Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: .

Napisal/-a Pero Ne okt 01, 2006 7:51 am

mirovnik je napisal/-a:vzel sem si malo časa in naredil preracun po prevoženih 100.000 km ali se sploh splaca predelava...

vzel sem renault laguno grandtur 2.0 bencinar (99KW) in 2.0 DCI (110KW)

na najdi .si sem vzel srednjo vrednost porabe zunaj in mestno...

dizel :
http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +dCi+Elite

bencin:

http://www.najdi.si/avtomobili/avtopoda ... +Evolution

povprečna poraba dizla 6.4 L za 100.000 km potrebujemo 6400L dizla ki je trenutno po ceni 230 sit..Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.472.000 sit

povprečna poraba bencinarja 8.5 (+1L ker plina vec porabi ). Za 100.000 km potrebujemo 9500 L plina ki je trnutno po ceni 140 sit. Ko to zračunamo me stane 100.000 km 1.330.000 sit...

Če se po 100.000 km odločim da avto na plin prodam me stane demontaza in montaza v drug avto cca..100 tisoč sit...

dizel : = 1.472.000 sit

plin: 1.330.000sit + 100.000sit = 1.430.000 sit

No in tako sem izračunal da me po 100.000km pride vožnja z dizlom dražje za 42 tisoč tolarjev.

Če pa tu upoštevam tu še zagonski kapital...400.000 sit je pa stvar močno v prid dizla...

Že upoštevam da dizla dražje in lažje prodam da se mi rezervna guma ne valja tako kot pri plinu( no moznost je da kupis sprej in kompresor) ..je tehle 42 jurckov zanemarljivih...Pa se ne rabim imeti avta 5 let ...Pa se to kaj se zgodi ce razbijes totalko avto na plin..gre plinska naprava v nic...ko razbijes nepredelan avto dobis povrnjeno celotno skodo. No verjetno se da posebej zavarovat plinsko napeljavo..ampak verjetno je ni se noben..Morda se motim...

No da se ne bo kdo dregnil v razliko v ceni pri novih vozilih..Upostevajmo samo porabo..ne pa vrednost vozila...ker drugace ne pridemo nikamor...

lep pozdrav!

zazeljeni komentarji..

Kaj pa nabavna cena avta?

Po tvojih linkih je bencinar 5.633.000 SIT in dizel 6.733.000 SIT :wink:

saj na koncu prodaš dizla dražje, ampak ne za 1 miljon...

pa brez zamere, ampak sem moral komentirat razliko v nabavni ceni. :oops:

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik Ne okt 01, 2006 10:28 am

ej pero..a ti ne pise v mojem sporocilu da ne glej na nabavno ceno avtomobila!!!

TilenR
Novinec

Napisal/-a TilenR Ne okt 01, 2006 10:45 am

Sam nabavna cena je bistvenega pomena. Ne moreš kr pozabit kolk je razlike v ceni avta.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Ne okt 01, 2006 11:21 am

TilenR je napisal/-a:Sam nabavna cena je bistvenega pomena. Ne moreš kr pozabit kolk je razlike v ceni avta.

cena avta je pomembna, pa js nebi zanemaru se tega da poraba, ki jo poda izdelovalec avta ni realna in je v vecini primerih vecja za 1-2l/100km tako da ne vem no....
pa se ko avto prodaj si lahko sistem obdrzis, tko da unih 300-400k za sistem ti ni potrebno gledat ;)

LP
Slika

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik Ne okt 01, 2006 12:56 pm

Vidim da je nesmiselno pisat karkoli o plinu..ker je vsak zase pameten...jaz vem kaj se meni splaca..za vas me pa sploh ne zanima vec..

se beremo v kateri drugi temi..

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Ne okt 01, 2006 10:05 pm

mirovnik je napisal/-a:Vidim da je nesmiselno pisat karkoli o plinu..ker je vsak zase pameten...jaz vem kaj se meni splaca..za vas me pa sploh ne zanima vec..

se beremo v kateri drugi temi..
... se strinjam ... vsak ve
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 02, 2006 11:47 am

mirovnik je napisal/-a:ej pero..a ti ne pise v mojem sporocilu da ne glej na nabavno ceno avtomobila!!!

sorry, ampak moram :oops:

recimo če pogledamo stroške goriva + nabavna cena za nov avto, pa če zanemarimo morebitne razlike v servisih in registracijah...

pa če vzamemo za povprečno porabo raje mestno vožnjo, ki je po moje malo bližje realni porabi kot pa minimalna na odprti cesti ;) pa če pogledamo na avto.net so rabljene lagune stare 3 leta 2003 med 2 in 3,5 m SIT. Pa praktično ni razlike med dizli in bencinarji :lol: pa če zaokrožimo da bi se avto po 3 letih prodal za 2,5 m SIT, neglede na gorivo.

torej bi dizl pri porabi 7,8 in ceni dizla 230 SITimel stroške na 100.000 km

gorivo 1.794 mSIT, zguba vrednosti 4,233 mSIT, skupaj: 6,027 mSIT

pri isti porabi in če je cena dizla 240 SIT, kot je bila skoraj par tednov nazaj
gorivo 1.872 mSIT, zguba vrednosti 4,233 mSIT, skupaj 6.105 mSIT

če vzamemo bencinarja pri ceni goriva 233 SIT in porabi 11 litrov
gorivo 2,563 in izguba vrednosti 3,133 mSIT je skupaj 5,696 m SIT

pa za trenutek pozabimo kaj bi bilo z dražjim bencinom, po telih številkah je že bencin proti dizlu cenejši ;)

če vzamemo plin po 140 SIT in porabo 12 je:

gorivo 1,680 mSIT izguba vrednosti 3,133 m SIT je skupaj 4,813 m SIT, recimo da se kupi še napeljava za plin in ostane v avtu :( za 0,4 mSIT je skupaj 5,213 mSIT

PLin izgleda drastično cenejši, če se še zmanjša strošek s tem da se plin prenese na naslednji avto, je še nekaj več prišparanja...

AMPAK: če je cena rabljenih za dizle in bencinarje ista, pa če se v parih letih naredi pol manj kilometrov se nakup nove plinske napeljave ne splača pri rabljenem(izračunajte si sami :P )

Uporabniški avatar
g.Kromfelna
Novinec

Napisal/-a g.Kromfelna Po okt 02, 2006 12:26 pm

400kSit je za plinsko napeljavo občutno preveč. Tam do 1000€ za najdražje sisteme še nekako gre, kaj več pa je že preveč.

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik Po okt 02, 2006 4:57 pm

Pero je napisal/-a:
mirovnik je napisal/-a:ej pero..a ti ne pise v mojem sporocilu da ne glej na nabavno ceno avtomobila!!!

sorry, ampak moram :oops:

recimo če pogledamo stroške goriva + nabavna cena za nov avto, pa če zanemarimo morebitne razlike v servisih in registracijah...

pa če vzamemo za povprečno porabo raje mestno vožnjo, ki je po moje malo bližje realni porabi kot pa minimalna na odprti cesti ;) pa če pogledamo na avto.net so rabljene lagune stare 3 leta 2003 med 2 in 3,5 m SIT. Pa praktično ni razlike med dizli in bencinarji :lol: pa če zaokrožimo da bi se avto po 3 letih prodal za 2,5 m SIT, neglede na gorivo.

torej bi dizl pri porabi 7,8 in ceni dizla 230 SITimel stroške na 100.000 km

gorivo 1.794 mSIT, zguba vrednosti 4,233 mSIT, skupaj: 6,027 mSIT

pri isti porabi in če je cena dizla 240 SIT, kot je bila skoraj par tednov nazaj
gorivo 1.872 mSIT, zguba vrednosti 4,233 mSIT, skupaj 6.105 mSIT

če vzamemo bencinarja pri ceni goriva 233 SIT in porabi 11 litrov
gorivo 2,563 in izguba vrednosti 3,133 mSIT je skupaj 5,696 m SIT

pa za trenutek pozabimo kaj bi bilo z dražjim bencinom, po telih številkah je že bencin proti dizlu cenejši ;)

če vzamemo plin po 140 SIT in porabo 12 je:

gorivo 1,680 mSIT izguba vrednosti 3,133 m SIT je skupaj 4,813 m SIT, recimo da se kupi še napeljava za plin in ostane v avtu :( za 0,4 mSIT je skupaj 5,213 mSIT

PLin izgleda drastično cenejši, če se še zmanjša strošek s tem da se plin prenese na naslednji avto, je še nekaj več prišparanja...

AMPAK: če je cena rabljenih za dizle in bencinarje ista, pa če se v parih letih naredi pol manj kilometrov se nakup nove plinske napeljave ne splača pri rabljenem(izračunajte si sami :P )

se mi zdi da si mal zabluzu...Tisti ki se odlocajo za nakup plinske napeljave ne gledajo na razlike v ceni novih vozil , ker avto ze imajo..jaz sem namrec zracunal da je bolje kupiti...rabljen dizel...kot pa bencinar...ne gledas na letnik ampak na ohranjenost avtomobila..(vzel pa sem priblizno enaka motorja...od lagune..pac kupis dizla letnik 2001 namesto bencinarja 2002 ..s cim manj kilometri in to je to..

drgac kupis scooter pa je :)

je pa res da ce ves da imas dober avto je bolje dati 400 jurjev za napeljavo kot kupiti rabljen dizel in cez en teden menjat turbino..sobe..itd..
p.s sem moral se mal komentirat..

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po okt 02, 2006 7:04 pm

hmm....a se da maybe kje kupit samo komponente za instalacijo plina v avto, pa da si bi pol to sam zmontiral, ker sem vidu in sploh ni neka umetnost vse skupaj....samo na motorju je lahko malo zajebano ampak ostalo je u easy....in verjetno si 50% uzamejo za delo.....tko da...
LP
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po okt 02, 2006 7:10 pm

kdo pa bi potem napisal potrdilo o strokovni vgradnji?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
mirovnik
Nov uporabnik

Napisal/-a mirovnik Po okt 02, 2006 7:25 pm

kolkr jaz vem je na mojem predračunu izpred dveh let pisalo da delo stane 80 tisoč sit..kako pa je zdaj ne vem..! s tem da oni imajo racunalnik in program ki zadevo naštela optimalno..tko da poskusi ko se naučis javi..:)

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Napisal/-a Dariooo Po okt 02, 2006 7:56 pm

sebaveh je napisal/-a:kdo pa bi potem napisal potrdilo o strokovni vgradnji?

tisti ki je prodal ;)
LP
Slika

buldog 1
Nov uporabnik

Napisal/-a buldog 1 To okt 03, 2006 8:32 pm

Jaz sem si v svojo laguno 1.8 letnik 95 vgradil čisto enostaven sistem(kupil rabljeno opremo) . Vso 'elektroniko' če to sploh lahko tako imenujem sem si izdelal sam in lahko rečem, da zaenkrat zadeva špila je pa res, da je še v fazi preizkušanja in izboljšav.

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad To okt 03, 2006 9:28 pm

buldog 1 je napisal/-a:Jaz sem si v svojo laguno 1.8 letnik 95 vgradil čisto enostaven sistem(kupil rabljeno opremo) . Vso 'elektroniko' če to sploh lahko tako imenujem sem si izdelal sam in lahko rečem, da zaenkrat zadeva špila je pa res, da je še v fazi preizkušanja in izboljšav.
... če si naredil kot je bilo včasih si za to porabil zelo malo oziroma če imaš blizu kak avtoodpad - skoraj nič ... samo pri turbinašu bi ti ustrelil sesalni kolektor prvič, ko bi turbina ob zagonu vrgla iskro in bi imel ti odprte ventile na enemu od cilindrov ... kot sistemi ki jih dilajo po Srbiji Poljski in ostalih poceni variantah in so malo riskantni drugače pa je sistem za nekoga, ki razume kako deluje zelo enostaven - imaš elektromagnetni ventil (4 ali - x pri multipoint-u) ob injektorju benzina in delita si isti minus pol, tako ti iz kabine s tipko izbiraš kateri od dveh bo bil zaprt ... pred temi ventili imaš razdelilec, ki gre na emulator do katerega spelješ po bakreni cevi plin iz jeklenke neposredno pred njim ga spelješ skozi posebno cev, ki je povezana z vodo - z hladilnim sistemom saj plin, da bi izpareval rabi višjo temperaturo kot je v okolju 40 - 60 stopinj ... potrebno je samo prilagoditi ga za vsak avto posebej, ker so odstopanja (količina tlak) jeklenka mora imeti še varnostni ventil ki sprosti plin ko tlak naraste čez 30 Bar elektromagnatni ventil ki zapira plin v smeri motorja ko ta ni v pogonu in nepovratni ventil na cevi za dovod plina v rezervar z priključkom za tankanje ... vseeno z novim zakonom o emisijah, ki bo kmalu v veljavi bi morali vsi novi uporabniki dobiti popust ali pa dotacije sredstev od države pri vgradnji za predelave na plin zaradi zmanjšanja škodljivih emisij v okolje !!! L.p. Mad

TilenR
Novinec

Napisal/-a TilenR Sr okt 04, 2006 6:18 pm

Mad, dej povej mal več o tem zakonu. A o tem kej razmišljajo? O popustih mislim

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Sr okt 04, 2006 11:27 pm

TilenR je napisal/-a:Mad, dej povej mal več o tem zakonu. A o tem kej razmišljajo? O popustih mislim
... ne vem - vem pa da bodo obdavčili avtomobile po izpustih - neka nova ekološka taksa ... lahko bi tudi zmanjšali kaj vsaj za tiste ki kaj naredijo v to smer a kot vemo vsi to pri nas ni v modi ... L.p. Mad

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Po okt 23, 2006 7:01 pm

Bi se meni splačalo to montirati v Alfo 147 2.0TS Selespeed , bi sploh šlo to ?
Kako bi se mi obrestevalo po 3 letih ?

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Napisal/-a Mad Po okt 23, 2006 7:09 pm

mikko je napisal/-a:Bi se meni splačalo to montirati v Alfo 147 2.0TS Selespeed , bi sploh šlo to ?
Kako bi se mi obrestevalo po 3 letih ?
... mislim da se ti splača če boš držal avtomobil ... cene bencina rastejo ;) na tvojem avtu je že poraba visoka in rabil bi 30000 km za izplačati sistem premisli o tem ... Drugače pa - mislim da se splača samo pazi pri izbiri sistema ker ene se nastavlja drugi se sami in imajo dosti večjo porabo ... L.p. Mad

mikko
Novinec

Napisal/-a mikko Po okt 23, 2006 7:36 pm

Ja pri zadnjem tanku sem imel porabo 12l , sedaj imam trenutno 9l.
30k km bom sigurno naredil. Avto mislim imeti 3 leta. 1 tank pa porabim v 1 tednu.
Kaj priporočaš ? Bo selespeed kaj trpel zaradi plina ? Koliko moči avto izgubi ?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost