Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Vremenko
Nov uporabnik

Napisal/-a Vremenko To mar 14, 2006 2:18 am

Kaj pa v krožišču z dvema pasovoma in izhodom na dvopasovno cesto? Ali lahko z notranjega pasu krožišča izvoziš direkt na levi vozni pas ceste in iz zunanjega pasu krožišča na desni vozni pas ceste?

Ali rdeči avto pelje pravilno? (ob predpostavki, da zeleni tudi zapušča krožišče)

Slika
Slika

Sm4jli
Novinec

Napisal/-a Sm4jli To mar 14, 2006 2:31 am

da. rdeči pelje pravilno 8)

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tomaz40 To mar 14, 2006 7:14 am

Ampak če se zeleni avto premisli in pelje naprej, je rdeči kriv za nesrečo.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To mar 14, 2006 7:18 am

Imam eno vprašanje. ALI STA PASOVA PROTI RONDOJU TOMAČEVO IZ STRANI BRNČIČEVE PROTI RONDOJU ENAKOVREDNA, GLEDE NA TO, DA IZ DESNEGA ZAVIJAŠ PROTI ŠIŠKI IN IZ LEVEGA NAPREJ V RONDO IN PROTI JARŠAM?

Namreč včeraj sem se kregal s policajem, da ne morem zapeljat na desni9 pas in iz njega potem v rondo odpeljat v smeri jarš, ampka da je potrebno zapeljat na levi pas in od tam naprej v rondo - dal mi je kazen 10.000 sit zato, ker sem se vozil zadnjih 300m po levem pasu, moral bi se pa po njegovo vozit po desnem in iz desnega zapeljat v rondo tomačevo in potem nadaljevat proti jaršam.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nadie
Nov uporabnik

Napisal/-a nadie To mar 14, 2006 7:29 am

Tak rondo, kot si ga narisal, ne bi smel biti. Tule je slikica (slika 2), kako bi moralo biti speljano. Na zunanjem pasu je lahko v takem primeru samo obvezna smer ven, ne mores sekati poti tistemu, ki ima dovoljeni smeri naravnost po rondoju ali ven iz njega.

Nebivedu: izhod iz Stajerske ceste na rondo po desne pasu je mozen samo smer Siska! Ce si na desnem pasu in priletis v rondo pasu ne smes menjati, ker je tam POLNA CRTA! Razvrstiti se je treba prej, ko je to mogoce! Kaksne policajn je to, da te uci, da lahko menjas pas v rondoju, kjer je polna crta in obvezna smer izhod iz rondoja?!? (ce sem prav razumela...slika1)
Priponke
tomacevo.jpg
rondo.jpg

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To mar 14, 2006 7:48 am

JA točno to me je učil, pol sva se pa skregala in mi je dal položnico za vožnjo po levem pasu prioti rondoju, češ da bi moral vozit po desnem pasu.

Tko da bo padla pritožba full huda, pa še to da mi je vozil zadnjih 300m brez varnostne razdalje tik za avtom bo tut skasiral, oni bi moral bit nam za zgled kako se vozi, ne pa da se vozijo tik za ritjo(manj kot 5 metrov). Škoda ker nisem bil s svojim avtom, drgač bi mel dons en policijski avto manj, ker takemu vozniku ponavad na hitro pobremzam, da se mal spametuje.

Uporabniški avatar
nadie
Nov uporabnik

Napisal/-a nadie To mar 14, 2006 8:14 am

Saj ne morem verjeti! Upam, da pise kateri policaj je napisal kazen. Da se ga poslje nazaj v solske klopi. Nameno sem sla sedajle na poti v sluzbo cez omenjeni rondo in tocno tak je kot na spodnji risbici. JASNE so OZNACBE na pasovih in med desnih in notranjim pasov NEPREKINJENA to je POLNA CRTA! Ce si na desnem pasu smer siska, imas OBVEZNO smer in NE SMES MENJATI PASU, ko si enkrat v rondoju. To bi bil hud prekrsek, saj bi s tem zaprl pot vozilom iz srednjega pasu, ki imajo dovoljene smeri izhod iz rondoja ali nadaljevanje poti po rondoju! Pa se pas se zapira od tega izvoza dalje...tko da resnicno ne razumem, da se lahko zgodi kaj tako absurdnega...
Priponke
tomacevo talne oznacbe.jpg

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To mar 14, 2006 8:39 am

Ja to so pa naši vrli policisti. Bil je že malo starejši, tko da mu ni za zamerit. :twisted: Je najbrž že malo pozabil pravila in vse zadeve, na splošno pa je pozabil pravila varne vožnje, ki bi jih kot polocist in s tem zgled za voznike, moral poznati, saj je vozil 200m po cestišču manj kot 5 m od moje riti.(brez modrih luči, da se razume - ni bil na interventni vožnji)

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 To mar 14, 2006 9:29 am

Se strinjam z vama. Zanimivo bi bilo videt na kameri kako se on pelje po tem rondoju. To mora bit zanimivo za gledat.

Uporabniški avatar
maddog
Novinec

Napisal/-a maddog To mar 14, 2006 10:35 am

Vremenko je napisal/-a:Slika

taka rondoja sta v mb na zahodni obvoznici dalje od koroskega mosta ... dosti folka raje vozi na zunanjem pasu, ravno zarad tega problema, ker ce si na notranjem neves ali oni na zunanjem zavija desno ali ne ... treba blo naret polno crto ja

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter To mar 14, 2006 4:52 pm

nebivedu je napisal/-a:Ja to so pa naši vrli policisti. Bil je že malo starejši, tko da mu ni za zamerit. :twisted: Je najbrž že malo pozabil pravila in vse zadeve, na splošno pa je pozabil pravila varne vožnje, ki bi jih kot polocist in s tem zgled za voznike, moral poznati, saj je vozil 200m po cestišču manj kot 5 m od moje riti.(brez modrih luči, da se razume - ni bil na interventni vožnji)

Kokr bedno se sicer sliši, ampak 300 metrov pred rondojem je ta cesta še vedno hitra cesta z omejitvijo hitrosti 100km/h(če me spomin ne vara), tko da teoretično (poudarek na teoretično!) če imaš desni pas prazen(samo in zgolj v tem primeru!) in za seboj na levem hitrejše vozilo(ps:s kakšno hitrostjo si vozil takrat?), se moraš umaknit...če je blo pa to dogajanje že v območju znižane hitrosti pred rondojem ti pa tud s to teorijo ne more pred oči ;)
Sicer pa se vozim tam vsak dan in vem da se vsaj 95% ljudi vozi tako kot ti v tistem delu, tko da res ne vem kaj je pičilo tega policaja-tožit ga, ni druge! :twisted:

Uporabniški avatar
nadie
Nov uporabnik

Napisal/-a nadie To mar 14, 2006 5:13 pm

nebivedu je napisal/-a:dal mi je kazen 10.000 sit zato, ker sem se vozil zadnjih 300m po levem pasu, moral bi se pa po njegovo vozit po desnem in iz desnega zapeljat v rondo tomačevo in potem nadaljevat proti jaršam.

Policaj je zahteval, da iz DESNEGA pasu zapelje V RONDO in cez POLNO CRTO menja pas za smer jarse.... :roll:

Verjetno pa ga je zjezilo, da se mu Nebivedu ni takoj umaknil (sklepam po tem, da mu je vozil tik za ritjo) in se je odlocil, da mu za nekaj pac napise kazen. Samo ce mu jo je za tako situacijo, kot je Nebivedu napisal,...potem samo.. :jao:

Uporabniški avatar
jaka-z
Novinec

Napisal/-a jaka-z To mar 14, 2006 5:53 pm

k mi gre to na živce da so policaji tok nedotakljivi in ti lahko kar napiše katerokoli kazen sploh če si sam in nimaš nobene priče, policaja sta pa dva. Pa sicer poznam nekaj policajev za katere upam trdit da še nisem videl bolj blesavih voznikov (civilno na cestah) - groza, in tak ti v službi napiše potem kazen za neke malenkosti ker se zapiči vate. preveč imajo pooblastil. pa njim se nič ne more če te zaj...bejo na kak tak način ker davčna in ostali organi ne šlivijo več 5% in samo trgajo iz računa. joj joj v kaki državi živimo

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B To mar 14, 2006 9:43 pm

maddog je napisal/-a:

taka rondoja sta v mb na zahodni obvoznici dalje od koroskega mosta ... dosti folka raje vozi na zunanjem pasu, ravno zarad tega problema, ker ce si na notranjem neves ali oni na zunanjem zavija desno ali ne ... treba blo naret polno crto ja

Tocno takle rondo (no, se en izhod ima na levi, ampak to nima veze) je v Sencurju pri Kranju. S tem da se sredinska crta izredno slabo vidi (ampak SE VIDI!). Ampak folk niti pod razno ne gleda, al je krozni dvopasovni al ne (ceprov sta dovoza oba dvopasovna, z razlocno vidno crto!!), in kar zapeljejo iz zunanjega na dovozu direkt na notranjega v kroznem brez pogleda, brez zmigavca in ko grejo ven takisto.. iz notranjega pasu direktno na zunanji pas na izvozu. Mislm.. Nestetokrat sem ze bremzal do konca, ker so mi sekali pas, trobil, pa se vedli niso kaj so narobe naredli, pa kolkrat so ze drugi trobili name, ker sem sel normalno tako kot rdeci avto na slikci po notranjem pasu.. To ne mores verjet, koliko takih se najde. Cisto vsak dan, zjutraj ko grem v lj in potem popoldne, ko grem nazaj iz lj domov. Ampak seveda takrat ni nobenga policaja v blizini, da bi videl kaj se dogaja. Takim vsem izpit pobrat, spregledat sredinsko crto v kroznem je tko, kokr ce bi spregledal znak za stop na kriziscu, pa bi kar zapeljal na prednostno brez da bi pogledal.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To mar 14, 2006 10:24 pm

maddog je napisal/-a:

O lej ga :D

Glede teh rondojev u mb pa..... vedn grem na desni pas... po zunanjem okol rondoja in nazaj na desnega. Ko se mi bo zahotlo bom pa enkrat okol potegnu..... sej lahk a ne?:) bomo pač ruknili.... nov sprednji del bi mi prav prišu :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Vremenko
Nov uporabnik

Napisal/-a Vremenko To mar 14, 2006 11:15 pm

Ko sem risal ta rondo sem mel v mislih tistga na vrhu klanca v Medvodah (p.s. ima še dva izvoza). Tud v tem rondoju folk non-stop vozi z desnega pasu veselo počez čez notranji pas rondoja pa spet ven na desni pas, po možnosti meni pred nos.Logično je, da se gre z notranjega pasu rondoja na levi pas in ne na desnega. Tudi koncept zadrge tu zelo zelo redko deluje, če sploh kdaj.

Je pa tudi res, da maš norce, ki pridrvijo v ta rondo krepko čez omejitev, da bi prehiteli nekaj avtov.
Slika

tony1
Novinec

Napisal/-a tony1 Sr mar 15, 2006 12:36 am

ExB: Rondo je navadna več pasovna cesta. Zeleni ali rdeči avto lahko delata kar hočeta, dokler nihče koga ne izsili/mu zapre poti, torej mora vedno zamenjati pas tako da nikogar ne izsili. Upoštevanje označb na samem cestišču je samoumevno.

Kar se konkretno Šenčurskega rondoja tiče - upam, da bo upravljavce ceste hitro srečala pamet in bodo (tako kot pri rondoju pri Mercatorju v KR) čimprej spet zarisali samo en pas. Za dva pasova je tisti rondo še vedno premajhen, poleg tega pa Slovenci, po ponovni odkritvi krožišč pred 10imi leti, ne znamo drugače voziti po rondojih, kot po zunanjem pasu. Od tod tudi toliko nesreč v Tomačevem itd.

Tudi v naših avtošolah (žal!) učijo mlade voznike, da ni nič narobe, če cel rondo prevoziš na zunanjem pasu...

Zdaj pa bi lahko kdo na plano privlekel tale člen ZVCPja:

Krožno križišče
48. člen- 2. odstavek

(2) Voznik, ki zapelje na krožno križišče, katerega vozišče ima dva ali več prometnih pasov, se razvrsti na notranji prometni pas in na ta način omogoči vključitev v promet na križišču tudi drugim voznikom, razen če zapušča križišče na najbližjem izvozu ali mu prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje.

V odgovor moj post iz ms.com, malo se že ponavljam :roll:

Tale člen je, ZVCP gor ali dol, v prometu praktično uveljavljen recimo v Franciji, kjer je to čisto normalno, pri nas pa ne... Tam je prekršek, če človek pelje po zunanjem pasu mimo izvoza iz rondoja, zanje je normalno, da greš iz zunanjega pasu takoj ven. Pri nas pa, člen ZVCP gor ali dol, ni s tem nič narobe (!). Tudi policaji to upoštevajo. Posledica je, da folk ne zna voziti po rondojih...

Krivo je to, da so pred 25imi leti ukinili krožišča, pred 10 leti (po zgraditvi Tomačevega postanejo krožišča spet moderna) pa so že s prvim dnem zajebali, ker niso ljudi 'na novo' naučili, kako se v Evropi vozi. Še slabše, v avtošoli mlade voznike NAUČIJO, da se naj lepo flegma vozijo po zunanjem pasu, "KER S TEM NI NIČ NAROBE". Konec citata, in narod tako tudi vozi.

Izjema je kakšno Tomačevo, ki je OGROMNO in ima kakšen pas tudi samo za izvoz ven, tam inštruktorji probajo tudi evropska pravila vožnje s kandidati. V bistvu pridemo do sklepa, da je pri nas brezveze graditi večpasovne rondoje, ker itak ne znamo voziti po njih.

Primer je potrdilo nedavno zgrajeno krožišče v Šenčurju - vsi pičimo po zunanjem pasu (v nekaj mesecih sem na notranjem pasu videl samo 1 zbeganega švaba). Ampak tako je pač pri nas lepo dovoljeno. :lol:

Nekoč bo naš sistem treba spremeniti in začeti voziti kot znajo v Evropi. Ni hudič, da nam ne bi uspelo, saj smo uspešno ukinili utripajočo zeleno in t.i. "slovensko" desno pravilo (pred 20 leti je imelo desno pravilo pri nas večjo veljavo kot pa pravilo srečanja, danes pa sta si lepo enakovredna!)

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Sr mar 15, 2006 2:50 am

Slika

Kar tako mimogrede sem prišel na eno, mogoče mal noro (beri neumno) idejo in šel za hec narisat rondo, kjer črte tečejo v obliki nekakšne spirale in pri kateremu bi se znebili dveh tipov voznikov, ki vas po do sedaj prebranih postih najbolj motijo: :D :twisted:
Vijolični avto se iz ceste "C" vključuje v rondo. Za izvoz na cesto "D" se bo vključil na zunanji pas rondoja (rumena puščica). V kolikor želi priti na cesto "A", se bo moral vključiti na srednji pas (rdeča puščica) oz. na notranji pas (modra puščica) v kolikor želi priti ven na cesto "B". Ni glih najlepš narisan ampak ok no, upam da ste razumel point... :P Tisto kar sem hotu prikazat je to, da bi te zunanji pas v vsakem primeru pripeljal ven iz rondoja.
Ob predpostavki, da imamo opravka s kulturnimi vozniki, ki bi dosledno upoštevali talne označbe (črte), bi kot že rečeno ubili dve muhi na en mah: Izognili bi se tistim, ki cel rondo prevozijo po zunanjem pasu, poleg tega pa tudi kamikazam, ki iz notranjega pasu uletijo preko vseh pasov ven iz rondoja. Ob prometnih konicah, bi se na srednji in notranji pas razvrščali po principu zadrge, da ne bi prihajalo do zastojev (spet predpostavljamo, da imamo opravka z vozniki, ki vejo kaj pomeni razvrščati se po principu zadrge). V praksi pa verjetno ne bi šlo tako lepo kot v teoriji... :lol:
Saj pravim, ne me zdaj napast, ker sem šel tole narisat bolj za šalo kot za res, poleg tega pa verjetno da nikjer v Evropi nimajo takega krožišča. :) Ampak vseen bi pa rad slišal konstruktivne kritike. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Sr mar 15, 2006 8:06 am

Vsaka čast za idejo. Res vsaka čast.

Vseeno pa mislim, da je tole preveč komplicirano, ker mora vijolični avto sekat dva pasova, da pride na željenega, torej je večja možnost nesreče. Poleg tega je napaka tega krožišča tudi ta, da moraš neprestano menjat pasove, kar drastično poveča možnost nesreče. Predstavljaj si, da vsi, ki so na krožišču istočasno menjajo pas in na vsakega moraš gledat kje je in kam gre.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Sr mar 15, 2006 8:38 am

Ne vem zate ampak jaz mislim da je stanje tako ali tako enako ;) Jaz gledam kaj delajo drugi, pa če je 26 pasov al pa sam en.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov