Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To jul 31, 2007 12:05 pm

Lumpy_ je napisal/-a:Sej jaz mam tud, sam mi je čudno ko je napisal Pero, da ima ESP, ampak ustavlja pa mu ne koles ob speljevanju na gladkem.

Imaš različne avte z različno opremo.

TC-ju je važna razlika med sprednjimi in zadnjimi kolesi pa poskrbi da ne more biti nevem kakšna ogromna razlika. Zato ponavadi imajo stikalo da se lahko izklopi, ker včasih po snegu in ledu bolje deluje če se kolesa preveč vrtijo.

ESP-ju je pa važna razlika med levo in desno stranjo da se moč porazdeli v ovinku. Nekaterim avtom se to da izklopit nekaterim pa ne. ESP niti nima velike veze s speljevanjem in je celo dobro za speljevanje da če se eno kolo vrti v prazno da ga malo zabremza. ESP sam po sebi ne preprečuje vrtenja OBEH koles v prazno.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ To jul 31, 2007 12:27 pm

Ja to razumem da ESP ma večjo vlogo, da stabilizira avto na ovinkih in drži smer. To pomeni da nimajo vsi avti podsistema TC oz. ASR ali kakor pač že ma kera znamka, pri sistemu ESP.

Jaz sem na mojem probaval izklapljat ESP, pa eno kolo na blato ali pa mokro travo prepito od dežja, desno pa na suh asfalt pa pohodit gas in spustil sklopko . Najprej se kolo na spolzkem zavrti malo, pol pa čutiš, ko zapira eno stran, pa drugo kolo v trenutku zagrabi na suhi površini pa avto spelje, pri ESP OFF seveda.
Smatram da ima zaporo dif.? Če prav mislim?
Ker tistega zvoka se ne sliši takrat ko to naredim, kot pa pri vkopljenem ESP in pretiravanju v zavojih ali speljevanju v dežju.Ko slišiš zvoke ABS-a.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

[Iztok]
Novinec

Napisal/-a [Iztok] To jul 31, 2007 4:24 pm

Lumpy, a se tebi tudi sliši takrat ko imaš normalno vključen esp in pospešuješ iz mesta, da ko se zavrtijo gume v prazno, naredi BUM in se nehajo vrtet v prazno? Da vdim če je to normalno...

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ To jul 31, 2007 4:38 pm

Če npr po suhem speljem na ful, se sliši ko malo zacvilijo gume, pol pa jih ustavi ampak takrat nič ne poka, samo zabije obrate dol, ali pa ko iz 1. v 2. prestavo potegnem pa gas pohodim tud samo pribremza kolesa. Ko pa je ful dež oz. full mokra cesta pa spolzka, pa da na full speljem, takrat nabije obrate, takrat pa začne pokat da maš feeling, da bo roke pa končnike pa kole pa vse potrgalo, pa obrate malo zmanjša pa pol tak traja dokler se ne umiri vse skupaj. V 1. prestavi ponavadi ker v drugi pol več ni take sile pa moči.

A tebi tud na suhem poka? Drugače pa pozimi pa nevem kako pa kaj, ker sem avto nabavil aprila letos. Tak da na zimo pa čakam da sprobam kako pa kaj bo s tem. :lol:

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To jul 31, 2007 4:44 pm

meni na ledu tudi spelje "počasi".. sem pa imel 1x problem ko sem bil na neki tekmi pa sem na travniku parkiral pol pa je celi dan deževalo.. hvala bogu da ima laguna gumbek bi jaz temu reko, ker sem z izkloplenim komaj ven prišo :D

[Iztok]
Novinec

Napisal/-a [Iztok] Sr avg 01, 2007 10:59 am

Ja to sem opazil predvsem na mokrem in pozimi ko je strjen sneg na cesti. Se mi pa zdi da enkrat ko sem na 4000 obratih speljeval in sem takoj spustil sklopko je isto naredilo tudi na suhem. Se zavrti v prazno, gume zacvolijo potem pa ja, takšni zvoki da misliš da bo kolesa odtrgalo. Torej je normalno.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Sr avg 01, 2007 11:08 am

[Iztok] je napisal/-a: Se mi pa zdi da enkrat ko sem na 4000 obratih speljeval in sem takoj spustil sklopko je isto naredilo tudi na suhem. Se zavrti v prazno, gume zacvolijo potem pa ja, takšni zvoki da misliš da bo kolesa odtrgalo. Torej je normalno.

Se je začel slučajno ful trest avto?

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ Sr avg 01, 2007 11:17 am

Na suhem se nisem nikol zavzel, če je pokalo ali ne ko sem speljeval grobo. Na mokrem pa vedno poka če je sila full. Sem pa vido, da kolegu tud na passatu 2003 letnik, ko sma se pelala enkrat pa je gas dal v dežju, je pokalo tak da to mislim da je normalno.

Na suhem pa morem probat da vidim kak je. :lol: :oops:

[Iztok]
Novinec

Napisal/-a [Iztok] Sr avg 01, 2007 4:16 pm

PavelP, huh, to se naredil samo enkrat pred kakšnim letom na suhi cesti, se ne spomnim dobro, mislim pa da si ni treslo, vem pa da je kar nekajkrat pokalo.

Uporabniški avatar
orel
Nov uporabnik

Napisal/-a orel Sr avg 01, 2007 5:10 pm

Kolikor vem obstajajo še sistemi, ki ti namesto da bi ti bremzali določene gume, pospešujejo tako, da ohranijo stabilnost vozila. Učinek je podoben le da lahko ovinke še hitreje spelješ.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ Sr avg 01, 2007 11:39 pm

Na kak princip pa to deluje? Da ti ne zavira koles?
Drugače tud z esp oz. asr sistemom gre dobro čez ovinke oz. speljat z mesta v zavoj, sploh če še pomaga špera.

Aja Iztok, danes se spomnil nate in sprobal na suhem speljat na grobo. :oops: Pohodil gas, pri 4k obratih (dizel) spustil sklopko, mislim da 3-kart je počlo ko je avto šel z mesta, potem so pa itak gume zagrable pa se je umirlo vse skupaj. Če je tako pri tebi, potem se nimaš kaj bat, da je kaj narobe. :lol:

LP

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ Če avg 02, 2007 11:07 am

Praviš da izklopi vse sisteme če izkopiš ESP, sam meni vseeno ob izključenem ESP-ju tisto kolo ki je na spolzkem, ustavi v trenutku, pa spoka čist malo nekaj pa začne kolo na suhem vlečt dalje.

[Iztok]
Novinec

Napisal/-a [Iztok] Če avg 02, 2007 11:32 am

Tnx Lumpy za testiranje! Ko se srečava imaš pijačo v dobrem!

Uporabniški avatar
spreat
Novinec

Napisal/-a spreat Pe avg 03, 2007 8:36 am

hladni je napisal/-a:pa da še nekaj dodam da nebomo brcali v meglo. Govorim za Vag koncern(škoda,audi,seat,vw). Vsak ki ima esp ima tudi tipko ESP. Če esp ni potem je na istem mestu tipka TCS. Če ima avto Esp to pomeni, da združuje več sistemov: abs,tcs,EDS!,esp. Če izklopiš esp potem izklopiš tudi vse ostale sisteme. Citiram iz mojih navodil za uporabo avta.
Ps.: Prej je eden gor napisal da ima v leonu esp in nima tipke. Naj ve da je v grozoviti zmoti in ESP ŽAL NIMA!

lp ;)

podpis

imaš prav!!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe avg 03, 2007 10:32 am

Izklopljiva sta večinoma samo ESP in ASR, EDS in ABS pa ne.
Slika

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ Pe avg 03, 2007 10:55 am

Jaz tud tak mislim. No nevem zdaj kak komu piše v navodilih, jaz vem da sem probal kako je, zato sem napisal da če izklopim ESP, še vedno zapira kolo ki zdrsne, in prenese moč na drugo kolo. Sej po eni strani je to vredu. Ampak ne ustavlja obratov, da lahko tud če se zakoplješ kje, probaš prit ven z dreka, snega...,ker grabi kolo ki je ne oprijemljivi podlagi.

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo So avg 04, 2007 8:00 pm

Mate je napisal/-a:Izklopljiva sta večinoma samo ESP in ASR, EDS in ABS pa ne.

tudi ABS se da izklopiti držiš ene 10sekund gumb ESP pa izključe vse tudi abs.......
biturbo SKN Project CT3 50

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Lumpy_ So avg 04, 2007 8:31 pm

Pri katerih avtih? Se pokaže lučka da je izkloplen abs?

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare So avg 04, 2007 8:51 pm

Mislim da se ABS-a ne da izklopit ker bi potem vsi avti ki ga imajo(itak skoraj vsi) imeli gumbek z to funkcijo :? :!:

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So avg 04, 2007 9:18 pm

kakorkoli ce ze z vag com-om posezes v podrocje ABS-a za diagnostiko
se avtomaticno vklopi signal 2x pisk za samo spremljanje na board-comp
velik ( ! ) ...dvomim da bi lahko kar prosto po presernu izklapljal pumpo
ABSa (magnetne ventile) in s tem tudi senzorske signale...
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov