esem je napisal/-a:sundaydriver je napisal/-a:Jaz imam VW 1.6 in kratek menjalnik.
3. prestava pri 1800 obr.: 40 km/h
3. prestava pri 5600 obr. (= blokada): 125 km/h
4. prestava pri 2000 obr.: 60 km/h
5. prestava pri 2050 obr.: 80 km/h
Če vozim kot upokojenec ali pa če ne pazim nič koliko pritiskam na gas je razlika v porabi pol litra. To je zelo malo, glede na to da v prvem primeru skoraj umreš od dolgčasa.
Smem vprašat zakaj vozite s peto 80 km/h? Zakaj ne 90 km/h?
Dvomim, da je v Evropi (pa tudi drugje) bencinar, ki ima blokado pri 5600 obratih. Kaj misliš s tem "kratek menjalnik" - pri 5662,5 bi šel 220 km/h - to je zelo dolg menjalnik.
Glej, jaz bom najbrž vedel kakšen avto vozim in kdaj je blokada, ker se jo tudi slišu (n-n-n anyone

).
Sicer pa je nazivna največja moč pri 4800 vrtljajih.
Kratek menjalnik imam pa zato, ker ima Golf z istim motorjem precej daljši menjalnik - tretja se konča šele pri 140 km/h (pri meni pri 125 km/h).
P.s.
Eh, zdaj vidim, da sem se zatipkal.
Moral bi napisal 3. prestava pri 5900 obratih (devetka je nad šestko

).
Rdeče polje se začne pri 5500 obratih, tko da je res malenkost čudno, da bi bila pri 5600 blokada.
Drugače pa tisto o 220 km/h v peti... Ni šans...
Največja moč je pri 4800... Nad to vrednostjo navora praktično ni več, kar se na avtocesti pozna zelo. V peti opeša pri 185 km/h. Koliko je pa vrtljajev takrat pa ne vem, ker če sem kdaj šel toliko nisem gledal na obratomer ... Dvomim, da nad 5000. Že v četrti nima smila silit čez 4500 obratov.