Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Po jan 08, 2007 5:29 pm

Hmmm...boljši ali slabši...to je težko in malo nehvaležno reči, je pa prednji vseeno varnejši za večino "raje", pa ne mislim nič slabega s to "rajo".
Pri (običajnem) prednjem pogonu namreč začne nos rinit z ovinka, kar se da dovolj učinkovito rešit z odvzemanjem plina in (običajno) z rahlim dodajanjem volana. To je pač naravna reakcija in če nehote preteraš s hitrostjo v ovinek avtomatsko odvzameš plin in dobro nastavljen FWD avto bo tako lepo zaprl linijo in če nisi zelo pretiraval se bo izšlo.
Zadnji pogon je treba malo spoznat, saj je reakcija drugačna ko enkrat odnese zadek. Če samo odvzameš plin, še nisi rešil situacije, pritisk na zavoro lahko stvar še poslabša zaradi dodatne razbremenitve zadka, treba je vedeti koliko boš ODVZEL volan oziroma ga "namotal v kontra" in pa pravšnja mera plina ali pa sklopka, da rešiš situacijo. Vendar pa se je dosti težje navadit takšnega početja, ko se enkrat privadiš pa je (lahko) vožnja eno samo veselje.

Sem tudi mnenja, da je zadnji pogon (tudi dober AWD) bistveno bolj primeren za športne avtomobile in športno vožnjo kot prednji, razen redkih, svetlih prednje gnanih izjem, ki jih je že "naša tenisačica" naštela...type-r, Focus RS ipd.

Sam sem imel nazadnje avto ki je imel zadnji pogon in lahko rečem samo to. Naslednji avto bo ali z zadnjim pogonom ali pa bo ornk terenec. Le kaj takšnega bi meni lahko še prineslo podoben užitek v vožnji kot dober zadaj gnani osebni avto...ampak to je pa že izključno stvar okusa...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Po jan 08, 2007 9:23 pm

nisem še vozil RWD vendar po vašem pisanju bi to zelo rad poskusil :yum :wink:
litr bencina, litr olja ;)

birdy
Nov uporabnik

Kraj: Lj-center

Napisal/-a birdy To jan 09, 2007 1:34 am

kje stoji moje mnenje ze vete, sam koker sem jest prebral ni nihce omenjal kaksna vrsta avta bo tole, tak da avtor teme povej kaj je na izbiro in se ti lahko na konkretnem primeru pove kaj dobis(se veda tudi tvoje zelje kaj bi rad pocel), ker drugace je tole itaq zmer isto nabijanje kaj je bolj zakaj in zakaj ne

ker rwd fwd in awd se mocno razlikujejo ce gre za sportn avtek udoben avtek al low budged avtek(in seveda kok si prpravljen met sprotnih stroskov seveda)
Alfa Romeo
...____ ___.........................
......../..|___.........................
....../.....___|....EVOLUZIONE
......TURBO...........................

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jan 16, 2007 2:16 am

kaj pravi RH of TG o razliki med sprednjim in zadnjim pogonom - definitivno je boljši zadnji (ne vidiš, kam se boš zaletel)
video
http://www.motorpasion.com/2007/01/08-s ... al-es-peor

Uporabniški avatar
m power
Novinec

Napisal/-a m power To jan 16, 2007 12:08 pm

Ze orenk predihana snov... se enkrat link do primerjave pogonov... http://www.mobisux.com/album/data/500/2 ... vs_AWD.avi

:P

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! To jan 16, 2007 12:14 pm

Vedno zanimiva tema. Jaz sem 100% za sprednji pogon, moti me le, ker je tako konfekcijski. Najprej ga je imel samo Citroën, zdaj ga ima 90% slovenskih avtomobilov.

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon To jan 16, 2007 12:19 pm

Ubistvu ga je imel kakšen avto še prej kot Citroen.
Slika

Uporabniški avatar
Dejch
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dejch To jan 16, 2007 12:19 pm

FWD je do 150KM definitivno bolsa izbira ne glede na el. RWD je pac bol zanimiv pogon ni kej, toda za normalno uporabo ima prednost FWD. Sploh pa, tako kot je sla tehnika pri RWDju naprej, gre tudi pri FWDju. Npr. lep prikaz napredka FWDja je Q2 pri Alfi, avto voz k po tirih in ni prakticno nobenega understeera. Ce pa govorimo o modelih 200+KM bo pa vedno bolsi in bol zabavn zadnji pogon, sam kok pa je takih kupcev? Ne prav dosti, zato je FWD bolsa izbira, najvecji problem je, ker je tako pogost. :)

Povzetek:
FWD-za normalno uporabo definitivno najbolsi izbor
RWD-za mocnejse motorje in sportno voznjo, najbolsi izbor
AWD-best of both worlds, problem poraba in teza

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! To jan 16, 2007 12:21 pm

Nixxon je napisal/-a:Ubistvu ga je imel kakšen avto še prej kot Citroen.

Velikoserijskega ne. Citroën prisega nanj od 1934.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To jan 16, 2007 12:28 pm

mogoce toda pred njim je bil se DKW model F1 letnik 1931 sele leta
1934 kot si napisal pa Citroën Traction Avant

zgodnje testiranja (expirimentiranja) so pa zaceli ze v letih 1912 na francoskem
grand prixu oz. se malo pred tem.

DKW F1 ( takratno zdruzenje Audi, Horch in Wanderer )

Slika
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! To jan 16, 2007 1:21 pm

Za DKW-ja sem vedel, vendar sem mislil da je bil bolj maloserijski. Vseeno v Wikipediji piše tudi tole:

Der erste in großen Serien gebaute Frontantriebler war der Citroën Traction Avant, der von 1934 bis 1957 gebaut wurde. Seitdem war der Frontantrieb bei Citroën üblich, ab den 60er Jahren auch bei Renault und den Italienern.

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay To jan 16, 2007 2:44 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Vedno zanimiva tema. Jaz sem 100% za sprednji pogon, moti me le, ker je tako konfekcijski. Najprej ga je imel samo Citroën, zdaj ga ima 90% slovenskih avtomobilov.

ja kaj si pa mislil, da bo samo citroen se peljal z sprednjim pogonom ostali pa ...?
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! To jan 16, 2007 4:06 pm

To bi mi bilo kul ja 8)
Vrni se na Splošna debata