Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To jun 10, 2008 3:36 am

vozijo z dolgimi in prav je tako.. jih podpiram. če so pa še glasni pa sploh super, ker potem v tej naši preljubi sloveniji vsaj zbudijo kakšnega zaspanca.. ki je samo pri opravljanju izpita gledal pogosto v špegle in imel pregled nad cesto..

ne vozim motorja in ga tudi nikoli nebom.. sem pa preveč situacij videl, ki se na srečo niso končale tako kot se je tista ko je avtomobilist podru motorista ali celo huje.. in povejo mi samo eno stvar; slovenci v veliki večini nimajo pregleda nad dogajanjem v prometu. izgovarjajo se, da motoristi tako zelo norijo, da so nepredvidljivi in nevem še kaj.. pa to sploh ni res. (no izjeme so, ampak..) motoristi zelo zelo dobro predvidevajo, ker se jih (spet bom rekel večina) zaveda kaj se jim bo zgodilo ob morebitni napaki..

kako slabo pa narod predvideva in kako slab pregled ima na cesti občutim pa tudi sam ali pa še boljše s kom drugim ki ima konkretno močen avto.. po novem se vozniki na avtocestah počutijo popolnoma lagodne na levem pasu pri realnih 110km/h (verjetno jim zjahani števci kažejo 130).. kar pa sploh ni problem.. boste rekli; pa kaj si tečen- sme se voziti pod omejitvijo.. seveda, se strinjam. ampak ne sme se pa skočiti na lev pas po možnosti brez žmigavca, ne sme se ovirati promet- kar se dogaja, ker vztrajanje na prehitevalnem pasu brez razloga ni zakonito.. itd.. itd..

in pravite, da se diskriminira motoriste? pa sej niso vsi motoristi nedeljski dirkači.. tako kot pobegne motorist s 140 konjskim motorjem z lahkoto, to delajo tudi tisti ki imajo 400+ konjske avte.. in sem prepričan da jih je vsaj toliko kot motoristov s 140+ konjev.. tako, da če se že opredelite tako ozko, spremenite naslov---> DISKRIMINIRANJE NEDELJSKIH DIRKAČEV

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco To jun 10, 2008 6:06 am

Jerch_ je napisal/-a:vozijo z dolgimi in prav je tako.. jih podpiram. če so pa še glasni pa sploh super, ker potem v tej naši preljubi sloveniji vsaj zbudijo kakšnega zaspanca.. ki je samo pri opravljanju izpita gledal pogosto v špegle in imel pregled nad cesto..

ne vozim motorja in ga tudi nikoli nebom.. sem pa preveč situacij videl, ki se na srečo niso končale tako kot se je tista ko je avtomobilist podru motorista ali celo huje.. in povejo mi samo eno stvar; slovenci v veliki večini nimajo pregleda nad dogajanjem v prometu. izgovarjajo se, da motoristi tako zelo norijo, da so nepredvidljivi in nevem še kaj.. pa to sploh ni res. (no izjeme so, ampak..) motoristi zelo zelo dobro predvidevajo, ker se jih (spet bom rekel večina) zaveda kaj se jim bo zgodilo ob morebitni napaki..

kako slabo pa narod predvideva in kako slab pregled ima na cesti občutim pa tudi sam ali pa še boljše s kom drugim ki ima konkretno močen avto.. po novem se vozniki na avtocestah počutijo popolnoma lagodne na levem pasu pri realnih 110km/h (verjetno jim zjahani števci kažejo 130).. kar pa sploh ni problem.. boste rekli; pa kaj si tečen- sme se voziti pod omejitvijo.. seveda, se strinjam. ampak ne sme se pa skočiti na lev pas po možnosti brez žmigavca, ne sme se ovirati promet- kar se dogaja, ker vztrajanje na prehitevalnem pasu brez razloga ni zakonito.. itd.. itd..

in pravite, da se diskriminira motoriste? pa sej niso vsi motoristi nedeljski dirkači.. tako kot pobegne motorist s 140 konjskim motorjem z lahkoto, to delajo tudi tisti ki imajo 400+ konjske avte.. in sem prepričan da jih je vsaj toliko kot motoristov s 140+ konjev.. tako, da če se že opredelite tako ozko, spremenite naslov---> DISKRIMINIRANJE NEDELJSKIH DIRKAČEV

točno to sem hotel povedati...ko si na motorju si 110% osredotočen na vožnjo in to kar se dogaja okoli. Podnevi se vozi z dolgimi lučmi zato da si bolj viden...vsaj na avtocesti pa še kje, odvisno od situacije.
Glede glasnega izpuha je bilo že velikokrat dokazano da ni motor zaradi tega nič bolj slišen...vsaj ne vozniku v avtomobilu. Mogoče ga slišiš kako prihaja ko sediš v hiši, samo v avtu ga pa ne boš.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 10, 2008 8:02 am

Sam nikoli nisem bil motorist in nikoli ne bom. Motorji so mi sicer zelo všeč, vendar preprosto nimam j**c da bi to vozu. Imam dosti drugih, bolj varnih, aktivnosti. Soška dolina je ena od priljubljenih relacij za motoriste in tam sem se naučil deliti cesto z motorji.. Dolga luč je skoraj obvezna in mene osebno nič ne moti. Dober način opozarjanja voznika pred sabo je tudi ta, da vsaj enkrat naredi cikcak z leve na desno stran avomobila (da voznik opazi da se v vzvratnem ogledalu nekaj dogaja). Sam se vedno umaknem bolj na desno stran in počakam da me prehiti(jo) in ne čutim nobene jeze ali zavisti do njih. Zanima me pa to (vprašanje za motoriste).. ali obstaja kak ustaljen način da motoristu zadaj sporočiš, da ga vidiš?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2008 8:30 am

a_sist je napisal/-a:Zanima me pa to (vprašanje za motoriste).. ali obstaja kak ustaljen način da motoristu zadaj sporočiš, da ga vidiš?

Ja pohodiš bremzo na polno!!! :twisted:

Pokažeš mu s tem, da se mu umakneš na rob in on vidi, da si ga opazil in te mirno prehiti. Vsaj jaz tako delam.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass To jun 10, 2008 8:57 am

sebaveh je napisal/-a:
bass je napisal/-a:Ko bo enkrat čas za motor (in to bo), je prva stvar xenon luč

Tu pa mene začenja motiti, ko se mi komaj vsak deseti pripelje nasproti s pravilno nastavljeno kratko lučjo. Vsem preostalim pa sveti nekam v marsovce, nevem če jo nalašč dvignejo, ali vozijo z dolgimi podnevi, ali kaj jim je :? Zelo moteče v glavnem.

Meni osebno je bolj moteče ubiti motorista kot potrpeti tiste tri sekunde z lučjo na obrazu, da odbrzi mimo. Če bi ljudje gledali okrog sebe take bedarije nebi bile nujne. Tako pa raje 2 xenon kita kot da me nek pijan sunday driver po kosilu sname dol z motorja iz čiste malomarnosti.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko To jun 10, 2008 9:01 am

sebaveh je napisal/-a:
bass je napisal/-a:Ko bo enkrat čas za motor (in to bo), je prva stvar xenon luč

Tu pa mene začenja motiti, ko se mi komaj vsak deseti pripelje nasproti s pravilno nastavljeno kratko lučjo. Vsem preostalim pa sveti nekam v marsovce, nevem če jo nalašč dvignejo, ali vozijo z dolgimi podnevi, ali kaj jim je :? Zelo moteče v glavnem.

večinoma se vozijo z dolgimi lučmi,da te opozori nase in da ga mal težje spregledaš.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko To jun 10, 2008 9:06 am

nebivedu je napisal/-a:
a_sist je napisal/-a:Zanima me pa to (vprašanje za motoriste).. ali obstaja kak ustaljen način da motoristu zadaj sporočiš, da ga vidiš?

Pokažeš mu s tem, da se mu umakneš na rob in on vidi, da si ga opazil in te mirno prehiti. Vsaj jaz tako delam.

točno tako,pa večina te bo še z veseljem pozdravila,ker si bil tolk uvideven da si se umaknil na rob cestišča :tomidelej: več takšnih kot pa je nebivedu!
PS:nebivedu,a si bil kdaj motorist?
tako pač ponavadi vozijo samo tisti ki so se kdaj vozili z motorji :D

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To jun 10, 2008 9:24 am

hribko je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

točno tako,pa večina te bo še z veseljem pozdravila,ker si bil tolk uvideven da si se umaknil na rob cestišča :tomidelej: več takšnih kot pa je nebivedu!
PS:nebivedu,a si bil kdaj motorist?

..no, to vedno naredim, kot sem zgoraj napisal.. zraven pa še ne sekam (preglednih!) ovinkov, dokler niso vsi mimo..

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 10, 2008 9:39 am

nebivedu je napisal/-a:Pokažeš mu s tem, da se mu umakneš na rob in on vidi, da si ga opazil in te mirno prehiti. Vsaj jaz tako delam.

Normalnemu vozniku brez panike.
Če pa vidim, da samo luta za ritjo kje bo prišel
za vsako ceno mimo pa hvala lepa ko te jeb**.
Tako to je... in na enga normalnega motorista
prideta vsaj 2 če ne 3 nenormalni motoristi, to je
pa tisto kar je zelo žalostno.

Uporabniški avatar
G17
Nov uporabnik

Napisal/-a G17 To jun 10, 2008 9:58 am

Dosti se vozim na relaciji bled bohinj, ki je tudi zelo všečna 8) in tudi tam je precej motoristov - na tej cesti sem bil priča že marsikateremu neprijetnemu dogodku vendar tudi kakšnemu pozitivnemu.
Za tak pozitivni primer lahko navedem motorista, ki me je pred prehitevanjem še dodatno opomnil s tem da je "poblendal" - sprememba svetlobe je namreč tisto na kar smo občutljivi (torej bolj učinkovita zadeva kot stalna vožja z prižganimi dolgimi lučmi).

Nasplošno pa sem mnenja, da je večina motoristov odličnih voznikov (gre za kulturo - razlika med motoristom ter nekom, ki pozira ter se afna po cestah), sploh glede na to kakšne razrite ceste imamo.

aha pa še glede priviligiranosti: če je zakon neumno napisan, če so radarji tako obrnjeni, da ne slikajo zadnjih tablic potem niso motoristi krivi če jih noben ne kaznuje za prekršek (takšna debata je ravno tako neumesna kot debata o "tajkunih")
The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature and has no chance of being free unless made and kept so by the exertions of better men than himself. - J.S. Mill

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 10, 2008 10:11 am

G17 je napisal/-a:Nasplošno pa sem mnenja, da je večina motoristov odličnih voznikov (gre za kulturo - razlika med motoristom ter nekom, ki pozira ter se afna po cestah)...

Vse lepo in prav, samo zame motorist ki prižge 100 čez omejitev 50 in 232 čez omejitev 100 ni odličen voznik temveč kvečjem odličen i****. Da so pa to dobri vozniki pa povsem verjamem.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2008 10:21 am

hribko je napisal/-a:PS:nebivedu,a si bil kdaj motorist?

Jap, pa se že 18 let nisem usedel na motor in se tudi ne bom, enkrat sem preživel, drugič ne bom, tako da motor ni več opcija.

Uporabniški avatar
G17
Nov uporabnik

Napisal/-a G17 To jun 10, 2008 11:35 am

@ FBR narobe sva se razumela, jaz govorim o motoristični kulturi, kot doživljanju poti/potovanja na drugačen način
zame nekdo, ki se preserava z motorjem (vozi pretirano preko omejitve, ne upošteva predpisov, nevarno prehitevanje ipd.) ni motorist temveč tako kot si ti omenil - i****
The person who has nothing for which he is willing to fight, nothing which is more important than his own personal safety, is a miserable creature and has no chance of being free unless made and kept so by the exertions of better men than himself. - J.S. Mill

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To jun 10, 2008 11:41 am

G17 je napisal/-a:@ FBR narobe sva se razumela, jaz govorim o motoristični kulturi, kot doživljanju poti/potovanja na drugačen način
zame nekdo, ki se preserava z motorjem (vozi pretirano preko omejitve, ne upošteva predpisov, nevarno prehitevanje ipd.) ni motorist temveč tako kot si ti omenil - i****

a :tomidelej:

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Re: Dvojna merila

Napisal/-a Voith To jun 10, 2008 11:49 am

pugi405 je napisal/-a:http://www.delo.si/clanek/61592
Kaj porečete na ta članek?

Policisti motoristov ne morejo ujeti in jih tudi ne smejo loviti, zato se pa toliko bolj izžživljajo nad avtomobilisti :evil: :evil: Z njimi se le pogovorijo, z nami pa delajo kot z živino in nas celo zapirajo kot kriminalce. Torej: hitri avtomobilisti so nevarnejši od hitrih motoristov al kaj? Bravo SLO policija :bow :clapclap

čist prou je tko. nimajo kej motoristov lovit, ker jih spravljajo v nevarnost.
motor je za tišcat in ze tko al tko ce ga tiščiš je nevarnost da ti sodi mal višja instanca od policije.

js si bom tut enga mat črnga ducatija omislu čim odplačam policaje. pol pa registriram na 80 letno babico motor pa ne ustavm niti pod razno.

avtomobilisti mamo pa tak zakon zato ker smo jebene šleve. noben tut pisnu ni, k so tale zakon naredl. namest ,da bi celo lublano zaparkiral do nezavesti in nebi šli nikamor dokler se ne obljubi da se bo drugač ukrepal proti smrtnem davku na cesti, smo rajš onaniral doma.

in pol se seveda vsi pritožujemo na forumu ker mamo tok velik j**c in ker smo kvazi anonimni. v živo si pa noben ne upa jezika stegnt.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jun 10, 2008 11:50 am

G17 je napisal/-a:Nasplošno pa sem mnenja, da je večina motoristov odličnih voznikov (gre za kulturo - razlika med motoristom ter nekom, ki pozira ter se afna po cestah), sploh glede na to kakšne razrite ceste imamo.

Aja, a zato imamo pa na sezono 50 mrtvih? :roll: Se opravičujem, lahko da sem zamudil kakšno predavanje, da pri motoristih velja, da si odličen voznik že če samo preživiš sezono, al kaj?

Na število motorjev in sploh na število prevoženih kilometrov je ta statistika katastrofalna in je takoj za alkoholom najbolj kritičen del nezaželjenega cestnega dogajanja in smrti v prometu.

Mislim, da vsi vemo zakaj je tako ...

- 90% voženj z motorjem je samo za zabavo, fun, adrenalin in nastanejo z mislijo v glavi "zdaj se grem pa malo vozit". In takrat si dajo duška.
- 99% motoristov, ki si privoščijo cestaka si ga ne kupi zato, da se bo vozil po omejitvah ampak jih konstantno krši. Tisti, ki imajo enduro, potovalnik al pa chopper so precej bolj nagnjeni k upoštevanju CPP.
- polaganje nepreglednih ovinkov pri motorju naj bi bil višek adrenalina samo marsikdo pozabi, da tako kot boš vzel ovinek na začetku je nato odvisna cela pot skozi. Bremzanja v ovinku skoraj ni oziroma mnogo mnogo manj kot si ga lahko privoščiš v avtu, če je kriza. Če ceste ne poznaš in se ovinek zapre si v ograji, če je na sredi ovinka nepredviden dogodek si v ograji, če se kvaliteta asfalta spremeni si v ograji, itd itd, da ne naštevam.
- že majhni dotiki z drugimi udeleženci v prometu so lahko usodni saj ko 1x motorist pade se lahko zgodi marsikaj.
- adrenalin še dodatno zmanjšuje razsodnost

itd itd

OK, dost nakladanja... za zaključek pa samo še tole. Nisem motorist in se tudi ne gibljem v motorističnih krogih in sem v preteklosti imel samo štiri kolege motoriste. Od tega so trije ubili z motorjem, četrti pa je z motorjem doživel hudo nesrečo in ima nogo tako pošraufano, da je šele po nekaj letih začel približno normalno hoditi. Je pa najbolj srečen človek da sploh lahko hodi pa kljub temu, da nikoli več ne bo igral košarke in nogometa čeprav je pred nesrečo skoraj ves svoj prosti čas porabil prav za ta športa.

Zanimivo, da pri vseh štirih nesrečah je bila krivda samo enkrat na strani kamionarja, ki je brez žmigavca v mestu zavil levo pa še to so na koncu spremenili v deljeno krivdo saj je bila hitrost motorja ob trku izračunana na 120km/h. Ostali so se skrešali popolnoma sami in po lastni neumnosti. :(

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To jun 10, 2008 11:53 am

BBoss je napisal/-a:da nikoli več ne bo igral košarke in nogometa

zanimiu kok brutalne metode šele ljudi spametujejo, da se nehajo ukvarjat z neumnostmi : >

Uporabniški avatar
juhica
Uporabnik

Napisal/-a juhica To jun 10, 2008 12:00 pm

prehitre motoriste sploh ni fora lovit, prej al slej se bodo ovil okol kerga droga al jim bo pa kdo prednost uzel... pa to sploh ni smesn, da se naumo narobe razumel!
lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: Dvojna merila

Napisal/-a BBoss To jun 10, 2008 12:01 pm

Voith je napisal/-a:avtomobilisti mamo pa tak zakon zato ker smo jebene šleve. noben tut pisnu ni, k so tale zakon naredl. namest ,da bi celo lublano zaparkiral do nezavesti in nebi šli nikamor dokler se ne obljubi da se bo drugač ukrepal proti smrtnem davku na cesti, smo rajš onaniral doma.

in pol se seveda vsi pritožujemo na forumu ker mamo tok velik j**c in ker smo kvazi anonimni. v živo si pa noben ne upa jezika stegnt.

Ne govori, če ne veš - nekateri smo namreč pošiljali predloge na ustrezne institucije (ministrstvo za promet, MNZ, Žlendrov brlog) in dokazovali z raznoraznimi podatki ampak žal to ni čisto nič zaleglo. Še tisti zadnji v parlamentu, bi že veliko naredili, če bi vsaj prebrali zakon, ne pa da so glasovali po načelu strankarske pripadnosti in v posmeh vsem tistim, ki so opozarjali na napake in nedoslednosti (recimo zakaj ima profesionalni voznik manjše kazni v primerjavi z amaterskim, ko gre za alkoholiziranost za volanom?).

Itak pa je čisto brezveze saj če vladajočim bolj ustreza kvantiteta od kvalitete potem verjetno veš, da jih zanima samo koliko zakonov bodo sprejeli in ne kakšne. Tako pa bodi samo pozoren pred volitvami, kako se bodo trkali po prsih in mahali s številkami o sprejetih zakonih in se hvalili kako delovni so bili - pfej in fuj. :evil:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jun 10, 2008 12:03 pm

Voith je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:da nikoli več ne bo igral košarke in nogometa

zanimiu kok brutalne metode šele ljudi spametujejo, da se nehajo ukvarjat z neumnostmi : >

Sploh ne dost brutalne, jaz sem jo odnesel s praskami in razbito čelado, motor pa totalka. Od takrat se nisem več usedel na motor in se tudi ne bom nikoli več, ker se m jo taskrat odnesel odlično in nebi več poskušal. Raj terencu streho stran pa ne vem kaj še vse, kot pa na motor. Bila je pa CBR-a, ki je končala na odpadu stara samo par mesecev.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov