Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Ne dec 07, 2008 2:28 pm

MateSLO je napisal/-a:Psepi se strinjam - delno. Izguba kontrole je velik problem in s temi poligoni bi lahko vsaj malo dali vedet voznikom, ce ne drugega obcutek da vidijo kako se avto obnasa v raznih situacijah. Npr. veliko se jih sploh ne zaveda nevarnosti na cesti, sploh.

Vem Mate, ampak sam se veliko ukvarjam s tem za hobi in prebiram razne stvari po SLO , tujini.. Tudi študiram to smer, ker bi se s to problematiko rad ukvarjal poklicno.. Toda v SLO če daš človeku prvo poligon in premalo lekcij iz obnašanja se bo kaj hitro zgodilo da se bo večina počutila nedotakljivih in temu primerno se bodo vozili, na koncu pa bodo ob dober glas razni Kuzmiči češ da kako se je lahko mulcu to zgodilo če pa je pri njemu opravil tečaj za zasilne primere in nadzor avtomobila.. To sem hotel nekako povedati že v prejšnjem postu ;)

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Ne dec 07, 2008 2:34 pm

Psepi pa cim vec uspeha pri uresnicevanju teh sanj ali kako bi temu rekli :-P
Skratka se strinjam - veliko ljudem bi zelo zrasel ego zaradi teh stvari, samo kaj potem sploh se lahk naredimo za vecjo varnost, ce poligoni niso dovolj efektivni :S

goldhorn
Novinec

Napisal/-a goldhorn Ne dec 07, 2008 2:39 pm

Stvari bi se dalo hitro uredit. Pobrati za začetek izpite spodnjim skupinam voznikov in stanje bi se drastično izboljšalo.

- tistim, ki uporabljajo samo zunanji pas na krožnih križiščih
- tistim, ki rinejo v zabito križišče in posledično ostanejo sredi parkirani, ko zelena za nasprotne že dolgo gori
- tistim, ki vozijo brez vzroka pod omejitvami
- tistim, ki ne uporabljajo smerokazov in ogledal

Samo verjetno bi s tem zgubilo vozniškega 50% voznikov :D .

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Ne dec 07, 2008 2:41 pm

MateSLO je napisal/-a:Psepi pa cim vec uspeha pri uresnicevanju teh sanj ali kako bi temu rekli :-P
Skratka se strinjam - veliko ljudem bi zelo zrasel ego zaradi teh stvari, samo kaj potem sploh se lahk naredimo za vecjo varnost, ce poligoni niso dovolj efektivni :S

Sam imam ogromno idej, ki ne bi uporabnikov udarile po žepu in bi bile vzgojne, vzgojno-nagrajevalne, nagrajevalno-represivne itn...

Toda ali bo potreba počakati še kako leto da diplomiram in odprem firmo na nekakšen način ki se bo ukvarjala z problemi v cestnem prometu, ali mi bo kdo ponudil službo, ali pa mi preprosto plačal argumentirane predstavitve mojih idej ker mi denar kot študentu sigurno ne bi hodil viška 8)

Pa hvala za lepe želje :D

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Ne dec 07, 2008 2:57 pm

-tistim, ki uporabljajo samo zunanji pas na krožnih križiščih

Jaz bom v Slovenji vedno uporabljal samo zunanji pas v krožnih križiščih.Razlog je preprost.Parkrat sem imel bližnje srečanje z vozniki za menoj,ko sem hotel zapustiti notranji pas in seveda trobljo,kakšen i**** sem :roll: Od takrat vedno po zunanjem,veliko bolj varno.

goldhorn
Novinec

Napisal/-a goldhorn Ne dec 07, 2008 3:08 pm

realman je napisal/-a:-tistim, ki uporabljajo samo zunanji pas na krožnih križiščih

Jaz bom v Slovenji vedno uporabljal samo zunanji pas v krožnih križiščih.Razlog je preprost.Parkrat sem imel bližnje srečanje z vozniki za menoj,ko sem hotel zapustiti notranji pas in seveda trobljo,kakšen i**** sem :roll: Od takrat vedno po zunanjem,veliko bolj varno.

Jaz skoraj nikoli ne vozim po zunanjem in nikoli nimam problemov. Potrebno je samo biti pazljiv in malo hitrejši od klasičnega vlečenja.

Iz tega lahko sklepam, da je s tvojo vožnjo nekaj hudo narobe, da imaš toliko problemov v krožnem.

Da preveč ne omenjam kakšen egoizem zganjaš na cesti...

Uporabniški avatar
moj-avto
Stalni uporabnik

Re: slovenci dobri vozniki ali ne

Napisal/-a moj-avto Ne dec 07, 2008 3:17 pm

marej je napisal/-a:Napišite svoja mnenja ter iskušnje o Slovenskih voznikih

Odvisno od posameznika, koliko upošteva prometne predpise.
Na splošno sem mnenja, da smo dobri vozniki. Če pogledam Italijane ali Hrvate smo za njih inštruktorji varne vožnje.
Avto, moj partner!

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Re: slovenci dobri vozniki ali ne

Napisal/-a gecco Ne dec 07, 2008 3:25 pm

moj-avto je napisal/-a:
marej je napisal/-a:Napišite svoja mnenja ter iskušnje o Slovenskih voznikih

Odvisno od posameznika, koliko upošteva prometne predpise.
Na splošno sem mnenja, da smo dobri vozniki. Če pogledam Italijane ali Hrvate smo za njih inštruktorji varne vožnje.

prometni predpisi imajo malo veze pri vsem tem. poglej si kako južno državo, npr. že v Grčiji lahko vidiš kako znaki ne pomenijo veliko, šoferji se sporazumevajo med sabo in promet laufa...brez nesreč, oz.z dosti manj kot pri nas. Da se sploh ne omenja kake Tunizije al pa Egipta kjer praktično ni predpisov, vsaj upošteva se jih ne, pa se folk znajde. Samo kulturo je treba imet, te imamo pa Slovenci 100% najmanj od vseh voznikov.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Ne dec 07, 2008 3:26 pm

Pravzaprav sploh nimam problemov v krožnem,pa tudi kot penzionist ne vozim :)
Poleg tega je zelo malo krožnih z dvema pasoma v sloveniji,razen v Lj.Jaz vidim,da je problem v slo s krožnimi ogromen,ker ene 70% ljudi sploh ne zna vozit.Sploh kje se kakšno novo naredi,je kakšno leto velik problem,to dokazuje sposobnost slo voznikov.Imel sem že primer,ženske pred seboj,ki je počakala v majhnem krožnem,da bi spustila voznika,ki se je vključeval :? Jaz pa sem seveda priletel z malo večjo hitrostjo,gledal levo in lahko rečem,da je šlo zelo na tesno,da sem se lahko ustavil pravočasno.Res me zanima,kdo bi bil kriv,čebi se zabil v rit.Sigurno jaz,zato pa tudi vozim po zunanjem,vsaj v slo.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Ne dec 07, 2008 3:30 pm

realman je napisal/-a:Pravzaprav sploh nimam problemov v krožnem,pa tudi kot penzionist ne vozim :)
Poleg tega je zelo malo krožnih z dvema pasoma v sloveniji,razen v Lj.Jaz vidim,da je problem v slo s krožnimi ogromen,ker ene 70% ljudi sploh ne zna vozit.Sploh kje se kakšno novo naredi,je kakšno leto velik problem,to dokazuje sposobnost slo voznikov.Imel sem že primer,ženske pred seboj,ki je počakala v majhnem krožnem,da bi spustila voznika,ki se je vključeval :? Jaz pa sem seveda priletel z malo večjo hitrostjo,gledal levo in lahko rečem,da je šlo zelo na tesno,da sem se lahko ustavil pravočasno.Res me zanima,kdo bi bil kriv,čebi se zabil v rit.Sigurno jaz,zato pa tudi vozim po zunanjem,vsaj v slo.

tole nima smisla...ti delaš pol glih take pizdarije kot ta ženska ki je stala pred krožnim. Kolkrat sem bil že pred nesrečo, ker je šel k****n po zunanjem, jst pa po notranjem, seveda sem si mislil da bo šel na izvozu ven (večina jih pusti še žmigavc vkloplen ceu krog) potem mi pa zapre pot na naslednjem izvozu. Kretenizem kokr si že sam pogruntu in se mu očitnu tudi sam pridružu
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Ne dec 07, 2008 3:34 pm

realman je napisal/-a:-tistim, ki uporabljajo samo zunanji pas na krožnih križiščih

A imaš na splošno težave pri menjavi pasov, tudi na ravnih cestah? In kako ti kaj gre opazovanje prometa za vozilom (na ravni cesti in v krožnem križišču, ko je vozišče zavito)?
Pa še bi te prosil, če poveš, kako ti zapustiš krožno križišče če si na notranjem pasu?

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Ne dec 07, 2008 3:51 pm

Ponavadi s smerokazom,po zadnjem izvozu. :) Očitno ne razumete,ženska je počakala v krožnem,to pa smatram,da je smrtno nevarno,mogoče pa vi mislite drugače.

Uporabniški avatar
Jaka156
Novinec

Napisal/-a Jaka156 Ne dec 07, 2008 3:55 pm

realman je napisal/-a:Ponavadi s smerokazom,po zadnjem izvozu. :) Očitno ne razumete,ženska je počakala v krožnem,to pa smatram,da je smrtno nevarno,mogoče pa vi mislite drugače.

Pusti tele uporabnike, sej vidiš da so že za računalnikom nestrpni, kaj šele za volanom :idea:

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Ne dec 07, 2008 4:06 pm

Definitvno,sem opazil :D Takšni živčkoti ne sodijo na cesto.Jaz se bom še vedno vozil po zunanjem pasu v krožnem,vendar samo v slo :) Ampak vedno pazim tiste, ki so na notranjem,da ga ne izsilim.Žal 80% slo voznikov,ne ve kaj pomeni biti na zunanjem pasu v krožnem.Vam bom povedal še enkrat,prvi izvoz moraš ven, z smerokazom,ali pa brez njega.JAz, ki pa nadaljumepa pazim,da ne zaprem komur pot,ki hoče ven.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Ne dec 07, 2008 4:20 pm

realman je napisal/-a:Sploh kje se kakšno novo naredi,je kakšno leto velik problem,to dokazuje sposobnost slo voznikov.Imel sem že primer,ženske pred seboj,ki je počakala v majhnem krožnem,da bi spustila voznika,ki se je vključeval :?

realman je napisal/-a:Ampak vedno pazim tiste, ki so na notranjem,da ga ne izsilim.Žal 80% slo voznikov,ne ve kaj pomeni biti na zunanjem pasu v krožnem.Vam bom povedal še enkrat,prvi izvoz moraš ven, z smerokazom,ali pa brez njega.JAz, ki pa nadaljumepa pazim,da ne zaprem komur pot,ki hoče ven.

V teh dveh primerih, ki si jih sam navedel, enkrat nastopa ženska, ki se ustavi, ko se nekdo vključuje, drugič pa ti, ki čakaš voznike, ki so na notranjem pasu, da bodo zavili ven. V obeh primerih pa je problem isti: nepoznavanje pravil v krožnem križišču.

Za žensko v 1. primeru si napisal, da je nesposobna. A to trdiš tudi zase?

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Ne dec 07, 2008 4:27 pm

Mogoče sem pa res,pa se tega ne zavedem.Živčen človek ne sodi v avto. :)
Mogoče si narobe razumel,jaz se nikoli ne ustavim, ko sem že krožnem,tudi hitrosti ne zmanjšam pod 40kmh ziher ne.Vendar ker kršim pravila,pazim na tiste, ki so na notranjem in hočejo ven.Razlog,kot sem že zgoraj navedel,slabe izkušnje,živčni vozniki,ki so me na zunanjem pasu hoteli povozit,ko sem hotel ven.
Jaz sem zaključil s to temo,vsi ki imate drugačno mišljenje pa pišite naprej.Pa prosim,bolj strpno na forumu in na cesti :D

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Ne dec 07, 2008 4:33 pm

realman je napisal/-a:Razlog,kot sem že zgoraj navedel,slabe izkušnje,živčni vozniki,ki so me na zunanjem pasu hoteli povozit,ko sem hotel ven.

En (dobrohoten) nasvet: pravočasno greš na zunanji pas, pa te ne bodo mogli povozit.
LP

Uporabniški avatar
Jaka156
Novinec

Napisal/-a Jaka156 Ne dec 07, 2008 4:35 pm

Ja ja poznam to. Tisti, ki so pa na zunanjem pasu dajo pa potem gas ker nočejo spuščat. :?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne dec 07, 2008 5:00 pm

Krožišča pri nas so itak zgodba zase. Tu se elegantno in učinkovito srečajo mečkanje, nevarna neodločenost s svojim nasprotjem, nestrpnost, prepričanost v svoj prav, izsiljevanje in še kaj. Vsak vstop v krožišče (kot dogodek, ne kot "cestna infrastruktura") je specifičen in zelo konkreten, zato ima tu posploševanje najmanj mesta (torej tudi iz tega izhajajoče napadanje, nestrpnost). In v takih pogojih ima tudi vožnja po zunanjem pasu večkrat svoj raison d' etre.

martk je napisal/-a:Jaz imam v spominu (neke raziskave izpred 5+let), da smo Slovenci eni najboljših voznikov, kar se same vožnje tiče. Je pa res, da vozimo prehitro in nestrpno.
Se pravi: obvladovanje avtomobila odlično, vozniška etika porazno.
LP
Martin

Da ni to bila vseevropska raziskava, v kateri smo Slovenci bili prvaki v razkoraku med znanjem in lastnim zavedanjem o znanju - se pravi - od vseh evr. narodov se najbolj motimo o tem, kako dobri vozniki smo oz smo najmanj kritični do samih sebe. Edino brati Hrvati so bili blizu. Mislim, da smo bili dobri tudi v poznavanju prometnih znakov - a kaj, ko jih ne upoštevamo. O tej raziskavi je že tekla debata, morda mi jo uspe najti (McT, kje si? ;) )

Ljubljana najnevarnejša prestolnica Evrope
http://www.zurnal24.si/ljubljana-eu-pro ... znja/72528
Zadnjič spremenil esem, dne Ne dec 07, 2008 5:19 pm, skupaj popravljeno 3 krat.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov