nebivedu je napisal/-a:denyto je napisal/-a:Žal tako je, gotovina je zgodovina, te zgodbe ali je na gotovino kaj popusta itd so odpete, to se še dogaja samo na balkanu in v sloveniji. Gotovina še mogoče igra vlogo pri kakšnem privatniku, storitvah itd. V zda, razvitejši evropi in še marsikje, se vse stvari plačujejo s kartico, tudi burek na avtobusni. Sam delam v trgovini - računalniški in vam povem, da so rvc-ji med 6-15%, na drobnarije okrog 50-60%. Kar je napram avtodelom, kjer je rvc nad 200%, nula. Zato pri nas stavek ali je kaj popusta na gotovino, pride na napačna vrata.
Sicer pa postanem zelen, ko pride do mene takšen kot je nebivedu in začne izsiljevat. Popust je še vedno dobra volja prodajalca, osebno sem pa mnenja, da raje ne prodam, kot da prodam v minus oz z nulo.
Seveda je pa pri prodaji avtomobila nekaj čisto drugega, ponavadi si vsak ceno dvigne, saj je dejstvo, da bo vsak potencialni kupec handlal za ceno. Sam sem mnenja, da če imaš avto tako kot treba ga tudi lahko prodaš za takšno cneo kot si želiš, saj je vsak pripravljen plačat malo več za bolj ohranjen avto.
Koliko časa si v računalništvu? Očitno premalo, da bi vedel koliko so marže v računalništvu. Če ste pa mala firma, potem imate majhne marže, ker ne jemljete na veliko, vendar ko sem jaz še delal v firmi, kjer smo sestavljali računalnike, sva s šefom kupila vse v veleprodaji (vsega po 1000kosov naenkrat). Na mašino smo imeli 13.000 sit dobička (po tem ko smo bili vsi plačani) in prodajali smo s ceno od 30 do 40% ceneje kot vsi ostali v sloveniji (leta 1996 smo prodali trije (tajnica, šefe in jaz kot serviser) 1036 računalnikov. Ljudi se je trlo, firma je bila pa na 30 kvadratnih metrih in majhno skladišče - firma je bila Data Računalniška Oprema v kranju nad mladinsko knjigo, tako da se te podatke lahko preveri.
Tako da marže na računalniško opremo so od 100% dalje.
Lahko ti pa še to povem, da zaradi mojega teženja s popusti imam v računalniku E8400 procesor, ki sem ga dobil ob izzidu za tako ceno, kot ga danes dobiš s popustom.
Al pa to, da so me v tuniziji in v egiptu trgovci iz štacun ven vrgel, ker sem preveč cenkal in zbijal ceno.
Haha, si me nasmejal. Pa kaj ti misliš mogoče, da jaz lažem v dobro firme, ki mi vsakega 18ega nakaže socijalno plačo? Lepo te prosim. Leta 96 ko si ti delal v računalništvu je bilo nekaj drugega. Zakaj? Ker so v celi Sloveniji obstajale 4 firme, danes jih je pa samo v Mb preko 8, da ne govorim o LJ. 100% marže danes ni na usb ključku, ki se jih proda na kile.Po tvoje grafika ki stane v trgovini 200€, pride nabavna z davkom 100€? Hehe, ne se zezat. Saj vem, da si rad pameten, ampak prosim ne sili v področje, kjer ne poznaš situacije. Sicer pa če še imaš znance iz tvojega prešnjega posla naj ti pokažejo NC in MPC.
Če je tebi všeč težit, ti kar, jaz težim ne, vprašaš že za popust, ponavadi tudi trgovci sami ponudijo popust, še posebej na izdelke, ki niso del vsakdanjika ali se težje prodajo. Izsiljevanje mi pa ni všeč, ker to marsikaj pove o človeku. Če si ne morem privoščit Nokie za 600€, ne bom šel gnjavit naj mi jo prodajo za 500€. Zakaj? Ker mi je izpod časti in imam svoj ponos, eni ste pa očitno taki, da bi se sredi trgovinie skreglali za 20€ in bi vas potem cela ulica gledala čudno pa vas ne bi motilo. Denar ni vse če še nisi ugotovil tega.
Se strinjam, da popusti naj bodo, ampak v mejah normale.