Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kateri naj bi imel prednost?

Glasovanje se je zaključilo dne Sr dec 20, 2006 12:03 pm

A
116
90%
B
8
6%
ekvivalentno
5
4%

Skupaj glasov : 129

Uporabniški avatar
Tamara
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Tamara Sr dec 13, 2006 3:45 pm

jorgeus je napisal/-a:Mene pa bolj to zanima: pripeleš do križišča, ki ga ne poznaš. Na tvoji cesti ni nobenega znaka. Zdej mi pa povej, je to križišče enakovrednih cest, ali križišče s prednostno cesto? Kako boš to ugotovil?

Če gledam ta primer, oz. se znajdem na taki cesti, vedno gledam kakšne znake imajo nasproti in zraven mene. Če ima tisti nasproti mene stop znak in je situacija kot je, potem jaz speljem. Koliko vem stop znak pomeni tudi to (če ga ima samo eden), da oni spelje zadnji. Če ga imata dva, velja pa desno pravilo.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Sr dec 13, 2006 3:56 pm

Tamara je napisal/-a:
jorgeus je napisal/-a:Mene pa bolj to zanima: pripeleš do križišča, ki ga ne poznaš. Na tvoji cesti ni nobenega znaka. Zdej mi pa povej, je to križišče enakovrednih cest, ali križišče s prednostno cesto? Kako boš to ugotovil?

Če gledam ta primer, oz. se znajdem na taki cesti, vedno gledam kakšne znake imajo nasproti in zraven mene. Če ima tisti nasproti mene stop znak in je situacija kot je, potem jaz speljem. Koliko vem stop znak pomeni tudi to (če ga ima samo eden), da oni spelje zadnji. Če ga imata dva, velja pa desno pravilo.

stop znak in neprednostna sta isto močna- tko da velja sam desno pravilo

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Sr dec 13, 2006 4:10 pm

SAVINJCAN je napisal/-a:
jorgeus je napisal/-a:Dej dej no, STOP znak je posebno oblikovan ravno zato, da je prepoznaven z obeh strani. Ravno zaradi tega je tak. Prav zaradi istega razloga je trikotnik narobe obrnjen.

no pokaži, da vidim kje to piše. če pa sam neznaš zakona najdit ti ga lahko pa jaz dam, da boš prebral oz. če boš sploh ven našel to kar ti praviš. še enkrat sprašujem. kje so te to učil, da se gleda znake drugih? domača avto šola Za tremi gorami?

Mene so tudi v avtošoli učili, da je treba pogledati znake na drugih cestah.... Ponekod prednostna cesta nima posebnega znaka in da izveš, da si na prednostni, moraš pač preveriti vsaj en znak levo oz. desno (če bi bil potek, bi bilo to namreč označeno). Ker namreč, če nobena cesta nima znaka, gre za križanje enakvorednih cest in velja desno pravilo. Tako da je bila tvoja avto šola malce šibka ali pa si takšne "malenkosti" že izbrisal iz memorije.
Pa še ena iz moje avtošole: naj bi že nekaj let veljalo nepisano pravilo, da ti pred stop znakom res ni treba ustaviti, temveč da ustaviš na točki pregleda, tako kot pri trikotniku, le da si še malček bolj pozoren. Gre pa tu predvsem za varovanje okolja - če se ustaviš dvakrat, bolj obremenjuješ okolje. Tako moj inštruktor. Seveda to nepisano pravilo v avtošoli žal še ne velja.
Protonika ima bullbar.

proxima
Nov uporabnik

Napisal/-a proxima Sr dec 13, 2006 4:18 pm

@protonika: temu pravijo v ZDA "Californian stop", ampak po mojem z argumentom ekologije ne prides skozi pri zagrizenem policaju.

Ga pa sama tudi uporabljam, kadar krizisce poznam (npr. nadvoz v Luciji je tipicen primer).

lp, proxima

Uporabniški avatar
DJRider
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a DJRider Sr dec 13, 2006 4:18 pm

Skoraj se ne morem odlociti ali A ali B. Bolj me seveda vlece na B ker nima STOP znaka vendar mislim, da je vseeno A tisti, ki ima prednost :S

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz Sr dec 13, 2006 6:18 pm

SAVINJCAN, pac nisem stel... namen in pomen posta vseeno ostaja enak..

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Sr dec 13, 2006 6:27 pm

Svetujem vsem tistim, ki ste glasovali za B, da se pošteno zamislite nad tem, kakšno hudo nesrečo bi lahko povzročili v pravi situaciji z izsiljevanjem prednosti zaradi svojega neznanja!

http://www.druga.org/~raz01c/cpp/
Na tem linku se nahajajo testne pole za CPP... Svetujem vam, da probate rešit eno ali dve in potem pokukate pod rešitve. Pošteni sami do sebe...
Obey me. You'll be happier.

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Sr dec 13, 2006 6:27 pm

Tako stop znak kot trikotnik označujeta križišče s prednostno cesto. Oba sta enakovredna kar se tiče prednosti, razlika med njima je le v tem, da se pri stop znaku moramo obvezno ustaviti, pri trikotniku pa ne (če je seveda v danem trenutku možno tako zvoziti križišče).

Pravilni odgovor je A.

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Sr dec 13, 2006 7:23 pm

A ;)
[OO-(||||)(||||)-OO]

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Sr dec 13, 2006 8:18 pm

jorgeus je napisal/-a:Svetujem vsem tistim, ki ste glasovali za B, da se pošteno zamislite nad tem, kakšno hudo nesrečo bi lahko povzročili v pravi situaciji z izsiljevanjem prednosti zaradi svojega neznanja!

Na tem linku se nahajajo testne pole za CPP... Svetujem vam, da probate rešit eno ali dve in potem pokukate pod rešitve. Pošteni sami do sebe...

:clapclap :[]

Je kar malo srhljivo, da skoraj 10% ne ve takšnih osnovnih prometnih pravil :roll:

milankregar
Uporabnik

Napisal/-a milankregar Sr dec 13, 2006 8:42 pm

ghandaed je napisal/-a:
jorgeus je napisal/-a:Svetujem vsem tistim, ki ste glasovali za B, da se pošteno zamislite nad tem, kakšno hudo nesrečo bi lahko povzročili v pravi situaciji z izsiljevanjem prednosti zaradi svojega neznanja!

:clapclap :[]

Je kar malo srhljivo, da skoraj 10% ne ve takšnih osnovnih prometnih pravil :roll:

Sploh ni srhljivo teh 7%, saj je 11% uporabnikov mlajših od 16let. :P
http://www.avtomobilizem.com/arhiv-anket

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Sr dec 13, 2006 8:49 pm

:rofl

to je tudi res ja

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr dec 13, 2006 9:27 pm

Nekateri smo glasovali za A, vendar smo potem utemeljili zakaj bi bilo možno tudi B, če je vozilo B že v sredi križišča, vozilo A pa stoji pred stop znakom.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Spyker Sr dec 13, 2006 9:43 pm

Joj kok pa vi znate zakomplicirat :lol:

Situacija je popolnoma jasna in kdor v tem primeru ni znal odgovorit na zastavljeno vprašanje mu priporočam da si gre na netu poiskat par cpp testov in jih reši. Pa čist dobronamerno, sej sem tud zase prepričan da čez 10 let mi bo marsikaj ušlo iz glave, zato pa so cpp testi na netu da jih lahko reši kdorkoli in kadarkoli (le tistih 20 min časa mora met).

Kar se tiče enakovrednosti znaka s prednostno cesto in stop znaka je tud jasno. Oba ti data vedeti da ti nimaš prednosti, razlika je samo v tem da pri stop znaku se je treba nujno ustavit, pri drugem pa ne oz. po potrebi. Nekdo je omenil nenapisano pravilo za stop znak...to ni nobeno nenapisano pravilo ampak kar čisti cpp ki je čist lepo zapisan (ne grem zdej res iskat in citirat), gre se za to da če je postavljen samo Stop znak brez kakršnekoli označbe na cestišču, moraš ustaviti na kraju, kjer dobro vidiš prednostno cesto. Če pa je poleg Stop znaka na cesti označba - bela črta, pa pomeni da moraš ustaviti PRED črto in ne na kraju kjer dobro vidiš dogajanje na prednostni cesti. Pred črto ustaviš in pika.

@Savinjčan...priznej da si zajebu :D V vsaki avtošoli so te DOLŽNI učiti gledat tudi druge prometne znake. Inštruktorji ki te tega ne učijo pač ne učijo pravilno, logično je da moraš gledat druge prometne znake, primer je navedla mislim da že jorgeus prej, tko da bolj podrobno v to se ne bom spravljal, je pa tud res to da sta Stop znak in Križišče s prednostno cesto oblikovana s posebno obliko ravno iz tega razloga, da ju prepoznaš tudi če ju gledaš v "hrbet".
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr dec 13, 2006 9:52 pm

nebivedu je napisal/-a:Prepisano iz uradnega lista.

Pravilnik o signalizaciji
14 člen
znak "križišče s prednostno cesto" (II-1), ki označuje križišče, kjer mora dati voznik prednost vsem vozilom, ki vozijo po prednostni cesti;
Slika

znak "Ustavi!" (II-2), ki označuje križišče, kjer mora voznik ustaviti vozilo in dati prednost vsem vozilom, ki vozijo po prednostni cesti. Vozilo ustavi pred vhodom na križišče na mestu, s katerega ima zadosten pregled nad križiščem in prednostno cesto;
Slika

102 člen
Postavljanje znaka II-1 (križišče s prednostno cesto), znaka II-2 (Ustavi!), ..., je drugačno kot pri drugih znakih za izrecne odredbe, in sicer:
1 ) znaka II-1 (križišče s prednostno cesto) in II-2 (Ustavi!) se postavljata neposredno pred križiščem s prednostno cesto. Znak II-2 se postavlja pred križiščem s prednostno cesto, ki je nevarno zaradi slabe preglednosti glede na hitrost vozil na prednostni cesti (zagotovljena je le najmanjša predpisana pregledna razdalja), zaradi česar lahko voznik pravilno presodi prometno situacijo le, če ustavi vozilo. Znaku II-2 se praviloma doda neprekinjena široka prečna črta (V-9) na vozišču.

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Sr dec 13, 2006 9:53 pm

jao jao....sem prebral samo par prvih postov in me je minilo da bi bral naprej ej...pa to je valda osnova in je logicno kiri avto ima prednost neglede ce ima en stop en pa trikotnik...edina razlika med tema dvema znakoma je to da se na stopu moras ustavit, torej ce un ki ima stop se ustavi "lahko" ta drugi s trikotnikom spelje ampak ce se zabijesta pa je ta s trikotnikom kriv ker zavija levo.....ce pri takih uprasanjih in odgovorih so problemi res ne vem ce se bom se vozu po cesti zaradi lastne varnosti ;)
LP
Slika

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Napisal/-a Spyker Sr dec 13, 2006 9:54 pm

@nebivedu: A sem kej narobe napisal?
Če je ravno, ni zabavno.

Uporabniški avatar
LudiLimun
Stalni uporabnik

Napisal/-a LudiLimun Sr dec 13, 2006 10:07 pm

kljukec je napisal/-a:stop znak in neprednostna sta isto močna- tko da velja sam desno pravilo

samo da te dopolnim: desno pravilo, ali pravilo srečanja ;) torej odgovor je samo eden in nobenih drugih pomislekov: A!

se pa že dolg nism tolk pošten nasmejal enim poustom :twisted: sicer ni biu smeh na mestu, ampak si nisem mogel pomagati.

PS: brez zamere, ampak gre se tut za moje življenje :idea:

otvoritelju teme pa: enkratna tema za dokazovanje poraznega šoferskega znanja u sloveniji. pol se pa čudite od kje po 7 mrtvih u mn k 12 urah razmaka. ODGOVOR JE NA DLANI!

LP

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr dec 13, 2006 10:08 pm

Spyker je napisal/-a:@nebivedu: A sem kej narobe napisal?

Ne, samo podprl sem te s tem citatom, da bodo ljudje še bolj razumeli, kaj je pravilen odgovor.

Uporabniški avatar
Spyker
Poznavalec foruma

Napisal/-a Spyker Sr dec 13, 2006 10:22 pm

LudiLimun je napisal/-a:otvoritelju teme pa: enkratna tema za dokazovanje poraznega šoferskega znanja u sloveniji. pol se pa čudite od kje po 7 mrtvih u mn k 12 urah razmaka. ODGOVOR JE NA DLANI!P

Se strinjam, pa vseeno - bolje da človek vpraša in si to zapomni (upajmo), kot pa da ugiba v praksi.
Če je ravno, ni zabavno.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov