Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Pe avg 24, 2007 12:36 pm

andrej777 je napisal/-a:Ok nevem kaj sem tako groznega reku da se zdaj vsi spravljate name ampak jaz za svojimi besedami stojim. Če se štirje kolesarji peljejo na cesti od Dolenskih toplic proti NM svojih 30 kmh in jih dohitim z busom in se mi po več kot pol kilometra ne odmaknejo ampak vozijo po 2 ali celo 3 vzporedno mam pravico bit jezen. Če mi je dal cel bus potnikov prav ne vem če je z menoj kaj narobe. Kot da ni cesta že dost ozka in nepregledna.

Če te prav zastopim, nisi imel dovolj prazne ceste, da bi prehitel kolesarje, ki vozijo vzporedno, da bi jih prehitel, ko vozijo v ravni liniji (in je ta zato posledično dvakrat daljša), pa si mel dovolj prostora? Mi lahko to prosim razjasniš, ker ko jaz prehitevam, hitreje in lažje prehitim krajše kot daljše ovire.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Pe avg 24, 2007 12:50 pm

nebivedu je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:Usodno nepravilno prehitevanje Celje | 24.8.2007 | T.S.

Izven naselja Štore se je zjutraj zgodila prometna nesreča, ki je bila za voznika motorja usodna.

Celjska policija je ob 6.23 uri prejela obvestilo, da se je na glavni cesti izven naselja Štore zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi tovorno vozilo in motor.
To je v letošnjem letu 25 smrtna žrtev na Celjskem, lani pa jih je bilo v tem času 19. Nesrečo je povzročil 40-letni voznik tovornjaka, ki je nepravilno prehiteval 54-letnega voznika motorja v smeri Prožinske vasi proti Štoram. Tovornjakar prehitevanja ni zaključil na zadostni varnostni razdalji do motorja, zato ga je z zadnjim delom tovornega avtomobila oplazil, je sporočila policija.
Motorist je izgubil oblast nad vozilom in padel po tleh. Reševalci so na odpeljali v bolnišnico Celje, kjer pa je zaradi poškodb umrl.

takšne stvari se nebi smele dogajati. Folk premalo misli na cestah.

Ja naj se zamisli sploh nad motoristi - eni vozijo kot upokojenci 30km pod omejitvijo, drugi pa 100 nad omejitvijo - oboje pa ni priporočljivo za naše ozke ceste.

nebivedu zdej pa že bedarije govoriš!

zdej pa kriviš kao motorista ker se je prepočas peljal.

Ti si res en egoist ko misliš, da če si s svojim terencem na cesti da je cela cesta tvoja.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Pe avg 24, 2007 12:51 pm

Sem kolesar in se jezim nad ostalimi kolesarji, ko sem v avtu! :twisted:

Nikoli mi ne bo jasno, zakaj vozijo po sredini cestisca, ko je jasno, da morajo ob desnem robu - cesta pa je dobra in brez lukenj tudi ob robu. :?: :?: :?:

V glavnem, brez besed... hupa pa tudi ne ostane tiho :P
Slika

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Pe avg 24, 2007 1:23 pm

adamovc je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a:Ok nevem kaj sem tako groznega reku da se zdaj vsi spravljate name ampak jaz za svojimi besedami stojim. Če se štirje kolesarji peljejo na cesti od Dolenskih toplic proti NM svojih 30 kmh in jih dohitim z busom in se mi po več kot pol kilometra ne odmaknejo ampak vozijo po 2 ali celo 3 vzporedno mam pravico bit jezen. Če mi je dal cel bus potnikov prav ne vem če je z menoj kaj narobe. Kot da ni cesta že dost ozka in nepregledna.

Če te prav zastopim, nisi imel dovolj prazne ceste, da bi prehitel kolesarje, ki vozijo vzporedno, da bi jih prehitel, ko vozijo v ravni liniji (in je ta zato posledično dvakrat daljša), pa si mel dovolj prostora? Mi lahko to prosim razjasniš, ker ko jaz prehitevam, hitreje in lažje prehitim krajše kot daljše ovire.

Kot prvo očitno ne poznaš omenjene ceste in neveš kako tam zgleda z busom prehitevat karkoli. Kot drugo pa je treba pri prehitevanju vzeti tako veliko rezerve da je dolžina kolesa zanemaljiva. Primer: prehitevati začneš minimalno 10 m za kolesarjem in se ne vključiš nazaj na svoj pas prej kot 10 m naprej od kolesarja. Recimo da kolesar naredi ta čas še cca 50m si ti prehiteval 70m. Kje imaš sedaj razliko 2m če se pelje kolesar en za drugim ali pa vzporedno??? Je pa razlika če nasproti prleti en norc in če sem mu jaz vzel samo pol metra pasa bo še vedno imel 2m plus bankino kot pa če mu vzamem pol pasa se prbije meni v avtobus in sem jaz kriv.

Če začnem darmatizirat tako kot nekateri sem z tem da sem trobu na kolesarja nekomu mogoče rešil življenje.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Pe avg 24, 2007 1:35 pm

Sej se mi je zdelo, da se bota 2 tabora naredila in usaj eden oz. slednji ne bo priznaval kaj delajo na cesti
There is no time...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe avg 24, 2007 2:05 pm

dva tabora...logično vsak vleče malo bolj na svojo stran..

katerih dejanj se ne priznava?

mislim da avtobus rabi dosti prostora da lahko prehiteva na ozki in vijugasti cesti... Prepričan sem da se to ob nasprotnem prometu ne da... Predvidevam da more pač avtobus počakat pa prosto cesto.(ne poznam ceste ne kolesarjev tam.)

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Pe avg 24, 2007 2:05 pm

andrej777 je napisal/-a: Je pa razlika če nasproti prleti en norc in če sem mu jaz vzel samo pol metra pasa bo še vedno imel 2m plus bankino kot pa če mu vzamem pol pasa se prbije meni v avtobus in sem jaz kriv.

Prav zaradi take miselnosti se je velikokrat bolj varno vozit vzporedno, posebno če so večje skupine. Sam si napisal, da je cesta ozka in nepregledna, ampak ti bi vseeno prehiteval, ker pač računaš, da nikogar ne bo nasproti. Če pa slučajno kdo pride, pa ni problema, se boš že umaknil na desno - V KOLESARJA!!

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus Pe avg 24, 2007 3:54 pm

Kakorkoli se zdaj pričkate o čisto tretjih stvareh, se mi zdi butasto dovolit vozit vzporedno. Z avtom že prehitiš, z avtom- a ko bo prišel kamjon, kaj bo pa potem? Ne zdi se mi glih varno no.

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Pe avg 24, 2007 3:55 pm

adamovc je napisal/-a:
andrej777 je napisal/-a: Je pa razlika če nasproti prleti en norc in če sem mu jaz vzel samo pol metra pasa bo še vedno imel 2m plus bankino kot pa če mu vzamem pol pasa se prbije meni v avtobus in sem jaz kriv.

Prav zaradi take miselnosti se je velikokrat bolj varno vozit vzporedno, posebno če so večje skupine. Sam si napisal, da je cesta ozka in nepregledna, ampak ti bi vseeno prehiteval, ker pač računaš, da nikogar ne bo nasproti. Če pa slučajno kdo pride, pa ni problema, se boš že umaknil na desno - V KOLESARJA!!

Prostora za varno prehitevanje NI! In kaj to sedaj pomeni?? Da se mora kolesar ki je počasnejši umakniti iz ceste ali vsaj na rob kar je v 99% dovolj da ga prehitim ali moram jaz 5 km čakat (v tem primeru al pa mogoče ponekod 10km) da se cesta razširi.

Zdaj pa povej kateri odgvor je pravilen??

Prehiteti se ga da dokaj varno če kolesar sprejme svoj del odgovornosti. Se odmakne na rob in mogoče celo za tisthih nekaj sekund malo popusti da lahko hitreje prehitiš. Vsi govorite o varnosti kolesarjev. 90% skrbi mora biti na njih ne pa da jih ostali pazimo kaj delajo po cestah. če lahko jz na njega pazim naj pa še on name.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe avg 24, 2007 10:23 pm

kolesar je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:Usodno nepravilno prehitevanje Celje | 24.8.2007 | T.S.

Izven naselja Štore se je zjutraj zgodila prometna nesreča, ki je bila za voznika motorja usodna.

Celjska policija je ob 6.23 uri prejela obvestilo, da se je na glavni cesti izven naselja Štore zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi tovorno vozilo in motor.
To je v letošnjem letu 25 smrtna žrtev na Celjskem, lani pa jih je bilo v tem času 19. Nesrečo je povzročil 40-letni voznik tovornjaka, ki je nepravilno prehiteval 54-letnega voznika motorja v smeri Prožinske vasi proti Štoram. Tovornjakar prehitevanja ni zaključil na zadostni varnostni razdalji do motorja, zato ga je z zadnjim delom tovornega avtomobila oplazil, je sporočila policija.
Motorist je izgubil oblast nad vozilom in padel po tleh. Reševalci so na odpeljali v bolnišnico Celje, kjer pa je zaradi poškodb umrl.

takšne stvari se nebi smele dogajati. Folk premalo misli na cestah.

Ja naj se zamisli sploh nad motoristi - eni vozijo kot upokojenci 30km pod omejitvijo, drugi pa 100 nad omejitvijo - oboje pa ni priporočljivo za naše ozke ceste.

nebivedu zdej pa že bedarije govoriš!

zdej pa kriviš kao motorista ker se je prepočas peljal.

Ti si res en egoist ko misliš, da če si s svojim terencem na cesti da je cela cesta tvoja.

Nikjer nisem napisal, da ga krivim, pravim samo da se je treba nad tem malo zamisliti.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe avg 24, 2007 11:05 pm

Danes je pač moderno oziroma je celo vrlina biti egoist. In tukaj se lahko razpočimo tako pešci, kolesarji, motoristi, avtomobilisti, kamionarji, avtobusarji in vsi ostali udeleženci, ki uporabljamo skupne ceste ampak nihče nima v svojih vrstah samo popolnih predstavnikov, ki upoštevajo pravila tako ZVCP-ja kot moralna.

Zato prihaja in bo prihajalo na cestah do situacij, ki so lahko zelo zelo nevarne. Štos je v tem, da je treba prilagoditi pravila razmeram, kjer pač egoizem vlada in nikakor ne smemo računati na to, da imajo ljudje na zalogi neomejeno potrpežljivosti in treznega razmišljanja.

Ne rečem, da je to prav ampak, takšno je dejansko stanje in cele nacije pač ne moreš prevzgojiti čez noč še posebej nacije, ki je šele dodobra zavohala vonj po denarju in slasti egokapitalizma in ji je skrb za sočloveka čedalje večja španska vas.

Pa da se vrnem h konkretni temi: Predlog novega ZVCP-ja za tekmovalne kolesarje se mi zdi zelo vredo saj bo dokončno uredil njihov status vključno s spremljevalnimi vozili, da bo njihov trening na javnih cestah čimbolj varen.

Ker pa vidim, da nekateri zagovarjate vsporedno vožnjo tudi za "navadne" kolesarje kot bolj varno, češ da zmanjšujete dolžino kolone. Sorry, ker bom rekel direktno ampak tole je bullshit, ker če bi vas res zanimala samo varnost bi vozili en za drugim tako, da bi na vsake 2-3 kolesarje puščali dovolj veliko razdaljo, da bi vas lahko hitrejša vozila lažje prehitevala saj bi imela možnost umika med skupinicami kolesarjev.

Ampak vseeno nekateri raje zagovarjate sistem vsporedne vožnje, ki v prvi točki nervira in jezi večino ostalih udeležencev v prometu po drugi strani pa vam v primeru kritičnih situacij onemogoča vsaj možnost umika na bankino - za tistega, ki se vozi na levi strani para kolesarjev sigurno ne.

Kritične situacije pa niso samo tiste, ki prihajajo od zadaj pri prehitevanju ampak se, ob taki vožnji, pojavijo tudi nove v obliki vozil, ki prihajajo naproti in sekajo ovinke ali pa se umikajo oviram, ki jih imajo na svoji strani ceste. Seveda ni prav,da tako vozijo ampak računati na to, da bodo vsi 100% vozili in upoštevali predpise (še posebej če jih sami ne!) je utopija in čisti samomor.

Tako kot je iskanje krivde vedno pri drugih ljudeh in nikoli pri sebi kot v primeru, ko je nekdo omenil, da mu je otrok padel po cestišču. Otroci so precej nepredvidljivi in da jih nekateri rinete na cesto v promet in ste pri tem prepričani, da bo otrok odvozil kot ste mu zabičali, je izredno neodgovorno dejanje in marsikoga od takšnih staršev bi bilo treba dati čez koleno. Vožnja z biciklom po prometnicah ni enaka igranju v peskovniku, a ne - pa hudiča, ne moreš dati življenje tvojega otroka v roke neznani osebi in biti prepričan, da bo pazil nanj kot paziš ti.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Pe avg 24, 2007 11:42 pm

andrej777 je napisal/-a:
adamovc je napisal/-a:

Prostora za varno prehitevanje NI! In kaj to sedaj pomeni?? Da se mora kolesar ki je počasnejši umakniti iz ceste ali vsaj na rob kar je v 99% dovolj da ga prehitim ali moram jaz 5 km čakat (v tem primeru al pa mogoče ponekod 10km) da se cesta razširi.

Prehiteti se ga da dokaj varno če kolesar sprejme svoj del odgovornosti. Se odmakne na rob in mogoče celo za tisthih nekaj sekund malo popusti da lahko hitreje prehitiš. Vsi govorite o varnosti kolesarjev. 90% skrbi mora biti na njih ne pa da jih ostali pazimo kaj delajo po cestah. če lahko jz na njega pazim naj pa še on name.

Se strinjam s tabo da bi se naj umaknil (jaz se umaknem če se ne počutim ogroženega, med ovinki se bi počutil če bi me voznik avtobusa začel prehitevati...)

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK So avg 25, 2007 4:50 am

Prehiteti se ga da dokaj varno če kolesar sprejme svoj del odgovornosti. Se odmakne na rob in mogoče celo za tisthih nekaj sekund malo popusti da lahko hitreje prehitiš. Vsi govorite o varnosti kolesarjev. 90% skrbi mora biti na njih ne pa da jih ostali pazimo kaj delajo po cestah. če lahko jz na njega pazim naj pa še on name.[/quote]

Seveda, se da varno prehiteti, ampak šele, ko avto za tabo upočasni. Če se pa voziš ob robu po luknjah, pa padajo 30 cm mim tebe iz 80 km/h. Da škarij sploh ne omenjam

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK So avg 25, 2007 4:58 am

Naj še jaz opišem svojo nesrečo, morda bo komu v poduk.
Zavijem na ozko asfaltirano cesto v klanec.
Nasproti pelje avto bolj po sredini kot po desnem robu.
Ocenim, da se na asfaltu ne bova mogla srečati in zavozim na bankino.
Prvo kolo zarije v šoder, bicikel se praktično zaustavi.
Padam proti sredini ceste.
Avto pelje mimo mene čisto blizu moje glave, šele nato se zaustavi.
Mladenka pogleda iz avta in me vpraša če je kaj narobe.
Pogledam popraskano koleno, zapestje me malo boli.
Mislim si: sam sem si kriv, kaj pa sem bil neroden, sicer pa je samo praska.
In mladenko odslovim.
Naravnam levo ročko menjalnika ter odpeljem preostalih 50 km.
Ponoči pa me začne levo zapestje zelo boleti.
Ne najdem ugodnega položaja leve roke.
Šele po zaužitvi analgetika ob petih zjutraj zaspim.
Na slikanju zapestja ugotovijo pok podlahtnice.
Štirje tedni gipsa.
Dobro uro kasneje se pri meni doma oglasi policija.
Povedal sem jim, kaj se je zgodilo.
Napisali so mi plačilni nalog za 40 oz. 20 EUR, da sem vozil preblizu roba cestišča.
Sicer prijazni policist je dejal, da si bojo šli ogledati kraj nesreče, ter da se bo vrnil.
Lep pozdrav vsem

tole je pa iz nekega drugega foruma. Ne morš verjet :roll:

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Re: ZVCP-spremembe-kolesarji

Napisal/-a FBR So avg 25, 2007 11:10 am

kolesar je napisal/-a:Spremenjen zakon bo kmalu stopil v veljavo, pred nekaj minutami je bil prispevek pri poročilih na nacionalnem radiu.

Celotno besedilo z oceno stanja in spremembami zakona, ne čistopis, je objavljeno TU

To, o čemer je pa bilo na teh straneh največ govora, pa se bo glasilo takole:

103. a člen
(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske
zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na
organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva
vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči.
Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.
(2) Trening iz prejšnjega odstavka je lahko na vozišču na tistih cestah, ki nimajo
kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.
(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje
(2 para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z
rumeno utripajočo lučjo.
(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih
površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.
(5) Kolesarji morajo imeti, ko vozijo po tem členu, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo
licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska
organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.
(6) Kolesar, ki vozi v nasprotju s tem členom, se kaznuje z globo 100 eurov."

Končno nekaj pamtnga. Vozte se za avtom ne pa sami!

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp So avg 25, 2007 12:01 pm

spet kolesarji pametni .... ni mi jasno, zakaj se lahko jaz, kadar sem s kolesom vozim po robu, po kolesarski, v pravo smer, imam ponoči luči, nekateri pa imajo s tem hude probleme. tu imam v mislih predsvem rekreativce, ko gresta dva vzporedno, pa v napačno smer in takšne. tudi ni se še zgodilo, da bi me kdo "strašil" in mi vozil za ritjo.

sploh pa, kjer je znak prečrtano kolo, nimajo kaj početi. kdaj pa kdaj jih vidiš na cesti šentvid - medvode, kjer so sploh nadležni. ali pa da bi šli čez naselja ob cesti, kjer je vsaj kaj za videt, pa tudi zrak je bolj čist in bolj je varno, če že ne drugega.

te pedre sovražim, pa če sem v avtu ali s kolesom, toda najbolj v drugem primeru. najbolj mi je dopi*****, ko sem šel po kolesarski v pravo smer in mi prideta dva rekreativca v nasprotno smer. pa ko bi se vsaj umaknila na pločnik. no, sem se pa naredil malo širšega, da sta kar lepo užgala po tleh.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar So avg 25, 2007 12:55 pm

problem je v takih voznikih ko so jim kolesarji nadležni!

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber So avg 25, 2007 1:10 pm

andrej777 je napisal/-a:
adamovc je napisal/-a:

Tukaj, andrej777, imaš prav, se strinjam, da bi tudi kolesarji morali spustiti naprej kolono, ki se je nabrala za njimi, tako kot počasna vozila. OK, profesionalni kolesarji vozijo po ravni cesti 40 ali 50 km/h, tako da jih je še težje prehiteti, je pa res, da se kolona ne nabere tako hitro, če pa se nabere, se ta vsaj spodobno premika naprej. Druga zgodba je pri hitrostih 25 ali 30 km/h ki je hitrost rekreativcev.

Cesta je last vseh uporabnikov, oziroma, vsi imamo pravico uporabljati cesto v skladu z zakonom. Zakon in zdrava pamet pa tudi nekaj določata, ane.
Če pač naletiš na kolesarje in z avtobusom ne moreš prehitet, pač ne prehitiš, nimaš kaj, tudi jaz bi rad marskikje peljal hitreje, pa je pred mano kakšen polžji voznik, cesta pa taka, da ne morem prehitet, naj se zdaj zgrizem zarad tega?

Vsekakor opažam, da je mnogo takih voznikov, tudi tovornjakarjev, ki kolesarja znajo kar lepo zriniti na rob in ravno zaradi takih bom vozil vzporedno, kadar spremljam družino. Vrli nasilni vozniki, povozte me, ampak naj bo to do smrti, ker v nasprotnem primeru sem na potezi jaz, ki pa pri tem ne bom površen :twisted:
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov