W|zz je napisal/-a:Sam neki bi reku..če voziš konstantno, tolk kot pač voz desni pas, maš pred seboj skoz enega in istega. Okej, enkrat gre dol iz avtoceste, drugič pride drug, ampak maš še zmer jih na taki poti 10, ki se pred tabo zamenajo, če ne prehitevaš in se ti drugi ne vrivajo pred tebe. Če pa prehitevaš jih pa prehitiš velik več kot pa 25! In možnost da ti od teh, ki si jih prehitel (katerih število je skoraj sigurno 3 mestno) en skoči pred avto, vate, je zaspan in zavije, skratka karkol, je ta verjetnost dost večja, kot pa da bo en od 10 za katerimi voziš celo pot, nenadoma zabremzal..
Strinjam se edini da če prehitevaš, nisi zaspan in si bolj skoncentriran, ampak verjetnost da ti nekdo drug prekriža pot je veliko večja če celo pot prehitevaš... In na tiste, ki prihajajo za tabo, moras bit bolj pozoren če si na prehitevalnem pasu, ker lahko nekdo prinori in se moraš umikat, po možnosti te prehiteva po desni, čeprav voziš nad omejitvijo, če pa si na desnem voznem pasu pa moraš pazit ubistvu edino ko bremzaš, kar pa se ne zgodi velikokrat. Poleg tega ne vem zakaj vse voznike, ki vozijo na voznem pasu imenuješ za slabe voznike in za drekače. Če sem prav razumel je govora o tem katera teorija je v praksi bolj varna, men je čist prov, če se taki umaknejo na desni pas... hmm
nebivedu je napisal/-a:Dejte zdej men tuki neki razložit, ker iz vaših pisarjenj ne dojamem. S čim jaz vas dirkače bolj ogrožam, če vozim po voznem pasu s konstantno hitrostjo 100km/h, kot pa če bi vozil 130km/h??? Tole men ni čist jasno. Sploh če se nikoli ne premaknem na prehitevalni pas.
Ko se mi je še dalo sem imal športen avto s 770kilogrami in s končno hitrostjo malo nad 280km/h. Imel sem možnost vozit celih 7 ur(vmes je bilo eno tankanje na poti proti amsterdamu) naenkrat s hitrostjo nad 230km/h, pa me ni noben izsilil ali me ogrožal, kar pa se mi dogaja na naših avtocestah že pri 100km/h.
Ja, ampak eno je da porineš pred nos nekemu ki leti s 180(pustimo to da je omejitev nižja), kar je neopravičljivo ali bedarija ali pa da prehitevaš kolono tovornjakov s 140 in ti zadaj blenda prepotentnež, da se mu umakni, ker on pa ne bo zmanjševal s 180 zato ker se tebi ne mudi...kam se mu bom umaknil, med tovornjake?rib0n je napisal/-a:Škodljiva je zato, ker vzpodbuja prehitevanje. Jaz npr. hočem po avtocesti vozit 130 in grem prehitevat nekoga, ki vozi 100. Dokler ga prehitevam, po prehitevalnem pasu vozim 130-140. 13 let stara Škoda hitreje ne gre. Sicer to nebi bil noben problem, saj je omejitev 130 in po tej logiki nobenega ne ogrožam, samo kaj, ko se mi med prehitevanjem s 140 na rit obesi nek "frajer" s 180...
rib0n je napisal/-a:Jasno, da preden zamenjaš pas pogledaš če lahko to varno storiš. Sicer obstajajo telički, ki ne vedo zakaj imajo vzvratna ogledala...
Kar se pa tiče hitrosti v naselju: enkrat sem se peljal z eno gospodično po daljši, ozki ulici. Na obeh straneh ulice živa meja, prostora je bilo samo za dovoze (totalno nepregledno)- in ona vozi 50. Pa ji rečem če bo kaj upočasnila, ona pa: saj vozim po omejitvi... Omejitev ni vse.
rib0n je napisal/-a:Škodljiva je zato, ker vzpodbuja prehitevanje. Jaz npr. hočem po avtocesti vozit 130 in grem prehitevat nekoga, ki vozi 100. Dokler ga prehitevam, po prehitevalnem pasu vozim 130-140. 13 let stara Škoda hitreje ne gre. Sicer to nebi bil noben problem, saj je omejitev 130 in po tej logiki nobenega ne ogrožam, samo kaj, ko se mi med prehitevanjem s 140 na rit obesi nek "frajer" s 180...
nebivedu je napisal/-a:Ko se mi je še dalo sem imal športen avto s 770kilogrami in s končno hitrostjo malo nad 280km/h. Imel sem možnost vozit celih 7 ur(vmes je bilo eno tankanje na poti proti amsterdamu) naenkrat s hitrostjo nad 230km/h, pa me ni noben izsilil ali me ogrožal, kar pa se mi dogaja na naših avtocestah že pri 100km/h.
rib0n je napisal/-a:Škodljiva je zato, ker vzpodbuja prehitevanje. Jaz npr. hočem po avtocesti vozit 130 in grem prehitevat nekoga, ki vozi 100. Dokler ga prehitevam, po prehitevalnem pasu vozim 130-140. 13 let stara Škoda hitreje ne gre. Sicer to nebi bil noben problem, saj je omejitev 130 in po tej logiki nobenega ne ogrožam, samo kaj, ko se mi med prehitevanjem s 140 na rit obesi nek "frajer" s 180...
Slide je napisal/-a:Ja, ampak eno je da porineš pred nos nekemu ki leti s 180(pustimo to da je omejitev nižja), kar je neopravičljivo ali bedarija ali pa da prehitevaš kolono tovornjakov s 140 in ti zadaj blenda prepotentnež, da se mu umakni, ker on pa ne bo zmanjševal s 180 zato ker se tebi ne mudi...kam se mu bom umaknil, med tovornjake?
Slide je napisal/-a:Pa ja, še tista dva bom pač prehitel, da ne govorim o takih debilih ki ti blendajo v zgoraj omenjem primeru, s to razliko, da je pred tabo še kolona 15 avtomobilov na prehitevalnem pasu, ki prehiteva kolono počasnih. No saj sem že takem kdaj pokazal, da se mu lahko umaknem na naslednje počivališče...seveda nisem pozabil nakazati, da je tudi on vabljen na postanek
esem je napisal/-a:Slide je napisal/-a:Ja, ampak eno je da porineš pred nos nekemu ki leti s 180(pustimo to da je omejitev nižja), kar je neopravičljivo ali bedarija ali pa da prehitevaš kolono tovornjakov s 140 in ti zadaj blenda prepotentnež, da se mu umakni, ker on pa ne bo zmanjševal s 180 zato ker se tebi ne mudi...kam se mu bom umaknil, med tovornjake?
To je značilno samo za naše avtoceste, da ljudje prehitevajo tovornjake in ostale, med katerimi je npr 300 m var. razdalje, zvezno (verjetno mislijo, da imajo prav - tudi zato so potrebne TV oddaje, ker neki obvezni testi ali šole dobre vožnje gotovo ne bodo uvedeni) in se ne umaknejo hitrejšim od sebe, čeprav bi to lahko povsem varno in udobno ter brez vpliva na njihov ritem storili. V Italiji, ki je za nekatere nevedne sinonim slabih voznikov, marsikdo celo skače v nekajdesetmetrske luknje med kamioni in se pri tem celo brez potrebe opravičuje. Tudi zato teče promet na Zahodu hitreje in varneje kljub veliko večji gostoti. Da ne govorim o tistih, ki prehitevajo s par km/h večjo hitrostjo, čeprav imajo soliden avto, ali se po prehitevanju ne umaknejo še 50 m in več.
Loopz je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Ko se mi je še dalo sem imal športen avto s 770kilogrami in s končno hitrostjo malo nad 280km/h. Imel sem možnost vozit celih 7 ur(vmes je bilo eno tankanje na poti proti amsterdamu) naenkrat s hitrostjo nad 230km/h, pa me ni noben izsilil ali me ogrožal, kar pa se mi dogaja na naših avtocestah že pri 100km/h.
Vem, da si ti tu celo nek moderator, tako da se res ne morem načuditi cvetkam, ki včasih padejo od tebe.
Pustimo tisto o "športnem avtu s 770kg in končno malo nad 280km/h", tega raje ne bi komentiral (pustimo vnemar dejstvo, da nek M3 s 343 konji doseže precej podobno končno hitrost).
Konec koncev lahko pustimo tudi tisto o 7 urah vožnje z 230km/h, s tem da si šel vmes celo enkrat tankat. Zanemarimo dejstvo, da take hitrosti v takem času s težavo razvijejo dirkalni avtomobili na vzdržljivostinih dirkah, katerih motorji so po koncu dirke dobri samo še za na odpad. Ko že ravno gledamo skozi vse prste, spreglejmo še dejstvo, da je na autobahnu na stotine odsekov, kjer potekajo vzdrževalna dela, na katerih je potrebno hitrost za več kilometrov zmanjšati na 80 km/h oz. manj.
Ampak tudi če spregladamo vsa ta očitna dejstva, ne morem mimo tistega, da so v tujini vozniki in ceste popolnoma drugačni kot pri nas, kot nekakšna prometna nebesa. Ja, seveda.Do grla sem že sit pravljic o nemških avtocestah, kjer se samo postaviš na skrajni levi pas, pohodiš gas do konca in letiš kot sneta sekira. Bullshit brez primere. Ravno tako kot pri nas obstaja ogromno izsiljevanja, nevarnih manevrov, neuporabe smernikov, neumikanja hitrejšemu, prehitevanja po levi, vrivanja v kolono, tovornjakarjev in avtobusarjev, ki se prehitevajo med seboj, da niti ne omenjam, da je asfalt na nekaterih odsekih obupen, kilometrski zastoji nastanejo mimogrede. Nehajte že enkrat prodajati pravljice o super varnih in dobrih avtocestah - na določenih odsekih so precej slabše kot naše.
Nehajte že sanjati in se sprijaznite, da promet v tujini poteka več ali manj isto kot pri nas, s tem da so nekatere stvari še bistveno slabše, ne pa da letite tu odpirat topic vsakič, ko ste morali 10 min stati na semaforju ali pa se vam na avtocesti nek čiča v stoenki ni mogel umakniti isti trenutek, ko se vam je zaluštalo...
Loopz je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Ko se mi je še dalo sem imal športen avto s 770kilogrami in s končno hitrostjo malo nad 280km/h. Imel sem možnost vozit celih 7 ur(vmes je bilo eno tankanje na poti proti amsterdamu) naenkrat s hitrostjo nad 230km/h, pa me ni noben izsilil ali me ogrožal, kar pa se mi dogaja na naših avtocestah že pri 100km/h.
Vem, da si ti tu celo nek moderator, tako da se res ne morem načuditi cvetkam, ki včasih padejo od tebe.
Pustimo tisto o "športnem avtu s 770kg in končno malo nad 280km/h", tega raje ne bi komentiral (pustimo vnemar dejstvo, da nek M3 s 343 konji doseže precej podobno končno hitrost).
Konec koncev lahko pustimo tudi tisto o 7 urah vožnje z 230km/h, s tem da si šel vmes celo enkrat tankat. Zanemarimo dejstvo, da take hitrosti v takem času s težavo razvijejo dirkalni avtomobili na vzdržljivostinih dirkah, katerih motorji so po koncu dirke dobri samo še za na odpad. Ko že ravno gledamo skozi vse prste, spreglejmo še dejstvo, da je na autobahnu na stotine odsekov, kjer potekajo vzdrževalna dela, na katerih je potrebno hitrost za več kilometrov zmanjšati na 80 km/h oz. manj.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov