je vseeno nekakšna obvoznica, da se glavna cesta čez Domžale razbremeni. Se opravičujem. :oops: Torej se spet ne buniti, da je nimate, ker če ne bi bilo AC bi šele j****i ježa. Kolikor mi je znano (sem mlajši) so bile pred tem kar dolge kolone in če zdaj 5 minut čakaš si že živčen. ;)

Se umikam iz teme, ker je že res zgešena in škoda, da sem se sploh vtikal ker z zadnjim topicom si dokazal zakaj si postavil temo: Čista fovšija in jokanje.

V premislek: A torej, če se bom jaz tam peljal boš jezen name, da se peljem na račun davkoplačevalcev in boš jokal tu na forumu, če pa bo en politik za poslovno potovanje porabil 50 milijonov boš pa tiho. :roll:
Adijo, ker nima smisla...
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Ne dec 04, 2005 3:27 pm

Kar nekaj jih je v temi, ki goreče branijo svoje ljubljanske privilegije, v isti sapi pa drugim (ki ne želijo nič drugega kot podoben privilegij: gratis obvoznico, ki razbremeni lokalni promet) očitajo foušijo.

Mislim, da so nekateri žabarji fouš občanom drugih mest, da le-ti ne bi imeli podobnih bonitet kot oni. Za to foušijo ubistvu gre.

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a metallic Ne dec 04, 2005 3:43 pm

A mormo vsi zvedt za tvoje komplekse in težave?
Prodaj svojo vilo v rovtah, pa si kup garsonjero v lublani, da se boš lahko ZASTONJ vozu. :roll:

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Ne dec 04, 2005 3:48 pm

Tega seveda ne bom naredil, saj se žabarji že sedaj utapljajo v prometu, še hujše pa bo čez par let, ko bo ukinjena brezplačnost južne ''obvoznice''.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne dec 04, 2005 3:50 pm

jst predlagam zaklep tega topica? sam provocera.. da ne omenjam žaljivk (žabarji..)..

lp
Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Ne dec 04, 2005 3:53 pm

maestro je napisal/-a:Kar nekaj jih je v temi, ki goreče branijo svoje ljubljanske privilegije, v isti sapi pa drugim (ki ne želijo nič drugega kot podoben privilegij: gratis obvoznico, ki razbremeni lokalni promet) očitajo foušijo.

Mislim, da so nekateri žabarji fouš občanom drugih mest, da le-ti ne bi imeli podobnih bonitet kot oni. Za to foušijo ubistvu gre.

Kot prvo, zamerim poniževalen ton in izraze s katerimi obkladaš Ljubljančane. Ne vem o katerih privilegijih govoriš? Kot sem že rekel, mestna občina je del obvoznice financirala popolnoma sama in sofinancirala večino preostalega vozišča. Naj te še opomnim, da južno obvoznico uporabljajo predvsem prebivalci Dolenjske in služi bolj ali manj za tranzit. Funkcija obvoznice je tu sekundarna in podroben pregled registrskih tablic, ki se vozijo po tem odseku, bo pokazal večinoma izvenmestne tablice. Osebno mi je vseeno za obvoznice v ostalih mestih, če jih sofinancirajo, naj jih imajo. Naj te opomnim, da se vsakič, ko prečkaš severno obvoznico, po lastni logiki voziš na moj račun.
Kje ti v tem, da smo Ljubljančani samo- ali sofinancirali obvoznico vidiš "gratis" element, mi ni popolnoma jasno. Prav tako mi tudi ni jasno, od kje izvira naravnost sovražen odnos s strani nekaterih prebivalcev preostalih regij do nas, prebivalcev prestolnice. Če te bo to pomirilo, bomo po celotni obvoznici postavili cestninske postaje, kjer bomo na južnem delu denar pobirali od vseh, na preostalih delih pa le od izvenmestnih voznikov - naš proračun si bo lepo opomogel.

Lp

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Ne dec 04, 2005 4:02 pm

TNT, na splošno cenim tvoje argumentirane odgovore.
Samo tebe in eclipse_R-a, ki ''zamerita moje poniževalne tone'' vprašam, kje sta bila pa prej, ko se je name usulo kup žaljivk. Le braniti se moram pred osebnimi napadi in žalitvami, ki jih nisem začel jaz temveč drugi::

Prodaj svojo vilo v rovtah...
medaljo za pravega slovenca, foušija na vsakem koraku....
Ej tak si kot ena beba k ni dobila bonbončka.....
s tvojim izhodiščem je to prej zabavni kotiček oz. otroški kotiček.....
niso ljubljančani krivi za tvoje tegobe v življenju....
Zadnjič spremenil maestro, dne Ne dec 04, 2005 4:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

sim
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a sim Ne dec 04, 2005 4:03 pm

"Žabarji" se utapljajo v prometnih zamaških zaradi prebivalcev okoliških in nekoliko manj okoliških mest, ki vsak dan pridejo na delo v Ljubljano po ljubljanskih cestah, ki jih je financirala ljubljanska občina in njeni občani! Torej po tej logiki bi morali za uporabo recimo obvoznice od Šiške do Bežigrada plačevati le ljudje, ki niso prebivalci ljubljanske občine...

Uporabniški avatar
CWIZO
Novinec

Napisal/-a CWIZO Ne dec 04, 2005 4:07 pm

Nekdo je omenil, da bi se v ceno bencina vračunala cestnina.
Wipi za une k jim zre 4 litre, sam zakaj bi pa nekdo, ki mu avto pije 12 litrov, recimo, vec placal kot nekdo ki mu avto zre 7 litrov?
A un z 12mi litri vec ceste ponuca? Jo bolj obrabi?
Dej mal razmisli, preden take bedarije ven dajes...
Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Ne dec 04, 2005 4:09 pm

maestro je napisal/-a:TNT, na splošno cenim tvoje argumentirane odgovore.
Samo tebe in eclipse_R-a, ki ''zamerita moje poniževalne tone'' vprašam, kje sta bila pa prej, ko se je name usulo kup žaljivk. Le braniti se moram pred osebnimi napadi in žalitvami, ki jih nisem začel jaz temveč drugi::

Prodaj svojo vilo v rovtah...
medaljo za pravega slovenca, foušija na vsakem koraku....
Ej tak si kot ena beba k ni dobila bonbončka.....
s tvojim izhodiščem je to prej zabavni kotiček oz. otroški kotiček.....
niso ljubljančani krivi za tvoje tegobe v življenju....

V bistvu to niso bile žaljivke (čeprav uporabe takšnega tona v kulturni debati NE odobravam), temveč bolj frustrirana reakcija na tvoje ponavljajoče se trditve. Če pa bi nekdo nate usul plaz žaljivk, lahko verjameš, da bi imel tudi jaz kakšno za reči na ta račun. Kar se tiče tvojih izjav v tej temi, imam občutek, da se čutiš krivično zapostavljenega, ker imamo ljubljanski lordi, s popolnoma urejenim parkirnim režimom, čistimi ulicami brez kriminala, absurdno visokimi cenami stanovanj ter dnevnim pritokom desettisočev tujih vozil v mesto svojo "zastonj" obvoznico, ki smo si jo celo sami plačali. Ni mi jasno, res ne.

Lp

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne dec 04, 2005 4:15 pm

Kaj pa Ljubljana, sedaj razumem, da se ne da zgraditi cestninskih postaj na vsakem uvozu/izvozu. Samo kaj pa, ko bo elektronsko ?
A bo nadrsala in plačevala samo raja z obrobja, ljubljanski lordi se bojo/boste pa zastonj fural po obvoznici (avtocesti). Upam, da ne in jo bojo tudi kasiral, drugač bo treba pa na ustavno sodišče.

Kdor gre na AC pri debelem hribu in se pelje kakih 7,8 km v Koseze, se pelje gratis. Pardon, ne gratis, temveč na stroške vseh davkoplačevalcev.

jst sm ti sam očitou fovšijo, k so jo pač skor usi tvoji posti izražal.. to še vedno mislem.. vse ti pade v nos, karkol ma kdo kkšno ugodnost mogoče.. pa tut če je nima.. kaj maš pa ti zastonj pa jst nimam? pa v čem si na boljšem? ne vem, zakaj bi mogl zato, ker recmo lublančanom ne bi kaseral cestnine po obvoznci, mogu it na ustavno sodišče.. pač da bi dosegu še da mi plačujemo, kljub temu, da so ti ostali že razložil razloge, zapravu bi pač še velik ostalega "davkoplačvelskega" denarja.. in bi bil srečen.. ker bi vsi plačevali pomojm pol še več, kokr bi na začetku..

lp
Slika

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Ne dec 04, 2005 4:33 pm

eclipse_R je napisal/-a:
Kaj pa Ljubljana, sedaj razumem, da se ne da zgraditi cestninskih postaj na vsakem uvozu/izvozu. Samo kaj pa, ko bo elektronsko ?
A bo nadrsala in plačevala samo raja z obrobja, ljubljanski lordi se bojo/boste pa zastonj fural po obvoznici (avtocesti). Upam, da ne in jo bojo tudi kasiral, drugač bo treba pa na ustavno sodišče.

jst sm ti sam očitou fovšijo, k so jo pač skor usi tvoji posti izražal.. to še vedno mislem.. vse ti pade v nos, karkol ma kdo kkšno ugodnost mogoče.. pa tut če je nima.. kaj maš pa ti zastonj pa jst nimam? pa v čem si na boljšem? ne vem, zakaj bi mogl zato, ker recmo lublančanom ne bi kaseral cestnine po obvoznci, mogu it na ustavno sodišče.. pač da bi dosegu še da mi plačujemo, kljub temu, da so ti ostali že razložil razloge, zapravu bi pač še velik ostalega "davkoplačvelskega" denarja.. in bi bil srečen.. ker bi vsi plačevali pomojm pol še več, kokr bi na začetku..

lp

Kar se tiče južne obvoznice, je le-ta zgrajena iz davkoplačevalskega denarja, kar pomeni od nas vseh. Če gospod maestro vidi boljšo rešitev za povezavo prometa iz jugovzhoda z ostalim delom Slovenije, naj jo obelodani. Dejstvo je, da se ostali Slovenci, kadar prečkajo Ljubljano, vozijo na račun Ljubljančanov, in ne obratno. Povezavo med severovzhodom in ostalimi regijami na območju Ljubljane je financirala mestna občina Ljubljana, prav tako je sofinancirala tudi povezavo SV-JV, ptek tunela Golovec. To, da nam te ceste (ki smo jih financirali mi) služijo kot obvoznica, je stranski produkt geografske lege. Ljubljana je pomembno prometno vozlišče in nam je obvoznica krvavo potrebna (in jo bo, kot kaže, potrebno razširiti), kar je predvsem "krivda" prebivalcev ostalh mest, ki povzročajo dodatno gnečo. Kot sem rekel, naša "obvoznica" služi kot pomembna povezava med različnimi regijami, kljub temu pa smo velik zalogaj pri tem požrli mi.

Da povem preprosto: če želite v svoejm mestu imet obvoznico, si ji zgradite. Če je to v prometnem interesu države, bo gradnja sofinancirana, če pa boste sredstva morali zbirat sami, se spomnite na ljubljansko zahodno in severno obvoznico.

Lp

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Ne dec 04, 2005 4:39 pm

eclipse_R je napisal/-a:

lp

podpis
sam je smešen brat te poste v smislu če jst ne bom tud ti ne boš
po moje cestnin ne bo, kar je tud pravilno- že tko je obvoznica popolnoma zabasana s cestninami bi se delala še večja gužva- pa še že tko preobremenjen center bi se še bolj zabasal
iz domžal lahko prideš prek trzinke, ki je zaston + gužva in po obvoznici- če bi se le ta plačevala bi še dodatno obremenili lokalne ceste- trzinko- zaradi razbremenitve prometa pa so bile obvoznice pravzaprav zgrajene-
do škofljice naj bi zgradili obvoznici- oz do pijave gorice- pa ne zaradi lokalnih prebivalcev amppak zaradi turjaka, ribnice, kočevja,...- če bo le ta plačlji9va niso naredili popolnoma nič, saj se bomo po kočevki še naprej cjazl
je pa še druga opcija- obvoznica je povsod neplačljiva- torej je sporena le poloviza obvoznice, kjer je avtocesta- torej lahko znižajo omejitev iz 130 na 100- a bojo potem ljudje zadovoljni- isto sranje bo sam še večji zastoji
pa še neki- koper, izola, maribor,....vsa večja mesta imajo obvoznico- zakaj bi bila v lj plačljiva- se mi zdi kot da smo v tistih časih ko se je rekl da beograd vse pobere
lp

Uporabniški avatar
Zzooommm
Stalni uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a Zzooommm Ne dec 04, 2005 4:40 pm

Za moje pojme LJ obvoznico ne moremo metati v isti koš kot AC. Najbolje bi bilo seveda imeti ločeno AC in obvoznico; ampak tega pač ni. Če bi obvoznico zaprli lahko dol zaprejo tudi LJ. Brez nje enostano ne gre več. In iz tega vidika mislim, da v zaračunavanju cestnine za obvoznico ne vidim nobene logike.

Uporabniški avatar
metallic
Poznavalec foruma

Napisal/-a metallic Ne dec 04, 2005 4:43 pm

maestro je napisal/-a:Tega seveda ne bom naredil, saj se žabarji že sedaj utapljajo v prometu, še hujše pa bo čez par let, ko bo ukinjena brezplačnost južne ''obvoznice''.

Kdo je kriv za to? Greš zjutri ob 7h v medvode, pa je kolona do 1. semaforja v medvodah do celovške... :roll: V bistvu si načel zanimivo temo: zakaj nebi ostali plačeval cestnino v ljubljani, da lahko delajo zamaške... :roll:
PS, nimam NIČ proti nežabarjem in da ne bo kakšen osebek tipa maestro kaj narobe razumel/zameril/...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov