Energetik81 je napisal/-a:Mašina se v tistih 5-10minutah prav nič ne ohladi, zato je ponoven vžig popolnoma neškodljiv. Razen če šparate na tistih 2 ščetkah od štarterja.Skratka jaz ga ugasnem _vedno_, tudi če čakam <1min, če celo na kakšnih dolgih semaforjih, ki jih poznam na pamet. Ko ga mrzlega vžgem, počakam 5 sek, da se malce umiri in odpeljem.
Izjema je, če čakam kakšno minutko kje izven območja stanovanjskih hiš (da ne zasmrajam in ropotam) in je zunaj pod 0°C, da ne zmrzujem jaz, ne avto.
ejsim je napisal/-a:Čist odvisno.. Avtomobila ne puščam samega prižganega, to itak. Tako da v tem primeru, tudi če samo skočim na pumpo po kako malenkost, avto ugasnem. Če pa je recimo še kdo v avtomobilu, ga včasih pustim tudi prižganega, ko skočim na kako pošto ali kaj podobnega. Včasih to traja 1 min, včasih 5-6 min - še posebno če grem na pošto zjutraj, t.j. po 3 min vožnje. Za ta čas se vsaj kak % ogreje![]()
Ne puščam pa prižganega pod stanovanji, med folkom, pred kafičem in podobno..
tomson je napisal/-a:Pol pa 5 sekund stojiš na zeleni ne?
.Dk. je napisal/-a:tu se ne gre samo za ščetke ampak je še več mehanskih sklopov ki jim ne paše aravno če ti to delaš skos očitno niaš pojma o avtih pa tu neke bluziš...
Energetik81 je napisal/-a:.Dk. je napisal/-a:tu se ne gre samo za ščetke ampak je še več mehanskih sklopov ki jim ne paše aravno če ti to delaš skos očitno niaš pojma o avtih pa tu neke bluziš...
No, naštej kakšen sklop, ki se pri zagonu 5min ugasnjenega motorja tako blazno nuca.
A ko pa iz vsakega semaforja speljuješ in se "sklopom" spreminja vrtilna frekvenca 1000-3000rpm in to vsakič, ko prestaviš, je pa vse OK? Ko pa s štarterjem zavrtiš iz 0-700rpm je pa kar naenkrat katastrofa?
Energetik81 je napisal/-a:Pri 0rpm tudi ne rabiš pritiska olja.![]()
V naslednjih desetinkah sekunde pa je oljna pumpa že lepo pumpa olje. Do takrat povsem zadostuje olje, ki je že v ležajih.
Kavs je napisal/-a:Zakaj bi tako veliko energije prozvedene od motorja proizvajalci namenili mazanju ležajev in ostalih sklopov, če po vaše že zadostuje 0.1 bar pritiska?![]()
Energetik81 je napisal/-a:Kavs je napisal/-a:Zakaj bi tako veliko energije prozvedene od motorja proizvajalci namenili mazanju ležajev in ostalih sklopov, če po vaše že zadostuje 0.1 bar pritiska?![]()
Kje sem kaj takega napisal? Ne podtikaj!
Sicer pa ne vem, kako da proizvajalci avtov sploh vgradijo štarter v avto, če je zagon tako škodljiv. Naj ga vžgejo že v tovarni in prodajajo pod štand gasom.
TrijoAdijo je napisal/-a:Kot jaz vem, v tej temi ni lapanja v tri dni, koliko + na konc leta komu ostane, ampak je debata o tem, ali je pametno pustiti dizla prižganega ko greš po opravkih :P
Res me zanima, kaj bolj škodi dizlu...Al je to 100 hladnih zagonov "na suho" za par obratov, ali mu bolj škodi 100x tiščanje v rdeče polje in s polnim mazanjem?
(hint: Rdeče polje na obratomeru ni samo za okras).
Če bi vsakokratno zaganjanje res škodilo motorju, potem ne bi bilo start/stop sistemov v vozilih in tudi brez tega sistema, bi marskiateri mlinček že zdavnaj spustil dušo.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov