Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kako torej?

Redno menjavam po zakonu
138
61%
Menjavam glede na snežne razmere
35
16%
Imam zimske tudi poleti
17
8%
Imam letne tudi pozimi - sem z Obale
6
3%
Imam letne tudi pozimi
9
4%
Imam celoletne in ne menjavam
5
2%
Imam karkoli do znucanja ne glede na čas oz zakon
2
1%
Kot pride
13
6%

Skupaj glasov : 225

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Za tiste ki se vozite samo z zimskimi gumami celo leto

Napisal/-a maniaxxx To sep 13, 2011 6:24 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
speedfreak je napisal/-a:
DragonForce je napisal/-a:
miko je napisal/-a: Odlično si napisal. Popolnoma se strinjam s teboj. Dodal bi edino to ,da bi poleti morali zakonsko prepovedati uporabo zimskih gum. Voznik, ki ne opazi kako zanič se "obnašajo" zimske gume poleti je najbolje, da se vozi z javnim prevozom.

Tako bom rekel... Če bi bil res tak problem imeti zimske poleti, bi bile že zakonsko prepovedane. In ko/če bojo, bom menjaval.

Večji problem so letne gume pozimi, ko nekateri ne menjavajo, potem delajo zastoje na kakih regionalkah, ker ne morejo v klanec ali ne morej speljati.

Nisem nek egoist ali pa da ne dam nič na varnost, ampak nekateri pa res pretiravate. Pri normalni mesti ali lokalni vožnji se težko doseže meja, do katere bi zimske prijele.
Je pa res, da če noriš, hitro dosežeš to mejo. To je pa že druga zgodba, potem so pa tako vsega gume krive, ker ne primejo poleti.

Še vedno pravim, če se vam zdi vodljivost avta z zimaki poleti normalna...potem niste za cesto.....pa ne govorimo o divjanju ampak o normalni voznji.

Ne vem zakaj tovarne mečejo milijone v izboljšave zavor podvozij ipd...če pa heroji vozijo s savo s3 sredi poletja....

Mogoče ravno zaradi tega? :D Če maš še 4x4, potem pa sploh nima veze, če je kaj profila! :D

dobr 4 x 4 pustmo, to še gum ne rabiš..... :mrgreen:

Ampak resnično žalostno, da taki osebki niso redkost ampak bolj pravilo, dejansko vidim več avtov z zimaki poleti kot pozimi,

Pa še ko je nekdo napisal da je večji problem letna v snegu ko delajo zastoje, tudi tega ne odobravam, ampak vseeno, on povzroča zastoje 3x na leto, ti pa povzročaš nevarnost pol leta....

če nimate za letne gume, raje imejte samo letne in prišparajte na zimskih, bo boljše
, pa ne mi s tem, da malo paziš ko je dež ipd....nevarnost ne počiva nikoli.....

Seveda tudi če imate zimske in letne gume, malo popazite da niso ravno kitajske, prastare ali zlizane....ko malo gledam na kakih gumah se ljudje vozijo me ne čudi da je toliko nesreč in da ko je dež vsi vozijo max 40
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To sep 13, 2011 8:05 pm

lahko maš 8x8

če maš slabe gume npr. pozimi, potem ravno tako ne prideš nikamor, še posebej če imaš letne gume gor

!
Alergičen na rjo

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 To sep 13, 2011 9:15 pm

lani smo kupili nove zimske gume za takrat družinskega karavana. potem ga je zamenjal drugi karavan in tega sem dobil jaz. avto ima 250k km in na leto naredi max 15k (sedaj ko ni več glavni avto). te gume ki so sedaj gor pa dajmo rečt da bojo zdržale 70k km, glede na to da se vozim večinoma po ac. zakaj bi zapravljal denar in kupoval nove letne gume, če še teh ne bom uspel znucat. vozim dokaj dinamično in večkrat žlajfam na polno, vendar gume držijo dovolj dobro. mislim da nas bolj ogrožate tisti, ki vozite na mejah gum kot tisti ki vozimo kolikortolko pametno z zimskimi.
2 litres is a drink size, not an engine!!!

77 chevy malibu classic 305 v8

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR To sep 13, 2011 9:38 pm

Keri izgovori :roll: za škrtarjenje.

Sam delam manj kot 10K km na leto in imam oba kompleta. Oba stara dve leti.
Zimske bodo torej 3. zimo gor.
Pa tut na kvaliteti ne šparam, ampak najdem optimalno stvar za svoj denar in potrebe.

Letne: Uniroyal RainExpert
Zimske: Dulnop SP Winter Sport M3 MO

Zimske so gor od konc oktobra do konca aprila. Ker je sneg res nepredvidljiv, menjal pa ne bom za vsak d... ker mam sam ene feltne.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To sep 13, 2011 10:27 pm

abajc3 je napisal/-a:lani smo kupili nove zimske gume za takrat družinskega karavana. potem ga je zamenjal drugi karavan in tega sem dobil jaz. avto ima 250k km in na leto naredi max 15k (sedaj ko ni več glavni avto). te gume ki so sedaj gor pa dajmo rečt da bojo zdržale 70k km, glede na to da se vozim večinoma po ac. zakaj bi zapravljal denar in kupoval nove letne gume, če še teh ne bom uspel znucat. vozim dokaj dinamično in večkrat žlajfam na polno, vendar gume držijo dovolj dobro. mislim da nas bolj ogrožate tisti, ki vozite na mejah gum kot tisti ki vozimo kolikortolko pametno z zimskimi.

Sej se zezaš, a ne? :? Dinamična vožnja, žlajfanje na polno, zimske non stop, 70kkm pol pa še obtožuješ druge, da so norci. Izgleda, da ti s svojimi letnemu času neustreznimi gumami zelo hitro naletiš na mejo zdržljivosti gum pri tem pa se ne zavedaš, da je meja ustreznih gum bistveno višje in da tem voznikom ni treba bremzat na polno za dinamično vožnjo in da če ti ovinka z določeno hitrostjo ne moreš speljat, da ga kdo drug z ustreznimi gumami spelje pri isti hitrosti pa je daleč pod mejo zdrsa in ne ogroža nikogar.

Gume so pa ja poleg zavor najbolj pomemben del avtomobila pa se ljudje obnašajo kot, da je to nebodigatreba strošek, ki je toliko časa dokler se kaj ne zgodi pol je pa vse drugo krivo samo lastna neumnost in šparanje ne.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr sep 14, 2011 12:02 am

zuzek je napisal/-a:lahko maš 8x8

če maš slabe gume npr. pozimi, potem ravno tako ne prideš nikamor, še posebej če imaš letne gume gor

!

speedfreak in jaz sva glede 4x4 pisala sarkastično, če slučajno nisi opazil! :D

Drugače razumem, da se ne splača kupovat letnih nekomu, ki naredi na leto slabih 10k km in še to večinoma v bližini doma, sploh če gre za drugi avto, ki se v slabših pogojih itak ne uporablja (več kot par km). Žalostno je pa, da prej vidiš dobre gume na nekem "povprečnem" avtu, kot na takšnih, ki so rabljeni vredni 10k € in več (tudi kakih 40k €).

abajc3 je napisal/-a:lani smo kupili nove zimske gume za takrat družinskega karavana. potem ga je zamenjal drugi karavan in tega sem dobil jaz. avto ima 250k km in na leto naredi max 15k (sedaj ko ni več glavni avto). te gume ki so sedaj gor pa dajmo rečt da bojo zdržale 70k km, glede na to da se vozim večinoma po ac. zakaj bi zapravljal denar in kupoval nove letne gume, če še teh ne bom uspel znucat. vozim dokaj dinamično in večkrat žlajfam na polno, vendar gume držijo dovolj dobro. mislim da nas bolj ogrožate tisti, ki vozite na mejah gum kot tisti ki vozimo kolikortolko pametno z zimskimi.

Ti to resno?!! :shock: Večinoma se voziš po AC (zavorna pot?!), voziš dokaj dinamično in večkrat žlajfaš na polno, pa se sam sebi zdiš varen z zimskimi gumami in misliš, da bi zdržale 70k km, hkrati pa misliš, da te drugi ogrožajo? A dejansko verjameš, da bodo te zimske po izpostavljenosti tako visokim temperaturam pozimi še vedno vsaj približno tako dobre, kot bi bile po pravilnem skladiščenju?

Jaz večkrat gume spravim do meje, včasih ko s tem ne morem nikogar ogrozit, iz užitka, včasih zarad ovir na cesti (divjad ipd.) najpogosteje pa takrat, ko (v slabih pogojih) na primernem odseku testiram, koliko oprijema s podlago dejansko imam. Se pravi vse skupaj ni niti cel promil moje vožnje na meji, v vsakem trenutku pa zelo dobro vem, koliko oprijema imam, kako hitro se lahko pripeljem v kakšen ovinek in kako intenzivno moram reagirat, če kaj na cesti ne gre po načrtih. To zimo sta me zelo dober občutek in posledično testiranje podlage rešila pred morebitno nesrečo (zelo "zahrbtna" poledica), na tistem odseku so se tisto noč razbili trije avti, pa je bila gostota prometa izredno majhna.

Ne pozabi, da so dobre, razmeram primerne gume, na meji zdrsa tudi toliko bolj predvidljive.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 Sr sep 14, 2011 8:10 am

to z žlajfanjem na polno sem se mogoče slabo izrazil, ni to del moje vožnje ampak sem že eneparkrat avto ustavil na silo in so gume prijele vredu. z dinamično vožnjo sem hotel povedat da ne vozim po jajcih, kot nekateri tukaj pravite. po avtocesti pa zaradi avta samega ne vozim hitro, 100-110km/h povečini, in se vedno lahko varno ustavim. sem se moral pa že parkrat umikat določenim ˝poznavalcem˝ za mano, katerim se je vidlo da ne bojo ustauli in nas je pred karambolom rešilo samo to da sem se jaz umaknil med dva stoječa auta pred mano

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr sep 14, 2011 9:56 am

abajc3: prebri tole spodaj. Skratka kdorkoli to ve in še vedno zagovarja in išče raznorazne izgovore za uporabo zimskih gum poleti, to počne samo zato, da upraviči svoje skopuštvo.

BBoss je napisal/-a:3.) najbolj se pa s tabo ne strinjam v trditvi, da če voziš normalno je pa vse OK. To je pa najbolj zgrešena trditev od vseh saj lahko voziš povsem po predpisih in varno ter ne vem kaj še vse pa se ti zgodi nenadna situacija na katero nimaš vpliva - pa dejmo najbolj banalno... izza hiše prteče otrok na cesto. Razlika med zavorno potjo zimskih in letnih pri 100km/h do zaustavitve je nekje 6metrov (pri visokih temperaturah še več) v korist letnih. Se pravi, da v naselju pri zakonsko dovoljeni hitrosti 50km/h se z letnimi ustaviš predno zbiješ otroka medtem, ko z zimskimi ga zadaneš s hitrostjo 30km/h. :?

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Sr sep 14, 2011 10:05 am

Toliko se debatira katere gume itd. Je pa resnica takšna kot je... Greš poleti po parkirlacu pred kako trgovino in je cel kup avtomobilov s savinimi s3 in še kaj bi se našlo od zimskih gum. Še čudno da ni več nesreč na cestah :roll:

Pa še tistim k mislijo, da je zimska guma sava s3 dobra v poletnih razmerah pa škoda besed.

Sam imam zimski in letni komplet gum. Menjam pa ko se mi zdi potrebno, ob 15 novembru pa letijo ketne v avto. Poleg tega da imam pozimi zimske gume gor imam še vseeno verige ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr sep 14, 2011 10:18 am

S3 je pri nas itak najbolj popularna guma za zimo in poletje, tudi na par let starih Passatih ipd., to je približno tako kot trivremenski taft. :mrgreen: Saj drži v vseh razmerah čez celo leto, po mokrem sploh ni panike... no vsaj v miru prehitiš/preletiš kolonice, ki se že ob najmanjšem dežju na dobrem asfaltu po kilometerskih ravninah vozijo cca. 70km/h in verjetno odkimavajo z glavami, ko jih kakšen "divjak" prehiti. No saj kdo jih ne bi razumel, tudi mene bi bilo strah kaj dosti več od tega vozit s par let starimi S3 po mokrem sredi poletja... :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Sr sep 14, 2011 10:25 am

ah jej. spet dramatiziranje. če normalno voziš, boš se tudi normalno ustavo, kljub zimskim gumam.

v lj sem zadnjič videl subaruja z 02 DOT zimskimi gumami. in ne moreš vrjet, avto ni bil nič zlaman, tip pa še danes živi!! pa še koliko je njemu podobnih, pa še danes živijo. eni butli pa se kljub novim gumam kotajo po jarkih.

jaz osebno menjam zimske že pred marcem, zaradi tega ker komaj čakam da dam večja platišča na avto.
Zadnjič spremenil Patrik_A3, dne Sr sep 14, 2011 10:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr sep 14, 2011 10:32 am

Ja če voziš "normalno" po slovenskih hitrostnih standardih, imaš velike možnosti, da se ti ne bo zgodilo nič, ampak zaradi teh "standardov" je vožnja po naših cestah daleč od tekoče, sploh če pade dež.
Slika

Perko
Nov uporabnik

Napisal/-a Perko Sr sep 14, 2011 10:32 am

Gume menjam v skladu z zakonodajo oziroma teden prej ali kasneje glede na dejanske vremenske razmere. Celo "celotetne" gume (Bridgestone Dueler) na AWD-ju se v mojem primeru v sveže zapadlem snegu niso najbolje obnesle.

Pa še poučni filmček o razlikah med zimskimi in (celo)letnimi gumami: http://www.youtube.com/watch?v=clSC7APi ... ure=relmfu

LP,
Perko

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr sep 14, 2011 10:39 am

Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Sr sep 14, 2011 10:49 am, skupaj popravljeno 3 krat.
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr sep 14, 2011 10:40 am

Patrik_A3 je napisal/-a:ah jej. spet dramatiziranje. če normalno voziš, boš se tudi normalno ustavo, kljub zimskim gumam.

v lj sem zadnjič videl subaruja z 92 DOT zimskimi gumami. in ne moreš vrjet, avto ni bil nič zlaman, tip pa še danes živi!! pa še koliko je njemu podobnih, pa še danes živijo. eni butli pa se kljub novim gumam kotajo po jarkih.

Preberi še 1x Bboss-ov post (citiran tudi iz moje strani na tej strani teme). Če temu rečeš dramatiziranje... :roll:

Uporabniški avatar
King1
Mojster foruma

Kraj: Vzhodno od Domžal

Napisal/-a King1 Sr sep 14, 2011 11:52 am

O bože bože kje si pa ti pamet pozabil? :/:o:/ :/:o:/ :/:o:/

lp

p.s. točno se vidi, da nimaš pojma o teh zadevah.

AgitatoR je napisal/-a:Keri izgovori :roll: za škrtarjenje.

Sam delam manj kot 10K km na leto in imam oba kompleta. Oba stara dve leti.
Zimske bodo torej 3. zimo gor.
Pa tut na kvaliteti ne šparam, ampak najdem optimalno stvar za svoj denar in potrebe.

Letne: Uniroyal RainExpert
Zimske: Dulnop SP Winter Sport M3 MO

Zimske so gor od konc oktobra do konca aprila. Ker je sneg res nepredvidljiv, menjal pa ne bom za vsak d... ker mam sam ene feltne.

Bolj se nebi mogel strinjati. :bow :bow

lp

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Sr sep 14, 2011 12:06 pm

Avto je za povprečen družinski proračun velik strošek, sploh če gre za zadevo s kasko zavarovanjem, pa še toliko večji. Ampak tukaj potem pridemo do tipične slovenske mentalitete: morem pokazat, da mam in potem se začne: avto za najmanj 20.000 €, pa še en kup dodatne opreme pa je to to - važn da je nov, pa da je 5 mm nad tlemi, pa 26" colske gume, pa 350 kojev, pa .... Prvo, drugo in tretje leto še nekako gre ko je samo kredit in menjava olja, potem pa se začne pravo vzdrževanje avtomobila in tam počasi družinski proračun poklekne, ker je treba še marsikaj drugega in potem seveda začne folk delat neumnosti. Pa saj tako ni samo pri avtomobilih, podobno je tudi pri stanovanjih in hišah, katere se gradi: 200, 300 kvadratov, okol še par hektarov in pol se to veselo kosi in ogreva, potem pa standard malce pade, pa je že na vrsti kup jamranja, kakšni stroški so in se stvari ne vzdržuje tako kot je treba. In potem vidimo BMW5 s Sava Eskimo S3 gumami.

Sam spadam med tiste, ki imamo zavorni sistem, pnevmatike in kar diši po krmiljenju porihtano - pri hiši imamo dva avtomobila - Leona in Peugeota in na obeh so pnevmatike (zimske posebej, letne posebej), ki imajo po testih oznako zelo priporočljivo, menjamo pa približno glede na zakonske zahteve. Vidim pa kakšni strahotni stroški so z Leonom napram Peugeotu (16" proti 14" pnevmatike, kasko vs brez kaska) ter servisi. Za preprosto primerjavo: ena zimska guma za Peugeota Continental 8x0 winter ne vem kaj pride 52 € (dražje gume za to dimezijo nisem našel), za Leona pa Continetal 830 winter ne vem kaj preko 100 €. In se ne čudim, da folk, potem nima za gume - sploh če ma kake 17, 18 na avtu. Ko se peljem v lepem vremenu po omejitvah me ti "porihtani BMW-ji" veselo prehitevajo, čim je pa malo mokro oz. sneg, se pa pelem 60 zato tem "famoznim BWMjem" pa še tam bremza neki v vsakem ovinku. Ko je pa sneg pa tak škoda debate: se pele 40 po 2 cm snega, ga prehitim s 60 in mi trobi kot zmešan in blinka kot v lunaparku... Moje osebno mnenje je, da si s slabšim in dobro vzdrževanim avtom načeloma (previdnost in to damo na stran) kot pa z nekim "BMW-jem" in čunga lunga gumam in zavoram.... razen seveda, ko te kdo zaradi čunga lunga nagazi...

abajc3
Novinec

Napisal/-a abajc3 Sr sep 14, 2011 12:07 pm

a dejte ne mi zdej o škrtarjenju v neki drugi temi boste pa vsi s sebe ker vam avto pije 6.7 namesto 6.5 :roll: :roll: ni mi žal dat denarja za avto, dam ga več kot marsikdo tukaj. nesreče pa nisem povzročil še nobene, niti nisem bil v nobeni udeležen.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Sr sep 14, 2011 1:38 pm

Kael je napisal/-a:Za preprosto primerjavo: ena zimska guma za Peugeota Continental 8x0 winter ne vem kaj pride 52 € (dražje gume za to dimezijo nisem našel), za Leona pa Continetal 830 winter ne vem kaj preko 100 €.

Offtopic: A mi lahko prosim poveš kero neumno dimenzijo gum ima Leon da so Continetalke v tej dimenziji tako drage? (195/65/15 91T winter nevemkaj 830ka je bila lani 59€)
Če hočeš privarčevati na vzdrževanju se splača preverit katere dimenzije gum ima avto, ki ga kupuješ, kajti razlike so na žalost včasih astronomske :huh:

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Sr sep 14, 2011 1:53 pm

Menjavam glede na razmere...če je 15. novembra še toplo sem na letnih in verige v avtu marca pa je ponavadi tudi že toplo.

Bi ša pa to rekel. Do zdaj sem vozil samo kante ki so vredne tolk ko so natankane pa sem vedno imel najboljše dobavljive gume v teh dimenzijah. Treba je vedet da so gume edini stik avta z cesto in tu se ne splača šparat v smislu "majo še zimske 3mm jih bom še poleti znucal...."
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov