Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Župa
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Župa Če sep 14, 2006 7:54 pm

Pudgar Uroš je napisal/-a:...Potem je puža še prehitevala čez polno črto... Res je, ampak kakšna pa je na cesti preglednost? Dosti večja kot marsikje drugje, kjer je črta prekinjena. Poleg tega je tudi na tem kraju bila kar nekaj časa prekinjena črta.

Hm.....
Se pravi če je semafor rdeč, pa če je križišče pregledno in ni nikjer nobenega grem lahko kar čez al kako :?
Konc koncev tega semaforja ni bilo nikoli tukaj, zdaj so ga pa kar postavili

Ni glih isto, samo vsen....

Ah ja kam gre ta svet...
NIC HUDEGA NI, CE SE VAM NIC NE DA.
VAZNO JE, DA SE VAM NIC NE VZAME!

radovednez20
Nov uporabnik

Napisal/-a radovednez20 Če sep 14, 2006 8:52 pm

Jaz mislim, da ji vloga kaskaderke v kakšnem filmu ne uide. :noro :bonk
Pač sem radoveden.

Uporabniški avatar
gago
Novinec

Kraj: Krajn

Napisal/-a gago Če sep 14, 2006 9:19 pm

To so vse samo prenapihnili, iz muhe so naredili slona :? sj ne recem da je vozila vzorno in je ne zagovarjam vendar sem videl ze dosti hujse prekrske in bedarije na cesti.
The greatest trick devil ever pulled was to convince people that he doesn't exsist.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Če sep 14, 2006 9:57 pm

Župa je napisal/-a:
Pudgar Uroš je napisal/-a:...Potem je puža še prehitevala čez polno črto... Res je, ampak kakšna pa je na cesti preglednost? Dosti večja kot marsikje drugje, kjer je črta prekinjena. Poleg tega je tudi na tem kraju bila kar nekaj časa prekinjena črta.

Hm.....
Se pravi če je semafor rdeč, pa če je križišče pregledno in ni nikjer nobenega grem lahko kar čez al kako :?
Konc koncev tega semaforja ni bilo nikoli tukaj, zdaj so ga pa kar postavili

Ni glih isto, samo vsen....

Ah ja kam gre ta svet...

Ah, župa, malo smotan primer, ampak vidim kaj si hotel povedat. Ne pravim, da ni nič narobe s tem kaj je naredila. Naredila je prekršek, šla je če polno črto. Kaj pa so novinarji naredili? Na TV so jo dali, namenili so ji 5 minutno oddajo na komercialni televiziji, pokomentirali so jo kot smrtonosno kamikaze. Manipulirali nad nami gledalci , da bi dobili prepričanje o tem kako uh nenormalna oh in sploh voznica je full mega daj no, najbol, polno! (počasi berite zadnji stavek in postavite naglase, kjer vam paše :) )Pa očitno jim manipulacija kar dobro uspeva. Ah, lepo prosim, še enkrat se vprašajmo, so njena dejanja res potrebna tolikšne pozornosti? Ali je mogoče to na TV prišlo, ker je pač MISS?

seicento
Novinec

Kraj: mb

Napisal/-a seicento Če sep 14, 2006 10:08 pm

enkrat pa jo bo sreča zapustila in bo na predzadni strani večera

ajd

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Če sep 14, 2006 10:11 pm

Vidim, da večina vas takoj pograbi vsako kost, ki jo vržejo (rumeni) mediji.

Mene osebno tole ne gane, avtocesta je za hitro vožnjo in ne za cijazenje.
Kako pa koklja prehiteva mi pa dejansko dol visi, dokler nima to z mano nobene zveze.
Če se fenta ali pa koga drugega je pa tudi njen problem in ne moj.
Takih voznikov je ogromno na cesti, vi pa se lepo zaradi enega prispevka na bednem e+ zgražate... hahaha.

PureTNT je zopet poudaril resnični problem.
To našo biblijsko omejitev hitrosti. Druga pravila so pa za usput...če je že policaj na vidiku.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
Pudgar Uroš
Novinec

Napisal/-a Pudgar Uroš Če sep 14, 2006 10:23 pm

bass je napisal/-a:PureTNT je zopet poudaril resnični problem.
To našo biblijsko omejitev hitrosti. Druga pravila so pa za usput...če je že policaj na vidiku.

Samo poglejmo, koliko je v desetih letih napredovala avtomobilska industrija in s tem tako aktivna kot pasivna varnost avtov. Kolko pa so napredovale omejitve na cestah? Vsekakor sem mnenja da predpisi ne nujno pomenijo najboljšo in najbolj varno vožnjo. Pa seveda bi se še dalo naštevat.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Pe sep 15, 2006 7:54 am

Zakaj so pravila? Zato, da je red.
Zakaj mora biti red? Zato, da ne dela vsak po logiki.
Zakaj ne sme delat vsak po logiki? Ker ima vsak svojo logiko. Moja je drugačna od tvoje.
Kaj bi se zgodilo, če se srečata dva, kjer ni pravil in vsak uporablja logiko, ki je njemu lastna, med seboj pa se razlikujeta? Kaos...element presenečenja..situacija, kjer nič ni zagotovo, zagarantirano, oprijemljivo.
Zakaj spoštujem pravila (četudi za marsikatera smatram, da so absurdna)? Zato, ker v trenutku, ko se nedko postavi NAD pravila, torej jih ne spoštuje, pripravi tisti element presenečenja, to je situacijo, ki jo ne moreš predvideti.
Kakšne so ponavadi posledice takih nepredvidljivih situacij? Nesreče...

Upam, da je tole dovolj razumljivo napisano za nekoga, ki odgovornost zamenjuje z nesigurnostjo. Ali drugače, groza me je, da nekoga, ki spoštuje pravila označiš za nesigurneža... Samo nisem ena izmed tistih, ki bom skočila z mostu samo za to, ker bi mi rekel, da si ne upam. To sem prerasla že dolgo nazaj. Upam, zaradi nas vseh, da to fazo prerasteš tudi ti.

lp
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe sep 15, 2006 8:32 am

PureTNT je napisal/-a:Je pa žal tako, da večina voznic (da, te so v večinski prednosti pred vozniki, ki pa tudi sami po sebi niso kak hud biser) same sebe smatra za varne in odlične, ker jim hitrost uspe držat pod omejitvijo.

Poglej, sam vozim vedno malo pod omejitvijo. Ne sekiram se če me prehitevajo(še najmnaj mi takrat trpi EGO, kar pa nekaterim orenk, če jih prehiti slabši avto od njihovega), še malo se jim na desno stran pomaknem (včasih tudi na bankino, ker gume to zdržijo, avta pa tudi ne odnese, ker je za to narejen), da me lažje prehitijo. Ne bom norel po cesti, ker so moji časi norenja po avtocestah končani, odločil sem se da tega ne bom več počel, pa čeprav nisem nikogar ogrožal, bil pa sem zelo velikokrat ogrožen od drugih. Danes vozim lepo do omejitve, po avtocesti stalno na svojem (desnem) pasu in do 120km/h (maximum, razen če bi bile kake nujne zadeve potem pa do konca zmogljivosti avta, samo to se ne dogaja, ali pa se mogoče enkrat dvakrat v življenju).

Nihče me pa ne bo prepričal, da je moja konstantna vožnja (stalno po avtocesti 100 do 120km/h nevarna ali nesigurna ali celo slaba. Ne, zase smatram da sem odličen in varen voznik. Pa ne zato, ker ne norim, ampak zato, ker uporabljam vsa ogledala, se izogibam vsaki neprijetni situaciji in predvidevam situacije, ki bi se lahko zgodile na cesti. Zaradi predvidevanja sem rešil že malo morje nevarnih in kritičnih situacij.

Hitrost (premajhna ali previsoka) ni nevarna - nevaren je voznik, ki vozi eno ali drugo in ne predvideva ter ne opazuje in ne spremlja vseh ostalih udeležencev.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Pe sep 15, 2006 8:37 am

Heh... zgleda da je tale misica že v garaži "nardila izpit".... :twisted: in ji ni bilo treba na izpitno vožnjo :twisted: .
"Najprej sem full jokala k nisem vedla kaj je z avtom..." fak... kaj je z avtom.... :roll: kaj bi blo pa z motoristom... pa na vesti bi ga imela... pol bi šele mela za kej jokat. Bi na Dobu bla "everyones bjač". :twisted: :lol:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe sep 15, 2006 8:39 am

Jorgeus: Kakor jaz PureTNT-ja razumem ni nikakor nastrojen proti tistim, ki se držijo pravil, povedati hoče, da se da tudi hitro voziti varno če voziš z glavo in tam kjer je to možno in vreme, promet in stanje cest to omogočajo.

Istočasno pa hoče dopovedati, da neupoštevanje raznoraznih drugih predpisov, pri tem pa je kršitelj prepričan, da je najbolj varen voznik, ker vozi po hitrostnih omejitvah (za policijo in raznorazne Žlendre najbolj pomemben dejavnik za varnost v prometu), povzročajo še veliko večji kaos in drastično zmanjšujejo varnost na naših cestah.

Mogoče za lažjo ponazoritev kaj je mislil je današnja tema v Dnevniku kot nalašč.

http://www.dnevnik.si/novice/dnevnik/201032/

Se pa splača kupiti tudi tiskano izdajo, ker je notri še nekaj člankov in en zelo zanimiv graf.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Pe sep 15, 2006 8:49 am

Tole pa jaz pripenjam... Ne trdim, da je vožnja po omejitvah dovolj za varnost, pravim da je potrebno upoštevati vsa pravila (prosim, to je velika razlika! Kajti hitrostna omejitev je samo eno izmed pravil)

http://video.google.com/videoplay?docid ... 9183031901

Ko se srečata nepazljivi in prehitri...

Ne trdim, da ne bi smele biti hitrosti višje...nasprotno...vendar naj bo to urejeno zakonsko, naj stopi v veljavo kot splošni pravilnik (ki s tem zagotavlja pogoje za enakopravnost vseh udeležencev), do takrat pa...

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Pe sep 15, 2006 9:07 am

Verjamem. Imam dve podobni izkušnji. V tem primeru ti tud pravila ne pomagajo...le previdnost, intuicija ali pa, včasih samo sreča.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Pe sep 15, 2006 10:17 am

PureTNT je napisal/-a:
jorgeus je napisal/-a:
adamovc je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a:.. Sam sem se danes peljal v Maribor, večino časa preživel nad 200 km/h, pa sem prišel lepo spočit in sproščen. ..
Lp

:shock:
Super, sva že dva, tudi jaz sem danes malo streljal s pištolo po Čopovi, pa sem sedaj lepo spočit, sproščen in dobre volje. :evil:

Vidim da kot nov uporabnik ne veš, da je PureTNT velik zagovornik višjih hitrosti, ker se, kot zelo prepričan v svoje odlične vozniške sposobnosti in neizmeren intelekt, ki mu je bil podan v zibko že ob samem rojstvu, čuti dovolj kompetetnega za tak pristop, ki ga tudi dosledno (sodeč po njegovih postih) tudi izvaja na slovenskih cestah.

PureTNT predvsem svojih kompleksov ne zdravi s takšnimi sarkastičnimi kritikami, niti jih ne bi, če bi bil nesigurna ženska voznica.
Samo zato, ker imamo nekateri drugačen način vožnje, to niti slučajno ne pomeni, da se zaradi tega smatramo za superiorne, nezmotljive ali neranljive. Je pa popolnoma res, da z izjemo omejitev hitrosti upoštevam čisto vse ostale predpise ter postopke, nekaj česar za ogromno večino voznic in voznikov ne morem trditi.

Kar pa se tiče komentarja o streljanju po Čopovi pa to samo kaže inteligenčni količnik človeka, ki je to napisal. Če teh dveh stvari ne ločiš, v avtomobil ne sodiš.

Lp

Po vsem povedanem ti lahko samo zavidam tvoje mirne živce, da lahko ob istočasnem zavedanju, da veliko(večina?) voznikov ne spoštuje previl varne vožnje (pogled v ogledala, nakazavanje smeri z utripalkami, varnostna razdalja, ...) mimo njih drviš z hitrostji preko 200 km/h in si ob tem še povsem sproščen in spočit. Kot dober in izobražen voznik namreč zagotovo veš, da pri 200 km/h v reakcijskem času prevoziš 55m, celotna zavorna pot pa je 280m. Za primerjavo - pri vožnji z 130 km/h sta ta podatka 36 in 120m.

Očitno torej nisi razumel namiga - ničesar nimam proti hitri vožnji na dirkališču ali pa prazni cesti, če imaš to srečo; tako kot nimam ničesar proti streljanju na strelišču. Pri hitrosti 200 km/h pa imaš na ob nenadnem dogodku na cesti le malo več vpliva na razvoj situacije kot metek. Ob slovenski prometni kulturi zato vožnja pri takih hitrostih ob normalnem dnevnem prometu pomeni, da si popolnoma odvisen od reakcij ostalih udeležencev v prometu in vsaj jaz svojega življenja ne upam povsem predati v roke drugih voznikov, tako kot si ne upam prevzeti odgovornosti za življenje drugih, ki bi bili zaradi mojega razlaganja pravil udeleženi v tako prometno nesrečo.

IQ pa bi izključil iz debate, na žalost poznam kar nekaj "pametnih" ljudi, s katerimi se ne bi hotel peljati niti na drugi konec mesta, pa tudi ljudi, ki ne veljajo za inteligentne, pa so vseeno vzorni vozniki.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe sep 15, 2006 12:07 pm

PureTNT je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a:Je pa žal tako, da večina voznic (da, te so v večinski prednosti pred vozniki, ki pa tudi sami po sebi niso kak hud biser) same sebe smatra za varne in odlične, ker jim hitrost uspe držat pod omejitvijo.

Poglej, sam vozim vedno malo pod omejitvijo. Ne sekiram se če me prehitevajo(še najmnaj mi takrat trpi EGO, kar pa nekaterim orenk, če jih prehiti slabši avto od njihovega), še malo se jim na desno stran pomaknem (včasih tudi na bankino, ker gume to zdržijo, avta pa tudi ne odnese, ker je za to narejen), da me lažje prehitijo. Ne bom norel po cesti, ker so moji časi norenja po avtocestah končani, odločil sem se da tega ne bom več počel, pa čeprav nisem nikogar ogrožal, bil pa sem zelo velikokrat ogrožen od drugih. Danes vozim lepo do omejitve, po avtocesti stalno na svojem (desnem) pasu in do 120km/h (maximum, razen če bi bile kake nujne zadeve potem pa do konca zmogljivosti avta, samo to se ne dogaja, ali pa se mogoče enkrat dvakrat v življenju).

Nihče me pa ne bo prepričal, da je moja konstantna vožnja (stalno po avtocesti 100 do 120km/h nevarna ali nesigurna ali celo slaba. Ne, zase smatram da sem odličen in varen voznik. Pa ne zato, ker ne norim, ampak zato, ker uporabljam vsa ogledala, se izogibam vsaki neprijetni situaciji in predvidevam situacije, ki bi se lahko zgodile na cesti. Zaradi predvidevanja sem rešil že malo morje nevarnih in kritičnih situacij.

Hitrost (premajhna ali previsoka) ni nevarna - nevaren je voznik, ki vozi eno ali drugo in ne predvideva ter ne opazuje in ne spremlja vseh ostalih udeležencev.

Nebivedu, kritika ni bila namenjena počasnji vožnji kot taki - zate sem si že pred časom ustvaril mnenje, da na cesti veš kaj počneš (in si mi s svojim prehitevanjem kolone po travi resnično zbudil željo, da si omislim kakšnega hitrega terenca ;) ). Mene ne moti vožnja po omejitvah - zakaj bi me? Žal gre s tem roko v roki pri povprečnem vozniku tudi nepoznavanje temeljnih predpisov. Internet je pač medij, kjer so stvari hitro precej nerazumljive, čer esnično ne paziš kaj pišeš, tako da bom samo rekel, da se strinjam s tem, kar si napisal.

Lp

Saj tudi moje pisanje ni bilo kritika na tvoje - pojasnil sem samo to, da je za varno vožnjo vseeno ali voziš 120 ali pa 220, če ob tem upoštevaš vse stranske dejavnike in znaš predvidevati ter zelo dobro opazovati okolje okoli sebe.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe sep 15, 2006 8:22 pm

nekaj takega kot je na temle vidu se mi je zgodilo prejšnji teden... iz uvoza namesto po pospeševalnem pasu 3 avti takoj na levo in nekdo hitro prehitevat avtomobila pred... njihova hitrost je bila max 80 moja pa najprej 190 ampak ko sm vidu kako skupi so vozniki sem že prej stopi s plina.. in kakšnih 140 ko sem jih dohitel..

predvideval sem da se to lahko zgodi(zato sem imel roko na troblji) in voznik se je na srečo še ravno pravočasno umaknil

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso So sep 16, 2006 12:33 am

Vsaj za eno dobro debato je poskrbela naša Dalila in zaenkrat je še na presenetljivo kulturnem nivoju :tomidelej:
Jaz se tako hitro preprosto ne upam vozit, ker je preveč oslov na cesti.Kot je nekdo že povedal ne zaupam svojega življenja drugim.Če je cesta prazna že vozim kakor mi paše (150-180), če je pa bolj gost promet pa uberem "nebivedu style" in se v miru in spokoju vozim tistih nesrečnih 100 po voznem pasu.Osebno se mi zdi 200+ prenevarno za naše ceste.S tem mislim na stanje naših cest in na reakcije drugih udeležencev.Ljudje ne samo, da ne gledajo v špegle, ampak poleg tega še ne pričakujejo takih hitrosti.IMO zaradi napačno ocenjene hitrosti umre več kot polovica motoristov.S samo spremembo zakonodaje se na področju varnosti ne bo doseglo veliko.Treba se je zadeve lotit na drugem koncu.Policiji je najlažje pisat položnice za hitrost.Kako spremenit odnos policije?Kako sankcionirat negledanje ogledal?Kako spravit pjance dol s cest?Vzameš jim izpit in se veselo vozijo naprej.Kako dopovedat mulcem, da lahko s svojim izživljanjem naredijo pi*zdarijo, ki jim bo spremenila življenje?Podobnih vprašanj je še neskončno.Tega ne bodo rešile nobene pravne norme, nobeni preizkusi varne vožnje in podobne zadeve.Treba je spremeniti odnos, ki ga imamo do ostalih v prometu.Vsem se nekam mudi in smo skrajno sebični.Bojda je naša vožnja odraz našega karakterja.Upam, da to ni res ;)
Predvem strpnosti nam vsem manjka :?
lp ;)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith So sep 16, 2006 8:32 am

jorgeus je napisal/-a:http://video.google.com/videoplay?docid ... 9183031901

Ko se srečata nepazljivi in prehitri...

omfg. tale je pa kruta. ceprou zgleda kot da je hitri kr dobr odnesu tle.

teli nagli premiki znajo met ful katastrofalne posledice. js zmer ful pocas oz v dolgi razdalji rinem cez crto. po moje je to dost bols ker ce se nekdo hitr pele in vid da rines na njegov pas te al opozori al pa vid da bo situacija in se pripravi nanjo, jo mogoce resi.. tkole pr telih hitrih manevrih je pa sam adijo.

folk glejte na ac nazaj, pa pas menjite v par100 metrih ne pa tko k tale..

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso So sep 16, 2006 10:46 pm

Načrt je že lep, ampak mislim, da finančno ne bo tega podprla ne ta ne kakšna izmed prihodnjih vlad.Vprašanje tudi kako bi ljudje reagirali na "Big Brother" nadzor prometa.Vse te kamere, Gps-i in ostale stvari so resen poseg v človekovo zasebnost in sam verjetno veš, da so predpisi, ki urejajo razne videonadzore zelo striktni kje in kako so lahko postavljene kamere.
Osebno mislim , da je boljši sistem izobraževanja.Od vrcta naprej ljudi izobraževat o prometu.Toliko je raznih projektov(aids,droge, sex...) in glede na to, da promet odnese več življenj kot ostale zadeve bi lahko imel prioriteto.Samo je treba usposobit kader in spet finančno podpret zadevo.
Kar se policije tiče mislim, da se zadeva še dolgo ne bo premaknila.Recimo policaji na motorjih sploh ne lovijo dirkalcev na raznih cestakih, ker je to očitno bolj varno za prekrškarja in policijo.HALO?!
Sam sem pesimist glede teh reči, ampak lepo, da se vsaj kdo trudi spremenit vse skupaj.Sedanje stanje je očitno zgolj štetje mrtvih in pisanje položnic.
respect :tomidelej:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu So sep 16, 2006 11:08 pm

Vuso je napisal/-a:Osebno mislim , da je boljši sistem izobraževanja.Od vrcta naprej ljudi izobraževat o prometu.Toliko je raznih projektov(aids,droge, sex...) in glede na to, da promet odnese več življenj kot ostale zadeve bi lahko imel prioriteto.Samo je treba usposobit kader in spet finančno podpret zadevo.

To jst že več let zagovarjam, samo počasi mi je ratalo vseeno. 50kg težak bullbar z debelostenskih cevi fi60 spredaj in zadaj ojačan spodnji del karoserije z pohištveno debelostensko cevjo 100X60 mi omogočata, da se brezskrbno vozim po teh naših "varnih" cestah. Varnih zato, ker jih varujejo naši vrli policisti, ki vse, ki vozijo do 5km/h prehitro ustavijo(sej ostalih itak ne morejo).

Vuso je napisal/-a:Kar se policije tiče mislim, da se zadeva še dolgo ne bo premaknila.Recimo policaji na motorjih sploh ne lovijo dirkalcev na raznih cestakih, ker je to očitno bolj varno za prekrškarja in policijo.HALO?!
Sam sem pesimist glede teh reči, ampak lepo, da se vsaj kdo trudi spremenit vse skupaj.Sedanje stanje je očitno zgolj štetje mrtvih in pisanje položnic.
respect :tomidelej:

Na žalost je to čista resnica. Mislim, da motoristov in mopedistov sploh ne smejo lovit, ker se ti lahko pri bežanju poškodujejo.
Samo vprašanje časa je kdaj se bomo tudi jaz in meni podobni (tako kot motoristi in mopedisti) potem spomnil bežati pred policisti(sicer vozim pod omejitvami in probam ne delat prekrškov - kdaj pa kdaj pa pač ne gre dugače). Sicer takrat ne bomo mi ogroženi, da bi se lahko poškodovali, temveč policaji.
Sem ravno zadnjič bral en članek, ko je "nepazljiva" voznica terenca(suzuki vitara, ki je mnogo mehkejša od kakih hard core terencev) spregledala policista na nujni vožnji. Slučajno je iz neprednostne ceste zapeljala v bok škodi. Posledica - policijska škoda totalno uničena, vitara sposobna nadaljevati vožnjo s počenim odbijačem in malo pokrivljenim originalnim bullbarom (v vednost - original bullbar ima tanke(polne cevi fi 12) cevke ovite v gumo - ima moja boljša polovica točno takega na vitari).
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov