Debate, ki niso vezane na ostala področja...

ali se diesel izplača imet?

da
120
61%
ne
61
31%
vseeno je
17
9%

Skupaj glasov : 198

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Če nov 22, 2007 6:23 pm

nekaj mi ni jasno, in sicer zakaj vsi navajajo te 1.9tdi motorje in stare golf 2D motorje? Kaj pa novi 2.5,3.0,3.5,4.0,4.5 itd.? Že pri mojem ki je samo 2.5d R6, me sprašujejo če je to res dizel? Sicer je res da ko si na mestu se sliši zvok dizla, ampak ni tako izrazit. Ko se pelješ se pa sploh ne sliši...

nebom rekel da ni zvok 6valnega bencinarja dober, ali letno 800€ prišparat je tudi fajn in si raje še en dopust privoščim :P

Uporabniški avatar
Quiksilver
Novinec

Napisal/-a Quiksilver Če nov 22, 2007 6:34 pm

blind3k je napisal/-a:nekaj mi ni jasno, in sicer zakaj vsi navajajo te 1.9tdi motorje in stare golf 2D motorje? Kaj pa novi 2.5,3.0,3.5,4.0,4.5 itd.? Že pri mojem ki je samo 2.5d R6, me sprašujejo če je to res dizel? Sicer je res da ko si na mestu se sliši zvok dizla, ampak ni tako izrazit. Ko se pelješ se pa sploh ne sliši...

nebom rekel da ni zvok 6valnega bencinarja dober, ali letno 800€ prišparat je tudi fajn in si raje še en dopust privoščim :P

Velik je tudi od izolacije odvisn kok se sliš... Mene je do zdaj (od dizlov) samo 4.0 TDI v A8 prepriču da se ga res ne sliš oziroma nima tistga ropotajočga zvoka ampak ma bencinski wruuuuuum
8)

Uporabniški avatar
andrej777
Poznavalec foruma

Kraj: Telče (Sevnica)

Napisal/-a andrej777 Če nov 22, 2007 6:56 pm

Problem dizlov je, da se že nekaj časa manj zanesljivi od dizlov in ne bolj kot bi pričakovali. Turbine, nevemkoliko pump za nafto, čipi,....so naredili svoje. Novi bencinski motrji so takorekoč neuničljivi to se pa za dizla tudi približno ne more rečt. Žalostno ampak resnično. Za 20.000 km in več se načeloma splača imeti dizla, bedaki pa so ljudje ki kupujejo dizle in delajo po 5-10.000km letno.
It's not the speed that kills, it's the sudden stop that hirts !!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če nov 22, 2007 7:06 pm

Wolfgang Ullrich, ja še dobr, da nis napisu, da je bencinar boljši, k gre tud do 6500 obratov, dizl pa ne (ker ma ponavad na števcu max. 6k rpm).

Sam imam dizla in mi je zakon (in bo najverjetneje tud nasledn avto dizl). Drgač je pa razlika med bencinarjem in dizlom iste konjenice blo slabe 2000€, se mi zdi, da bom v tem času, ko bom mel avto (ene 7 let zih, zračunu, da se mi bo povrnil v 5ih letih - tm nek) na boljšem, kot bi bil pri bencinarju. Nekdo se je pohvalu, da mu bencinar na odprti cesti pije 6 litrov. Tud prov, men pa 3,5 litra, torej še zmer dobre 2 litra manj.

Tle nekateri govorite lih tako, kot da bi od dizlov poznal le golfa 1 in 2. OK, so glasnejši kot bencinarji, sam tok pa spet niso, da bi si mogl zatisnit ušesa, da ga neb slišal.

Smešni ste mi pa s tem smradom. Me prov zanima, kolk bi vas prepoznal, kdaj se mimo vas pelje bencinar in kdaj dizel, če bi si zatisnl oči in ušesa.
Slika

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi Če nov 22, 2007 7:12 pm

Jaz pa mislim, da si vse skupaj narobe predstavljate. Če mislite varčevati, potem boste najceneje prišli skozi, če si kupite kolo. Če se že odločiš za avto, si kupi takega, ki te pritegne, takega, s katerim boš z užitkom delal kilometre. Sedaj, če vam bolj ustreza dizel naj bo to dizel, drugače bencinar. Zakj bi is kupili enga šparovčka, če boste razočarani vsakokrat ko se boste vsedli vanj ali pa obratno pri bencinarju. Avto si kupite za dušo, v končnih številkah sigurno ne bo neke miljonske razlike - razen če delate 50+KKm letno.

Lepo ter predvsem varno se vozite z svojimi ljubljenčki, neglede na to katero gorivo jih poganja.

LP

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če nov 22, 2007 7:13 pm

ja,ja tud jaz sem še pred letom dni govoril da ne bom mel dizla ne zato ker bi bli nezanesljivi... ampak da ga pač ne bom mel,no pa ga vseeno mam in se mi rahlo j**e smil se mi edin baba ki ma zdaj mojga tipota in tista p*****a pa pije

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če nov 22, 2007 7:22 pm

ja sej,po 1.9tdi mašinah pljuvajo ponavadi taki ki kake stare cliote 1.2 vozjo.pa tut če so stara ničvredna jetra ki nikamor ne grejo,samo da je bencinar a? :roll: :roll:
debili.
naj se tema zaklene ker že bedaste letijo,pa itak bo drug teden verjetno spet kaka taka debata.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Wolfgang Ullrich
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a Wolfgang Ullrich Če nov 22, 2007 7:31 pm

Upam in praznoval bom ko bodo prepovedali dizlerjam na cesto, smrduharji ničvredni samo za v traktor ste, kmeti so tisti ki imajo dizlerje za na njivo orat in po dreku žlajfat, boste videli hmalu se vam bo končalo veselje, do takrat pa veselo prestavljajte pri 2000 rpm guahahahahahahaha

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Napisal/-a el_diablo Če nov 22, 2007 7:36 pm

Wolfgang Ullrich je napisal/-a:Upam in praznoval bom ko bodo prepovedali dizlerjam na cesto, smrduharji ničvredni samo za v traktor ste, kmeti so tisti ki imajo dizlerje za na njivo orat in po dreku žlajfat, boste videli hmalu se vam bo končalo veselje, do takrat pa veselo prestavljajte pri 2000 rpm guahahahahahahaha

zelo zrela izjava.ni čudno da maš že 2 kartona pri 100objavah :roll: :roll: :roll:
pa zate smo itak že ugotovili da samo nabijaš in verjetno sploh izpita nimaš,tok da, back off s takimi :evil:

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Če nov 22, 2007 7:54 pm

ulrich tvojo prevozno sredstvo je... lahko ugibam? Skuter?

saj nekdo je kmet in nič vreden, ko si kupi npr. novo X5 3.0d, ali pa 745d a ne?

in se opravičujem za OT

Uporabniški avatar
MALIJOHN
Novinec

Napisal/-a MALIJOHN Če nov 22, 2007 8:02 pm

blind3k je napisal/-a:nekaj mi ni jasno, in sicer zakaj vsi navajajo te 1.9tdi motorje in stare golf 2D motorje? Kaj pa novi 2.5,3.0,3.5,4.0,4.5 itd.? Že pri mojem ki je samo 2.5d R6, me sprašujejo če je to res dizel? Sicer je res da ko si na mestu se sliši zvok dizla, ampak ni tako izrazit. Ko se pelješ se pa sploh ne sliši...

Pa mašna konc leta ta dnar ???? :roll:
lp

corsa16v
Novinec

Napisal/-a corsa16v Če nov 22, 2007 8:27 pm

No, pa da še svoje izkušnje napišem:
Doma imamo Kio Sportage dizel, pa čeprav delamo z njim 10k km na leto ali celo manj, razlogov je pa več:
-navor, avto vleče že od 1500obratov, kar pomeni da se lahko v katerikoli klanec pelješ 10km/h, v 6.prestavi ima avto pri 130km/h pod 3k obratov
-poraba je vsaj 3 litre manjša kot pri primerljivem bencinarju
-cena novega je res cca. 2-3k eur višja, a omenjen avto z bencinskim motorjem čez par let noben ne bo hotel kupit, pri dizlu teh težav ni

Sam vozim astro 1.7 CTDi (100km+čip) in jo "za noben denar" ne zamenjam za 1.8 140km, razlogi:
-ponovno navor cca. 300nm dela svoje, ko enkrat prestavim v 5 prestavo pri 80km/h mi ni treba prestavljat navzdol niti pri prehitevanjih, vklopljena klima ne vpliva na zmogljivosti;
-poraba je vsaj 2 litra manjša kot pri primerljivem bencinarju ( prej sem imel corso 1.2 16v in mi je kurila skoraj 2 litra več kljub 300kg manj, da ne omenjam zmogljivosti ko sem vklopil klimo...)
-cena pa enako kot pri kii, kdor ne verjame naj si pogleda cene na avtonetu, že pri 3 leta starem avtu je skoraj 2k Eur razlike v korist dizla...

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Napisal/-a el_diablo Če nov 22, 2007 8:27 pm

MALIJOHN je napisal/-a:

Pa mašna konc leta ta dnar ???? :roll:
lp

verjetno ne,si pa lahko že sproti človek kej prvošči 8)

Uporabniški avatar
Falco'
Poznavalec foruma

Napisal/-a Falco' Če nov 22, 2007 8:41 pm

dizla se še kako splača, če delaš veliko kilometrov, denimo 40.000 letno ali več, lahko tudi manj. meni osebno se ne splača, ker delam okrog 20.000 in niti ne razmišljam o dizlu, še več. vsi kupujejo male varčne dizle, sam pa imam namen kupi močnejšega in večjega bencinarja. naj pije ku*ba. :twisted:
[OO-(||||)(||||)-OO]

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 22, 2007 8:58 pm

Ker se je tema nepričakovano umirila, bom dodal kost za glodanje - ne za kreganje, bolj za glodanje lastnih nevronov.

Vsi se jezimo nad dvigi cen goriv, marsikdo se jezi tudi, ker dizel že prehiteva bencin (po ceni). Toda - če smo pošteni - dizel je še precej podcenjen glede na bencin. Zakaj? Gledano racionalno mi kupujemo energijo, ki jo vsebuje gorivo (in jo uporabimo za pogon motorja) in tu je dizel v precejšnji prednosti - ima namreč precej večjo energijsko gostoto (vsebnost) od bencina.

Wiki (translated by Esem) je napisal/-a: bencin - 34.6 MJ/l (46.9 MJ/kg)

dizel (+kur. olje) - 38.7 MJ/l (45.8 MJ/kg)

Dizel gorivo ima torej kar 11,85 % večjo energijsko gostoto glede na prostornino - a to (litre in ne kg) mi kupujemo! Torej država dizlašem prodaja gorivo (energijo) precej ceneje kot bencinarjem. Ob enaki kvaliteti - tudi ekološki (vsebnost žvepla, saj, izgorevanje dušikovih oksidov itd) - bi moral bit dizel vsaj 10 % dražji od bencina (pustimo zdaj subvencioniranje zaradi spodbujanja varčevanja)! Kdaj jim bo potegnilo, da je tu en možnih virov polnjenja proračunskih lukenj? Oz. - jim je morda že - glede na zadnje podražitve, ko se je dizel podražil precej bolj kot bencin?

Kaj je torej bolj pošteno/zaželjeno - spodbujanje varčevanja (z nižjo ceno energije v litru dizla) ali enako plačilo za enako količino energije?
Zadnjič spremenil esem, dne Če nov 22, 2007 9:40 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Če nov 22, 2007 9:03 pm

Nekih hudih prihrankov z dizlom v končni ceni res ne bo. Gorivo predstavlja nekje 1/4 do 1/2 stroška z avtomobilom, razlika v porabi bencin/dizel pa nekih 25%, kar skupno pomeni prihranka 8% glede na vse stroške, če vsi ostali stroški ostanejo enaki. Dizli so dražji za kupit, a tudi dražji za prodat.

Po mojem mnenju naj bo odločitev dizel/benciner odvisna od občutka pri vožnji vsakega posameznika. Nekateri ne morejo brez zvoka bencinskih obratov, drugi ne brez velikega navora pri 2000 obratih. Nekoga bo zvok motil, drugega ne.

Sam bi se dizla izogibal, če ne bi delal vsaj nekje 15kkm na leto, ker bi v tem primeru avto večino kilometrov naredil mrzel in bi se mu delala škoda.

Razlika v porabi 4l pri primerjavi 1.6 bencinerja in 1.9 dizla se mi zdi prevelika. Sam sem opazil razliko 2.3l, in sicer Golf IV 1.6 s povprečjem 8.2l/100km in Golf IV 1.9 TDI s povprečjem 5.9l/100km. Z vsakim sem prevozil več kot 50kkm, stil vožnje in relacije pa so ostale enake ali podobne. Je pa tu potrebno poudariti, da ima dizel 150KM (čipan) benciner je imel pa 100KM in je vožnja dizla v tem primeru precej bolj zanimiva :twisted:
Slika

Uporabniški avatar
avtomobil
Novinec

Napisal/-a avtomobil Če nov 22, 2007 9:49 pm

Jaz bom povedal tako, da kot pravijo na POP TV tudi drži. VIDEO za tiste, ki niste vidli:http://24ur.com/naslovnica/novice/gospodarstvo/20071121_3110739_60070769.php

Ne verjamem, da bi novinarji poročali z netočnimi podatki in zavajali javnost.
Torej kot pravijo se nikakor ne izplača imeti diesla, če se letno naredi manj kot 30000 prevoženih km. Računica je zagotovo točna in tu na forumu ne moremo nič spremenit.
Na slabšem so itak lastniki dieselašov, ki ne naredijo letno več kot 30000 km. ;)
Avto,moj partner!!!!!!!!

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Če nov 22, 2007 9:59 pm

jz sm tut skoz govoru dizel je k***, brezveze, smrdi, bla bla bla, zdj ko ga mam, dvomim da bom mel kdaj bencinarja. edino takrat ko bo 150 KM turbo bencinar ob moji težki nogi pil 7l, pol pa takoj zamenjam. edina hiba pri dizlih je da dolgo rabijo da se ogrejejo. to je moja edina zamere. najprej probajte, pol pa govorte čez dizla.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če nov 22, 2007 10:08 pm

jony je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:Bolj enostavno ne bi moglo bit.

Pozabili so na prodajo vozila, kjer dobiš pri 3.000€ dražjem dizlu ob nakupu (golf), do 2000€ tudi več za njega ob prodaji.

Ta podatek sem šel pa ravno pred 5 min nazaj pogledat. Golf IV letnik 2001. Diesel je še vedno okoli 7500-8200€, medtem ko je bil bencinc 6200€. Se pravi vsaj polovico dražje cene še vedno obdrži tudi ob prodaji. To pa avtomatično pomeni, da se tudi z njihovimi predvidenemi 20.000 km na leto, v 3-4 letih že voziš ceneje z dieslom. Je pa seveda vse odvisno od samega avta.

Kot moj - stric kupil golfa TDI da ga bo bolje prodal. Drgač pa nikol ne kupim skoraj 7 let starga golfa za 8000 evrov. :?: Pa po možnosti še 200 000 km. Raje vzamem 3 leta mlajši avto za isto denarja. Pa še ko ima avto diesel enkrat 200 000 km tud ni ne vem kako tržen avto. :roll:

Čist tko btw.... oba, tako diesel kot bencinar, v mojem primeru sta imela "samo" 85.000 km prevoženih. Tko, da oba vredna svojega denarja.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če nov 22, 2007 10:10 pm

avtomobil je napisal/-a:Jaz bom povedal tako, da kot pravijo na POP TV tudi drži. VIDEO za tiste, ki niste vidli:http://24ur.com/naslovnica/novice/gospodarstvo/20071121_3110739_60070769.php

Ne verjamem, da bi novinarji poročali z netočnimi podatki in zavajali javnost.
Torej kot pravijo se nikakor ne izplača imeti diesla, če se letno naredi manj kot 30000 prevoženih km. Računica je zagotovo točna in tu na forumu ne moremo nič spremenit.
Na slabšem so itak lastniki dieselašov, ki ne naredijo letno več kot 30000 km. ;)

Pa kje ti živiš? Se ti res zdi, da večina novinarjev sploh ve za točne podatke oz da jih intenzivno iščejo in preverjajo?

Na prejšnjih straneh so dovolj povedali o razliki pri porabi, pri nakupu in kasneje pri prodaji, ti pa kar "kot z neba padeš" in verjameš nekemu novinarju, ki očitno zavaja - hote ali nehote, tu niti ni pomembno. "Poslanstvo" novodobnih novinarjev je pritegniti bralce/gledalce in tu resnica običajno prej ovira kot pomaga. Ali pa tudi - kot je že McT rekel
MacTron je napisal/-a:...in ker novinarji nimajo kaj drugega za pocet so dali to kot oh in sploh
....-

Manj naivnosti in več kritičnega razmišljanja z lastno glavo nikakor ne škodi!
Tudi matematika ne!

lp
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov