od kod pa je ta tvoj mehanik?

Ubistvu ti je na hitro razložil. Stvar je taka, da računalnik nadzira delovne ure avtomobila, količino vbrizganega benza in na podlagi tega ter še nekaj parametrov sproti odloča, kdaj NAJ BI bilo olje tolk iztrošeno, da ni več primerno, oziroma, da se ga menja. Ampak to je njegov educated guess. Samo kvaliteto pa ne vem kako bi preverjal.
Bosko001 je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:
Bandit, drgač pa jst tut shell helix super 10W40 nalivam v svoj avto - cena je pa za 5 litrov 5.400 sit.
Čist mim, kje se ga da dobit po tej ceni? Rabim za campusko in mislim da bo več kot dober!
Hvala!
speedfreak je napisal/-a:kaj pa naj jaz nardim, ko mi na servisu NOČEJO predčasno ( torej po 15kkm, avto ma interval na 30kkm) zamenjat olja, avto je pa še v garanciji, tak da nimam kaj prčkat okol njega?, poznam tudi primer, ko je mati od sosolca pripeljala avto na redni letni servis ( kilometrov še ni imela 30kkm) in so jo lepo poslali domov, češ pridi drugo leto
piagolo je napisal/-a:Danes zamenjal olje glede na javljanje indikatorja pri 134400 km. Od prejšnje menjave (pri 91000 km) je minilo 43000 km. Sicer v navodilih piše long life servis na 50000. Gre za gradacijo 0W30.
Bil sem poleg in je olje prav lepo teklo pa čeprav pri skoraj hladni mašini, res da črno ampak pri dieslu verjetno ne more bit svetlejše.
V tem intervalu sem dolil skupaj 0,8 litra olja. Prej sem ga menjaval po 30000 prevoženih.
v teh 134 kkm sem skupaj dolil 2,8 l olja.
Mislim, da je še zmeraj ugodno, cena v prodajalni je cca 4200 Sit za liter. Servis ga ima po 5400. Če izračunam je 4200 x 5 =21000 sit. Torej so to trije servisi po 15 kkm oz. 7000 sit za olje. Cenovno primerljivo z dolgim intervalom. Jaz sem v 23-ih mesecih opravil menjavo le enkrat, kar bi jo moral sicer vsakih 7-8 mesecev.
Oil viscosity
Viscosity is the measure of the resistance to flow. It is the body or thickness of the oil. Viscosity is not a measure of oil quality.
Poor-quality oil can have the same viscosity classification as a good oil. Seven viscosity categories are defined by the Society of Automotive Engineers (SAE). These are SAE 5W, SAE 10W, SAE 20, SAE 20W, SAE 30, SAE 40 and SAE 50.
The "W" (for winter) following a viscosity number indicates that an oil is suitable for cold temperature and must have the indicated viscosity at 0 degrees F. The SAE categories that do not include the "W" are suitable for use at high temperatures and must have the specified viscosity at 212 degrees F.
A multiviscosity oil meets an SAE viscosity requirement at both 0 degrees F (-18 degrees C) and 212 degrees F (100 degrees C). It does not thin out as much when heated or thicken as much when cooled as does a single-viscosity oil.
For example, SAE 5W-30 and 10W-30 oils meet cold ranking requirements of SAE 5W at 0 degrees F and high temperature viscosity requirements of SAE 30 at 212 degrees F.
Thus, a multiviscosity oil stretches the usable temperature range. It provides easier cold-weather starting, more efficient lubrication, reduced engine wear, better fuel economy and adequate protection against excessive oil thinning at operating temperatures.
Samotar je napisal/-a:Kako pa to počne ?![]()
Nikakor. Sej nimaš laboratorija pod haubo samo za preverjanje kvalitete olja.
juhica je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:
Olje 0W-30 je za na antarktiko ne pa za slovenijo.
kul, pa se na 50.000 ga menjajo. me zanima kdaj bo treba generalno na masin delat.
zupi13 je napisal/-a:olja v menjalniku tut ni treba že par let menjat. naj bi zadostovalo za vso življensko dobo motorja.... s tem pa verjetn misljo do 200kkm...?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov