Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Re: Zimske vs. letne pozimi.

Napisal/-a kalbo Če okt 27, 2011 10:42 am

UUU, zadnji stavek gre pa tud men na živce. Od najslabših čing čang gum je v nekaterih razmerah lahko clo feltna bolš.

Tvoj oče da lahko pa komot verige za par EUR v gepek in bo zanj težava rešena, pod pogojem, da bo letna guma razmeroma nova, namreč problem je to, ker v petih letih tak človek letnih gum niti pod razno ne znuca, kakšna pa rata guma po petih letih, če k temu dodaš pa še mokro cesto pri minus 3 in gladek asvalt, pa vsi vemo, vsaj upam.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če okt 27, 2011 10:49 am

kalbo je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Se slišimo, ko vam bo kdo v decembru povozil otroka in imel na avtu letne gume.

A če ga bo pa z zimskimi je pa OK? :huh:

Huh kakšnih primerjav se eni znebite a niti enega dokaza oziroma NEODVISNEGA testa nimate, ki bi dokazovala to famozno teoriji 7°C na suhi ali mokri cesti. Sneg in led ne štejejo ker tukaj se normalno vsi strinjamo, da je zimak v ekstremnih pogojih (parkrat letno) bistveno boljši. Res bi rad videl en tak test, ki dokazuje teh 7°C, ki jih kot papige ponavljajo vsako leto v skoraj vsakem neavtomobilističnem mediju - v kontra primeru, da takega testa ni pomeni, da je vse to blejanje samo v službi gumarskega lobija in ste nekateri le njihovi neplačani glasniki.

Tud kakega pametnega kontra testa ni. Še enkrat, gre za 7 stopinj povprečne dnevne temperature. In še to. Proizvajalec, ki bo pogruntal gumo, ki bo top v vseh kategorijah in pogojih, ki se navadno eden drugega izključujejo, pomojem bo mel težave narest pnevmatike za vse odjemalce.

V vsakem testu, kjer vključijo letno gumo (recimo autobildovi testi) se v suhem in mokrem vedno obnese bistveno bolje od kateregakoli zimaka - to je dejstvo. Temperatura ne igra bistvene vlogo sploh pa ne izniči tiste razlike, ki jo zaradi oblike pnevmatike pridobi letna napram zimski. Tudi to so dokazali pri AM-ju. Seveda pa lahko zadevo vsak sam sproba vsaj zaviranje na isti podlagi pri različnih temperaturah pa si izmeri zavorno.

Sam osebno sem se tega lotil pred skoraj 10 leti, ker nisem nikjer zasledil nobene primerjave in tudi takratni testi nikoli niso primerjalno vsebovali letne pnevmatike. Prišel sem do podobnih zaključkov kot nekaj let kasneje AM - približno 6 metrov pri zaviranju od 100km do 0km bilo je pa pri stopinji ali dveh nad ničlo

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Če okt 27, 2011 11:12 am

Pazi vsepovsod se grejo neko posploševanje, da je zimska guma boljša v vseh razmerah pod 7°C :roll: Tukaj se samo pogovarjamo a je to res ali ni. Večino zime nimaš ekstremnih razmer in prepričan sem, da 80% voznikov v sneženju ne rabijo it nujno ven z avtom in se lahko poslužijo drugih načinov transporta oziroma ne grejo nikamor, če nimajo nujnih obveznosti.

Lahko je govorit in bit pameten, da 80% voznikov nerabi zimskih gum ker so lahko tisti dan doma. Ti pa povem kaj bomo gledali prvi dan ko bo večji sneg po TV ? Kolone, verižna trčenja, izlete (pa ne tiste na pohorje ampak iz cest), in vsaj 10 ljubljančanov bo pokazalo ki bojo stali v križišču kot privezani zadaj in delali burnout.

Dejstvo je da če že samo podvomiš v to da se boš vsaj 1x čez zimo peljal kje po snegu rabiš zimsko gumo ali ketne-ki pa jih mimogrede 90% voznikov sploh nezna namontirat.

Se strinjam da je letna boljša po suhi cesti v vsakem primeru, ampak če voziš po omejitvah roko na srce ti je vseeno al maš zimsko al letno, če sta obe dobri neboš vedel kaj voziš sploh če so iste dimenzije. Drugo je divjanje po ovinkih, sunkovito zaviranje in speljevanje.

Uporabniški avatar
5cho
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a 5cho Če okt 27, 2011 11:31 am

Glede na namen debate bi bilo bolje popravit naslov teme, ki je zavajujoč, ker pozimi imamo tudi zasnežene in poledenele ceste ;)
Drugače pa je verjetno res, da dobra letne na suhi cesti (pa tudi mokri (v pozitivnih stopinjah C)) bolje drži kot zimska, ki je mehkejša in se bolj zvija...
Ampak kot so ostali ugotovili za normalno vožnjo je tudi zimska dobra (seveda v zimskem času).

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 27, 2011 11:32 am

Mislim, da ste preveč zapeli za teh 7 stopinj. :roll:

Dejstvo je, da je večino zimskega časa (VSAJ TU KJER JAZ ŽIVIM, za drugod naj vsak zase pomisli) zunanja temperatura tudi ko je močno sonce ca. -5 ali še manj. In takrat nimaš z letno gumo kaj praskat, še posebej če je na določenih odsekih cesta mokra oz. zaledenela ;)

Na 7 stopinj bi se pa tudi jaz raje vozil z letno gumo, že zaradi tega, ker je za zimsko pretoplo in jo prehitro pobira. To recimo velja ravno ta mesec. Sneg je bil 2x, ostalo pa dežuje in je temperatura okoli 10 čez dan. Mogoče se sliši neumno, ampak v takih primerih bi bilo treba premontirat nazaj na letne gume, potem pa spet na zimske ko bo potrebno :D

X-Hair je napisal/-a:LM-22, sicer so ble pa že stare 3,5 leta, ma to nima veze :mrgreen: )

Te gume sem imel jaz prej na RS-ki (7 sezon oops ) in so bile odlične tudi po 7-ih letih, tako na snegu kot na ostrem zaviranju na ledu. Obraba pa zelo majhna, ker so bile že nove zelo trde gume na dotik. Res pa da so bile takrat nove ene najdražjih na trgu.
Tako da seveda ima veze. :D
Zadnjič spremenil peroRS, dne Če okt 27, 2011 11:34 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če okt 27, 2011 11:33 am

Ostro zavijanje na ledu ?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 27, 2011 11:35 am

crxdelsol je napisal/-a:Ostro zavijanje na ledu ?

Rabiš očala :roll: ZAVIRANJE

Uporabniški avatar
crxdelsol

Napisal/-a crxdelsol Če okt 27, 2011 11:41 am

Se opravičujem, saj pomen se ne spremeni, na čistem ledu dvomim da je bilokatera guma "super" pa naj bo to pri zaviranju, pospeševanju ali pa zavijanju.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Če okt 27, 2011 11:44 am

peroRS je napisal/-a:zunanja temperatura tudi ko je močno sonce ca. -5 ali še manj. In takrat nimaš z letno gumo kaj praskat, še posebej če je na določenih odsekih cesta mokra

Pa si brebral AMZSjev test objavljen v tej temi? Če so pa to tvoje lastne izkušnje jim seveda ne morem oporekati.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 27, 2011 11:45 am

crxdelsol je napisal/-a:Se opravičujem, saj pomen se ne spremeni, na čistem ledu dvomim da je bilokatera guma "super" pa naj bo to pri zaviranju, pospeševanju ali pa zavijanju.

Led je zame, če se čez dan sneg na cesti topi in ponoči zmrzne. In na taki podlagi še nisem našel boljše gume kot je bila Bridgestone blizzak LM-22.
Lahko verjameš ali ne, meni je vseeno.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 27, 2011 11:47 am

belkaena je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:zunanja temperatura tudi ko je močno sonce ca. -5 ali še manj. In takrat nimaš z letno gumo kaj praskat, še posebej če je na določenih odsekih cesta mokra

Pa si brebral AMZSjev test objavljen v tej temi? Če so pa to tvoje lastne izkušnje jim seveda ne morem oporekati.

Sem prebral. Je tudi od gume odvisno, kako se obnaša na cesti.
Lepo znate eni jemat samo tisti del stavka, ki vam odgovarja in kar pobrišete ostalo :roll:

Še enkrat:
In takrat nimaš z letno gumo kaj praskat, še posebej če je na določenih odsekih cesta mokra oz. zaledenela

zunanja temperatura tudi ko je močno sonce ca. -5 ali še manj

Upam, da je tisti minus dovolj viden.

p.s: in ja, to so MOJE izkušnje. Zahvaljujoč njim sva jaz in moj avto še vedno v enem kosu, tako da mislim, da lahko zaupam svojemu mnenju. Ne silim pa nobenega, da ravna enako.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Če okt 27, 2011 11:58 am

Ja se opravičujem, če sem te užalil. Izpostavil sem del tavka s katerim se ne strinjam, ker če je poledenela cesta se strinjamo, da je zimska boljša. Ti si pač napisal mokra oziroma poledenela in ne mokra in poledenela, kar je tako ali tako nemogoče. In v testu so testirali tudi pri temperaturi -10.

Lp.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če okt 27, 2011 12:19 pm

belkaena je napisal/-a:Ja se opravičujem, če sem te užalil. Izpostavil sem del tavka s katerim se ne strinjam, ker če je poledenela cesta se strinjamo, da je zimska boljša. Ti si pač napisal mokra oziroma poledenela in ne mokra in poledenela, kar je tako ali tako nemogoče. In v testu so testirali tudi pri temperaturi -10.

Lp.

A bi bil pripravljen stavit svoje življenje na cesti, da je nemogoče, da je cesta na enem delu mokra IN zaledenela ;)

Jaz ne bi, ker sem že marsikaj doživel. Lahko bi ti slikal nekaj ovinkov, kjer pozimi sonce osvetli samo pol cestišča. In tako se na tej polovici led stopi, na drugi pa ostane. Zato se tudi reče mešana podlaga, kar lahko povzroči, da se boš zavrtel na cesti. Pa ne bom trdil, da je to z zimsko gumo nemogoče. Je pa še vedno manj možnosti kot z letno. ;)

Še ena situacija, ki sem jo enkrat izkusil na avtocesti pozimi. Bil je lep, sončen dan, avtocesta popolnoma suha (dan prej je padal sneg). Vozim se po omejitvi in kar na enkrat naletim na kratek odsek zasneženega (neočiščenega) cestišča :shock:

Slika je simbolična:
Slika

Vprašanje kaj bi se zgodilo, če bi imel letne gume gor. Mogoče nič, ali pa....

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Če okt 27, 2011 12:35 pm

Cesta je lahko mokra in poledenela hkrati, ter malo mešano (flike).

Na taki podlagi bi si želel voziti z zimsko pnevmatiko :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če okt 27, 2011 12:37 pm

BBoss je napisal/-a:Pazi vsepovsod se grejo neko posploševanje, da je zimska guma boljša v vseh razmerah pod 7°C :roll: Tukaj se samo pogovarjamo a je to res ali ni. Večino zime nimaš ekstremnih razmer in prepričan sem, da 80% voznikov v sneženju ne rabijo it nujno ven z avtom in se lahko poslužijo drugih načinov transporta oziroma ne grejo nikamor, če nimajo nujnih obveznosti.
Hej, na polovici slovenskih cest imaš asfalt, ki ni vreden svojega imena in precej spominja na tole belo podlago na Vranskem. Poleg tega je na dosti odsekih jeseni po asfaltu plast razpadlega listja, kot tanek sloj blata. In v teh razmerah absolutno zmaga zimska, ne glede na temperaturo. To govorim iz svojih izkušenj, nove UG7+ in nove Fulda EcoControl, v enaki dimenziji 175/70/13. Vsaj pri zaviranju so na mokri, gladki cesti UG7+ boljše. Da ne omenjam asfalta s tanko plastjo svinjarije. Pa so bile oboje ocenjene kot zelo priporočljive na ADAC testih.
Verjamem pa, da letna zmaga na dobrem, grobem asfaltu, ne glede na mokroto in temperaturo. Ampak takih podlag je izven AC bolj malo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Če okt 27, 2011 1:22 pm

Jaz tudi mislm, da zimska zmaga v pogojih ko je na cesti sloj blata, peska, listja, itd., ker ima grob profil.

Če je pa asfalt zlizan in mokra cesta pa ne vidim prednosti zimske pred letno, ki ima profil prirejen za čim boljši oprijem in stik :roll: . Nevem, moje mnenje pač :D

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če okt 27, 2011 1:52 pm

Moje izkušnje kažejo, da je razen za po ledu in snegu letna guma boljša, tudi če je konkreten -.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če okt 27, 2011 3:38 pm

kalbo je napisal/-a:
belkaena je napisal/-a:Tu se pa strinjava :) Res je, jaz zagovarjam, da je letna pnevmatika pozimi boljša, razen kadar je zasneženo, poledenelo ali plundrasto vozišče. Vseeno sam tega nikoli nisem prakticiral in verjetno tudi ne bom. Vedno imam zimske gume ravno zaradi tistih treh sneženih metežev na sezono, poleg tega pa mi oprijem dobre zimske gume več kot zadostuje, ker nisem šumaher.

E, pa sva skupaj pri mnenju. Se popolnoma strinjam.

S tem, ko si napisal da je intensa dobra v dežju si vse povedal, lahko me spet označiš za divjaka, ampak tisti, ki savo označi za dobro gumo nima pojma.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
kalbo
Novinec

Napisal/-a kalbo Če okt 27, 2011 4:22 pm

Tist k jo označi za šrot pa pretirava.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Če okt 27, 2011 4:58 pm

kalbo je napisal/-a:Tist k jo označi za šrot pa pretirava.

eh, raje ne komentiram več :mrgreen:
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov