Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dskrab
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a dskrab To feb 10, 2009 11:08 am

Kaj pa olje od Petrola ?
Sej nimaš kej! Tko je pa nč drugač!

It`s not just JDM. It`s a LIFESTYLE !

Miholl84
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Miholl84 To feb 10, 2009 11:19 am

Proizvaja ga ameriški koncern Texaco.

Olja niso bila kaj dosti pohvaljena po forumih
C u O r E S p O r T i V o

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To feb 10, 2009 11:20 am

dskrab je napisal/-a:Kaj pa olje od Petrola ?

O tem olju nimam pojma, ampak mislim pa si slednje: glede na dejstvo, da je narejen za izredno majhen slovenski trg bi lahko podvomil v marsikaj najprej v kakovost, kaj šele v ceno saj so olja izredno draga.

Uporabniški avatar
imilet1
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a imilet1 To feb 10, 2009 12:12 pm

men so vsi rekli da je GTX olje ali celo INA boljse od petrolovega...

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ To feb 10, 2009 4:27 pm

vodo od petrola smo včasih točili v yugota ko ga je pil, kot bencin. je res tako škoda dat 1-2x na leto kakšen evro več za pravo olje?
litr bencina, litr olja ;)

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So feb 14, 2009 9:49 am

V avto vliješ tisto olje, ki ga predpiše proizvajalec. Mislim, da je neprimerno šparat na olju. Razlike v ceni ni.
Sem bral na drugem forumu, da si je nekdo kupil avto za 9000€, nato pa zamenjal olje, kupil ga je v lidlu! :(

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So feb 14, 2009 10:10 am

kiki13 je napisal/-a:V avto vliješ tisto olje, ki ga predpiše proizvajalec. Mislim, da je neprimerno šparat na olju. Razlike v ceni ni.
Sem bral na drugem forumu, da si je nekdo kupil avto za 9000€, nato pa zamenjal olje, kupil ga je v lidlu! :(

Po specifikacijah , ki jih ima lidlovo olje, je primerno celo za jeepa. Ne vem če bi kr tako pisali neke specifikacije......Sam sicer uporabljam predpisano olje....Je pač to tipično slovensko, da folk kupi avto prek svojih zmožnosti potem mu je pa težko dat 50 evrov za olje in filter....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

KlemenK
Nov uporabnik

Napisal/-a KlemenK Sr jun 17, 2009 12:36 pm

no glede teh olj, ko imajo olja razmeroma majhno ceno ter oznako recimo 0W40, ki pove le vizkoznost pri nizkih in visokih temperaturah, ne pove pa kvalitete po recimo 10.000 prevoženih kilometrih. za to se pogleda API standart, ki ima oznake od SH do SM, kvaliteta pri teh oznakah pove, kdaj se bo oljna plast pretrgala, ko olje priteče v kakšen ležaj, kjer je zračnost minimalna se olje stisne in nima mazalnih lastnosti ter tam nastane polsuho mazanje. prej sem omenil oznake, SH oznake so imela stara olja, za stare dobre fičote, yugote,... sedaj taka olja niso primerna, kvaliteto vidiš če pogledaš drugo črko in bolj kot gre ta črka proti koncu abecede boljše olje je.SN olje po mojih informacijah še ne obstaja, SM olja pa so zelo draga

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica Sr jun 17, 2009 12:57 pm

KlemenK je napisal/-a:no glede teh olj, ko imajo olja razmeroma majhno ceno ter oznako recimo 0W40, ki pove le vizkoznost pri nizkih in visokih temperaturah, ne pove pa kvalitete po recimo 10.000 prevoženih kilometrih. za to se pogleda API standart, ki ima oznake od SH do SM, kvaliteta pri teh oznakah pove, kdaj se bo oljna plast pretrgala, ko olje priteče v kakšen ležaj, kjer je zračnost minimalna se olje stisne in nima mazalnih lastnosti ter tam nastane polsuho mazanje. prej sem omenil oznake, SH oznake so imela stara olja, za stare dobre fičote, yugote,... sedaj taka olja niso primerna, kvaliteto vidiš če pogledaš drugo črko in bolj kot gre ta črka proti koncu abecede boljše olje je.SN olje po mojih informacijah še ne obstaja, SM olja pa so zelo draga

http://motorcycleinfo.calsci.com/API.html

For all automotive engines presently in use. Introduced November 30, 2004. SM oils are designed to provide improved oxidation resistence, improved deposit protection, better wear protection, and better low-temperature performance over the life of the oil. Some SM oils may also meet the latest ILSAC specification and/or qualify as Energy Conserving.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So okt 17, 2009 4:05 pm

Na bolhi ali na avtonetu se prodaja olje skoraj vseh znamk (ORIGINAL??) po zelo ugodnih cenah. Ker vozim ranulte, me zanimajo predvsem elf olja.

Primer: elf excellium nf 5/40 - 5,5 €
elf competition sti 10/40 - 4,5€

Rad bi slišal mnenje nekoga, ki je že sam kupil olje na tak način. Predvsem me zanima, ali je olje originalno oziroma zakaj je cena tako nizka?

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So okt 17, 2009 4:39 pm

kiki13 je napisal/-a:Primer: elf excellium nf 5/40 - 5,5 €

Natočil že 3x.

Nazadnje menjal pri 15kkm in videl da je bilo olje še kot novo. Tako da od zdaj naprej menjam na 20-25kkm.

Tako da moj zaključek je da so to zelo verjetno originali. Če ne se pa nekdo zelo potrudi da zgleda kot original in da deluje kot original :lol:

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So okt 17, 2009 5:51 pm

Prokarjon: Nekateri trdijo, da se pozna, da so bile embalaže odprte in noter ni oroginal olje. Ali to drži?
Pa si prodajalca mogoče vprašal, zakaj je cena tako nizka?

Sam (oz. z ženo) imava dva renaulta in drugega kot original elf olja ne bom uporabljal. Če pa se da za to ceno dobiti original pri prodajalcih na bolhi (pa čeprav pade iz tovornjaka!!!), pa še toliko bolje.

Ali si olje osebno prevzel ali si ga naročil in plačal po pošti?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So okt 17, 2009 6:08 pm

kiki13 je napisal/-a:Prokarjon: Nekateri trdijo, da se pozna, da so bile embalaže odprte in noter ni oroginal olje. Ali to drži?
Pa si prodajalca mogoče vprašal, zakaj je cena tako nizka?

Sam (oz. z ženo) imava dva renaulta in drugega kot original elf olja ne bom uporabljal. Če pa se da za to ceno dobiti original pri prodajalcih na bolhi (pa čeprav pade iz tovornjaka!!!), pa še toliko bolje.

Ali si olje osebno prevzel ali si ga naročil in plačal po pošti?

pom domače ti povem; tale je "preverjen" lahko komot naročiš(sem elfa in arala jemal pri njemu....)
K L I K

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Ne okt 18, 2009 10:56 am

Jemal sem se mi zdi da točno od tega ki ti ga je sašo linkal.

Drugače sem prevzel po pošti seveda, embalaža pa je bila na las podobna originalni, pa tudi zaprta je bila hermetično kot bi morala biti, tako da kot pravim... meni je bilo olje po 15.000 kilometrih kot novo, torej boljšega dokaza da je original ne morem imeti.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne okt 18, 2009 11:37 am

Hvala za informacije.
Ravno bom moral menjati olje pri obeh avtomobilih. Se bo kar poznalo v denarnici.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Ne okt 18, 2009 1:15 pm

kiki13 je napisal/-a:Hvala za informacije.
Ravno bom moral menjati olje pri obeh avtomobilih. Se bo kar poznalo v denarnici.

Definitivno. Dokler je razlike tudi po 10€ na liter (cena na serivsih je od 12-16€ na liter) to takoj na petih litrih nanese 50€ razlike samo pri olju... definitivno se splača.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Ne okt 18, 2009 8:30 pm

Še eno vprašanje glede olja. Kako dolgo je olje uporabno (če ga kupiš danes, je še čez pol leta dobro za menjavo) in kje se da videt datum uporabnosti?
Ker sem gledal doma embalaže (na katerih so neke zelo dolge številke, ki jih ne znam razbrati) in nisem nikjer našel datuma uporabnosti.
Ali lahko kdo napiše, kako je s tem?

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Ne okt 18, 2009 9:12 pm

od tega "preverjenega" prodajalca olja tudi sam jemljem olje in tudi večina mojih kolegov. cena ugodna, original olje, pa skoraj na dom dostava. meni je dal celo s popustom ker sem vzel večjo količino.
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po okt 19, 2009 8:46 am

kiki13 je napisal/-a:Še eno vprašanje glede olja. Kako dolgo je olje uporabno (če ga kupiš danes, je še čez pol leta dobro za menjavo) in kje se da videt datum uporabnosti?
Ker sem gledal doma embalaže (na katerih so neke zelo dolge številke, ki jih ne znam razbrati) in nisem nikjer našel datuma uporabnosti.
Ali lahko kdo napiše, kako je s tem?

ni moja trditev, ampak je z ene motoristične revije, ki naj bi kao nekaj vedeli. Olje je neomejeno uporabno če je zaprto v otiginalni embalaži.

Je pa res da se z časom menjajo standardi, in da bi nova olja naj bila boljša od tistih pred 10-20-30 itd leti..

Moj zaključek: kupuj za sproti, za 1/2 leta na polici se pa ne sekiraj, bo še OK.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 To dec 22, 2009 2:48 pm

Z Extralubom 10W 40, mi že več let laufajo vsa vozila, cena je pa zelo ugodna! ;)

Sem sicer videl, da imajo npr. v Lidlu še veliko cenejše olje, ampak okrog tega sem morda že nekolko bolj skeptičen! oops
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov