Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr maj 27, 2009 10:19 pm

Novinarji iščejo senzacije! Njim je vseeno ali je kaj res ali ne, važno, da šokirajo, prestrašijo...Imam nekaj izkušenj z novinarji in čisto vsi resnične informacije spreminjajo tako, da so bolj "zanimive"! Če pa je kakšna zgodba že dovolj šokantna se pa niti slučajno ne trudijo preverjat verodostojnost informacije. Seveda pa niso ravno novinarji krivi, ker v take stvari jih silijo uredniki!!

esem je napisal/-a:Bo pa morda še slabše, saj so firmo, ki si lasti PopTV in A-kanal kupili Američani - verjetno (nekdaj ugleden) Time-Warner.

Kolikor jaz vem je pop tv že od začetka ameriški in zanič!! A kanal je bil na začetku slovenski potem Švedski ali finski (ne vem več točno) in zdaj je ameriški in vedno so imeli zanič in trapast program. Najbolje zdravilo je, da ne gledaš komercijalnih TV programov! Še bolje: Jaz že nekaj let ne gledam TV. Ne moreš verjet koliko bolje se da izkoristit čas! Resno!

Uporabniški avatar
\OnlyME/
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a \OnlyME/ Sr maj 27, 2009 11:45 pm

Hahaha, keri tema,.....

Jaz sem 1 leto nazaj nardil z enim rezervarjem 700 km, zdaj jih pa 550 nardim, pa je isti avto in isti prodajalec goriva. Le kaj bi bilo vzrok?!?

Smešni ste folk, ko se grete neke primerjave. Kaj se ne zavedate da je poraba odvisna od vožnje in ne od goriva?!? :roll:

Isto bi blo mimo vdarjeno, če bi kdo rekel da voda ZALA zavre 1 minuto prej kot voda DANA,..... mislim no......

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če maj 28, 2009 4:54 am

\OnlyME/ je napisal/-a:Hahaha, keri tema,.....

Jaz sem 1 leto nazaj nardil z enim rezervarjem 700 km, zdaj jih pa 550 nardim, pa je isti avto in isti prodajalec goriva. Le kaj bi bilo vzrok?!?

Smešni ste folk, ko se grete neke primerjave. Kaj se ne zavedate da je poraba odvisna od vožnje in ne od goriva?!? :roll:

Isto bi blo mimo vdarjeno, če bi kdo rekel da voda ZALA zavre 1 minuto prej kot voda DANA,..... mislim no......

Zala res zavre prej kot Dana - če jo segrevaš na višji nadmorski višini ali pri višji temperaturi okolice. In podobne spremenljivke ter cel kup drugih veljajo tudi za porabo - poleg malih razlik v gorivu - torej ni odvisno samo od vožnje.

Morda se raje ne bi posmehoval temi (in folku!), kjer vsi (že) vemo, da je poraba največ odvisna od voznika (vožnje), ti pa to ponavljaš kot neko kao resno kritiko ("Kaj se ne zavedate da je poraba odvisna od vožnje in ne od goriva?!?"). Mar o ostalih spremenljivkah, tudi če so manjše, ne sme teči debata?

Če res misliš, da so vsa goriva v Slo enaka in da o tem ni (ne sme biti?) debate, se raje ne tolči po prsih s tako posmehovalnimi, a hkrati pomanjkljivimi komentarji.

BTW - zamenjaj svečke! ;)

lp

El garco
Nov uporabnik

Napisal/-a El garco Če maj 28, 2009 8:24 am

Hahah, brez zamere ampak, kar preberem na raznih 24kur in slisim (bolj po nakljucju) na Svet-u (najbolj smesno mi je to, da dajo v uzadje "napeto" muziko) je glih tolk verodostojno kot je 1 april.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 28, 2009 10:39 am

Kar se tiče 24kur - itak vemo, na kakšnem nivoju so njihovi članki.
Kar se tiče tega testa - ta novinar nima najmanjšega pojma o kakšni znanosti.

Evo, tole piše na Rototest (predlagam vsem, da si tole preberete, ker je ornk zanimivo branje):
NOTE!
8 mbar higher atmospheric pressure ≈ 1% more power
5°C lower inlet temperature ≈ 1% more power

Kaj šele vpliv vetra, prometa. Take teste se dela v laboratorijih, z dinamometri ali pa vsaj z velikim statističnim vzorcem, da se izognemo naključnim napakam.
Glede tega - če pogledamo na poraba.com zapise, ki presegajo vsaj 20 vzorcev, lahko hitro vidimo, da je poraba pri istem avtu do prve decimalke enaka pri vseh firmah. Pri nekaterih uporabnikih je za desetinko boljši Petrol, pri drugih Agip... Iz tega jaz lahko samo sklepam, da se ne da potegniti iz teh podatkov kakšne korektne ugotovitve, katera firma je boljša.
Po mojem najbolj vpliva raztezanje goriva zaradi temperatur, zato lahko števec laže. Ampak pri porabi npr. 6L/100 znaša razlika 120km dobrih 7 litrov razlike, kar pomeni pri tanku 50L 14% napako! Toliko pa noben števec na pumpi ne laže, pač pa laže novinar.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Doktor
Novinec

Re: pop tv in njihova nesposobna matematika!!!

Napisal/-a Doktor Če maj 28, 2009 5:51 pm

adis je napisal/-a:zelo zanimiv je tale tekst

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/cig ... jdlje.html

najbolj mi tu diši po reklamni potezi a se mi nekako dozdeva, da njihovi novinarji niso najbolj vozniško izobraženi!

kako je njim uspelo prevoziti 120km VEČ kot pa pri konkurenci in to z isto količino goriva?!?!?!

60 l goriva pomeni cca (odvinsno od razreda oz vozila) 1200 km na odprti cesti - 10% razlika bi rekel, da ni nemogoče. Predvsem če dobiš/primerjaš dva ekstrema (najboljše:najslabše) "faktorjev" (kvaliteta goriva, natančnost merilnih naprav, ...), ki vplivajo na porabo.

Vem, da je težko verjeti "na suho", mene v to prepričujejo (slabe) izkušnje voznikov/lastnikov vozil, ki so "delikatna"/občutljiva na slabo kakovost goriva.

Dobro znani in pogosti so npr. problemi pri točno določenih tipih vozil, težave nastanejo pri dovodu goriva iz rezervoarja.

Glede "kakovosti" avtorjev člankov- jasno je da morajo predvsem zapolniti prostor, bi bilo pa zanimivo izvedet kdo je ta t.i. Tony Carter oz kakšne so njegove reference.

LP

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če maj 28, 2009 9:43 pm

poznam človeka, ki zadnjih par let 3x do 4x na mesec hodi iz LJ. v Boegrad(misli, da je zamenjal par avtomobilov, sedaj ima audija A4 takega kot jaz) in odkar je do Obrežja AC tanka na zadnji omw-jevi pumpi pred mejo(prej, pa tudi zaradi eksperimenta včasih še sedaj) na zadnji petrolovi pumpi 7km pred mejo(na Čatežu) in pravi mi, da dejansko za vsako, nazaj grede če ima OMV nafto pride v na Obrežje (840 km) brez da zasveti lučka; če ima pa Petrolovo nafto, pa le ta zasveti par km pred Zagrebom......torej naredi cca 50 km več; ni nekaj, ampak razlika je......

P.S in ta "test" je definitivno merodajen, saj kot pravim, se je vozil to relacijo že Hyundajevo Sonato, BMW jem 3, in sedaj audijem...odkril je pa to naključno, kot pravim, ko so odprli na AC zadnjo pumpo in je prvič tankal na njej, nat je začel biti pozoren....

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe maj 29, 2009 1:09 pm

Jaz imam tudi približno enake relacije. Dosedaj sem tankal v glavnem na Agipu, zadnji tank sem pa spraznil na MOL-u, ki je znan predvsem po kvalitetnem dizelskem gorivu. In poraba je bila cca. 3 deci manjša kot na Agipu. Vsekakor je 1 tank premajhen vzorec in dopuščam možnost, da je bilo vseeno nekaj malega več relacijske vožnje ali pa da je bila morda noga malo manj težka,... vsekakor bom še nekaj zaporednih tankov pokuril na MOL-u, potem pa da vidimo, če bo še naprej konstantno te 3 deci manj. V bistvu sam sploh nisem pričakoval nobene razlike napram Agipu, tako da me je tole kar presenetilo. :)

Na OMV-ju sem dosedaj tankal samo enkrat, poraba malenkost višja od tiste na Agipu, ampak spet samo 1 tank je veliko premalo za neko primerjavo.

Petrola se pa od nekdaj izogibam, sploh po slabih izkušnjah nekaterih voznikov dizlov, tako da tam pa vsaj zaenkrat ne mislim eksperimentirat. :P
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
xsAMOR
Novinec

Kraj: Hrušica

Napisal/-a xsAMOR Pe maj 29, 2009 2:39 pm

Pozdrav!

No da vam se jaz povem 2 in pol letne izkusnje z dizlom ( Peugeot 607 2.0HDI, rezervoar 80l ). Priblizno prvo polovico casa ko sem avto imel, sem tankal na Petrolu. V casu zimskega obdobja ter kak mesec okoli ko je se vedno hladno, sem se vedno boril z mojo nepremicnino, ker mi avto enostavno ni sel preko 2000 obratov(pa se to po polzje)...na AC sem z zaletom uspel priti do 90km/h, ter cakal da se ogreje motor, sistem nad 70°C, sele nato se je zgodil nek sus in avto je zacel vlecti in se vrteti preko 2000 obratov...Medtem je gorela tudi lucka Engine Antipollution System Failed...Avto sem priklapljal na tester, vendar napaka je bila zabelezena kot obcasno se ponavljajoca, na servisu so rekli da pride voda na senzor in zmoti sistem... Naslednja zima se je pojavila in spet iste borbe z avtom...slisal sem da so vsi hvalili OMV, pa sem si rekel da moram se jaz sprobat ta opevani OMV...Prvi tank je bilo isto,le za razliko sem naredil 120km vec!? Rekel sem si ni mozno, mogoce sem pocasneje vozil,bom ze ugotovil...Naslednjih 80l sem sel spet tankat na OMV, ko sem jih porabil priblizno polovico mi je tudi avto pri -15°C zacel delovati normalno, zvrtel se je dokler si mu dal gasa, brez naporov....zdelo se mi je cudno, vendar od takrat sem celo zimo in se naslednjo prevozil brez problemov in tezav ki sem jih imel. Seveda pa se je tudi kilometrina poznala vedno za 100km+ v prid OMVju.

Zdaj naj pisejo karkoli hocejo/hocete...da je isti dobavitelj obeh naftnih druzb, meni je vseeno. Jaz sem to probal na dolgi rok 2 leti in pol, tako da tu me noben ne more prepricati v nasprotno :)

P.S. Sedaj ko sem zamenjal avto, sem sel en dan tankat pac na Petrol za 10€ ker se mi ni dalo na OMV, in mi je lucka za olje gorela 3 dni :lol: , se preden sem prisel do mehanika sem tankal zopet na OMVju in voila, lucke ni vec...Mogoce je Petrol samo meni tako nesrecen :D

LP :hi

Gosic
Poznavalec foruma

Re: pop tv in njihova nesposobna matematika!!!

Napisal/-a Gosic Pe maj 29, 2009 3:42 pm

Kegl je napisal/-a:
Gosic je napisal/-a:... Kilometrov sem pa z 50l tankom naredil 1105, enako kot z omvjevim.

teb pa zlo mal žre??? za ker avto gre če smem prašat?

kia ceed 1.6 crdi 115km.

No ponovno tankal na agipu, trenutna poraba 4.6l po 190km ! Avto je pa vožen dnevno: 10km avtocesta, 60km mesto+ relacija. Mesto je približno 10km vsega skup, v celem dnevu. Je pa problem, da bi imel še lažje nižjo če nebi bilo toliko gužve in vsega skup. Je pa res da nimam težke noge, na avtocesti max 120km/h. Enkrat polcaji vstavli, plačal, dost ima ta požrešna država ! Če mi bo pa kdo blendal, ker bom šel 50km/h čez naselje, kar se je že zgodilo, pa upam sam pri sebi ,da bo ustavil in stopil z mano da mu pokažem list prekrška.

za fajn test bi jaz predlagal 4 enake avte, dizel, avtomatske. Poligon, tempomat na 90km/h ( pri tej brzini je baje poraba najnižja, to sem prebral v navodilih v avta). V vsakega različno nafto: petrol, mol, agip, omv. Ista brzina, isti teren, isti avti le različna nafta. To bi bil pomojm realn test, da se folku dokaže. Vendar kdo bi bil tak test sposoben narest je tudi uprašanje, kajti danes kar se tiče marketinštva so velke pare v igri, tako da bi se marsikater zbal, za svoj delež v določenem podjetju z prodajanjem nafe in bencina.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe maj 29, 2009 6:26 pm

Še lažje pa je vzeti vzorce par decilitrov pri vsaki firmi in v laboratoriju zmeriti oktansko število in kurilno vrednost. Pa vsebnost vode in žvepla recimo. Pa imaš potem točno primerjavo. Če 4 avte pošlješ na poligon so že med njimi lahko razlike. Morali bi to narediti z 1 avtom, pri približno isti temperaturi, tlaku in vlagi, v brezvetrju. Potem bi se pa dalo kaj sklepati.
Ampak imamo pa še razlike med pumpami ISTE firme. Mislim da so na Hrvaškem delali laboratorijske teste bencina in so se tudi vzorci ISTE firme razlikovali med seboj po vsebnosti vode in žvepla.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
MatejW
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a MatejW Pe maj 29, 2009 6:56 pm

\OnlyME/ je napisal/-a:Jaz sem 1 leto nazaj nardil z enim rezervarjem 700 km, zdaj jih pa 550 nardim, pa je isti avto in isti prodajalec goriva. Le kaj bi bilo vzrok?!?

Vzrok? Avto treba pelat na servis na pregled :lol: Dvomim da so mozna taka odstopanja v gorivu, v casu enega leta!

..............................................

edit - esem: Nauči se pravilno citirat! Tega v citatu nisem napisal jaz. Sem popravil.
Slika

Uporabniški avatar
mahlonc
Nov uporabnik

bencin

Napisal/-a mahlonc Pe maj 29, 2009 7:00 pm

Ni razlike, vsaj pri OMV in Petrolu ne. Ker pride nafta iz istega rezervoarja iz Sermina.

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Pe maj 29, 2009 7:35 pm

Ja a pa si že sploh preveru, da ni razlike? Ko pa veš da pride iz istiga rezervarja?
Drugače je pa spet odvisn kolk ga z vodo zalijejo.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe maj 29, 2009 10:45 pm

lenivec je napisal/-a:Omv-ju dobavlja nafto in 95 Petrol ...

To je res bilo že dostikrat povedano, a me vseeno zanima, kako potem OMV reklamira neko nafto, češ da je neka nova zimska itd, Petrolova nafta pa hkrati maši šobe (OK - lahko je bila iz rezerv). Zimo ali dve kasneje pa začne Petrol reklamirat, da ima neko izboljšano nafto. Močno dvomim, da bi se oboji kar lagali ali molčali o svoji nafti (da je tudi enako izboljšana) - če res dobivajo vedno isto nafto (iz iste pipe). Kdaj in kje dodajajo dodatke? In kako je z dodajanjem biodizla - kdaj oz kje to naredijo? Je tudi to enako za oba?

Morda je nafta res iz iste pipe (Sermin?), a se pipa enkrat preklopi na povezavo z OMV-jevim rezervoarjem (+20.000 t !) z njihovimi dodatki (morda tudi različno nafto?), drugič se preklopi na Petrolov rezervoar z drugačnimi dodatki (+ razlika v biodizlu + blagovne rezerve).

Je kdo, ki to natančno ve?

Uporabniški avatar
mahlonc
Nov uporabnik

Bencin

Napisal/-a mahlonc So maj 30, 2009 4:34 am

Bil na strokovnem ogledu na Serminu, ter v Luki Koper na tankerskem pomolu. OMV in Petrol kupujeta nafto in se pogajata s tankerji na morju za ceno in kvaliteto (upoštevajo najmanj minimalne standarde kakovosti) goriva. No nato pa se po cevovodu iz pomola vse skupaj spelje v isti rezervoar tako, da se morata Petrol in OMV med sabo dogovarjati kaj bosta kupovala.

Sermin- kraj nad Koprom - skladišče naftnih derivatov - ne morš falit :D

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So maj 30, 2009 7:57 am

lenivec je napisal/-a:to je blo obdelano 100000000000x

res je......in tudi 10.......x povedano, da nato cisterne zapeljejo "vsaka na svojo stran" kjer petrol vsiplje svoje dodatke, Omv pa svoje .....in "keč" vsega naj bi bili le ti dodatki

P.S petrol je zadnjih nekaj let tudi neke eksperimente z biodizlom delal(večje količina od predpisane in v poletnih vročinah se je znalo vse skupaj skisat......)

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay So maj 30, 2009 9:13 am

lenivec je napisal/-a:
Technologic je napisal/-a:Dajte ima kdo podatke od kod dobi OMV bencin, od kod PETROL, MOL in agip?

omv-ju dobavlja nafto in 95 petrol, 100 pa se vozi iz austrije (graca). če bi se potrudo bi lahko še kje na disku celo našel sken dobavnice.

Res je. Tud 95 so vozli z Graz-a( za celotno koroško štajersko prekmurje). Nafto pa z Kopra. Je delal kolega kot voznik 2 leti za omv.
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So maj 30, 2009 9:14 am

No ko sem sam kupil Leona (TDI) so mi svetovali (enako tudi mami v A2S), da če je mogoče naj tankam na Molovih črpalkah - in tega se od prvega prevoženega kilometra držim. Če pa gremo kam na Hrvaško, pa kanta nafte seboj. Dosedaj ne vem, če sem v avto (razen v kakšni avstriji kjer majo tako boljšo nafto) po 45.000 prevoženih zlil kaj več, kot mogoče 15L nafte drugega ponudnika.

Pred tem sem imel ibizo bencinca. Kakšne bistvene razlike v številu prevoženih km med pentrolom, omvjem, agipom nisem opažal (naj bo to 95 ali 98). Edino kar je res, je bil motor za odtenek bol odziven in šlo je v povprečju 20,30 km več od ostalih goriv, če sem tankal na OMV 100ko.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov