Napisal/-a nebivedu Če dec 22, 2005 12:49 pm
Mojster Miha: Glede velikosti havbe. par različnih pogledov na to zadevo.
1.) Na medvedjeku(avtocesta od biča proti trebnjem). Nesreča Saab 9000 aero(športna varinata z skoraj 300KM) preko dveh polnih črt čelno v R5. R5 je vozil s 110km/h, saab pa preko 180km/h. Na saabu so pri tej nesreči odprli vrata in vzeli voznika ven, ki je bil v šoku, ter par prask je bilo po njem - kasneje so ga videli hodit naokoli. Od petke predvidevam da veš kaj je ostalo - prednji sedeži so bili za avtom in mašina v prtljažniku. Pa ima saab res 100X večjo varnost od malih avtomobilov - za moje pojme jo ima in to je recimo varen avto. Zelo malo nesreč s tem avtom se konča s smrtnim izzidom voznika tega avtomobila.
2.) Sodelavec je imel saaba 9000 aero - nesreča. Pijan je pravilno vozil po celovški in iz strani mu je drugi pijanec priletel v bok avtomobila - saab je bil zabit v bok in odneslo ga je v tavelko tablo za označevanje avtoceste, katero je podrl - sodelavec je stopil normalno ven in bil s samo par praskami na sebi čisto cel.
3.) subaru leone(skoraj 1,5 metra havbe) - nesreča - tip z polotom me je izsilil pri emporiumu in skozi stop znak zapeljal pred mene - z odbijačem sem začel pri levem smerniku in končal pri desnem smerniku - meni je počil samo desni smernik, vse ostalo je bilo celo.
4.) Imel sem saab-a 9000 2.0 turbo. Z avtom sem se peljal skozi naselje(po ali pa malo nad omejitvijo) in iz stranske ulice prileti mitsubishi pajero 5 vratni in zavije direktno pred mene. Ker se noben od naju ni mogel ustavit sva počila čelno. Sam sem na saabu moral kupiti novo plastiko za okoli tablice in jo zmontirat na avto, tipček z terencem pa je moral menjati okrasne štange(bullbar), masko, odbijač in nosilce zanj, ter prednje desno kolo, ker mu ga je lastni bullbar zluknjal. Nobenemu v avtomobilih pa nič. Vendar če bi se en polo, pa magari nov zaletel v saaba predvidevam, da bi iz saaba izstopil in gledal, kaj je ostalo od polota.
Avto se mi zdi odlično varen, vendar je zasnova prestara, pa ne vem, če bi še enkrat probal trčenje s terencem
5.)Sam sem imel nesrečo s Twingotom. Pri 130km/h me je BMW318is zrinil iz ceste, ker tipček ni prenesel, da enga BMW-ja dol poči twingo z 92KM(merjeno na kolesih). Priletel sem čelno v obcestno skalo(jadranska magistrala) jo odbil in potem z avtom odletel naprej na travnik. Z avtom sem priletel čelno v skalo težko toliko da je 4 (štirje) delavci komunale niso prestavili(predvidevam da okoli 300 do 400 kg. Avto ni bil več vozen, vendar so bile poškodbe zelo male - razbit odbijač, odrtgana prednja vezna stena, zdrobljen kiler, polomljeno ohišje menjalnika in odlomljeni vsi trije nosilci motorja. Ko je mehanik dajal novo vezno steno na avto mu ni bilo treba nič ravnati - avto ni bil komplet nič zamaknjen.
Imeli smo srečo od treh v avtu nobenemu nič. Samo špure od pasov so bile prisotne še par tednov. Avto se mi zdi zelo varen, zaletel pa se nebi z njim nebi še enkrat.
Nekako imaš v avtu z vsaj metrom havbe in malo tršim plehom veliko več možnosti, kot pa v majhnem avtu z skoraj nič havbe, pa še ta se tako hitro drobi, da ti mašina pride do nog v trenutku.
Old subarus never die, they just get faster!