Napisal/-a Kael Če apr 23, 2009 8:48 am
Tudi sam nameravam dat v naslednji avto ESP, ker pride prav z vidika varnosti, predvsem pozimi vidim, da bi marsikateri ovinek, ko zadnji konec odnaša, lahko ESP lepo popravil - vozil testnega Leona z enakimi zimskimi pnevmatikami in v tistem je takšne rahle zdrse ESP zelo lepo popravljal. Tako da ESP, podobno kot ABS vsekakor da. Pride zelo zelo prav.
V normalnih voznih situacijah osebno vodim rangiranje teh elektronskih pripomočkov takole: ABS, ESP in nato TCS (ASR). S tem, da poante v TCS in avtomobilih gnanih na prednja kolesa in trenutnem razvoju tehnologije kot je v novih Leonih, nekako ne vidim poante, ker mi še nikoli ni šla prav - podobno kot piše hladni, v hrib s tem sranjem ne prideš. Na mokri in suhi cesti se mi ob mojem stilu vožnje TCS ne vklaplja, na snegu pa tisti luster itak non~stop utripa, pa če sklopim stvar, neke bistvene razlike v vodljivosti avtomobila ne vidim.
Ko pa se kregate glede te uporabnosti el. pripomočkov - sej tudi ABS je v določenih razmerah povsem neuporaben. Npr. fajn nametan sneg na cesti - zabremžaš, je isto kot če bi nič naredu. Na mokrem, suhem pa se super fajn ustaviš. Pa ga tudi imam vsi v avtomobilih.