dnovak24 je napisal/-a:Kazen mi lahko dajo samo če vozim manj kot 50% prepočasi, kar pomeni, da če je omejitev 50, jaz vozim pa 30 mi ne morejo nič.
A tako je zakonsko določena prepočasna vožnja, nism vedu. Naši zakoni so itak neverjetno bedni, pol so še pa volitve zj hmal. Joj nevem kirga cigana nej volim, edn je bol pošten k drug.[/quote]
Ne se sekirat, v banana republikah je vedno tko da so od taprvega do tazadbega vsi lopovi, razlika je samo v načinu, kako te nategnejo. Eni na hitro in brez bolečin, drugi pa počasi in na dolgi rok. In zdej so prišli na oblast taki, ki to počnejo na hitro.
Drugače pa mi je tale post kr dost všeč - vzeto iz
www.slo-tech.com foruma
Kar se tiče kaznovalne politike oz. vprašanja kako povečati varnost, pa bi bil zelo vesel, če bi vlada že enkrat pokazala vrata Žlendru & co., saj slednji v vseh desetletjih vodenja Sveta za preventivo v cestnem prometu, na področju varnosti ni napravil nič. No, morda je kaj napravil, ampak številke tega ne potrjujejo.
Idiotizem brez primere se mi zdijo tudi vsakoletne akcije policije ob 1. septembru. A ne zaradi poostrenega nadzora v tistih dneh, pač pa zato, ker imajo teden, dva vsi polna usta varnosti, kasneje pa kot varnost ne bi bila več pomembna. Enako velja za odzive odgovornih v primerih večjih prometnih nesreč, kot je bila npr. zadnja pri Golovcu.
S takšnimi "gasilskimi" akcijami in drakonskim poviševanjem kazni IMO odgovorni ne bodo dosegli nič. Začeti je treba drugje. A dokler so na svojih stolčkih tisti, ki bi si že zaslužili nalepko s številko inventarja, se stanje ne bo spremenilo. Kajti tudi če doživijo razsvetljenstvo, se ne bodo odločili za spremenjen pristop, saj bi s tem priznali svoje zmote iz preteklosti.
Veliko dela pa bi bilo potrebnega tudi na strani policije. Začenši s prevetritvijo njenega vodstva in izbiro vodilnih na podlagi strokovnih kriterijev. Pomemben dejavnik pa se mi zdi tudi odnos med policijo in državljani. V Nemčiji je npr. Autobahn Polizei v prvi vrsti tisti, ki pomaga vozniku v stiski. Pri nas je policija v prvi vrsti tista, ki "zajebava" voznike.
Višje kazni? Mislim, da bo njihov učinek precej kratkotrajen, dolgoročno pa bo edina posledica kakšen nov socialni problem. Strinjam se, da je treba kršitelje kaznovati, a ne pozabimo, da je poleg generalne prevencije osnovni namen kazni resocializacija. Ta pa bo bolj težko uspešna, če bo kršitelj zaradi kazni denimo postal socialni problem. Ko je človek enkrat na socialnem dnu, mu je tako ali tako vseeno za vse in se tudi za dodatno kazen ne bo sekiral. Bo pač vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, izgubiti tako nima kaj.
Raje kot enkratne visoke denarne kazni, bi osebno uvedel pogojne kazni. Ob prvem prekršku iste vrste, bi voznika doletela neka manjša denarna kazen in hkrati pogojno odložen varnostni ukrep. Ob morebitni ponovitvi v času trajanja pogojne kazni, bi varnostni ukrep takoj stopil v veljavo, hkrati pa bi se ta nov prekršek obravnaval kot drugi prekršek iste vrste, za kar bi bila zagrožena višja kazen in npr. obvezna udeležba v delavnicah za prekrškarje. In tako dalje... z vsako ponovitvijo istovrstnega prekrška, bi se stopnjevala višina denarne kazni in količina oz. trajanje varnostnih ukrepov ali stranskih sankcij.