Debate, ki niso vezane na ostala področja...

uros11
Poznavalec foruma

Re: Pešci, kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a uros11 Pe jan 28, 2011 9:08 am

Trudim se ustavljati pred prehodi za pešce in v večini primerov mi to rata. Kot pešec pa raje malo počakam, da je situacija čista, če je treba slalomirati med avtomobili, ki ne dajejo znamenj, da bi kaj ustavili.

Uporabniški avatar
JamesTheMan
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a JamesTheMan Pe jan 28, 2011 9:37 am

Ko smo bili mali so nas učili, da preden stopiš na prehod pogledaš levo in desno. In če bi se tega vsi držali, bi bilo vsaj 90% manj zbitih pešcev in kolesarjev. Sam se veliko vozim po večjem mestu in vidim, kako ljudje skačejo na cesto, podobno kot kure. Nobeden ne gleda kam stopi vsi samo puf na cesto. Najhujši so pa tisti, ki vmes še veselo čebljajo po telefonu. Tak pa še avta sliši ne...

Osnovno pravilo bi moralo biti, da se mora pešec prepričati ali lahko varno stopi na prehod za pešce. Kdor tega ne bo storil, bi moral biti kaznovan.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe jan 28, 2011 10:24 am

BBoss je napisal/-a:Ne me narobe razumet - ne sovražim pešce, če sem v avtu in jim tudi ustavim, če je kolona avtomobilov za menoj dolga in vem, da v doglednem času pešec ne bo prišel čez cesto. Ne ustavljam pa, če sem sam ali pa je za mano samo eno mogoče dve vozili, ker s tem ne naredim nič koristnega za pešca (prihranim mu mogoče 3-4 sekunde) sem pa vseeno maksimalno previden, če bi pešec vseeno poskušal na silo uveljavljati svoj prav.

Enako tud sam prakticiram - tud pri avtih.

Je pa nažalost vedno več takih opic, ki ti kar naenkrat skoči na cesto, brez da bi se prepričal. Zarad take neumnosti bi cca. 5 let nazaj en tovornjak "razmesaril" sošolca, če se ne bi za njim ene 20 ljudi zadrlo, da naj počaka, ker je imel slušalke (ker je musko poslušal) in je gledal samo to, kdaj bo zelena luč. Počaku je pa res zadnji trenutek (in pogledu nazaj češ, kva je!?), takoj za tem pa ene 10cm pred njegovim nosom mimo njega tovornjak, ki se mu je tud umikal (je mel srečo, da se je sploh lahko, ker je bil sošolc že skor čez en pas).
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe jan 28, 2011 5:55 pm

~toMmy~ je napisal/-a:P.S.: Pravilen naslov teme bi bil "Pešci in kolesarji...", ker ta deluje, kot da pešce nagovarjaš, da imajo kolesarji vedno prednost (pred njimi)! :D

Imaš prav, zadeva je urejena.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So jan 29, 2011 12:30 pm

tiguan je napisal/-a:
domen_ je napisal/-a:Ampak nekaj si je pa treba priznati - le redkokateri voznik danes ustavi pešcu, če on čaka pred prehodom.

Večina jh ustavlja....recimo 80%

-79% da bo bolj točno

Še pred rdečo se jih nena toliko ustavi...
Slika

AndrejD
Stalni uporabnik

Re: Pešci in kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a AndrejD So jan 29, 2011 12:39 pm

tiguan je napisal/-a:Saj ni res pa je, pešci, kolesarji imajo vedno kjerkoli na naših Slovenski cestah prednost pred vozili....saj ni čudno, da jih toliko umre na cestah, ko pa mislijo, da so boga prijeli za jaj*a.
Zdaj mi pa povejte, recimo, da je prehod za pešce, brez semaforja, kako naj voznik avta, kombija, tovornjaka itd pri omejitvi 50 oz. 60 v trenutku ustavi...kaj noben več ne zna hodit, čez prehod za pešce, samo BUM stopi na prehod, ti v kabini pa se ustavi kukr češ.
Zakaj ne morejo pešci počakat, da jim voznik ustavi.

Danes primer: Vozil se 40 pri omejitvi 50, zavijal desno, nakar mi pešec nenadoma stopi na prehod, jaz po zavorah on pa :huh:.

OFF:
Delajo eni samomor :lol: Nesramnost na cesti pa taka iz strani pešcev, zakaj?

Pešci imajo prednost pred avtom. To imamo lepo napisano v našem preljubem ZVCP-ju. In tega se je potrebno držat. Ti si ta, ki se mora ustavit pred prehodom za pešce in mu dat prednost. Predstavljaj si to kot vožnjo po cesti:
Zelen avtomobil se vozi po prednostni cesti, rdeč pa se pripelje iz stranske, kjer ima znak odvzem prednosti. Kdo od teh dveh avtomobilov ima prednost ? Rdeč ali zelen ? Zamenjaj zelen avtomobil s pešcem.
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo So jan 29, 2011 2:34 pm

AndrejD zdaj si pa ti predstavli da se zeleno vozilo vozi po glavni cesti(polna črta),nakar ti pa pesec stopi na cesto 20m pred semaforjem/prehodom in ga seveda nataknes na haubo :idea: kdo je v tem primeru kriv?? ..pa da nepozabim povedat da se to pogosto dogaja Lj :evil:

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So jan 29, 2011 3:41 pm

mr.ramo je napisal/-a:AndrejD zdaj si pa ti predstavli da se zeleno vozilo vozi po glavni cesti(polna črta),nakar ti pa pesec stopi na cesto 20m pred semaforjem/prehodom in ga seveda nataknes na haubo :idea: kdo je v tem primeru kriv?? ..pa da nepozabim povedat da se to pogosto dogaja Lj :evil:

Ramo:

sonček je napisal

Zdaj mi pa povejte, recimo, da je prehod za pešce, brez semaforja, kako naj voznik avta, kombija, tovornjaka itd pri omejitvi 50 oz. 60 v trenutku ustavi...kaj noben več ne zna hodit, čez prehod za pešce, samo BUM stopi na prehod, ti v kabini pa se ustavi kukr češ.

Pešci NE SMEJO čez cesto če je v bližini prehod. (včasih je bilo 100m).

Tudi Andrej je napisal za primer prehoda!

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Napisal/-a mr.ramo So jan 29, 2011 6:20 pm

Pero se pardonam,sem spregledal oops

sam se useen me zanima kdo bi biu v tem primeru ,ki sem ga opisal,ker mam obcutek,da nekateri veselo branijo nepremisljena dejanja pescev,ter kolesarjev :-:o

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So jan 29, 2011 6:37 pm

mr.ramo je napisal/-a:Pero se pardonam,sem spregledal oops

sam se useen me zanima kdo bi biu v tem primeru ,ki sem ga opisal,ker mam obcutek,da nekateri veselo branijo nepremisljena dejanja pescev,ter kolesarjev :-:o

Če pešec prečka cesto tam kjer ni prehoda in je prehod oddaljen manj kot 100m (mislim da je 100m) je kriv pešec.
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Napisal/-a mr.ramo So jan 29, 2011 6:39 pm

AndrejD je napisal/-a:
mr.ramo je napisal/-a:Pero se pardonam,sem spregledal oops

Če pešec prečka cesto tam kjer ni prehoda in je prehod oddaljen manj kot 100m (mislim da je 100m) je kriv pešec.

torej,če js to dobr zastopm,v primeru nesreče,katera se je zgodila ~60m pred prehodom,je potem kriv voznik avta in ne pesec??

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= So jan 29, 2011 6:54 pm

Hehe, tale tema je pa kot nalašč ustvarjena za moje včerajšnje srečanje z voznikom Metro taxija (srebrna mazda 6 karavan LJ-**-460) ob bivši kavarni Evropa smer Bavarski dvor proti Nami. Kot nekateri opisujete brezglavo skakanje pešcev na cesto je bil tu prisoten nasproten fenomen, neupoštevanje zelene za pešce in pospeševanje proti pešcem češ, saj me boste morali počakati. Torej ob zeleni luči za pešce je gospod zavijal desno z Slovenske na Celovško cesto in ko je zagledal, da smo trije že kar nekaj korakov na cestišču je pospešil, da nas bo prehitel v loku mi pa naj čakamo in gledamo kako izvaja svoje vragolije. Ko je videl da jaz nimam tega namena, je zavil še bližje proti meni in šel mimo v okviru nekaj centimetrov.

No nisem si mogel pomagati, da nisem poklical Taxi podjetja in vložil pritožbe proti vozniku. Naslednji klic je bil na policijo, čeprav vem da se ne bo nič zgodilo, vendar ko bo povzročil nesrečo (s takšno vožnjo mu ne uide) bodo videli, da so že bile pritožbe čez njegove podvige...

Drugače pa ne glede na zgornji tekst ne pravim, da s(m)o pešci brez napak, vendar pa tako kot je napisal andrejD, ob zeleni luči lahko pešca nagaziš po svoji krivdi samo, če ga izsiliš. Drugo je potem brezglavo tekanje čez prehod, brez prehoda, ob rdeči itd. takrat pa mora vsak človek uporabljati zdravo logiko in se še dodatno prepričati o svoji varnosti :)

Lp
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So jan 29, 2011 9:07 pm

Ramo:

kolikor se jaz zastopim je kriv pešec.

Zian: ne se sekirat, nekateri taksisti so pravi kreteni. Rade volje jih spustim ker vem da služijo denar s tem, ne maram pa da oni z njihovimi manevri ogrožajo mene!!! Potem pa še nekaj pametujejo.

Se mi je pa nedavno zgodilo ko sem hotel preko križišča/prehoda peš, pa sem videl avto ''uradnih služb'' zadaj pa sem previdno stopil z eno nogo na prehod.... seveda da je šel mimo mene. Če bi jaz šel z normalno brzino bi me on zadel, že tako je šel mimo mene kakšnih 0,3-0,5m.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ So jan 29, 2011 9:26 pm

AndrejD je napisal/-a:
tiguan je napisal/-a:
domen_ je napisal/-a:Ampak nekaj si je pa treba priznati - le redkokateri voznik danes ustavi pešcu, če on čaka pred prehodom.

Večina jh ustavlja....recimo 80%

-79% da bo bolj točno

Še pred rdečo se jih nena toliko ustavi...
Se strinjam.

Dejansko me čudi, da nekateri pravite, da jih toliko to upošteva. Jaz osebno živim zraven prometne ceste in moram včasih po 3-4min (čisto zares - in to pred prehodom!) čakati, da lahko pridem čez. No morda je v Ljubljani v mestu res drugače, ampak to bi me zelo presenečalo.

BBoss je napisal/-a:Ne me narobe razumet - ne sovražim pešce, če sem v avtu in jim tudi ustavim, če je kolona avtomobilov za menoj dolga in vem, da v doglednem času pešec ne bo prišel čez cesto. Ne ustavljam pa, če sem sam ali pa je za mano samo eno mogoče dve vozili, ker s tem ne naredim nič koristnega za pešca (prihranim mu mogoče 3-4 sekunde) sem pa vseeno maksimalno previden, če bi pešec vseeno poskušal na silo uveljavljati svoj prav.
Če mene vprašaš je to samo izgovor, da ti ni treba ustaviti. Z isto logiko bi lahko rekel, da ne boš ustavil, če je za tabo kolona (ker če se mora cela kolona ustavljati je to manjša korist - tudi okoljsko - kot pa če samo eden). Pomoje vsakič ko ustaviš pešcu pred prehodom narediš korist - on kot šibkejši bo imel občutek varnosti in upoštevanja v prometu. Kultura na cesti!

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 29, 2011 9:36 pm

Točno tako tudi jaz počnem.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Aleksman71
Nov uporabnik

Napisal/-a Aleksman71 Pe feb 11, 2011 8:25 pm

Sam sem prehodil najmanj 80.000 kilometrov ,od Ljubljane,Celja,NM ...in lahko rečem,da so pešci in kolesarji 90% sami krivi da jih povozi.Večina teh slabo pogleda,ko stopi ali zapelje na cesto in še to samo z očmi ,namesto da bi se ustavili ,pogledali levo-desno,spet levo, stopili na cesto(medtem ko gledajo na levo) in ko prideš do sredine,pogledaš desno in nadaljuješ.Sam sem bil priča nekaj povoženih pešcev ,ker pač mislijo,da jim ni treba paziti če so na prehodu za pešce.Prav tako sem videl ko je otrok(11-12 let) nenadoma skočil na cesto,direktno pred avto.Na njegovo srečo so samo gume cvilile in ne on.Pešci in kolesarji bi morali imeti prednost zadnji,saj se najlažje ustavijo ,pa bi bilo manj nesreč.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe feb 11, 2011 10:03 pm

Otrok ne more biti kriv, da ni odrasel in da ne premore polne odgovornosti odraslih.. Res pa je (za delno odgovornost) pomembno o kakšni starosti govorimo, tale 10-11 let bi že lahko nekaj vedel o cesti. Ampak odgovoren voznik se bo raje zanašal na svojo dodatno previdnost, kot pa na otroka.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So feb 12, 2011 7:32 am

Aleksman71 je napisal/-a:Sam sem prehodil najmanj 80.000 kilometrov ,od Ljubljane,Celja,NM ...

:shock: WAU to pa je nekaj...

:vc

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Sr feb 16, 2011 8:58 am

Dve vozniški cvetki:

Upočasnjujem, ker vidim, da je nekdo pred mano ustavil pred prehodom, vendar pešec ne štarta ... Mi je malo čudno, pogledam v vzratno in vidim, da je nekdo nad prehodi za pešce in zakonom ter naju oba prehiteva. Pameten pešec!
Drugi primer: ker smo ustavili na obeh straneh prehoda, je šel prepotentnež prehitevati po desni, po makadamu za traktorje (stara cesta LJ Vrhnika). Sama sreča, da je bil pešec tako počasen, da je tisti avto prej prehitel čakajoče, kot je pešec prišel do konca zebre.

Otroke učim, da morajo počakati, da se promet ustavi, ne samo upočasni, na obeh straneh in prej nikakor čez zebro. Ravno iz tega razloga. Pri nas voznikom enostavno ne moreš zaupati.

V našem kraju smo želeli dodaten prehod za pešce ... pa so nam policaji lepo razložili, da je prehod večje tveganje za pešce. Zanimivo, a ne. Ker se na zebri preveč zanašamo na to, da bodo vozniki pozorni na nas in smo premalo previdni, če zebre ni, pa stokrat pogledamo, preden skočimo čez.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Sr feb 16, 2011 9:49 am

V normalnih državah takih debat ni. Zakon je zato da se upošteva, jasno določa kako in kaj, ljudje na cesti pa ga upoštevajo. Tako preprosto je to. Pri nas pa tako kot na vseh področjih se ves čas išče bližnjice in potem izmika odgovornosti, ko pride do težav.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov