Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe maj 07, 2010 5:46 pm

Sriple Tix je napisal/-a:Chan, prav veliko po dirkaliscih ne hodis, kajne? Dirkalisca se primarno ne financirajo z eno dirko F1 in MotoGP letno, temvec z dogajanjem skozi celo leto, kjer levji delez vsega prispevajo ravno amaterske voznje zanesenjakov, ki svoje uzitke mastno placajo. Pred 15 leti smo na A1 Ringu v Avstriji placevali 170 Dem na uro, kar bi bilo danasnjih 170€... in pista je bila 7 dni v tednu polna.
Dirkalisca ne mores primerjati s Planisko velikanko ali Stozicami, kajti ta dva objekta nista na voljo rekreativcem, ki bi vsakodnevno placevali njuno uporabo in zato sta dejansko odvisna od prodanih kart med sportnimi prireditvami.

In za konec ter glede na to, da sem bil v preteklosti blizu ljudi, ki so nacrtovali izgradnjo in financiranje dirkalisca na Primorskem. Denar je bil brez pomoci drzave (zgolj z delezom firm, ki so imele poslovni interes) skoraj v celoti ze zbran, bliznji prebivalci so se strinjali in danes bi imeli moderno dirkalisce, ce ne bi naravovarstveniki od nekje prilekli dva metulja, ki enkrat letno preletita tisto zemljisce in zadeva je padla v vodo.

Hja, tudi na planiško velikanko ne hodim, pa je poznano, kakšen profit ima celoten objekt - neprimerljiv s kakšnim avstrijskim skakalnim središčem. Zatorej ne vem kakšna logika ponuja obisk dirkališča, da ne bi poznal problematike slovenske športne infrastrukture splošno, z dirkališči vred. Morda se strinjaš, da je vzdrževanje dirkališča, kot športnega objekta, izjemno drago - poskrbljeno mora biti tudi za varnost, urejanje piste na določen rok ipd...zatorej pač ne čudi cena 170€, v kateri so vkomponirani vsi stroški vzdrževanja ter del profita.
Rekreacija bo najverjetneje glavni vir dohodka novega centra na Stožicah - skupine uporabnikov (rekreacija, študentje,ipd), poleg ekip vrhunskega športa, katere bodo najverjetneje imele "posebne cenovne pogoje". podoben načrt je z že omenjeno Planico ter možnostjo priprav različnih športnih skupin (tudi nogomet).

Še enkrat - vzdrževanje dirkališča v Sloveniji ob primernem obisku najverjetneje ne bi bil prehud problem, večji je ob investiciji. Če bi bil objekt profitabilen, bi se že zdavnaj našel investitor, problemi raznih "metuljev" pa bi se ob primerni vzpodbudi lokalni skupnosti kmalu porazgubili. problem v Sloveniji ob izgradnjah podobnih objektov se skriva v mešetarjenju z zemljišči, sam objekt postane "paravan".

In nenazadnje, da ne bo pomote, sam povsem in 100% podpiram izgradnjo omenjenih objektov, saj država s številom takšnih in drugačnih športnih objektov kaže na kulturo nacije. Želim samo razložiti, zakaj objektov v Slo še ni.
Morda še bolj za šalo, kot zares: omenjeno je bilo, da je objekt smiselen, če se ohrani 1 življenje, sam dodajam naj bo čimveč športno-rekreativnih površin, s katerimi se bo nacija športo aktivirala ter bo manj smrti zaradi bolezni srca in ožilja! :-P

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Re: Varna vožnja...

Napisal/-a Pero Pe maj 07, 2010 5:49 pm

sašo5 je napisal/-a:
TomazK je napisal/-a:
A to sta ta dva frajerja... Boga ženska :?

ti to resno :roll: :?:

Po pravici povedano se tudi meni smili.

Sočustvujem z svojci, verjamem da jim ni lahko, ampak kdor vozi več kot 100% nad omejitvami in ne pomisli da bi lahko na križišču nastala kritična situacija... je objesten, neodgovoren in potencialni morilec.

Kaj pa če bi ženska imela otroka v avtu? Kaj pa če bi mu zlomilo vrat in bi bil invalid do konca življenja? Morda nepazljiv otrok na kolesu ki zavija iz stranske ulice?

Pa ne rečt da nakladam, sem se veliko prevozil z motorjem in se morda še bom. Se tudi ''preskočil'' en avto, pa sem šel z normalno hitrostjo in sem preživel brez hujših poškodb. Pri 60 se samo malo zvije pločevina avta, morda vilica na motorju, ne naredi se pa totalka kot je Focus na članku.

Motoristom se rade volje umaknem, ampak kar nekateri počnejo je pa skregano z pametjo.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe maj 07, 2010 5:53 pm

še nekaj: dirkališče nima smisla, če je ta oseba dirkala, ni imel izpita (ne sodi na cesto) dokazuje da se na dirkališču ne izpraznijo hormoni.

Kdor ima par trisoč € za motor, par sto za gume, servis, registracijo.... pa ne more narediti izleta do bližnjega dirkališča v tujini?

Pa vožnja po zadnjem, brez varnostne razdalje, nad 200, čez rdečo... ne sodi na prometno cesto!

PS: pa še po zadnjem se ne zna pelat, s kolesom naredim več m kot on ;)
Zadnjič spremenil Pero, dne Pe maj 07, 2010 5:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe maj 07, 2010 5:54 pm

CHAN je napisal/-a:Če bi bil objekt profitabilen, bi se že zdavnaj našel investitor, problemi raznih "metuljev" pa bi se ob primerni vzpodbudi lokalni skupnosti kmalu porazgubili. problem v Sloveniji ob izgradnjah podobnih objektov se skriva v mešetarjenju z zemljišči, sam objekt postane "paravan".

Zdaj si izpostavil glavni problem zakaj se v SLO vse gradi po 20 let. ;)

Če se prav spomnim so se celo našli neki zasebni investitorji, ki so hoteli financirati izgradnjo dirkališča pri Lendavi, a se je že kmalu zataknilo pri pridobitvi zemljišč ter pri pridobivanju soglasij okoliških prebivalcev. Zopet SLEPA ULICA. ;)

Uporabniški avatar
error 90
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a error 90 Pe maj 07, 2010 5:56 pm

Za take norce kot so na videu nimam besed.

Uporabnik el_diablo ima super podpis za njih
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe maj 07, 2010 7:14 pm

Pero je napisal/-a:Kaj pa če bi ženska imela otroka v avtu? Kaj pa če bi mu zlomilo vrat in bi bil invalid do konca življenja?

....bi bila kriva mamica, ki je izsilila prednost IN TO JE DEJSTVO. Motoriste je spregledala(to se ne sme) ali pa jih je celo videla, ampak ni ocenila njihove hitrosti in kratko malo zapeljala pred njih(kar se pa tudi ne sme) v primeru nesigurnosti ali "cincanja" je edina prava reakcija, da počakamo, da nevarnost( v tem primeru motoristi) odpeljejo mimo..............

Lahko se ne strinate z mano, lahko me na križ pribijete, ampak "svoj prav" branimi z vsemi "štirimi".....

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a bass Pe maj 07, 2010 7:27 pm

Gosic je napisal/-a: ...Sicer pa odvisno od posameznikov. 3/4 motoristov je zame debilnih. Vsakega, ki srečam se iz principa umaknem na bankino. Tista četrtina, je umirjenih, prijetnih motoristov, ki imajo ponavadi čoprje in pa kako anduro....

Ne rini na bankino, ker tistemu motoristu za tabo, ki ga nisi opazil, frca pesek v čelado in po motorju. Ni prijetno, veš.
Vozi normalno, morda rahlo bolj na desni strani voznega pasu, da ima motorist boljši pregled. To je največ kar lahko storiš za svojo in njegovo varnost.
Hvala.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe maj 07, 2010 8:19 pm

1. Motoristi ste face - poznam jih kar nekaj in tudi takih ki poleti prekrižarijo celo EU pa dobro vedo kako in kaj z in na motorju.
2. Avtomobilisti smo face k imamo radi klimice, musko, toplo, mrzlo, itd...
3. Voznik Yamahe je k****n na 100 potenco.
4. Voznik Honde je k****n na 100 potenco.
lp.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Pe maj 07, 2010 8:48 pm

Da se še jst mal razpišem.

Moj osebni pogled je tak, da je potrebno take voznike spravit s ceste ... za stalno ...
Za prvi hujši prekršek v stilu take ogrožujoče, objestne vožnje odvzem izpita, če oseba ponovno naredi izpit in nadaljije s svojim ''stilom'' vožnje, pa doživljenska prepoved vožnje z motorjem.
Osebno nisem motorist, ampak upam, da nekega dne ko me pamet sreča in bom zrel za motor tudi sam enkrat sedem za svoj motor. Na žalost je res veliko motoristov ostalo na razvojni ravni osebka v vrtcu, potem pa misli, da ker je sposoben motor ruknt na zadnje kolo in v mišič majčki in japonkah skozi mesto poči 150, da je car ...
jao ... taki na žalost res mečejo slab glas na ostale motoriste ... žalostno :(
Osebno imam zlo mešane izkušnje z motoristi ... tako dobre in slabe ... ampak na splošno me motoristi ne motijo, tudi če odpelje kak ovinek hitrejše ... dokler je to v mejah normale in s tem ne ogroža drugih oseb ... npr. na ''osamljenem'' cestnem odseku, ki ga dobro poza, mislim da motorist nobenega ne ogroža (razen sebe) tudi če kak ovinek bolj ''popoprano'' odpelje.
Glede dirkališča ... osebno to zelo podpiram in komaj čakam dan, ko boš lahko v sloveniji resno prečistil ventile na svojem avtu/motorju na ustreznem dirkališču ... ker sprijaznimo se ... na Racelandu se pride do 2 ... mogoče 3 prestave ?? Tko da bi blo res fajn met en orng avtodrom. Vendar pa s tem pomojem nebi drastično zmanjšali števila ''mišič drkačev'' ker dokler se mišlenje določenih osebkov ne spremeni nam tudo 10 dirkališč ne pomaga.

LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Pe maj 07, 2010 9:22 pm

Pero je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:
TomazK je napisal/-a:
A to sta ta dva frajerja... Boga ženska :?

ti to resno :roll: :?:

Po pravici povedano se tudi meni smili.

Sočustvujem z svojci, verjamem da jim ni lahko, ampak kdor vozi več kot 100% nad omejitvami in ne pomisli da bi lahko na križišču nastala kritična situacija... je objesten, neodgovoren in potencialni morilec.

Kaj pa če bi ženska imela otroka v avtu? Kaj pa če bi mu zlomilo vrat in bi bil invalid do konca življenja? Morda nepazljiv otrok na kolesu ki zavija iz stranske ulice?

Zaradi dveh norcev bo imela verjetno psihične posledice celo življenje. To cesto dobro poznam. Baje sta že parkrat prej nažigala na polno. Enkrat se pa pač ni več izšlo :roll: Pa ne zdej moralizirat o izisiljevanju. Ko ti nekdo prileti z 200kmh+ kako ga boš opazil? Take bi blo treba spravt s ceste za vedno. Sej eni že sami poskrbijo za to.

Uporabniški avatar
Jedu
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Jedu Pe maj 07, 2010 10:20 pm

@sašo5

Kakšne bedarije da glava peče. Cesta je na tistem delu ravna in motorist je viden kot mala lučka! In v kolikor še ne veš človeško oko in potem možgani NE ZNAJO ocenit hitrosti motorista ki se ti približuje frontalno!! Potem na podlagi časa ki ga vozilo prevozi na določeni razdalji na podlagi IZKUŠENJ razberemo približno hitrost. Sploh pa...v ZVCP lepo piše da lahko vsak udeleženec v prometu PREDVIDEVA da se VSI ostali udeleženci ravnajo po CPP predpisih! In če sta taka neodgovorna "frajerja" se vozila z 250km/h kjer je omejitev 90km/h je krivda da sta se ubila izključno in samo na njihovi strani. Dotična motorista sem opazoval cca 30min pred nesrečo, obveščena je bila policija, in prisoten sem bil na sami PN in ti povem da je bilo samo vprašanje časa. Tam nazaj in naprej je naselje, poznam vsaj 5 družin z malimi otroki, na tem odseku kakšen km nazaj se je že zgodila smrtna nesreča ne dolgo nazaj, hiše so tam popolnoma ob cesti itd. In če ti to ne da mislt potem si zrel za naravno selekcijo in končaš nekje v havbi nekoga ki te spregleda. Žal. Do pred kratkim sem bil tudi sam motorist(brez praske na motorju) ampak sem prodal vse skupaj tako da vem kako stvari izgledajo ampak če tako izzivaš ti res ni pomoči.

Lp
Kategorije B, C, C+E in opravljen NPK.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So maj 08, 2010 8:03 am

sašo5 je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Kaj pa če bi ženska imela otroka v avtu? Kaj pa če bi mu zlomilo vrat in bi bil invalid do konca življenja?

....bi bila kriva mamica, ki je izsilila prednost IN TO JE DEJSTVO. Motoriste je spregledala(to se ne sme) ali pa jih je celo videla, ampak ni ocenila njihove hitrosti in kratko malo zapeljala pred njih(kar se pa tudi ne sme) v primeru nesigurnosti ali "cincanja" je edina prava reakcija, da počakamo, da nevarnost( v tem primeru motoristi) odpeljejo mimo..............

Lahko se ne strinate z mano, lahko me na križ pribijete, ampak "svoj prav" branimi z vsemi "štirimi".....

Zakaj bi te pribijal na križ? Če se ne strinjava še ne pomeni da ne moreva imeti argumentirane debate.

Primer iz resničnega življenja: moj znanec je vozil 80 z motorjem, kjer je omejitev 60, izsilil ga je avto in v zapisniku je pisalo da je deljena krivda. Nič ni dobil od zavarovalnice.

Postavi se na oken, ali poglej na cesto, stegni roko in palec in premisli koliko blizu mora biti motorist da ga vidiš. ''A'' stebrički so še debelejši. Pri 250 gre motor približno 70 m/s, zavorna pot je pa daleč preko 100m, s tem da ima pri zadnjih 50m še vedno več kot 100.

Vsak ima lahko slab dan, pa se kdaj zmoti. Ženska sigurno ni namerno zapeljala pred njih. Če motorist zadane avto z normalno hitrostjo ga katapultira čez, če ga pribije z preveliko se pa zarije v avto! Pa še od kdaj se motorji vozijo vzporedno? Če bi drugi imel varnostno razdaljo bi morda lahko zmanjšal ?

A res ne morajo motoristi upoštevat da niso vsi vedno zbrani, da so tudi otroci na cesti, da obstajajo neke civilizacijske norme, da cesta ni samo njihova in da se je treba vsaj približno držat predpisov in predvidevat potencialno nevarne situacije?

Taka vožnja meče slabo luč na normalne motoriste, s tem da je pa ene par res takih da so ''za odstrel''

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 So maj 08, 2010 9:03 am

Pero je napisal/-a:Primer iz resničnega življenja: moj znanec je vozil 80 z motorjem, kjer je omejitev 60, izsilil ga je avto in v zapisniku je pisalo da je deljena krivda. Nič ni dobil od zavarovalnice. .....

tudi jaz imam "primer" (brežičani ga dobro poznajo) izpred treh let, ko sem prodal enemu fantu(skoraj sosedu) svojega A4 1.8T. Ni se vozil par mesecev, ko je na ravnini (pohanška cesta, omejitev 70km/h) zavijal levo, naravnost je pičil motorist, po pripovedovanju očevidcev in rzbitosti(avto je razklalo, tako kot si ti rekel_prav zaril se je vanj, seveda totalka, armatura porinjena za par cm notri) je vozil vsaj 170km/h.............seveda motorist mrtev, krivda 100%-na na strani avta in sojenje se je začelo letos oz. nepravnomočno je voznik že bil obsojen in kar je še najhujše, celo zapustil je kraj nesreče......

PS "Jedu" - kako si bil motorist, če nimaš A kat.(berem v tvojem podpisu - takšen kot ta dva pokojna?)ali si si pa kasneje sam zbrisal kat.?

Zenith
Nov uporabnik

Napisal/-a Zenith So maj 08, 2010 11:22 am

Včeraj sem nekaj časa vozil za pacientom v Golfu 5 GTI (avtocesta Rudnik-Grosuplje)., potem je začel prehitevat po desni in odstavnem pasu (ene 6x verjetno). Na cesti je bilo veliko tujcev, tako da jim verjetno ni bilo nič jasno. Res odgovorna vožnja.

Uporabniški avatar
Ausc
Novinec

Napisal/-a Ausc So maj 08, 2010 12:11 pm

Heh, mogoce sem na istega naletel kaksne pol leta nazaj, isto 5-ka GTI, isto avtocesta Rudnik-Grosuplje. Ura je bila ene 5 popoldne, torej precej prometen cas. Bil sem na prehitevalnem, pa sem ze v vzvratnem ogledalu opazoval njegove "akrobacije" (vijuganje med avtomobili), tako da sem se mu nameraval umakniti na voznega (ne, nisem bil na prehitevalnem, ceprav je bil vozni prost :)), pa naj nori naprej, ce je b****. Zmigovc za levo vljucen ze, da se mu umaknem, ze skoraj zacnem menjati pas, on pa zacne prehitevat po desni!

Kar hocem povedati, hotel sem narediti dobro, pa se mu cim prej spraviti s poti, pa bi skoraj imela bliznje srecanje, ker me je badak kljub temu, da je videl, da se mu nameravam umakniti, prehitel po desni. Tako da mogoce je bolje, da pri takih kamikazah lepo drzis svojo spuro, ker nikoli ne ves, kaj bo naredil v naslednjem hipu.

Zenith
Nov uporabnik

Napisal/-a Zenith So maj 08, 2010 12:16 pm

Bil je temno siv, mogoče črn pa neopran. Je isti? Sem mislil, da se bo sesul, pa ima očitno kar oreng podvozje.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind So maj 08, 2010 12:58 pm

A je imel GTI tablice NM ? :)

Zenith
Nov uporabnik

Napisal/-a Zenith So maj 08, 2010 1:37 pm

To pa ne vem, si nisem zapomnil.

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So maj 08, 2010 1:53 pm

sašo5 je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Primer iz resničnega življenja: moj znanec je vozil 80 z motorjem, kjer je omejitev 60, izsilil ga je avto in v zapisniku je pisalo da je deljena krivda. Nič ni dobil od zavarovalnice. .....

tudi jaz imam "primer" (brežičani ga dobro poznajo) izpred treh let, ko sem prodal enemu fantu(skoraj sosedu) svojega A4 1.8T. Ni se vozil par mesecev, ko je na ravnini (pohanška cesta, omejitev 70km/h) zavijal levo, naravnost je pičil motorist, po pripovedovanju očevidcev in rzbitosti(avto je razklalo, tako kot si ti rekel_prav zaril se je vanj, seveda totalka, armatura porinjena za par cm notri) je vozil vsaj 170km/h.............seveda motorist mrtev, krivda 100%-na na strani avta in sojenje se je začelo letos oz. nepravnomočno je voznik že bil obsojen in kar je še najhujše, celo zapustil je kraj nesreče......

PS "Jedu" - kako si bil motorist, če nimaš A kat.(berem v tvojem podpisu - takšen kot ta dva pokojna?)ali si si pa kasneje sam zbrisal kat.?

Naj si dobrega odvetnika vzame, pa 100% ne bo obsojen. Slovenska sodna praksa kaže, da sodniki večinoma tolerirajo (v takih priemrih) prekoračitev tja do 30, max. 50%, pri večjih pa je tisti, ki je bil prehiter, kriv sam. Pa še teh 30% je čisto pretiranih, po mojem.
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 So maj 08, 2010 2:16 pm

jakaracman je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

Naj si dobrega odvetnika vzame, pa 100% ne bo obsojen. Slovenska sodna praksa kaže, da sodniki večinoma tolerirajo (v takih priemrih) prekoračitev tja do 30, max. 50%, pri večjih pa je tisti, ki je bil prehiter, kriv sam. Pa še teh 30% je čisto pretiranih, po mojem.

Ti si "tester" AM-ja, se spomniš leta nazaj, ko je hrvaškemu testnemu vozniku Avto-kluba(reška obvoznica proti Grobniku) ženska s xsaro (CE tablic) zaprla pot (obračala je pol krožno na AC) misliš, da se je motorist peljal po predpisih?
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov