Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Sr avg 29, 2007 9:23 pm

nebivedu je napisal/-a:Od jutri naprej vozim 20km/h manj kot je omejitev po vseh cestah. Pa uapm, da nas bo več in naredmo kolone dolge po par kilometrov na vseh cestah, pol nej pa kolnejo ker take zakone sprejemajo.

Se splača razmisliti. Se pa tudi sam včasih naredim "stardeca", kjer so nesmisleno postavljene omejitve hitrosti. Recimo ista magistralna cesta, najprej eno naselje, na obeh straneh hiše tik ob cesti, na obeh straneh pločniki, omejitev 70km/h. Potem pa kak kilometer naprej spet naselje, samo po eni strani hiše, ki so oddaljene od ceste 50m (med hišami in cesto so travniki), na tej strani kjer so hiše je 2x širši pločnik kot naselje prej, omejitev pa 50km/h. :roll:

Uporabniški avatar
kamikaza00
Novinec

Kraj: rogaška slatina

Napisal/-a kamikaza00 Sr avg 29, 2007 9:25 pm

dnovak24 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Od jutri naprej vozim 20km/h manj kot je omejitev po vseh cestah. Pa uapm, da nas bo več in naredmo kolone dolge po par kilometrov na vseh cestah, pol nej pa kolnejo ker take zakone sprejemajo.

Se strinjam. Tudi jaz bom vozil pod omejitvijo, strpno in počasi, uzad pa kolona :D Pa avto moram menjat na enih 50 konjev.

samo čuvajta da nebo kiri dobo kazn da se prepočasi vozi :lol:
crx delsol vti

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 9:27 pm

kamikaza00 je napisal/-a:
dnovak24 je napisal/-a:

Se strinjam. Tudi jaz bom vozil pod omejitvijo, strpno in počasi, uzad pa kolona :D Pa avto moram menjat na enih 50 konjev.

samo čuvajta da nebo kiri dobo kazn da se prepočasi vozi :lol:

Kazen mi lahko dajo samo če vozim manj kot 50% prepočasi, kar pomeni, da če je omejitev 50, jaz vozim pa 30 mi ne morejo nič.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Sr avg 29, 2007 9:31 pm

Kazen mi lahko dajo samo če vozim manj kot 50% prepočasi, kar pomeni, da če je omejitev 50, jaz vozim pa 30 mi ne morejo nič.[/quote]

A tako je zakonsko določena prepočasna vožnja, nism vedu. Naši zakoni so itak neverjetno bedni, pol so še pa volitve zj hmal. Joj nevem kirga cigana nej volim, edn je bol pošten k drug.

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Napisal/-a -tomi- Sr avg 29, 2007 9:38 pm

robek je napisal/-a:
bmwm3 je napisal/-a:...kazni so zato tako velike, ker država rabi dnar...

to si pa lepo napisal,se strinjam z vsemi besedami...

ej ... psssst ... ljudje dejmo se mi neki zment: od zdej naprej bomo vozil po predpisih pa bomo zajebal državo! ...a? ...KDO JE ZA !?!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 9:40 pm

dnovak24 je napisal/-a:Kazen mi lahko dajo samo če vozim manj kot 50% prepočasi, kar pomeni, da če je omejitev 50, jaz vozim pa 30 mi ne morejo nič.

A tako je zakonsko določena prepočasna vožnja, nism vedu. Naši zakoni so itak neverjetno bedni, pol so še pa volitve zj hmal. Joj nevem kirga cigana nej volim, edn je bol pošten k drug.[/quote]

Ne se sekirat, v banana republikah je vedno tko da so od taprvega do tazadbega vsi lopovi, razlika je samo v načinu, kako te nategnejo. Eni na hitro in brez bolečin, drugi pa počasi in na dolgi rok. In zdej so prišli na oblast taki, ki to počnejo na hitro.

Drugače pa mi je tale post kr dost všeč - vzeto iz www.slo-tech.com foruma

Kar se tiče kaznovalne politike oz. vprašanja kako povečati varnost, pa bi bil zelo vesel, če bi vlada že enkrat pokazala vrata Žlendru & co., saj slednji v vseh desetletjih vodenja Sveta za preventivo v cestnem prometu, na področju varnosti ni napravil nič. No, morda je kaj napravil, ampak številke tega ne potrjujejo.

Idiotizem brez primere se mi zdijo tudi vsakoletne akcije policije ob 1. septembru. A ne zaradi poostrenega nadzora v tistih dneh, pač pa zato, ker imajo teden, dva vsi polna usta varnosti, kasneje pa kot varnost ne bi bila več pomembna. Enako velja za odzive odgovornih v primerih večjih prometnih nesreč, kot je bila npr. zadnja pri Golovcu.

S takšnimi "gasilskimi" akcijami in drakonskim poviševanjem kazni IMO odgovorni ne bodo dosegli nič. Začeti je treba drugje. A dokler so na svojih stolčkih tisti, ki bi si že zaslužili nalepko s številko inventarja, se stanje ne bo spremenilo. Kajti tudi če doživijo razsvetljenstvo, se ne bodo odločili za spremenjen pristop, saj bi s tem priznali svoje zmote iz preteklosti.

Veliko dela pa bi bilo potrebnega tudi na strani policije. Začenši s prevetritvijo njenega vodstva in izbiro vodilnih na podlagi strokovnih kriterijev. Pomemben dejavnik pa se mi zdi tudi odnos med policijo in državljani. V Nemčiji je npr. Autobahn Polizei v prvi vrsti tisti, ki pomaga vozniku v stiski. Pri nas je policija v prvi vrsti tista, ki "zajebava" voznike.

Višje kazni? Mislim, da bo njihov učinek precej kratkotrajen, dolgoročno pa bo edina posledica kakšen nov socialni problem. Strinjam se, da je treba kršitelje kaznovati, a ne pozabimo, da je poleg generalne prevencije osnovni namen kazni resocializacija. Ta pa bo bolj težko uspešna, če bo kršitelj zaradi kazni denimo postal socialni problem. Ko je človek enkrat na socialnem dnu, mu je tako ali tako vseeno za vse in se tudi za dodatno kazen ne bo sekiral. Bo pač vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, izgubiti tako nima kaj.

Raje kot enkratne visoke denarne kazni, bi osebno uvedel pogojne kazni. Ob prvem prekršku iste vrste, bi voznika doletela neka manjša denarna kazen in hkrati pogojno odložen varnostni ukrep. Ob morebitni ponovitvi v času trajanja pogojne kazni, bi varnostni ukrep takoj stopil v veljavo, hkrati pa bi se ta nov prekršek obravnaval kot drugi prekršek iste vrste, za kar bi bila zagrožena višja kazen in npr. obvezna udeležba v delavnicah za prekrškarje. In tako dalje... z vsako ponovitvijo istovrstnega prekrška, bi se stopnjevala višina denarne kazni in količina oz. trajanje varnostnih ukrepov ali stranskih sankcij.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Sr avg 29, 2007 9:43 pm

Catch_me je napisal/-a:Smiselno je pa da mama samohranilka nikoli kaznovana en let od vozniske recimo prvič naredi napako, mudi se ji zelo nekam mal ga potegne preveč in kazen je 1000 evrov in pa seveda odvzem vozniske zaradi tega ker je voznik zacetnik in pa zaradi dobljenih 9 pik! recimo ima pa plačo naj bo 700 evrov! a to ti je smiselno?

ravno takšna ne sme delat bedarij

1. nima izkušenj
2. je odgovorna zase- mora skrbeti za otroka

takrat se najraje kaj zgodi....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 9:44 pm

-tomi- je napisal/-a:
robek je napisal/-a:
bmwm3 je napisal/-a:...kazni so zato tako velike, ker država rabi dnar...

to si pa lepo napisal,se strinjam z vsemi besedami...

ej ... psssst ... ljudje dejmo se mi neki zment: od zdej naprej bomo vozil po predpisih pa bomo zajebal državo! ...a? ...KDO JE ZA !?!

Nekateri že stalno vozimo po predpisih, ampak kdaj pa kdaj se ti zgodi, da pa imaš poleg table od naselja še vedno 60km/h ko bi moral imeti 50 in pa ko se pelješ proti cestnini še vedno 80km/h, ko bi moral imeti že 40, a do cestninske hišice je pa še 300 metrov. In takrat plačaš ogromno kazen, ki se ti zdi brezvezna, ker s tem nisi nikogar ogrožal.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 9:46 pm

kolesar je napisal/-a:
Catch_me je napisal/-a:Smiselno je pa da mama samohranilka nikoli kaznovana en let od vozniske recimo prvič naredi napako, mudi se ji zelo nekam mal ga potegne preveč in kazen je 1000 evrov in pa seveda odvzem vozniske zaradi tega ker je voznik zacetnik in pa zaradi dobljenih 9 pik! recimo ima pa plačo naj bo 700 evrov! a to ti je smiselno?

ravno takšna ne sme delat bedarij

1. nima izkušenj
2. je odgovorna zase- mora skrbeti za otroka

takrat se najraje kaj zgodi....

Vsakdo dela napake, vendar če mama zaradi jokajočega otroka v avtu vozi po cesti 50, omejitev je pa 40 in ona je spregledala znak za to omejitev, to ne pomeni, da jo je treba pa zdej full po glavi udarit z veliko kaznijo. Policaj bi bil lahko human, pa bi jo opozoril na napako in jo spustil naprej.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 9:51 pm

Aja pa še tole. Kazni za alko ostajajo enake, torej je boljš če voziš pijan (malo čez starih 0,5 promila), kot pa da voziš od 10 do 20 km/h čez omejitev, ker bo kazen manjša zaradi alkota kot pa za 11km/h čez omejitev v naselju ob 3h zjutraj med tednom, ko res nikogar ni na cesti.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr avg 29, 2007 9:52 pm

kot da bo stanje kej boljše, če dvignejo kazni za 2x. Grem stavt, da bo št. smrtnih žrtev še več (pa, ne da bi hotu, da je več nesreč, sam kot lahko vidmo, večje so kazni, več je mrtvih).

Ne vem, a sm slučajno spregledu kje, kdaj začne zakon veljat?

Je.at ga, treba bo pazt!
Slika

schaky
Novinec

Napisal/-a schaky Sr avg 29, 2007 9:52 pm

če se po prvem povišanju kazni ni nič zgodilo kvečjemu je na cesti še več smrtnih žrtev se pomojem zdaj tut ne bo. idioti ki divjajo bojo še naprej divjali pa če je kazn 100€ ali pa 1000€.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Sr avg 29, 2007 9:55 pm

nebivedu je napisal/-a:
Pavel_P je napisal/-a:
-tomi- je napisal/-a:Glede odmerjanja kazni ni optimalne rešitve, najbolje da vozite po predpisih pa se vam bodo zdeli taka zvišanja kazni, prispevki na teve in teme na forumih kot je ta zabavno.

lp!

Lepo povedano..

BBoss je napisal/-a:Kot da je to rešitev... pred vsakim zvišanjem kazni so napovedoavali drastično znižanje nesreč in mrtvih potem pa... zgodbo itak poznate saj se ponavlja vsakih nekaj let.

In kaj bodo naredili čez dve leti, ko bodo ugotovili, da to ne zaleže? Še enkrat podvojili kazni? Pa čez dve leti še enkrat? In tako naprej?

Ja, to bi blo smiselno.. Če mal pretiravam... 5k evrov za 10kmh preveč, pa bi se garantirano vsi držal omejitev..

Pred enim letom so drastično zvišali kazni, imamo pa v prvih osmih mesecih skoraj za 100% več mrtvih kot lansko leto v celem letu.

Očitno kazni niso ređšitev!!!

Tisto povišanje si glede na povišanje o katerem jaz govorim sploh ne zasluži besede "drastično" ;)

Cash je napisal/-a:Pavel_P: Mrtvi so pri visokih hitrostih, ne pa pr 60 km/h.

No vidis, lepo da se strinjava. Če bi vozil 60 po omejitvah bi blo uredu, pri visokih hitrostih pa žal umira folk ja.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Sr avg 29, 2007 10:11 pm

A se samo meni zdi, ali je Slovenija res vsako leto bolj idiotska država? :evil:
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 29, 2007 10:15 pm

bass je napisal/-a:A se samo meni zdi, ali je Slovenija res vsako leto bolj idiotska država? :evil:

Ni ravno vsako leto, je vsak dan ko se gremo kaj bomo bolj bedastega uzakonili. Ampak resnično z vsako novo vlado pademo bolj nazaj, namesto da bi šli naprej.

Če še kdo ni pogledal filma Idiocracy, naj si ga pogleda - komedija vredna ogleda - ampak zelo se mi zdi, da nismo več daleč, vsaj v sloveniji ne.

http://www.imdb.com/title/tt0387808/
Slika

Uporabniški avatar
killah bee
Smrtonosni čebelj

Kraj: RS

Napisal/-a killah bee Sr avg 29, 2007 10:23 pm

Se spomnim, ko so prvič drastično dvignili kazni in govorili, da se bo morija prenehala oz. drastično zmanjšala. Pa se ni! Celo povečala se je. Letos do danes cca. 36 več mrtvih kot v lanskem obdobju! Ampak, vrli zakonodajalci in izvršitelji teh zakonov enostano ne vidijo kje tiči zajec. Celo drugi jim pomagajo videti... Pa res očitno nočejo spregledat, zato se ukvarjajo z kurativo, namesto da bi v kali preprečevali prihodnje neljube dogodke z dodatnim izobraževanjem mladih ter starih voznikov z tečaji varne vožnje, ki bi jih lahko, država celo subvencionirala, če bi ji bilo toliko do državljanov, kot sami pravijo. Očitno si mečejo pesek v oči, tudi nam seveda. Primanjkuje poligonov v večjih mestih po državi. Celo Ljubljana nima niti enega! Kakšna sramota, da je joj!

Še to...

Če bi kakšnega psihologa vprašali, zakaj je tako kot je bi dobili tudi odgovor, da hitra represija zelo vpliva na človekovo zavest in ga zelo obremenjuje. Tako so vozniki preveč obremenjeni z kaznimi in niso več pozorni na samo varno vožnjo, saj usmerjajo pozornost več na to, da ne naredijo samega prekrška, kot pa da bi se varno in zbrano peljali
Slika

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Sr avg 29, 2007 10:57 pm

zaj pa vprašanje na vas, kateri se bol na to razumete. Kaj naj mi navadni smrtniki naredimo proti temu, da nebodo tako velike kazni in bo država začela ukrepati na drugačen način?

še eno izven topica, ki pa je bila tudi omenjena na 24ur

zakaj zopet pridejo ven nove vozniške? A moram obvezno menjat za novo ali je moja dovol dobra? Je pa že kao ovropska z tistimi slikicami avtekov pa tem gori :lol:

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Sr avg 29, 2007 11:03 pm

Ok itq smo v zaostanku min 10 let, primer v Nemčiji majo že 10 let vozniško (kartico), sj je res bolš da bi blo v obliki kartice samo to naj dajo tistim k na novo delajo izpit, tistim pa ko že mamo stare pa pač takrat ko te potečejo. Moja logika, verjetno bo drugače da bo spet padel denar v državno blagajno.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Sr avg 29, 2007 11:04 pm

A ta nova vozniška bo v obliki kartice?

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Sr avg 29, 2007 11:08 pm

ja menda tk k zdravstvena....
Vrni se na Splošna debata