~toMmy~ je napisal/-a:Poleg astronomskih stroškov (kljub umirjeni vožnji), ki sta jih lastnika že imela s temi avtomatiki v prevoženih dobrih 200k km je še nekaj "problemov":
Astronomski stroški meni pri avtomatiku niso poznani.
~toMmy~ je napisal/-a:-Prideš v 5. pred ovinek in spustiš gas, on pa lepo vrže to zibajočo se gajbo v 6. in te prisili v nepotrebno bremzanje (in ročno šaltanje).
-Imaš v 6. in se spraviš nekoga prehitevat, pritisneš gas niti ne nujno do konca in ti vrže v 4. na n obratov, kjer nima nobenih pospeškov. Dokler se ali on spomni prešaltat v 5. ali ti to narediš ročno, še vedno nisi niti vzporedno s prehitevanim in se lepo vrneš nazaj na svoj pas![]()
-Štartaš v zelo strm klanec in ne smeš pretiravat z gasom, ker bi ti od guncanja razmetalo vso robo, on pa zaradi malo pritisnjenega gasa šalta v 2. Spet podobna zgodba, dokler ga spraviš nazaj v 1., se že dobesedno ustaviš
-Pripelješ v križišče in se skoraj ustaviš, on pa vztraja v drugi, sledi ali cukanje ali pa ročno šaltanje v 1.
-Pri močnem zaviranju ne šalta sam nižje, dokler ne padejo obrati na čisti minimum
-Pri spustih v avtomatskem načinu ne šalta v višjo, če mu ne daš kar konkretno gasa oz. dokler ga teža ne natera v zelo visoke obrate.
Večinoma te težave odpravim z ročnim pretikanjem (90% časa), še vedno je pa problem speljevanje in vožnja po spolzki podlagi, delno ker nimaš tako natančnega nadzora kot s kuplungo, delno zaradi zamika, ki ga je omenil odprti clio.
Tudi vse te težave, ki si jih še naštel meni niso znane. Le pri speljevanju v strm klanec z naloženim avtom bi pripomnil, da jaz lahko s pritiskom na gumb izklopim overdrive in potem ne bo nobenega nepotrebnega prestavljanja in razmetane robe. Se pa strinjam, da lahko do težav pride pri speljevanju na snegu še posebej, če si ustavljen na klancu.
esem je napisal/-a:Z avtom naj bi bil usklajen - podobno kot pri seksu. A če ima avto nek čisto svoj tempo oz ritem, te to stalno prekinja v "skladnosti". Cestni coitus interruptus torej! Zakaj je že to dobro za voznikov doživljaj? Pravi dec bo v "pot od A do B" izbral pot in ne A/B (cigle (pravokotnike) imam že doma...). Saj nismo šoferji avtobusov...![]()
No ja! Meni se zdi, da sem pri vožnji z avtomatikom dovolj usklajen z avtom. Nimam občutka, da kaj nebi imel pod nadzorom in podobno. Tudi meni je v mnogih primerih bolj pomebna pot, kot pa cilj

Veliko jih omenja, da jih moti trenutek zakasnitve kadar pritsneš na plin (kick down) pri prestavljanju, ko želiš prehiteti ali hitro speljati. Res je trenutek zakasnitve ampak to se navadiš in sčasoma sploh ne moti, ker to že "vračunaš" v proces. Sploh pa koliko traja ta zakasnitev od trenutka, ko se v glavi odločiš pospešiti pri avtomatiku in koliko traja proces pri ročnem predno stisneš sklopko, z roko prestaviš in pritisneš na gas??
Za konec pa še enkrat, ročni menjalniki imajo zagotvo svoj čar in razumem, da nekaterim bolj paše. Sem pa prepričan, da je užitek pri ročnem ali pa avtomatiku na koncu najbolj odvisen od dovolj zmogljivega motorja. Mali mlinčki so dolgočasni in zoprni z ročnim ali pa avtomatskim menjalnikom.