Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: cestninske postaje

Napisal/-a BBoss To nov 16, 2010 12:01 am

Strokovnjak je napisal/-a:A vam mogoče ni kaj jasnega v izseku zakona o prometnih znakih, ki sem ga navedel? Ne razumem zakaj omenjate dopolnilne table, ki s talnimi označbami nimajo nobene veze. Edini meni znan prometni znak, ki ga ni treba upoštevati je znak za priporočeno hitrost. Strah me je deliti cesto s takimi, kot se oglašate v tej temi in mlatite kolosalne neumnosti.

Zdaj strokovnjak pa nam ti razloži, kako pa naj bi videl talno označbo omejitve hitrosti, če je na cestišču sneg. Se pravi, ko je sneg torej ne rabiš zmanjšat na 40km/h ker se označbe ne vidijo. Vedno morajo biti tudi vertikalne označbe, če želiš nekaj predpisati kot omejitev, ker če ne takoj padeš v nedoslednost.

Pred označenimi grbinami je tudi vertikalni znak za grbino in omejitev pa je grbina lepo označena, tudi nekatera križišča imajo stop narisan na tleh pa ga vedno spremlja tabla stop. Tudi talne označbe za šolo imajo vedno spremljajočo vertikalno oznako.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 16, 2010 12:24 am

Strokovnjak je napisal/-a:A vam mogoče ni kaj jasnega v izseku zakona o prometnih znakih, ki sem ga navedel? Ne razumem zakaj omenjate dopolnilne table, ki s talnimi označbami nimajo nobene veze. Edini meni znan prometni znak....

vprašanje: je talna označba prometni znak :?: talna označba je tudi prekinjena in neprekinjena bela črta po sredini vozišča, je tako? ali le ta pomeni dovoljeno oz. nedovoljeno prehitevanje? Ali mogoče samo deli cestišče na dva vozna pasa?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 16, 2010 12:43 am

sašo5 je napisal/-a:vprašanje: je talna označba prometni znak :?:

Pravijo, da je.

2. člen

Prometno signalizacijo in prometno opremo na cestah sestavljajo:

1) Prometni znaki, ki so:

- znaki za nevarnost,

- znaki za izrecne odredbe,

- znaki za obvestila,

- dopolnilne table, ki natančneje določajo pomen znaka, ki so mu dodane, in so sestavni del prometnega znaka, ob katerem so,

- označbe na vozišču in drugih prometnih površinah,

Razlika je:
obcestni znak za omejitev je "znak za izrecne odredbe", talna označba (torej tudi 40 (km/h)) pa "znak za obvestila" (z linka slika 46). To nekako pomeni, da talna označba ne omejuje hitrosti, le opozarja, da tam je taka omejitev - ki je bila že prej "izrecno odrejena" z obcestno tablo. Verjetno je tudi sankcioniranje drugačno.

To nekako izniči ta problem "kako pa naj bi videl talno označbo omejitve hitrosti, če je na cestišču sneg.", saj očitno talna označba ni "zapoved" omejitve, je samo obvestilo, da smo že znotraj omejitve, ki je morala že prej biti zapovedana z ustreznim obcestnim znakom.
Tu je zakon (v našem primeru) malce nedorečen, saj bi lahko precizirali, da je talna označba vedno samo opozorilo/obvestilo, obcestni znak pa edina veljavna omejitev.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: cestinske postaje

Napisal/-a cruiser1 To nov 16, 2010 1:55 am

dejanz75 je napisal/-a:
Jaz? Standard 80-100, tako kot tudi sicer zvozi večina na povsem levem pasu. Včasim pa pozabim zmanjšat, pa gre 120.

Ej! Pussy! Si videl? Ko boš takole peljal, kot tale pravi moški na posnetku, ki ga je linkal furby, potem si lahko naš prijatelj.

LordFrodo
Nov uporabnik

Napisal/-a LordFrodo To nov 16, 2010 1:57 am

Če je znak 40km/h samo ob desnem robu vozišča, omejitev sicer ni avtomatično 60km/h, vendar je znak 40km/h težko opaziti, predvsem če pogled v desno stran otežujejo tovorna vozila, saj je gostota prometa na AC izjemno velika. Prav tako je tudi bočna razdalja do znaka iz skrajnega levega pasu zelo velika in je pogled nanj največkrat oviran, bi bilo tolmačenje iz strani policistov o omejitvi 40km/h vsekakor napačno in bi bil znak slabega poznavanja zakonodaje in podzakonskih predpisov iz področja njihovega dela.

Zakonodajalec je tu predvidel ustreno rešitev, postavitev znaka nad vozišče, a ustrezne službe znakov tam niso postavile.

5. člen

Prometna signalizacija mora biti postavljena ob desni strani ceste poleg vozišča v smeri vožnje vozil. Prometna signalizacija mora biti postavljena tako, da ne ovira vozil in pešcev.

Če je nevarno, da na mestu, na katerem je postavljen prometni znak, zaradi gostote prometa ali iz drugih razlogov udeleženci v cestnem prometu prometnega znaka ne bodo pravočasno opazili, ga je treba postaviti tudi na nasprotni, levi strani ceste ali smernega vozišča, po potrebi pa tudi nad voziščem.

Prvi in drugi ostavek, 5. člena, Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Uradni list RS, št. 46/2000 z dne 31. 5. 2000

Velja seveda omeniti, da talnih označb, kot jih vidimo pred cestninskimi postajami, ni v pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah, zatorej imajo zgolj informativno vrednost.
Sam zakon takih označb tudi ne predvideva, kar je lepo razvidno že iz sledečega...

32. člen

Označbe na vozišču in drugih prometnih površinah so bele barve.

Ne glede na prvi odstavek tega člena se zaznamujejo:

1) z rumeno barvo označbe mest na vozišču in drugih prometnih površinah, na katerih je prepovedano parkiranje;

2) z rumeno barvo v kombinaciji z belo barvo črta, ki ločuje pasove za vožnjo vozil javnega prevoza potnikov;

3) z rumeno barvo označbe, ki zaznamujejo mesta, rezervirana za določene namene (avtobusna postajališča, postajališča za taksije, parkirna mesta, rezervirana za vozila invalidov itd.);

4) z rumeno barvo označbe na fizičnih ovirah za umirjanje prometa, ki so izvedene na vozišču;

5) z rumeno barvo začasne označbe na vozišču pri začasnih preusmeritvah prometa zaradi del, drugih ovir ali poškodb vozišča;

6) z modro barvo označbe pasov za parkiranje in parkirnih mest na vozišču v območju kratkotrajnega parkiranja;

7) z rdečo in belo barvo stalne ovire znotraj gabarita prostega profila ceste.

32. člen, Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Uradni list RS, št. 46/2000 z dne 31. 5. 2000

Pa se dodatek za tistega, ki je komenitral prehitevanje pri neprekinjeni ločilni črti.
Neprekinjena ločilna črta prepoveduje vozniku vožnjo po njej ali preko nje, kadar ločuje smerni vozišči pa tudi vožnjo po smernem vozišču za nasprotni promet.

Drugi odstavek, 19. člena, Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Uradni list RS, št. 110/2006 z dne 26. 10. 2006.

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To nov 16, 2010 10:15 am

Strokovnjak je napisal/-a:A vam mogoče ni kaj jasnega v izseku zakona o prometnih znakih, ki sem ga navedel? Ne razumem zakaj omenjate dopolnilne table, ki s talnimi označbami nimajo nobene veze. Edini meni znan prometni znak, ki ga ni treba upoštevati je znak za priporočeno hitrost. Strah me je deliti cesto s takimi, kot se oglašate v tej temi in mlatite kolosalne neumnosti.

40 talna oznaka ne velja popolnoma nič, še posebej zdej k cestnina ne obratuje.
Mene je policist(super normalen) ustavil k sem šel skozi cestninsko 75km/h. Sem mu omenil da je 40 za brezveze, da moja in njegova mama skozi pelje nad 60. In je rekel se strinjam, lep večer še naprej.
Slika Slika

Uporabniški avatar
lenivec
Novinec

Napisal/-a lenivec To nov 16, 2010 11:49 am

ok strokovnjak. mi klatimo kolosalne neumnosti. a sodišče razsodi, da je bil človek ki je dobil kazen na podlagi tega talnega znaka, neupravičeno kaznovan. oziroma je dobil kazen za prekršek ki ga ni storil. dobil je da je kao prekoračil za več kot 20kmh (ker naj bi po vašem strokovnem mnenju veljalo 40).

torej kdo je zdaj b**** ki nima pojma o prometnih predpisih in bi mogo vrnit izpit?

pa še to bilo je že par let nazaj ogromo govora o tem, ko so avstrijci pošiljali kazni na podlagi svetlobnih tabl na katerih je bila omejitev. in tudi takrat so se kazni stornirale zaradi tega ker so svetlobne table zgolj informativne. pomojem avstrijsi še zaj niso tega preboleli, ko se je par slovencev zbunlo.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash To nov 16, 2010 2:55 pm

Iz prve roke vem, da na cestninskih postajah radarje nastavijo na 60km/h, včasih na 90km/h. Ko sem vprašal zakaj ne na 40, je bil odgovor podoben esem-ovem postu. Označbe na tleh so zgolj informativne narave in pika. Seveda vas lahko ujamejo tudi na 40km/h, če sta znaka postavljena na obeh straneh cestišča.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To nov 16, 2010 3:32 pm

Mindflash je napisal/-a:... radarje nastavijo na 60km/h, včasih na 90km/h. ...

Verjetno tudi zato, ker te omejitve (na 40) res niso zelo smiselne. V nekem postu par let nazaj sem citiral nekaga Darsovca, ki je direktno povedal, da so omejitve na 40 zato, ker vedo, da gre večina bistveno hitreje (recimo povprečno 50-60) in če bi dali omejitev na npr 60, bi to za nekatere predstavljalo že težave, ostali bi pa spet vozili 70-80. Za Dars dovolj butast razlog.
Bolj moti to, da so omejitve po km pred cestninsko (do kje merijo, če merijo?), po cestninski pa konec omejitve kdaj tudi šele po več sto metrih.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To nov 16, 2010 7:21 pm

esem je napisal/-a:
Mindflash je napisal/-a:... radarje nastavijo na 60km/h, včasih na 90km/h. ...

Verjetno tudi zato, ker te omejitve (na 40) res niso zelo smiselne. V nekem postu par let nazaj sem citiral nekaga Darsovca, ki je direktno povedal, da so omejitve na 40 zato, ker vedo, da gre večina bistveno hitreje (recimo povprečno 50-60) in če bi dali omejitev na npr 60, bi to za nekatere predstavljalo že težave, ostali bi pa spet vozili 70-80. Za Dars dovolj butast razlog.

Sicer se res butasto sliši ampak jo to verjetno najbolj logičen razlog. Problem je pa predvsem v tem, da so pri nas omejitve postavljene tako nizko, da vsak ve, da jih lahko prekorači vsaj za 20km/h brez vsakršnih težav in vozniki smo se na to navadili - pa to ni napaka voznikov ampak napaka postavljalcev, ker če bi vsi vedeli, da recimo 80km/h pomeni, da če boš prpeljal 100km/h boš v grabnu se bi te omejitve ljudje veliko bolj držali.

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Pe jul 15, 2011 10:49 pm

Omejitev 40 je pomojem tudi brezvezna, kamot bi bla lahko višja. Kadar pa vidiš, da je veliko tovornjakov pa malo zmanjšaš.
Ponavadi peljem okrog 50 po števcu (tretja), da nebi za brezveze kakšne kazni dobil. Seveda potem prej pospešim, ker ponekud je skoraj kilometer do znaka, ki razveljavi omejitev
Je pa tko..velik folka pravi, da je omejitev 60 (da talne označba ne velja), k pa rečem, če se kdo javi, da mi plača kazen, če jo slučajno dobim pri 60 km/h so pa vsi tiho :D tok o tem...

Uporabniški avatar
Godward
Uporabnik

Napisal/-a Godward So jul 16, 2011 11:54 am

"zanimivo" bi blo videti enega z 100+km/h skozi cp v trenutko ko le-to prečka delavec darsa.... in ja ker ni nadhodov hodijo čez cestišče kar pogosto. malo za v razmislek ko greste naslednič skozi cp.
Renault 5 Campus 1.1/1.4 1992 - prodano
Renault Laguna 1.8 16V 2000 Fairway - prodano
Volvo S80 D5 2003 - prodano
Volvo S60 D5 2010 Summum avt.
Slika

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So jul 16, 2011 12:08 pm

To bi bilo res zanimivo....Vendar konec koncev posledice ne bi imele nikakršnega učinka....Dejstvo je, da ni pomembno koliko je omejitev niti da obstaja možnost prometne nesreče, je narod še zmer tulk zarukan, da na možnost, da ti lahko nekdo skoči pred havbo, niti ne pomisli.

LP!
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov