nsx je napisal/-a:Moje mnenje: še kako je pomembno, kje je avtomobil izdelan. Namreč splošno znano je, da so Japončki zelo vestni in natančni pri svojem delu, recimo da tudi Nemci. Njihovo popolno nasprotje so npr Angleži. Totalno šlampasti. Zato je avto, narejen na Japonskem gotovo vreden več zaupanja kot isti v Angliji. Za informacijo naj povem, da novega Accorda delajo na Japonskem, starega so pa v Angliji.
Njoko je napisal/-a:Pri celotni proizvodnji avtomobilov sploh ni toliko kriticna avtomatizacija proti rocnim delom. Rocna dela so v vecini razvitega sveta itak najdrazja, tako, da se dela, ki se lahko avtomatizirajo, itak avtomatizirajo, ker se drugace pac ne izplaca. Bolj je pomembna filozofija od samega nacrtovanja, preko izdelave, pa do prodaje in poprodaje. Iz stalisca ljudi, pa filozofija od samih delavcev na najnizjem nivoju, pa do direktorjev na najvisjem. Pred leti sem gledal en ameriski dokumentarec narejen v 80.ih letih, ki opisuje probleme, oz. skoraj propad takratne ameriske avtomobilske industrije in velik uspeh japonskih proizvajalcev. Pri ameriskih proizvajalcih, je bila ustaljena huda hiererhija, kjer navaden delavec pri proizvodnji avtomobila ni imel nobene besede, ces, kaj bos ti delavski butec, govoril meni gospodu diplomiranemu inzenirju strojnistva. Pri japonskih proizvajalcih, pa je bil tudi navaden delavec za tekocim trakom stimuliran k inovacijam, a la kako izboljsati del, da se ga bo dalo lazje vgraditi v vozilo, oz. da ne bi ze pri vgradnji prislo do napak, in podobno. In tako je bilo na vsakem hierarhicnem nivoju. Ze sama klima v podjetjih je bila precej boljsa pri japoncih.
Po domace: Ni vse samo v tehnologiji, ogromno je tudi v cloveskih virih, v primernem ravnanju le s temi, primerno organizacijo in klimo, ki velja v podjetju. Rezultat vsega skupaj, pa je seveda nek proizvod, v tem primeru avtomobil.
Japonci, kamor so prisli, so vnesli svoje pozitivne vrednote in jih skombinirali s pozitivnimi vrednotami lokalnih ljudi. Na Japonskem je delati in biti dober delavec cast in to se vidi tako pri motiviranju zaposlenih, kot pri koncnem izdelku, ki je zelo dober.
Za njih ni cilj izdelati nekaj, kar je dovolj dobro, ampak nekaj najboljsega, kar je s trenutno tehnologijo, znanjem in sredstvi mozno narediti.
L.p.
Njoko
vazman je napisal/-a:ADAC-ove statistike?Nenci so na svojo avtomobilsko industrijo zelo ponosni (zakaj ne bi bili?)in jo tudi,ce se le da zagovarjajo.Vsaj jaz imam tak obcutek,ce mal pogledam njihove TV oddaje,kadr testirajo avte so vecinoma nemški,po avtorevijah so med primerjalnimi testi ponavadi tudi nemški najboljši.Vedno majo kaj svojega zraven,v vecini primerov je tako.
Glede statistik,hm,ce vzamem za primer Volvovo serijo 850/70 ki se pojavlja med vodilnimi iz spodje strani razpredelnic,ce gledamo (ne)zanesljivost.Vendar,moj fotr ima Volvo 850 ze skoraj 5 let,in do sedaj ni bilo razen okvare klime popolnoma nic drugega.Statistika je statistika,vecinoma neuporabna,vendar pokaze neko priblizno stanje.
Objektivno je,ce priznate ali pa ne na vso stvar izredno tezko gledat in vedno je nekaj tako,da nekomu ne odgovarja.
Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost