Debate, ki niso vezane na ostala področja...

denyto
Nov uporabnik

Napisal/-a denyto Če jul 23, 2009 4:54 pm

nebivedu je napisal/-a:
denyto je napisal/-a:Žal tako je, gotovina je zgodovina, te zgodbe ali je na gotovino kaj popusta itd so odpete, to se še dogaja samo na balkanu in v sloveniji. Gotovina še mogoče igra vlogo pri kakšnem privatniku, storitvah itd. V zda, razvitejši evropi in še marsikje, se vse stvari plačujejo s kartico, tudi burek na avtobusni. Sam delam v trgovini - računalniški in vam povem, da so rvc-ji med 6-15%, na drobnarije okrog 50-60%. Kar je napram avtodelom, kjer je rvc nad 200%, nula. Zato pri nas stavek ali je kaj popusta na gotovino, pride na napačna vrata.

Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.

Seveda je pa pri prodaji avtomobila nekaj čisto drugega, ponavadi si vsak ceno dvigne, saj je dejstvo, da bo vsak potencialni kupec handlal za ceno. Sam sem mnenja, da če imaš avto tako kot treba ga tudi lahko prodaš za takšno cneo kot si želiš, saj je vsak pripravljen plačat malo več za bolj ohranjen avto.

Koliko časa si v računalništvu? Očitno premalo, da bi vedel koliko so marže v računalništvu. Če ste pa mala firma, potem imate majhne marže, ker ne jemljete na veliko, vendar ko sem jaz še delal v firmi, kjer smo sestavljali računalnike, sva s šefom kupila vse v veleprodaji (vsega po 1000kosov naenkrat). Na mašino smo imeli 13.000 sit dobička (po tem ko smo bili vsi plačani) in prodajali smo s ceno od 30 do 40% ceneje kot vsi ostali v sloveniji (leta 1996 smo prodali trije (tajnica, šefe in jaz kot serviser) 1036 računalnikov. Ljudi se je trlo, firma je bila pa na 30 kvadratnih metrih in majhno skladišče - firma je bila Data Računalniška Oprema v kranju nad mladinsko knjigo, tako da se te podatke lahko preveri.

Tako da marže na računalniško opremo so od 100% dalje.

Lahko ti pa še to povem, da zaradi mojega teženja s popusti imam v računalniku E8400 procesor, ki sem ga dobil ob izzidu za tako ceno, kot ga danes dobiš s popustom.
Al pa to, da so me v tuniziji in v egiptu trgovci iz štacun ven vrgel, ker sem preveč cenkal in zbijal ceno.

Haha, si me nasmejal. Pa kaj ti misliš mogoče, da jaz lažem v dobro firme, ki mi vsakega 18ega nakaže socijalno plačo? Lepo te prosim. Leta 96 ko si ti delal v računalništvu je bilo nekaj drugega. Zakaj? Ker so v celi Sloveniji obstajale 4 firme, danes jih je pa samo v Mb preko 8, da ne govorim o LJ. 100% marže danes ni na usb ključku, ki se jih proda na kile.Po tvoje grafika ki stane v trgovini 200€, pride nabavna z davkom 100€? Hehe, ne se zezat. Saj vem, da si rad pameten, ampak prosim ne sili v področje, kjer ne poznaš situacije. Sicer pa če še imaš znance iz tvojega prešnjega posla naj ti pokažejo NC in MPC.

Če je tebi všeč težit, ti kar, jaz težim ne, vprašaš že za popust, ponavadi tudi trgovci sami ponudijo popust, še posebej na izdelke, ki niso del vsakdanjika ali se težje prodajo. Izsiljevanje mi pa ni všeč, ker to marsikaj pove o človeku. Če si ne morem privoščit Nokie za 600€, ne bom šel gnjavit naj mi jo prodajo za 500€. Zakaj? Ker mi je izpod časti in imam svoj ponos, eni ste pa očitno taki, da bi se sredi trgovinie skreglali za 20€ in bi vas potem cela ulica gledala čudno pa vas ne bi motilo. Denar ni vse če še nisi ugotovil tega.

Se strinjam, da popusti naj bodo, ampak v mejah normale.

Fiat007
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 5:00 pm

denyto je napisal/-a:Haha, si me nasmejal. Pa kaj ti misliš mogoče, da jaz lažem v dobro firme, ki mi vsakega 18ega nakaže socijalno plačo? Lepo te prosim. Leta 96 ko si ti delal v računalništvu je bilo nekaj drugega. Zakaj? Ker so v celi Sloveniji obstajale 4 firme, danes jih je pa samo v Mb preko 8, da ne govorim o LJ. 100% marže danes ni na usb ključku, ki se jih proda na kile.Po tvoje grafika ki stane v trgovini 200€, pride nabavna z davkom 100€? Hehe, ne se zezat. Saj vem, da si rad pameten, ampak prosim ne sili v področje, kjer ne poznaš situacije. Sicer pa če še imaš znance iz tvojega prešnjega posla naj ti pokažejo NC in MPC.

Če je tebi všeč težit, ti kar, jaz težim ne, vprašaš že za popust, ponavadi tudi trgovci sami ponudijo popust, še posebej na izdelke, ki niso del vsakdanjika ali se težje prodajo. Izsiljevanje mi pa ni všeč, ker to marsikaj pove o človeku. Če si ne morem privoščit Nokie za 600€, ne bom šel gnjavit naj mi jo prodajo za 500€. Zakaj? Ker mi je izpod časti in imam svoj ponos, eni ste pa očitno taki, da bi se sredi trgovinie skreglali za 20€ in bi vas potem cela ulica gledala čudno pa vas ne bi motilo. Denar ni vse če še nisi ugotovil tega.

Se strinjam, da popusti naj bodo, ampak v mejah normale.

Pa ta firma še obstaja ali je morebiti zaradi prevelikih popustov propadla?
In tukaj se strinjam. 13 let nazaj ni nilo raznih velecentrov, kjer so na veliko prodajali računalniško robo.
Moj dober znanec ima svojo računalniško firmo v kranju. Sicer se bolj ali manj ukvarjajo z programsko opremo, strežniki,... In ko sem kupoval računalnik zase mi s svojo nabavno ceno ni moral konkurirati ceni iz BigBanga. Ker veletrgovine dobijo dobre cene in rabate na večje količine.
Primerjati čase danes in 13 let nazaj je nesmiselno.

Lp

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Če jul 23, 2009 5:13 pm

@fiat007
Očitno ne želiš razumeti, da sem za fer odnos. Če ti hočeš prodajati dobro robo, zanjo garantiraj in ti jo pač plačam. A ne, to pri nas ne gre. Treba prodati čim dražje brez obveznosti. Ko pa jemlješ avo v račun, pa kot sem zapisal, najnižje cene po Eurotaxu ali po netu. In ob takem obnašanju trgovcev praviš, da ti gredo "zahtvni" kupci na jetra?!?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jul 23, 2009 5:27 pm

Fiat007: off:
Najprej bos SAM, brez da te kdo opozori (od urednikov) zacel spostovati pravilnik,
nato pa bos govoril kdo bo komu ukazoval za nespostovanje napisanih clenov in
obrazlag. Torej najprej sam pri sebi premisli, kako si odgovoril v zanicljivem smislu.
Poleg tega pa si se potrdil da "ne bos" spostoval ze prvega opozorila neglede
na to, da si vedel za napako. Me ne zanimajo zgodbice "kaksen je bil oce" tu samo
potenciras svoj prav kar pa se zdalec ni. V tem pogledu je tista hvala za opozorilo
le krinika, da si lahko predstavil se drugo stran in da ti sam ne bi imel kaj odpisati.

Zmotil si se... se enkrat te opozarjam, prosim ne segaj predalec.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 5:53 pm

Kama je napisal/-a:@fiat007
Očitno ne želiš razumeti, da sem za fer odnos. Če ti hočeš prodajati dobro robo, zanjo garantiraj in ti jo pač plačam. A ne, to pri nas ne gre. Treba prodati čim dražje brez obveznosti. Ko pa jemlješ avo v račun, pa kot sem zapisal, najnižje cene po Eurotaxu ali po netu. In ob takem obnašanju trgovcev praviš, da ti gredo "zahtvni" kupci na jetra?!?

Tudi jaz sem za striktno fer odnos. Zato pa vedno zagovarjam nakup pri kakšnih večjih firmah in firmah s tradicijo. Tam je možnosti za nateg manj.
Bi pa prosil, če mi lahko kdorkoli iskreno pove in sicer:
- predpostavljamo, da si lastite VW Golf IV, letnik 1998, ste tretji lastnik, kovinska barva 180000km. Avto vozite že dve leti. Zanimate se za novega Renualr Megana. Pridete na cenitev. Zavedate se, da pri vozilu ropotajo končniki, sklopka je slaba, vozilo je bilo poškodovano od toče, ne dela mehanizem za dvih sedeža, avto prekomerno pije hladilno tekočino... ALI boste toliko fer in to prodajalcu povedali, ko vam bo cenil avto?

P.S.
Včasih so zahtveni kupci velik izziv in nimam problemov z njimi. Vendar primitiven odnos in postavljanje pogojev nakupa s strani kupca zame ni zahteven kupec ampak b****.

Lp

Fiat007
Novinec

Napisal/-a Fiat007 Če jul 23, 2009 5:58 pm

MacTron je napisal/-a:Fiat007: off:
Najprej bos SAM, brez da te kdo opozori (od urednikov) zacel spostovati pravilnik,
nato pa bos govoril kdo bo komu ukazoval za nespostovanje napisanih clenov in
obrazlag. Torej najprej sam pri sebi premisli, kako si odgovoril v zanicljivem smislu.
Poleg tega pa si se potrdil da "ne bos" spostoval ze prvega opozorila neglede
na to, da si vedel za napako. Me ne zanimajo zgodbice "kaksen je bil oce" tu samo
potenciras svoj prav kar pa se zdalec ni. V tem pogledu je tista hvala za opozorilo
le krinika, da si lahko predstavil se drugo stran in da ti sam ne bi imel kaj odpisati.

Zmotil si se... se enkrat te opozarjam, prosim ne segaj predalec.

off:
bova po ZSjih reševala ta "spor".

Lp

Uporabniški avatar
_Pancho_
Novinec

Kraj: OBALA

Napisal/-a _Pancho_ Če jul 23, 2009 6:10 pm

Fiat007 je napisal/-a:Bi pa prosil, če mi lahko kdorkoli iskreno pove in sicer:
- predpostavljamo, da si lastite VW Golf IV, letnik 1998, ste tretji lastnik, kovinska barva 180000km. Avto vozite že dve leti. Zanimate se za novega Renualr Megana. Pridete na cenitev. Zavedate se, da pri vozilu ropotajo končniki, sklopka je slaba, vozilo je bilo poškodovano od toče, ne dela mehanizem za dvih sedeža, avto prekomerno pije hladilno tekočino... ALI boste toliko fer in to prodajalcu povedali, ko vam bo cenil avto?

Lp

DA. Ker me zanima realna cena vozila, za katerega že vem, da ni vreden NIČ.
Včasih vozim hitro, včasih pa počas

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Če jul 23, 2009 11:13 pm

nebivedu je napisal/-a:Preveri sam, pojdi na sendvič in naj ti ga lepo zavije, na blagajni pa reci da hočeš 10% popusta. Če ga ne da se obrni in pusti sendvič tam. Bomo videli, če ne boš dobil popusta.

To je naredil sodelavec v merkatorju na blagajni pred kakim letom, in ker vsak dan v isti merkator hodi, od takrat vedno dobiva 10% popusta na tisti mali sendvič in jogurt.

Sej je smešno, ampak če se držiš pregovora, evro na evro,... , potem je tudi to šparanje.

Meni tole ni niti pod razno smešno ampak hudo žalosto. Res si jaki car da greš jebat trgovko ki v štacuni gara za 500 eurov na mesec... :roll:

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Pe jul 24, 2009 12:54 am

Hja, najbolj prodajani prenosnik v BigBangu ima 7% RVC, samo za tvojo informacijo.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe jul 24, 2009 6:37 am

Kolko marže pa je na avto dele? :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe jul 24, 2009 7:06 am

Živim v ljubljani, pa hodim po futer v avstrijo, pa tankat tudi, ker je v avstriji liter 95 oktanca 0,909 evra na BP pumpi. Natočim si cel kestl, pa še 50l kanto in se vozim. Zraven pa še futr kupim v štacuni v avstriji.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jul 24, 2009 7:51 am

O slovenskih kupcih:

Obsedenost povprečnega slovenskega kupca po novem (avtomobila, računalnika,...) v zadnjem desetletju in pol je sorazmerna z izbruhom materializma, poznanega širom trgov vzhodnoevropskih dežel ter zmanjšan za procent trdnosti jugoslovanskih železnozavesnih meja, ko smo imeli priložnost okusiti slast zahodnih "dobrin". Ameriški sistem "kupec je kralj" se je naselil tudi v miselnosti slovenskega potrošnika, podkrepljen z Bredinim Uradom za varstvo potrošnikov, pričakujoč cankarjevske ponižnosti trgovca ter klečiplazenje le tega že ob nakupu žvečilnega gumija. Nenazadnje je slovenski kupec ogledalo večstoletnega boja preživetja na majhnem koščku izpod Karavank, kjer je "šparanje" nacionalni šport, zato je danes potrebno slovenskemu potrošniku prodajati ne produkta, temveč POPUST. Neprecenljivo je doživetje, ko vprašaš kupca novega avtomobila, koliko je dal zanj, pa ti v večini primerov odgovori: "15% POPUSTA!"

O slovenskih trgovcih:
Zakaj imam vedno ob nakupu večjega produkta v Sloveniji tako neizmerno gromozanski občutek, da mi delajo trgovci neverjetno uslugo s prodajo, da sem posvečen z nakupom v njihovi trgovini in da moram biti neizmerno prijazen ter presneto dobre volje (po možnosti z neizbrisanim prisiljenim nasmehom, kot Batmanov Joker)?!?!? Ne, takšnega občutka na zahodu nisem nikjer spoznal (pa najsi je šlo za germansko "jodlarske" dežele, prekooceanski ameriški trgovski raj ter celo "makaronarski" ter ostali mediteranski kaos). Pri poznani slovenski prodajalni ter načinu vdora v zasebnost pri tako oglaševanem nakupu na neverjetnih x obrokov se je morala vmešati že informacijska pooblaščenka, o odnosu delavcev skladišča takiste prodajalne pri prevzemu blaga pa je nasploh škoda besed. Ne, kupec v deželi izpod Karavank še vedno ni kralj (kljub bebavemu nasmešku).
Lastniki slovenskih trgovin (tudi avtomobilističnih, se razume) se vse premalo zavedajo, da je odličen trgovec dodana vrednost prodajalne, kamor se bo kupec z veseljem vračal brez popustov - stranka bo "kupovala" profesionalni odnos ter trgovčevo poznavanje produkta.
Jokanje in hlipanje avtomobilskih trgovcev o nizkih maržah prodanega avtomobila je kontraproduktiven podatek potencialnemu kupcu (popolni laik bi dejal: "Potem pa še svojega posla ne obvladate!"), posel se dela s servisi ter potencialnimi ličarskimi storitvami. Naloga prodajalca so tudi in predvsem poprodajne aktivnosti ter da ga zadrži v svojih "krempljih" še po prodaji. Tega žal v Sloveniji ne opazim, preveč se gradi na trenutnem "nategu".

cordo
Novinec

Napisal/-a cordo Pe jul 24, 2009 8:41 am

ALIEn3001 je napisal/-a:

Hja, najbolj prodajani prenosnik v BigBangu ima 7% RVC, samo za tvojo informacijo.

Itak imajo vsi trgovci nabavno ceno 100 enot, prodajno ceno 200 enot in tako skromno živijo od 3% marže. :rofl :rofl :rofl :rofl :rofl :rofl

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Pe jul 24, 2009 8:53 am

nebivedu je napisal/-a:Živim v ljubljani, pa hodim po futer v avstrijo, pa tankat tudi, ker je v avstriji liter 95 oktanca 0,909 evra na BP pumpi. Natočim si cel kestl, pa še 50l kanto in se vozim. Zraven pa še futr kupim v štacuni v avstriji.

0,2 eur na liter - torej max. 25 eur prišparaš, s tem da porabiš ene 15 eur za bencin
zdej če velik nakupiš, pa da še tm pršparaš ene 30 eur- si 40 eur v + - brez računanja izgube časa- gre vsaj 3 ure - 2 osebi - po min 5 eur pa si na 30 eur oportunitetne izgube- s tem da ne računaš dodatne in nepotrebne obrabe vozila ;)
uglavnem ne more bit računice, razen, če greš tako ali tako na mejo vsak teden izlet offroad al pa kej podobnega
ti pa priporočam, da si poiščeš službo v Avstriji- boš za isto delo in znanje sigurno boljše plačan, v končni fazi se pa splača tja preselt, ker majo bolše življenske pogoje
sam se raje tu, pa financiram svoje gospodarstvo

pa še nekaj - a ti dajo popust na kruha tako v avstsriji kot tu v lj :D
lp

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jul 24, 2009 9:16 am

kljukec je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Živim v ljubljani, pa hodim po futer v avstrijo, pa tankat tudi, ker je v avstriji liter 95 oktanca 0,909 evra na BP pumpi. Natočim si cel kestl, pa še 50l kanto in se vozim. Zraven pa še futr kupim v štacuni v avstriji.

0,2 eur na liter - torej max. 25 eur prišparaš, s tem da porabiš ene 15 eur za bencin
zdej če velik nakupiš, pa da še tm pršparaš ene 30 eur- si 40 eur v + - brez računanja izgube časa- gre vsaj 3 ure - 2 osebi - po min 5 eur pa si na 30 eur oportunitetne izgube- s tem da ne računaš dodatne in nepotrebne obrabe vozila ;)
uglavnem ne more bit računice, razen, če greš tako ali tako na mejo vsak teden izlet offroad al pa kej podobnega
ti pa priporočam, da si poiščeš službo v Avstriji- boš za isto delo in znanje sigurno boljše plačan, v končni fazi se pa splača tja preselt, ker majo bolše življenske pogoje
sam se raje tu, pa financiram svoje gospodarstvo

pa še nekaj - a ti dajo popust na kruha tako v avstsriji kot tu v lj :D
lp

Boljš se ne bi mogel strinjati s tabo ... Ne vem zakaj bi nosil denar Avstrijcu in kupoval avstrijske izdelke ter siromašil Slovenijo. Očitno nekaterim pri nas niso jasne osnove ekonomije, da če imaš slovenske kupce svojih izdelkov kupuj tudi slovenske izdelke.

Z nakupom slovenskega izdelka boš omogočil da bo nekdo drug imel plačo in sredstva, da bo nato nekaj kupil tudi pri tebi - to je zelo poenostavljen princip, da se ne bo kdo preveč obregnil ob tej izjavi.

Če pa bomo vse znesli recimo avstrijcem ti pa ne bodo nič kupovali pri nas bomo v slo iz dneva v dan bolj siromašni. Logika je čist simpl sam eni so pač tolk egoistični, da jih zanima sam svoja rit in jih boli k za to kar se bo dogajalo v prihodnjosti.

Se pa strinjam, da vsak ima pravico vprašati za nižjo ceno in se odločati a bo izdelek kupil ali ne samo precejkrat se zgodi, da nižja cena lahko prinese naknadne stroške ali v obliki garancije ali česar drugega.

Pogledat je treba big picture in se šele nato odločit pa malo več nacionalne zavesti nam tudi ne bi škodilo, a ne?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe jul 24, 2009 9:33 am

Siromašil Slovenijo? Financiral gospodarstvo? Kaj pa svoj žep, ki financira Slovenijo skozi vse mogoče prispevke in davke? Kam bolj? Ki mu rado zmanjka konec meseca? Tole je big picture 90% ljudi v Soveniji, preživetje skozi mesec. Sem hotel še nekaj dodati na temo egoizma in praznega žepa pa tega, da ni vsak s.p. ali pa zaposlen z veliko plačo z velikim in dragim avtom, pa me je vrglo v citiranje.

Tole si lahko privoščiš, če ti ni treba gledat na denar.

ENTUZIAST
Nov uporabnik

Napisal/-a ENTUZIAST Pe jul 24, 2009 1:43 pm

dejanz75 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Preveri sam, pojdi na sendvič in naj ti ga lepo zavije, na blagajni pa reci da hočeš 10% popusta. Če ga ne da se obrni in pusti sendvič tam. Bomo videli, če ne boš dobil popusta.

To je naredil sodelavec v merkatorju na blagajni pred kakim letom, in ker vsak dan v isti merkator hodi, od takrat vedno dobiva 10% popusta na tisti mali sendvič in jogurt.

Sej je smešno, ampak če se držiš pregovora, evro na evro,... , potem je tudi to šparanje.

Meni tole ni niti pod razno smešno ampak hudo žalosto. Res si jaki car da greš jebat trgovko ki v štacuni gara za 500 eurov na mesec... :roll:

Da sem jaz trgovec bi takemu človeku zabrisal sendvič v glavo,pa me prav klinc briga če dobim odpoved.....to so zgleda neki težki karakterji tipa: jaz tebi lahko vse,ti meni ne smeš nič
Življenje je edina nevarnost ki je ne preživiš

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Pe jul 24, 2009 1:47 pm

cordo je napisal/-a:
ALIEn3001 je napisal/-a:

Itak imajo vsi trgovci nabavno ceno 100 enot, prodajno ceno 200 enot in tako skromno živijo od 3% marže. :rofl :rofl :rofl :rofl :rofl :rofl

Sem ti dal čisto točen podatek. Je pa res, da je to pač za računalnike, kjer so tipično najmanjše marže dandanes.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe jul 24, 2009 1:55 pm

ENTUZIAST je napisal/-a:Da sem jaz trgovec bi takemu človeku zabrisal sendvič v glavo,pa me prav klinc briga če dobim odpoved.....to so zgleda neki težki karakterji tipa: jaz tebi lahko vse,ti meni ne smeš nič

verjemi meni, da NEBI.
iz tvojega pisanja je jasno razvidno, da nimaš "feelinga" za delo z ljudmi ali se motim?

alex3
Nov uporabnik

Napisal/-a alex3 Pe jul 24, 2009 2:47 pm

cordo je napisal/-a:
ALIEn3001 je napisal/-a:

V spletnih trgovinah se tehnika (računalništvo, zabavna elektronika) dela tudi s 3% maržo. Pa ne gre to za neke leve one-man-band spletne trgovine, ampak dve največji pri nas.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov