Debate, ki niso vezane na ostala področja...

LukL
Uporabnik

Re: Rdeča luč ... smem desno?

Napisal/-a LukL Po nov 01, 2010 8:20 pm

cruiser1 je napisal/-a:
LukL je napisal/-a:fora je v tem da nimaš prednosti na tisto cesto, ki se vključuješ pa ti kljub temu gori zelena puščica, če v tem trenutku ko se vključuješ na cesto počil v drugo vozilo boš ti kriv, kljub temu, da si imel zeleno puščico.(sej na pamet lahko vozimo vsi sam hudič je v detajlih) poleg tega nisem reku nikjer da sem proti uvedbi, samo pravim ti da tvoja razlaga ni ravno točna!

Priznam, ne razumem o čem govoriš.
Če imam jaz zeleno luč in se v križišču negdo zaleti vame pomeni, da je šel tisti v rdečo. Razen v primeru ko zavijam levo.

pazi! govorima o zeleni s puščico, ki kaže desno..
ni nujno! lahko je tako počasen, počasi speljal pred semaforjem, pa lahk mu avto trokira pa je zato počasnejši, lahk je šel čez rumeno... veliko je lahko teh stvari...
tudi če bo šel čez rdečo... kako boš dokazal da je dejansko šel čez rdečo?
če ne bo prič, si kriv, ker ti tisto pravilo dovoljuje da lahko zaviješ desno ob zeleni luči z desno puščico, vendar te obenem tudi omejuje s tem, da ne smeš ovirati vozil na cesti na katero se vključuješ...

zakaj te tega niso naučili v avtošoli?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po nov 01, 2010 8:38 pm

cruiser1 je napisal/-a:Poglej! Poln kufer imam drekačev, ki v vsaki spremebi vidijo neke grozne probleme. Se spomnim kakšen vik in krik je bil, ko so javnosti sporočili, da bo Tomačevski rondo semaforiziran :roll: . Ne spomnim se kaj je bilo o tem napisano na tem forumu, ampak po raznih forumih sem videl totalen odpor do semaforjev in napovedovanje še pogostejših nesreč in totalne zmede in kaosa v rondoju. Meni Tomačevski rondo nikoli ni delal kakšni posebnih problemov, odkar je pa semaforiziran je pa resnično otroško lahko prevozen in pregleden.
Zdaj se zopet najdejo nekateri, ki napovedujejo izsiljevanje in nešteto nesreč in še večjo gnečo. Zakaj?? Izsiljevanje bo žal res vedno, neglede na to kaj uvedejo. Sem pa prepričan, da z uvedbo zavijanja pri rdeči luči ne bo izsiljevanje nič povečano. Kot že rečeno imamo že danes, vsaj v Ljubljani kar nekaj križišč z možnostjo zavijanja desno pri rdeči luči in to na zelo prometnih cestah (Celovška, Dunajska, Tržaška, Zaloška...). Zato sem prepričan, da bi se ljudje brez problema navadili na to novost, ki to niti ni. O nepreglednih križiščih pa samo tole, že danes je ogromno takih križišč kjer je samo stop znak in se moraš vključiti na precej prometno prednostno cesto, čeprav nič ne vidiš ne levo, ne desno. Se pa strinjam, da mora biti takih križišč čim manj oziroma NIČ. In ob uvedbi zavijanja pri rdeči bodo morali seveda pravilno poskrbeti za označbo in varnost...

A se ti ne zdi, da zdele pa že mal mešaš različne situacije med sabo. Tomačevski rondo pred semaforiziranjem je bil dnevno prizorišče raznoraznih nesreč, sreči večinoma lažjih in verjetno sama logika pove, da bodo semaforji nesreče zmanjšali. Isto velja pri nesemaforiziranih križiščih, ki jih naknadno opremijo s semaforji. Peveri statistike na takih kriđžiščih pa boš videl, da je pri semaforiziranih število nesreč manjše.

OK, zdaj pa k bistvu - kaj je bolj varno? Rdeča luč vedno stop ali rdeča luč skoraj vedno stop, razen če zavijaš desno? Verjetno človek ne rabi bit nadpovprečno inteligenten, da je bolj varno 100% stop na rdeči. Se pravi, da mora biti prednost v nečem drugem (predvidevam, da se naj bi promet odvijal hitreje,če res) tako velika, da opraviči to zmanjšanje varnosti.

Pa a se res promet pohitri? Če je gužva ti itak zavijanje v rdečo ne pomaga saj ne prideš na vrsto, ker je zelena smer zasedena s prometom. Se pravi v konicah večino sploh ne pride v poštev. Izven konic, ko pa gneče ni pa lahko v najboljšem primeru pridobiš eno čakanje na semaforju - se pravi cca 30sekund. Recimo o enega konca Lj do drugega imaš maksimalno 3-4 zavijanja desno na semaforju in če maš res smolo z rdečo lučjo si maksimalno ob 2 minuti. V celi mestni vožnji je to maksimalno, ampak res maksimalno 10% prihranka časa, povprečno pa cca 5% pri tem, da si se 4x izpostavil teoretično nevarni situaciji, ko si sam zavijal na prednostno pot in še v vseh križiščih, kjer si peljal naravnost skozi zeleno in je obstajala možnost, da nekdo izsili prednost v rdečo.

Se splača ta prihranek? Po moje nikoli in nikdar. Sploh pa to ni splošna rešitev za v ZVCP in da bi veljal za vsa križišča saj za tista najbolj obremenjena, predvsem večpasovna, kjer se je to prostorsko dalo narediti že imamo poseben zavijalni pas, ki to omogoča bolj elegantno, bolj varno saj gre za vključevanja pod kotom 45°stopinj in ne 90°stopinj, kjer rabiš precej več časa, da se uskladiš s hitrostjo prometa pri tem pa pri vključevanju "pokažeš" bok avtomobila tekočemu prometu - vsi pa vemo kaj pomeni nalet avtomobila z nosom v bok drugega - verjemi, da nič prijetnega.

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Bojanxe Po nov 01, 2010 8:59 pm

cruiser1 je napisal/-a:
LukL je napisal/-a:fora je v tem da nimaš prednosti na tisto cesto, ki se vključuješ pa ti kljub temu gori zelena puščica, če v tem trenutku ko se vključuješ na cesto počil v drugo vozilo boš ti kriv, kljub temu, da si imel zeleno puščico.(sej na pamet lahko vozimo vsi sam hudič je v detajlih) poleg tega nisem reku nikjer da sem proti uvedbi, samo pravim ti da tvoja razlaga ni ravno točna!

Priznam, ne razumem o čem govoriš.
Če imam jaz zeleno luč in se v križišču negdo zaleti vame pomeni, da je šel tisti v rdečo. Razen v primeru ko zavijam levo.
Lukl ima prav,ceprav to verjetno kar veliko ljudi ne ve.
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200483&stevilka=3690 119.clen/tocka 6/4
Alfa Klub Slovenija

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po nov 01, 2010 9:28 pm

LukL je napisal/-a:pazi! govorima o zeleni s puščico, ki kaže desno..
ni nujno! lahko je tako počasen, počasi speljal pred semaforjem, pa lahk mu avto trokira pa je zato počasnejši, lahk je šel čez rumeno... veliko je lahko teh stvari...
če ne bo prič, si kriv, ker ti tisto pravilo dovoljuje da lahko zaviješ desno ob zeleni luči z desno puščico, vendar te obenem tudi omejuje s tem, da ne smeš ovirati vozil na cesti na katero se vključuješ...

ja, ja! O.K. zdaj razumem kaj želiš povedat. Ampak, kot sem že rekel se brezveze spuščaš v nepomebne detajle. V glavnem jaz še vedno trdim, da bi bila bolj primerna utripajča rumena puščica, kot pa stalno goreča zelena, ker to bolj ali manj pomeni, PELJI!

Osebno pa precej pogosto opazujem avtomobile in pešce v križišču tudi, ko imam zeleno in peljem direkt naravnost. Ravno prejšni teden sem dvakrat dožvel, da sta pacijenta mirno naravnost v rdečo peljala. Verjetno se še danes ne zavedata, da sta karkoli narobe naredila :roll:

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Po nov 01, 2010 10:26 pm

cruiser1 je napisal/-a:
ja, ja! O.K. zdaj razumem kaj želiš povedat. Ampak, kot sem že rekel se brezveze spuščaš v nepomebne detajle. V glavnem jaz še vedno trdim, da bi bila bolj primerna utripajča rumena puščica, kot pa stalno goreča zelena, ker to bolj ali manj pomeni, PELJI!
:roll:

v tem pa se strinjam s tabo...

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To nov 02, 2010 8:01 am

Menim, da pri nas tole zavijanje desno pri rdeči ne bi bilo možno. Enostavno je prometna kultura na prenizkem nivoju. In to so tudi jasno povedali v članku na TV-ju - zadeva funkcionira v državah, kjer je prometna kultura na visokem nivoju! :idea:

Sam vidim rezerve bolj v infrastrukturi. Najbolj elegantne rešitve so tiste, kjer se vključiš na glavno cesto preko 45° loka, kjer stalno utripa rumena luč in ki jih imamo po LJ kar nekaj (Dunajska, Celovška,...). Ali pa morda še v kakem novem krožišču, ki so dokazano bolj pretočna od klasičnih križišč.
Antiznačkar po prepričanju

urosch
Nov uporabnik

Napisal/-a urosch Sr nov 03, 2010 1:42 pm

LukL je napisal/-a:pazi! govorima o zeleni s puščico, ki kaže desno..

Pa ti veš, čemu služi rumena luč?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom So nov 06, 2010 7:42 pm

Ta način zavijanja je v Ameriki običajen in zapovedan. Ko sem vozil po San Franciscu v strogem centru so me opozorili, da te policaj celo kaznuje, če ne spelješ, ko imaš prosto. Enako te kaznuje, če ne naviješ volan desno, da se kolo dotakne pločnika, ko parkiraš in nimaš ročne potegnjene, to je verjetno zaradi hudih klancev. Seveda pa je treba za zavijanje imeti prosto. Vse to je namenjeno hitrejšemu odvijanju prometa in smo to v SLO že nekdaj imeli, vsak semafor je imel spodaj tablico z zeleno puščico v desno. Pol se pa najdejo eni oplašeni Žlendri in naterajo kvazi varnost, da se ne da več normalno vozit po cesti. Na rondoju sem pa skoraj doma, tako da se po neumnem stalno baše, ampak kaj si moreš.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po nov 08, 2010 8:00 am

joztom je napisal/-a:Ta način zavijanja je v Ameriki običajen in zapovedan. Ko sem vozil po San Franciscu v strogem centru so me opozorili, da te policaj celo kaznuje, če ne spelješ, ko imaš prosto. Enako te kaznuje, če ne naviješ volan desno, da se kolo dotakne pločnika, ko parkiraš in nimaš ročne potegnjene, to je verjetno zaradi hudih klancev. Seveda pa je treba za zavijanje imeti prosto. Vse to je namenjeno hitrejšemu odvijanju prometa in smo to v SLO že nekdaj imeli, vsak semafor je imel spodaj tablico z zeleno puščico v desno. Pol se pa najdejo eni oplašeni Žlendri in naterajo kvazi varnost, da se ne da več normalno vozit po cesti. Na rondoju sem pa skoraj doma, tako da se po neumnem stalno baše, ampak kaj si moreš.

Ni res. Samo v nekaterih državah je dovoljeno, v večini ameriških držav je zavijanje desno pri rdeči luči prepovedano.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 Po nov 08, 2010 8:26 am

ravnokar sem se spomnil križišča v mariboru kjer imajo vsi rdečo razen pešcev ki imajo zeleno

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Po nov 08, 2010 9:04 am

nebivedu je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Ta način zavijanja je v Ameriki običajen in zapovedan. Ko sem vozil po San Franciscu v strogem centru so me opozorili, da te policaj celo kaznuje, če ne spelješ, ko imaš prosto. Enako te kaznuje, če ne naviješ volan desno, da se kolo dotakne pločnika, ko parkiraš in nimaš ročne potegnjene, to je verjetno zaradi hudih klancev. Seveda pa je treba za zavijanje imeti prosto. Vse to je namenjeno hitrejšemu odvijanju prometa in smo to v SLO že nekdaj imeli, vsak semafor je imel spodaj tablico z zeleno puščico v desno. Pol se pa najdejo eni oplašeni Žlendri in naterajo kvazi varnost, da se ne da več normalno vozit po cesti. Na rondoju sem pa skoraj doma, tako da se po neumnem stalno baše, ampak kaj si moreš.

Ni res. Samo v nekaterih državah je dovoljeno, v večini ameriških držav je zavijanje desno pri rdeči luči prepovedano.

To ni res, zavijanje v desno pri rdeči je dovoljeno v vseh ZDA in Kanadi, razen kjer z znakom ni drugače določeno. Edini izjemi sta mesti New York in Montreal, kje je ravno obratno (prepovedano, če ni posebaj dovoljeno). Glej Wikipedio http://en.wikipedia.org/wiki/Right_turn_on_red, pa tudi po osebni izkušnjah, ko sem vozil po cca 10 zveznih državah, je bilo povsod dovoljeno.
http://www.posvetu.si/ - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Slika

Uporabniški avatar
shusuglao
Novinec

Napisal/-a shusuglao Ne nov 14, 2010 10:05 pm

Polo78 je napisal/-a:Menim, da pri nas tole zavijanje desno pri rdeči ne bi bilo možno. Enostavno je prometna kultura na prenizkem nivoju. In to so tudi jasno povedali v članku na TV-ju - zadeva funkcionira v državah, kjer je prometna kultura na visokem nivoju! :idea:

točno to sem hotel napisati
prometna kultura in zdrava pamet je pobegnila iz naših cest
in iz leta v leto je slabše
s takim pravilom bi bil efekt enak, kot če bi dal opici nabito pištolo

že zdaj folk vozi v rdečo, po napačnih straneh cest, na križiščih se nihče niti za svojo rit ne zanima, kaj šele da bi gledal, če je še kdo drug na tem svetu
niti žmigavca nihče več ne zna dati

ne moreš potem neke izjeme na obstoječa pravila uvajati, ker že teh nihče več ne upošteva
Slika
Clan Renault kluba Slovenija

dejanz75
Novinec

Napisal/-a dejanz75 Po nov 15, 2010 11:21 am

In kdo je strokovno ugotovil da je pri nas vozniška kultura neprimerna za kaj takega? Mogoče Žlender, ki ni v vseh desetletjih kraljevanja na ZVCP naredil absolutno nič za večjo prametno varnost?
Sicer pa sam večjih norcev kot v Vietnami nisem videl, pa sem lahko tam kadarkoli in kjerkoli stopil na cesto in jo prečkal (bi šlo tud miže), pa če je bila s tremi pasovi v vsaki smeri...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To nov 16, 2010 7:00 pm

Meni se to zdi enostvano kompliciranje... V HR in BiH je tako: prižge se desna puščice, če imaš z leve frej, zaviješ (dokler ima tvoj krak sicer rdečo luč). Prvič sem se skoraj opekel, ker mi je bilo samoumevno, da ko gori puščica imajo drugi v moji smeri rdečo - oz. na pas, na katerega zavijam (čeprav so me v avtošoli opozorili da temu ni vedno tako). Pri njih zadeva funkcionira, jaz pa sem zopet pozoren in vedno pogledam levo navkljub puščici.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To nov 16, 2010 8:04 pm

adamovc je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

To ni res, zavijanje v desno pri rdeči je dovoljeno v vseh ZDA in Kanadi, razen kjer z znakom ni drugače določeno. Edini izjemi sta mesti New York in Montreal, kje je ravno obratno (prepovedano, če ni posebaj dovoljeno). Glej Wikipedio http://en.wikipedia.org/wiki/Right_turn_on_red, pa tudi po osebni izkušnjah, ko sem vozil po cca 10 zveznih državah, je bilo povsod dovoljeno.

Če je tole cela amerika????
Right turns on red arrows are permitted in Illinois, Kansas, Louisiana, Maryland, Michigan, New Hampshire, North Dakota, Oregon, South Carolina, Utah, Washington State and Wyoming.

They are not permitted in Alaska, California, Colorado, the District Of Columbia, Georgia, Idaho, Maine, Minnesota, New York State or Puerto Rico.
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov