Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P To jan 22, 2008 2:41 pm

Mogoče ravno s tem in s tistimi butli ja. Drugač sem pa cel post razumel kot da si proti, tako kot prejšnje poste iz starih tem o esp-ju, kjer mislim da si bil proti temu da bi bil (serijsko) v avtih al nekaj podobnega, ravno zaradi zanašanja na esp, ki si ga omenil v prejšnjem postu v tej temi. Če sem te pa narobe razumel in esp kot varnostni pripomoček podpiraš, se ti pa opravičujem.

lp

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- To jan 22, 2008 2:55 pm

iz vidika varnosti je fajn imeti ESP

Moja fiesta ga nima, za kar mi je malo žal, ampak mi drugi pravijo, da jo je tako bolj veselje vozit 8)
SlikaSlika

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo To jan 22, 2008 3:01 pm

nebivedu je napisal/-a:Jst sm tudi za vse elektične pripomočke, če bodo le ti pomagali vsem butlom v sloveniji, ki ne znajo vozit.

Se podpišem

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jan 22, 2008 3:13 pm

Pavel_P je napisal/-a:Mogoče ravno s tem in s tistimi butli ja. Drugač sem pa cel post razumel kot da si proti, tako kot prejšnje poste iz starih tem o esp-ju, kjer mislim da si bil proti temu da bi bil (serijsko) v avtih al nekaj podobnega, ravno zaradi zanašanja na esp, ki si ga omenil v prejšnjem postu v tej temi. Če sem te pa narobe razumel in esp kot varnostni pripomoček podpiraš, se ti pa opravičujem.

lp

Sem za pripomočke, da jih imajo drugi v avtomobilih. Sam jih ne rabim, ker po cestah ne vozim tako, da bi mi morala elektronika popravljati (redkokdaj grem po avtocesti čez 110km/h), za po terenu je pa vsa ta elektronika odveč.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To jan 22, 2008 4:22 pm

Pa še eno stvar moram pripomnit - osebno ne kupim avtomobila z ASRjem oz. ESPjem, če se le ta ne da izklopit iz kabine! Zakaj? Poskusite se peljat v en velik zasnežen klanec (pa čeprav imate dobre zimske gume) z vklopljenim sistemom ASR/ESP - prišli ne boste nikamor. To sem letos pozimi doživel. Če ne bi mogel izklopit ESPja, še 30m v hrib ne bi prišel...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To jan 22, 2008 4:46 pm

Sh3bO je napisal/-a:Pa še eno stvar moram pripomnit - osebno ne kupim avtomobila z ASRjem oz. ESPjem, če se le ta ne da izklopit iz kabine! Zakaj? Poskusite se peljat v en velik zasnežen klanec (pa čeprav imate dobre zimske gume) z vklopljenim sistemom ASR/ESP - prišli ne boste nikamor. To sem letos pozimi doživel. Če ne bi mogel izklopit ESPja, še 30m v hrib ne bi prišel...

Se pravi je tole zaigrano?

0:53 http://www.youtube.com/watch?v=T9Y6z7cXxEE

4:35 http://www.youtube.com/watch?v=j-hHWSQhKuc

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak To jan 22, 2008 4:52 pm

cordo je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Jst sm tudi za vse elektične pripomočke, če bodo le ti pomagali vsem butlom v sloveniji, ki ne znajo vozit.

Se podpišem

Jaz se tudi podpišem, sem pa že pri naslovu teme vedel, kateri uporabniki bodo imeli tak stil odgovorov in se očitno nisem zmotil.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jan 22, 2008 5:07 pm

Tisto o velikem zasneženem klancu ima "shebo" prav...če so obe gume na snegu, je ESP potrebno ugasnit, drugače ne gre - tisto ko je pa Pavel P dal link z you tube, ko je eno kolo na snegu/ledu, drugo pa na asfaltu je pa ESP/ASR zlata vreden....

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavel_P To jan 22, 2008 5:33 pm

samo Pavel P je dal tudi link do Fifth gear posnetka, kjer sta oba sprednja kolesa na tistem ledu. Tukaj obratno govorijo, zato ne razumem ravno tega an... :?

Uporabniški avatar
phoebus
Uporabnik

Napisal/-a phoebus To jan 22, 2008 5:48 pm

Link od fifth gear lepo kaže kako ti pomaga tudi če sta obekolesi na ledu.

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To jan 22, 2008 5:58 pm

Poglejte, govorim vam iz lastnih izkušenj. Sicer za klanec ti ESP nič ne pomaga ampak le ASR (oz ESP kot nadsistem ASRja). Problem je v tem, da ti ASR jemlje moč motorja - to se zelo občuti!

Da povem kaj se mi je zgodilo. Spodaj sem imel v 2. prestavi in sem začel premagovati hrib. Vozil sem nekje pri 2000 RPM ter bolj ko sem šel v hrib, bolj je avto začel kopat. S tem, ko pa je začel kopat, se pa je vključeval ASR in mi odžiral moč motorja. Preden sem prišel do vrha, sem skoraj pohodil gas, ampak glej ga zlomka - več kot 2000 RPM ni šlo. Celo pobirati mi je začelo vrtljaje. In kaj potem storiš? Izklopiš ASR/ESP. Potem sem se pa prekopal do vrha. Pa ta klanec je dolg več kot kilometer, z dvemi vmesnimi krajšimi ravninami...

Pa še ena stvar. Če boste kdaj na smučanju in bo vaš avto lepo zametal sneg, če ne boste izključili ASR/ESPja skoraj sigurno ne boste prišli ven..
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- To jan 22, 2008 6:19 pm

saj zadeva ima svoje uporabne lastnosti in neuporabne. žal so velikokrat te neuporabne v ospredju
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To jan 22, 2008 6:38 pm

Sh3bO je napisal/-a:Poglejte, govorim vam iz lastnih izkušenj. Sicer za klanec ti ESP nič ne pomaga ampak le ASR (oz ESP kot nadsistem ASRja). Problem je v tem, da ti ASR jemlje moč motorja - to se zelo občuti!
Da povem kaj se mi je zgodilo. Spodaj sem imel v 2. prestavi in sem začel premagovati hrib. Vozil sem nekje pri 2000 RPM ter bolj ko sem šel v hrib, bolj je avto začel kopat. S tem, ko pa je začel kopat, se pa je vključeval ASR in mi odžiral moč motorja. Preden sem prišel do vrha, sem skoraj pohodil gas, ampak glej ga zlomka - več kot 2000 RPM ni šlo. Celo pobirati mi je začelo vrtljaje. In kaj potem storiš? Izklopiš ASR/ESP. Potem sem se pa prekopal do vrha. Pa ta klanec je dolg več kot kilometer, z dvemi vmesnimi krajšimi ravninami...
Pa še ena stvar. Če boste kdaj na smučanju in bo vaš avto lepo zametal sneg, če ne boste izključili ASR/ESPja skoraj sigurno ne boste prišli ven..

Niti ne rabiš poledenelega cestišča, da nebi prišel ven - dovolj je, da parkiraš na na hribčku s travo, pa se ti avto preprosto - ker ni oprijema, ne bo premaknil z mesta. Sem ga pustil pri nas za službo na takem klančku in sem mislu naprej, da je kej z avtom narobe, ker se hudič so ni premaknil z mesta - kolesi niso se sploh zavrtel, tist kurčev TCS luster je utripal... no potem sem hudiča ugasnil in gremo veselo naši se peljat. Tak da dejansko - izklop ESPja in TCSa mora biti prisoten, sicer si v takih primerih totalno v pizdi - čim si na snegu, posebej pri speljevanju z mesta, brez izklopa preprosto ne prideš ven...
Kar se pa ESP tiče kot takega, pa se strinjam: če le imaš tistih nekaj € si ga umisli, vendar moreš že seda vedet, da ESP + slabe gume ne gresta z roko v roki. Ponovim zgodbo moje velepametne mame: kupi Tourana za 8mio, potem pa za zimske gume, da 4 leta stare, nekje proti koncu Savine zimske gume R15 gor. Pa je malo posnežilo in se s punco pelema domov iz špara. Najprej ravninca js lepo pelem normalno, pol pa blagi ovinek, obrnem volan in avto začne plesat, kot da je odeletel zadn kolo: predstavljate si vijugasto krivuljo skozi ovinek - peljal sem pa tam 40 max, naslednji bol oster ovinek enako. Sklopim ESP, peljem naslednji ovinek, ni šlo sicer malo ovamo malo tamo, ampak ko sem obrnil volan, je najprej šu avto kr naravnost, potem pa je zadnji konec pričelo odnašat, ampak vožnja je bila za odtenek bolj predvidljiva kot sicer. Nato se peljem po isti cesti s svojim avtom, 20 hitrej, brez ESP - ker ga nimam, šlo kot po tračnicah. Drugače pa sem na taistem avtu testiral ESP poleti, ma ni blo šans ob normalnih manevrih, da bi obrnil avto za 180 stopinj - res ESP prekleto pomaga, vendar le v navezi z dobrimi gumami. Tak, da če misliš ESP kupit, pol pa dat gume za 20€ gor, si raj kup ornk gume :)... Namreč ESP gor ali ESP dol, stik s podlago ti dajejo gume in ESP recimo ne reši situacije, ko ti odnese prednji konec - se peleš naravnost, namesto v ovinek in prav opažam, spet na maminem avtu, kako razliko prinese kvaliteta gum - medtem ko se z njenim avtom nisem pelu poleti nikjer naravnost v teh ostrih ovinkih (serijske potenza gume), sedaj ob nižji hitrosti in teh gumah gre avto kr naravnost... in v takem primeru ti ESP ne nuca čisto nič... - hočem reči, da se preprosto pelješ naravnost, pa maš ESP ali ne - obnašanje je čisto enako kot pri mojem brez ESP (samo da morem prižgat v isti ovinek precej več)...

Uporabniški avatar
simimedi
Novinec

Napisal/-a simimedi To jan 22, 2008 7:04 pm

Jaz mam do doma kar lep hrib in moram reči, da bistveno lažje pridem domov z ESP (ASR) kot pa brez. Res pa je tudi kot pravita par postov višje, da če se ustaviš in da je podlaga totalno gladka, potem brez izklopa ne boš speljal, dokler pa se boš ti v klanec premikal enakomerno bo pa sistem prav lepo pomagal, ker se ti kljub občasnemu zgubljanju trenja kolesa ne bodo preveč zavrtela v prazno, temveč bo sistem poskrbel za ponovni oprijem.
LP

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi To jan 22, 2008 8:52 pm

Sam imam sedaj prvi avto kateri ima ESP. Je že serijsko v kombinaciji s tem motorjem noter. Tako, da je to fina zadevca. Če pa hočeš malce bolj "šarf" vozit se ga pa izklopi. Ampak to je zelo redko. V bistvu sem ga izklopil le dvakrat mislim da. Samo da vidim razliko. Tako, da to sploh ni vprašanje. ESP je zelo priporočljiv "kos" varnostne opreme. Nikoli ne veš kdaj ti pride prav.

R_S
Novinec

Napisal/-a R_S To jan 22, 2008 9:42 pm

A TCS je isto kot ESP?

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To jan 22, 2008 9:46 pm

NE!

TCS - traction control sistem (sistem proti zdrsu koles) ta le odžira moč kolesom če ni oprijema. zaradi tega lahko v določenih pogojih (mokra trava) celo škodi

ESP - electronic stability program. Deluje v sinergiji z ABSom in zavira posamezna kolesa da (naj ne bi) prišlo do prekrmarjenja ali podkrmarjenja.

RTFM :lol:

Bucko99
Stalni uporabnik

Kraj: Around Ljubljana

Napisal/-a Bucko99 To jan 22, 2008 9:50 pm

Kael je napisal/-a:vendar moreš že seda vedet, da ESP + slabe gume ne gresta z roko v roki.

Kael: kvaliteta pnevmatik nima nobene veze s ESP-jem ;) Je pa res da je učinek delovanja sistema precej odvisno od pnevmatik (stik s podlago).

Priporočam :!: , jaz ne kupim nobenega avta več brez ESP.... izkušnje... ;)

R_S
Novinec

Napisal/-a R_S To jan 22, 2008 9:52 pm

Aja ka na onem filmčku gresta ABS in TCS skupaj v okvirček od ESP-ja pa sm mislu da je pol to to...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To jan 22, 2008 9:52 pm

• skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov