Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr apr 23, 2008 4:28 pm

ekonomski odgovor na 2 strani postov glede cen d in b:
ni čudno da je cena d višja od b, saj d uporablja kar 80%+ gospodarstva ;) eto vam razloga

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr apr 23, 2008 7:32 pm

Mogoče bo tole kaj rešilo naše probleme?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr apr 23, 2008 8:32 pm

Naših problemov ziher ne!:)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Sr apr 23, 2008 8:51 pm

Itak je to vse velik biznis na plečih nas potrošnikov!
Mislim pa da je neizogibna resnica že to da se novega dizla ne splača kupit več tako kot nekoč kot tudi doma na kurilca kurit. Imam kolega ki ima celo bajto ogrevano na elektriko. Položnica ga pride maximum v špici grelne sezone cca 120€ mesečno z vsemi el. stroški, seveda ta številka poleti gre dol!!!

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun Sr apr 23, 2008 8:55 pm

bravo fare :clapclap
se strinjam

Uporabniški avatar
bakterija
Nov uporabnik

re

Napisal/-a bakterija Sr apr 23, 2008 9:17 pm

fare; jaz se s teboj ne strinjam. Navajaš napačne podatke. Položnice za elektriko so skozi celo leto enake, pozimi in poleti, kajti enkrat letno plačamo poračun, porabljen tok pa se plačuje mesečno v enakih zneskih, tako da ne trosi neumnosti okoli.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Re: re

Napisal/-a fare Sr apr 23, 2008 9:38 pm

bakterija je napisal/-a:fare; jaz se s teboj ne strinjam. Navajaš napačne podatke. Položnice za elektriko so skozi celo leto enake, pozimi in poleti, kajti enkrat letno plačamo poračun, porabljen tok pa se plačuje mesečno v enakih zneskih, tako da ne trosi neumnosti okoli.
Če bi sam plačeval elektriko bi mogoče vedel to da če živiš v bloku plačuješ deljen strošek oz. pavšal na vse stanovalce in letni poračun(merijo 2x letno). Če pa živiš v hiši pa ti porabo merijo bolj pogosto(1x na 3 mesece) in sproti spreminjajo znesek na položnici ker si neodvisen. Tolko o tem !!!

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Sr apr 23, 2008 9:52 pm

jaz sem tud v hiši pa mamo vsak obrok isto pol dobiš pa proračun ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Sr apr 23, 2008 9:59 pm

im nobody je napisal/-a:jaz sem tud v hiši pa mamo vsak obrok isto pol dobiš pa proračun ;)

Misliš, zgubiš. Zaradi poračuna izgubiš proračun.

Drugače pa je elektrika res zakon, amapak še vedno predraga. Pride pa v poštev pri bolj skromnih, oz. takšnih, ki so pripravljeni več plačati, da nekaj dobijo ceneje, na koncu pa so ponavadi še na slabšem.

Uporabniški avatar
stealth
Novinec

Napisal/-a stealth Če apr 24, 2008 1:44 am

im nobody je napisal/-a:jaz sem tud v hiši pa mamo vsak obrok isto pol dobiš pa proračun ;)

jaz pa lepo vsak mesec javim elektru stanje števca in plačam samo dejansko porabo in ni nikakršnih poračunov pol.
Tako lahko plačuješ tud vodo...
Dodge Stealth Twinturbo AWD

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če apr 24, 2008 7:59 am

Sej niste resni z tem štromom. Kaj bi bilo, če bi se 50.000 gospodinjstev odločilo da namesto ogrevanja z oljem pričnejo z ogrevanjem na štrom. To pomeni razpad elekto sistema. Že tako ali tako poleti težijo da ne kurit klim do konca, ker se bo elektro sistem preobremenil. To mislim da ni rešitev.
Sicer je bil tole čisto off-topic, pa da se vrnemo nazaj na temo.... Goriva bodo v prihodnje tako draga, dokler si ga bo lahko velika večina privoščila. Sicer se nekaj govori o Brazilskem odkritju ogromnih zalog nafte, bomo videl kaj je res in kaj ne...
Je pa res, da smo si slovenčki, tako kot vsak evropski narod, malo razvadili svoje riti in še do bližnje trgovine, ki je morda 300m oddaljena ne gremo več peš, potem se pa benti kolk je vse drago, pa da cene goriva niso vzdržne za naše plače.... vozimo se pa vsaj 10X več kot pred 10 - 15 leti.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Če apr 24, 2008 8:16 am

Energetik81 je napisal/-a:
roberto-82 je napisal/-a:ni mi pa jasno zakaj je bencin ceneje od nafte pa ja bencin delajo iz nafte ne pa nafto iz bencina :shock: :roll:

Jao, pa preberi moj prejšni post. :jao: "Nafta" (dizel) ni enako surova nafta :nae

ja vse zastopim sam dalši proces je da dobiš bencin ko pa nafto ane :shock:

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če apr 24, 2008 8:37 am

Kritik je napisal/-a:Sej niste resni z tem štromom. Kaj bi bilo, če bi se 50.000 gospodinjstev odločilo da namesto ogrevanja z oljem pričnejo z ogrevanjem na štrom. To pomeni razpad elekto sistema. Že tako ali tako poleti težijo da ne kurit klim do konca, ker se bo elektro sistem preobremenil. To mislim da ni rešitev.
Sicer je bil tole čisto off-topic, pa da se vrnemo nazaj na temo.... Goriva bodo v prihodnje tako draga, dokler si ga bo lahko velika večina privoščila. Sicer se nekaj govori o Brazilskem odkritju ogromnih zalog nafte, bomo videl kaj je res in kaj ne...
Je pa res, da smo si slovenčki, tako kot vsak evropski narod, malo razvadili svoje riti in še do bližnje trgovine, ki je morda 300m oddaljena ne gremo več peš, potem se pa benti kolk je vse drago, pa da cene goriva niso vzdržne za naše plače.... vozimo se pa vsaj 10X več kot pred 10 - 15 leti.

Kaj pa, če živiš na podeželju in je prva trgovina 10km stran in moraš res za vsako malenkost iti z avtom?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če apr 24, 2008 8:40 am

Firediver je napisal/-a:
Kritik je napisal/-a:Sej niste resni z tem štromom. Kaj bi bilo, če bi se 50.000 gospodinjstev odločilo da namesto ogrevanja z oljem pričnejo z ogrevanjem na štrom. To pomeni razpad elekto sistema. Že tako ali tako poleti težijo da ne kurit klim do konca, ker se bo elektro sistem preobremenil. To mislim da ni rešitev.

Kaj pa, če živiš na podeželju in je prva trgovina 10km stran in moraš res za vsako malenkost iti z avtom?

Lej, to ni letelo na take. Normalno, če je prva trgovina tako daleč, da ne boš šel peš... Govoril sem za tiste, ki se res za vsakih 100m peljejo z avtom.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky Če apr 24, 2008 9:12 am

@kritik: boljša investicija so sončne celice. mi jih mamo že uff vsaj 10 let (takrat ko je stroj imel še prvi helikopter) in z njimi ogrevamo kopalno vodo poleti in bazen poleti, pozimi pa se samo preklopi iz plina na dogrevanje preko sončnih celic ko je dovolj sonca...

sicer pa dobiš tudi "nazaj" pri poračunu. vsaj mi smo imeli nevem koliko 100 ur preveč glede na števec . isto pri plinu. do sedaj so nas edino iz vodovoda klicali ko 2x letno pride do ogromnega povečanja porabe v 1 mesecu...

pod nazaj mislim da dobiš dobropis za v naprej...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če apr 24, 2008 12:11 pm

roberto-82 je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:
roberto-82 je napisal/-a:ni mi pa jasno zakaj je bencin ceneje od nafte pa ja bencin delajo iz nafte ne pa nafto iz bencina :shock: :roll:

Jao, pa preberi moj prejšni post. :jao: "Nafta" (dizel) ni enako surova nafta :nae

ja vse zastopim sam daljši proces je da dobiš bencin ko pa nafto ane :shock:

Ni daljši proces, uplinjena surova nafta nenehno vstopa v proces, in pare dizla se kondenzirajo v delu reakcijske posode z višjo temp, pare bencina pa v delu z nižjo temperaturo. Potem imaš pa lepo pipice, kjer piše gor dizel, bencin, plin... mislim da celo dobesedno pipice, sm gledu en dokumentarc, ko je znanstvenik v rafineriji lepo natočil vzorec bencina direkt iz procesa. :P
@Maky - mislim da imate vi sončne kolektorje in NE sončnih celic, če ogrevate z njimi vodo... ne splača se delat elektrike iz sonca in jo potem pokurit za segrevanje vode, velik boljše je kar segreti vodo direkt v kolektorjih! :!:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če apr 24, 2008 12:31 pm

Kritik je napisal/-a:Sej niste resni z tem štromom. Kaj bi bilo, če bi se 50.000 gospodinjstev odločilo da namesto ogrevanja z oljem pričnejo z ogrevanjem na štrom. To pomeni razpad elekto sistema. Že tako ali tako poleti težijo da ne kurit klim do konca, ker se bo elektro sistem preobremenil. To mislim da ni rešitev....

Naprotno - termoakumulacijske peči (isto velja za el. avte) kurijo elektriko ponoči (in oddajajo toploto podnevi), ko ni porabe - zato el. distr. sistem ne bi razpadel, bi pa bil dosti bolje izkoriščen (24 ur namesto sedanjih 12-15), kar bi pomenilo tudi lažje investiranje v vzdrževanje, zanesljivost in eventuelno povečanje. Klima naprave so pa res problem, ker delajo podnevi in tudi zaradi špic v sušnem obdobju itd

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky Če apr 24, 2008 5:57 pm

Energetik81 je napisal/-a:@Maky - mislim da imate vi sončne kolektorje in NE sončnih celic, če ogrevate z njimi vodo... ne splača se delat elektrike iz sonca in jo potem pokurit za segrevanje vode, velik boljše je kar segreti vodo direkt v kolektorjih! :!:

hmm zdele pa res nisem ziher samo najbrž so res kolektorji... lapsus...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če apr 24, 2008 7:31 pm

to imaš zihr kolektorje...pa notr sam antifriz, da ti ne zmrzne (tk ko hladilnik v avtu).imamo mi tut...poleti, ko je topl, se ful voda segreje.

energija se najhitreje draža zaradi vplivnih ljudi, ki so materialisti in so žejni še večjega dobička. energija je res rata tako pomembna kot kruh in mleko.brez tega ne gre. tudi izolacijo (PVC, itd) se prideluje iz surove nafte. izolacija v hiši se dolgoročno najbolj splača- preizkušeno deluje :D . Tudi doma smo zamenjali skoraj vse gospodinske aparate (pečico, kuhalno ploščo, 2 skrinji, hladilnik, pralni stroj in povsod po hiši so špar žarnice) in se je zgodilo to, da dobimo vrjen proračun okoli 180€, prej pa se je plačeval okoli 250€.

Pri črnem zlatu se pa nas tako nateguje, da je bolje da se ne razmišlja o tem
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če apr 24, 2008 8:06 pm

myster je napisal/-a:Pri črnem zlatu se pa nas tako nateguje, da je bolje da se ne razmišlja o tem

fajn bi blo ce bi se nas sam pr tem nategval. zalostno je da se nas pri vsem nateguje.

they say jump you say how high al kako ze gre un komad :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov