Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: petrol Celovška

Napisal/-a ban Ne nov 28, 2010 5:48 pm

Ko sem jaz kupil nov avto (golf V) in sem se iz salona peljal na bližnjo omw črpalko, sm natočil 60 litrov, čeprav posoda po podatkih drži 55 litrov.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po nov 29, 2010 8:34 am

Jaz sem enkrat natočil 10 litrov bencina v kantico in doma vse po litrih z merico izmeril in ni bilo odstopanja.
Član od leta 2004

tevž37
Nov uporabnik

Napisal/-a tevž37 To nov 30, 2010 9:42 am

Pozdravljeni!

Hvala za vse odgovore, ki ste jih pisali, Očitno imamo različni ljudje različne izkušnje in zato tudi različne domneve. Verjemite, da je bilo res čudno,da natočim 54.5 litra v avto z 48 litrskim rezervoarjem. Nisem pa tankal s škljocanjem, vstavil sem pipo v in čakal da avtomatsko zapre dotok goriva ob polnem rezervoarju. Kot vedno.
Stvar mi postaja jasna.Očitno je res nekako stekalo gorivo ob notranji steni nalivne cevi do raztezne posode, ki je očitno zelo velika. Včeraj sem natočil 17 litrov ob prevoženih 420 kilometrih. Točil sem spet tako kot ponavadi.
Dvmom je tako odpravljen, če se je kdo počutil napadenega, se opravičujem.
Lep pozdrav!

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal To nov 30, 2010 11:32 am

tevž37 je napisal/-a:Pozdravljeni!

Hvala za vse odgovore, ki ste jih pisali, Očitno imamo različni ljudje različne izkušnje in zato tudi različne domneve. Verjemite, da je bilo res čudno,da natočim 54.5 litra v avto z 48 litrskim rezervoarjem. Nisem pa tankal s škljocanjem, vstavil sem pipo v in čakal da avtomatsko zapre dotok goriva ob polnem rezervoarju. Kot vedno.
Stvar mi postaja jasna.Očitno je res nekako stekalo gorivo ob notranji steni nalivne cevi do raztezne posode, ki je očitno zelo velika. Včeraj sem natočil 17 litrov ob prevoženih 420 kilometrih. Točil sem spet tako kot ponavadi.
Lep pozdrav!

Jaz mam pa kao 66 literski tank z rezervo. V bistvu piše v knjigi okoli 66 litrov. Pa priznam, da mi več kot 53,8 litra še ni uspelo natočiti. Sem pa šel nekajkrat tankat ko se kazalec za gorivo ob vžigu ni niti premaknil pa je učinek enak.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To nov 30, 2010 1:20 pm

tevž37 je napisal/-a:Pozdravljeni!

Lep pozdrav!

Včasih stvari niso take kot zgledajo na prvi pogled. Glavno, da si rešil zaplet, da te niso nategnili in da nisi šel v stroške meritve.

Si pa velik človek, da si to tudi napisal in priznal, da si se zmotil, ker marsikdo bi se samo potuhnil.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind To nov 30, 2010 7:00 pm

Jaz sem še vedno prepričan da so me nafarbali. :D
Čakam da se mi to zgodi se drugič..na drugi pumpi. Takrat bom začel razmišljati o razteznih posodah ipd.

Sicer pa četudi je kdo bogatejši za tiste 2 - 3l dizla, 'nek mu bude' :lol:

Uporabniški avatar
GapsoN
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GapsoN Pe dec 03, 2010 12:39 am

Načeloma vedno tankam, preden se prižge lučka, ko sem nazadnje poleti tankal cca 30 km potem, ko se je prižgala lučka sem namesto standardnih 52 litrov natankal 57 litrov v 55 l rezervar...
In glej ga zlomka, nikoli več nisem vozil na rezervi in niti eno leto kasneje nisem več nikoli nataal 57 litrov...
GapsoN ™
Nobody else

Živim da vozim
Slika

D_M_B
Nov uporabnik

Napisal/-a D_M_B Pe dec 03, 2010 10:04 am

no bom pa še jaz svojo zgodbo povedal. Sem delal 2 poletji na Petrolu in sem videu že razne stvari. So prišli mulci po bencin za motor iz 1.5L flaso od fruca, notri so natankali 1.6 pa še mal čez. Potem so drugi tankali v kantice v 5L je šlo skoraj 6L v 10L kantice pa sem sam natociu (ker me je stranka prosila) skoraj 12L. Govorin za bencin. Za dizel nisem bil pozoren.
Bil sem tudi priča ko je prišel možakar iz Petrol testerat natančnost. Prišel je z takim kovinskim sodom na katerem je merilo. Van se mora natočiti 50L ko črpalka 1 vrže vn. Sem zanalašč pogledal na skalo odstopanja in notri je bilo še za 1dl več kot 50L.
Potem je pa enkrat pršu iz cisterno tankat rezervoarje. In sem ga uprašou kok natoč notri. In je reku da ma 3 prekate in da potem razdeli odvisno od potreb. V en prekat je reku da nafte natoč skoraj vedno 23.000L. Bencin je pa reku da pozim ga da lahko tud preko 25.000L. Poleti pa odvisno kdaj fila. Če jo zju3 nafila potem tm okrg 22-23.000L popoldne ko je vroče pa samo 20.000L in nisem mogu vrjet da so taka odstopanja glede na zunanjo tenp.
Tako da po mojem lahko to nekako pojasne zakaj nas večina tanka preko podanih litrov.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe dec 03, 2010 10:09 am

Seveda vpliva temperatura na gostoto bencina (kot vpliva tudi na vse ostale snovi), približno 1% razlike je na 15 °C če se prav spomnim. Se pravi da ima pri nižjih temperaturah 1 L bencina večjo maso kot pri višjih oz. 1 kg bencina ima pri nižji temeraturi manjši volumen.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe dec 03, 2010 12:09 pm

lizard je napisal/-a:Seveda vpliva temperatura na gostoto bencina (kot vpliva tudi na vse ostale snovi), približno 1% razlike je na 15 °C če se prav spomnim. Se pravi da ima pri nižjih temperaturah 1 L bencina večjo maso kot pri višjih oz. 1 kg bencina ima pri nižji temeraturi manjši volumen.

Ja ampak smo že nekaj časa nazaj pogruntali, da se bencin pri pretakanju v avto ne ogreje praktično nič, temperatura v podzemnih rezervoarjih je pa bolj ali manj stalna (vsekakor ni razlike -10° do +40°, mogoče nekih 5° razlike med poletjem in zimo). Zato bi moralo biti tudi tankanje pozimi/poleti približno enako.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So dec 04, 2010 11:43 am

Energetik81 je napisal/-a:
lizard je napisal/-a:Seveda vpliva temperatura na gostoto bencina (kot vpliva tudi na vse ostale snovi), približno 1% razlike je na 15 °C če se prav spomnim. Se pravi da ima pri nižjih temperaturah 1 L bencina večjo maso kot pri višjih oz. 1 kg bencina ima pri nižji temeraturi manjši volumen.

Ja ampak smo že nekaj časa nazaj pogruntali, da se bencin pri pretakanju v avto ne ogreje praktično nič, temperatura v podzemnih rezervoarjih je pa bolj ali manj stalna (vsekakor ni razlike -10° do +40°, mogoče nekih 5° razlike med poletjem in zimo). Zato bi moralo biti tudi tankanje pozimi/poleti približno enako.

Podzemni rezervoarji so le kak meter ali dva pod zemljo in temu primerna so tudi nihanja temperature med zimo in letom, dnevnih vplivov res ni čutiti, sezonski pa sigurno. Prav tako se v rezervoarju spremeni temperatura, ko vanj pretočiš novo cisterno goriva. Rezervoar drži dobrih 100.000l goriva, vanj pa pretočiš dobrih 30.000l goriva drugačne temperature. Torej je povsem jasno da pride do precejšnje spremembe.

Kar se tiče razlik med posamičnimi točenji pa je bilo do sedaj tudi že povedano praktično vse.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov