PureTNT je napisal/-a:tomzzi je napisal/-a:Za take hitrosti obstajajo proge na katerih se lahko znoriš. Nikakor pa ne po avtocesti kaj šele po regionalki. Zakaj so potem omejitve? Kar tako brezveze? Sam bi nabil še dvakrat višje kazni. Mene ne motijo, ker se držim predpisov in posledično nimam nobenih problemov okrog tega. In upam, da tudi v prihodnje ne.
Ravno včeraj se je enemu tako mudilo, da je šel prehitevat (sam sem vozil okrog 90) na regionalki (mene) nasproti je pa uletu drug avto. Če tist ne bi bil dovolj pozoren in z celim avtom zapeljal iz cestišča bi hudo počilo. Tako, da divjanje ni opravičljivo pod nobenim pogojem.
In ja mogoče bi folk malce drugače gledal na celotno zadevo kot jo gleda sedaj.
Malce pretiravaš. Za takšne hitrosti ne potrebuješ dirkalnih prog, avtocesta popolnoma zadošča. Seveda pa je vse odvisno od zrelosti voznika. Grožnje s kaznimi so dokaz slabega poznavanja prometa ter mentalitete voznikov. Dejstvo je, da pri nas ni toliko težav s hitrostjo (policijske statistike so zelo zavajujoče) kot z neupoštevanjem CPP. Koliko ljudi vidiš, da uporabljajo ogledala, smernike (in s tem mislim pravilo uporabo, nekaj sekund predno dejansko menjaš pas, ne hiter požmig so si že na pol na prehitevalnem pasu, o uporabi v mestnem prometu pa sploh ne bi govoril). Sam po naših avtocestah že leta in leta vozim krepko nad 200 km/h, pa sem imel zelo malo nevarnih situacij, ki pa so bile vedno krivda voznika pred menoj (neuporaba ogledal in menjava pasov brez smernikov). Enkrat se pelji po našem avtocestem križu z 230 km/h in več, pa boš videl, da to ni noben poseben bav-bav. Vsekakor pa spoštujem želje voznikov, ki ne želijo voziti prek 130 km/h in jih med prehitevanjem, če le držijo to hitrost, ne priganjam (drugo je, če predme skoči brez označitve, takrat nisem tako dobre volje).
Pelji se kdaj po Nemčiji, pa boš videl kako zadeva deluje. Po Münchenski obvoznici lahko po skrajno levem pasu tudi v polnem prometu voziš nad 200 km/h, pa je nevarnost praktično neobstoječa, ker tam vozniki načeloma vedo, čemu služijo CPP, ogledala ter smerniki.
Kar se tiče prehitevanja, ki si ga navedel, pa to nima ničesar opraviti s hitrostjo ter vse z objestnostjo. Takšni ljudje so žal sposobni početi neumnosti tudi pri nizkih hitrostih, ker so preprosto patološke osebnosti, katerim ne bi zaupal niti skiroja (bi verjetno tudi z njim našel način, kako te prehiteti v osebnem vozilu), kaj šele tono in pol pločevine.
Ceres, naše avtoceste so sploh posebna zgodba. Promet se iz leta v leto povečuje, mi pa še vedno gradimo dvopasovnice, čeprav je vprašljivo, koliko bi naši vrli neuki vozniki to sploh znali izkoristiti. Za primer si poglej AC odsek Vrhnika-Logatec, kjer se lahko veliko hitreje voziš po skrajnem desnem pasu, kakor po prehitevalnem.
Ko bomo naše voznike začeli primerno sankcionirati za nedajanje smernikov, izsiljevanje prednosti ter vožnjo po nepravem prometnem pasu, se bo prometna varnost skokovito izboljšala.
Tudi jemanje izpita za dejansko nepoznavanje CPP bi bil dober korak naprej (če poizkus vključitve na polno obvoznico s 50 km/h ni samomorilsko dejanje, potem ne vem, kaj je), kot tudi prenehanje policijske tako rekoč "poneverbe" statistik, kjer kot razlog za nesrečo pogosto navedejo neprimerno hitrost, pa čeprav je voznik vozil pod omejitvijo ter razmeram na cesti primerno.
Lp
Še edit: najprimernejši način urejanja bi bila splošna derestrikcija avtocest, montaža signalnih tabel ter dinamično spreminjanje omejitev. Če je cesta prazna in pogoji dobri, naj omejitve sploh ne bo, v primeru prometa pa naj se zniža na 130 ali po potrebi tudi na manj. Toleranco naj se do prekoračitve 30 km/h obdrži na ravni, kakršna je sedaj, nad tem pa visoke kazni (ob pogoju, da so omejitve prierno postavljene). Seveda je majhna verjetnost, da bo do tega ob našem omejenem SVetu za varnost in preventivo kdajkoli prišlo, ker jih skrbi le hitrost, ne pa tudi vozniško znanje, ki je veliko pomembnejša komponenta.