Napisal/-a Slide Po jan 08, 2007 5:29 pm
Hmmm...boljši ali slabši...to je težko in malo nehvaležno reči, je pa prednji vseeno varnejši za večino "raje", pa ne mislim nič slabega s to "rajo".
Pri (običajnem) prednjem pogonu namreč začne nos rinit z ovinka, kar se da dovolj učinkovito rešit z odvzemanjem plina in (običajno) z rahlim dodajanjem volana. To je pač naravna reakcija in če nehote preteraš s hitrostjo v ovinek avtomatsko odvzameš plin in dobro nastavljen FWD avto bo tako lepo zaprl linijo in če nisi zelo pretiraval se bo izšlo.
Zadnji pogon je treba malo spoznat, saj je reakcija drugačna ko enkrat odnese zadek. Če samo odvzameš plin, še nisi rešil situacije, pritisk na zavoro lahko stvar še poslabša zaradi dodatne razbremenitve zadka, treba je vedeti koliko boš ODVZEL volan oziroma ga "namotal v kontra" in pa pravšnja mera plina ali pa sklopka, da rešiš situacijo. Vendar pa se je dosti težje navadit takšnega početja, ko se enkrat privadiš pa je (lahko) vožnja eno samo veselje.
Sem tudi mnenja, da je zadnji pogon (tudi dober AWD) bistveno bolj primeren za športne avtomobile in športno vožnjo kot prednji, razen redkih, svetlih prednje gnanih izjem, ki jih je že "naša tenisačica" naštela...type-r, Focus RS ipd.
Sam sem imel nazadnje avto ki je imel zadnji pogon in lahko rečem samo to. Naslednji avto bo ali z zadnjim pogonom ali pa bo ornk terenec. Le kaj takšnega bi meni lahko še prineslo podoben užitek v vožnji kot dober zadaj gnani osebni avto...ampak to je pa že izključno stvar okusa...
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared