Debate, ki niso vezane na ostala področja...

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Re: Avtomatska omejitev hitrosti glede na gps položaj.

Napisal/-a yani Po jan 02, 2012 9:57 am

Še moje mnenje:

Tak sistem bi uporabljal samo da me opozori, torej je navaden gps dovolj. Sem namreč tip človeka, ki je proti vsakemu vmešavanju računalnika na vožnjo ( razen v kritičnih situacijah - ESP). To da bi mi računalnik omejeval, koliko naj peljem, pa kdaj zaviram in kdaj ne smem pospeševat..... bi postal živčen človek in posledica bi bila, da bi jaz postal veliko večja nevarnost na cesti :huh:

Jaz uživam v vožnji, vozim resda na meji omejitev, 10-20% več kjer ni neke nevarnosti. Ampak, glede na tistega, ki uporablja vse te pripomočke, se upam trditi, da sem ogromno več skocentriran na dejansko vožnjo, na vse znake, na dejansko dogajanje okrog avta ;)

Torej, vsi ti pripomočki so uporabni, naredijo pa iz voznika potnika, kar pa zna biti dolgoročno nevarna zadeva kar se tiče varnosti na cesti....

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Po jan 02, 2012 10:04 am

Matev je napisal/-a:ultimativna vožnja bi bila takšna

...

vključiš omejevalnik hitrosti ki ti omejuje hitrost glede na gps položaj in infomacijo kolikšna hitrost je na tistem odseku ceste
poleg tega ti pa zmanjšuje plin ko/če imaš pred soboj vozilo, ki je počasnejše od omejitve oziroma počasnejše kot tvoja trenutna hitrost

kaj porečete?

neke vrste kombinacija aktivnega tempomata in aktivnega omejevalnika hitrosti
vendar brez bojazni da bi zadeva vozila sama od sebe v točno določeni hitrosti - ker bi ti imel nadzor hitrosti do omejitve oziroma do hitrosti s katero se giblje pred teboj vozeče se vozilo
v priemru prehitevanja ali nevarnosti bi pa še vseeno lahko pritisnil plin do konca in bi se zadeva izklopila
tudi v prihodu v naselje bi moral malce zavreti (če bi želel hitro zmanjšati hitrost), ker ti omejevalnik ne bi bremzal - odvzemanje plina pa nima tako hitrega učinka

Problem nastane pri avtih, ki navigacije nimajo serijsko vgrajene, čeprav bi se to komot dalo poštimat z malo programerske žilice. Vse je mogoče.
Drugi problem, ki ga sam vidim je pokritost z omejitvami na mapah, saj je veliko odsekov kjer hitrosti ni na mapah oz. je napačno nastavljena. Potem pa si pri tem še zamisli kako je, če odseka ne poznaš, da je omejitev 90 (izven naselja) in nato se prikaže nepregleden ovinek za 90° ali hujše...
Stvar, da bi bila hitrost nastavljena preko GPSa oz. po mapah je za moje pojme še preveč nevarna

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev Po jan 02, 2012 8:42 pm

Potem pa si pri tem še zamisli kako je, če odseka ne poznaš, da je omejitev 90 (izven naselja) in nato se prikaže nepregleden ovinek za 90° ali hujše...

tako kot sedaj, saj se menda ne vozimo 90 vedno če smo izven naselja
jaz se po neznanem terenu vozim toliko kolikor je varno in vidim predse (res da je večinoma cca 100kmh ampak ne vedno - pre ovinki ki jih ne poznam vozim počasneje)

Drugi problem, ki ga sam vidim je pokritost z omejitvami na mapah, saj je veliko odsekov kjer hitrosti ni na mapah oz. je napačno nastavljena

tudi na to sem posmilil - imaš aplikacijo kjer dodajaš omejitve in posebnosti sam na svojo lastno nastavljeno mapo (neke vrste modifikacija garmina oziroma možnost korigiranje in vnašanja svoje trase v sistem)
saj zadevo bi večinoma uporabljal za znane poti - recimo od službe do doma

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 8:50 am

Potem pa si pri tem še zamisli kako je, če odseka ne poznaš, da je omejitev 90 (izven naselja) in nato se prikaže nepregleden ovinek za 90° ali hujše...

pravzaprav vprašanje kaže na to da mešaš tempomat in omejevalnik hitrosti

pri tempomatu si v takem priemru v škripcih - moraš pritisniti bremzo

pri omejevalnku hitrosti je pa enako kot že sedaj - malce manj gasa pa je

mogoče bi moral biti bolj jasen da ne govoruimo o tempomatu ampak o aktivnem omejevanju hitrosti

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 To jan 03, 2012 10:58 am

@Matev, za projekt DARPA si že slišal?

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 11:13 am

@Matev, za projekt DARPA si že slišal?

pri inovatorji je smotano to da te nben ne šlivi ko imaš zamisel ali prototip

ko pa zamisel nekdo izvede v praksi -(malce več kot prototip) je pa kojci bogat in vsi uporabljajo ter hvalijo

jaz osebno mislim da bo preišel dan ko bomo imeli vsi v avtomobilih obvezno napravo preko katere bodo lahko omejili hitrost avtomobila - okoli šol, vrtcev in bolnišnic bodo tako odsajniki ki bodo blokirali prehitre voznike - ok to je mogoče malce slabo, a j*** ga - napredek pač

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jan 03, 2012 1:11 pm

Priznam, da nisem bral cele teme... A bi apeliral na izumitelja, ki je odprl temo, naj razmisli o napravi, ki bo samodejno vklapljala smerokaze glede na voznika oz. njegove kretnje. Pa čeprav v 3/4 primerih to ne bi delovalo, ker se izkaže da folk pojma nima kam vozi...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 3:40 pm

naj razmisli o napravi, ki bo samodejno vklapljala smerokaze glede na voznika oz. njegove kretnje

če imaš pot na gps-u in veš kako boš vozil bi ti gps lahko tudi smerokaze vklapljal

je pa res to nekaj kar bi bilo uporabno za tiste ki vedo kam gredo in poznajo pot...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To jan 03, 2012 5:40 pm

Vsekakor bi moral obstojati tudi GPS sistem, ki ne bi dovoljeval omejevati hitrost na ljubo bolanim Žlendrom in Zajcem, ki postavljajo znake čisto po nepotrebnem. Če je v Avstriji lahko čez vasi 70, je pri nas od Rudnika do Škofljice 50, pa vse neprometne ceste ob obvoznicah z radarji, pa še milijon bebavih in zanalašč omejenih odsekov. Avtoceste smo projektirali za 130 na uro, take tudi plačali in nobeden nima pravice nam srati po glavi vsakih par kilometrov z omejitvami. Ko plačujem cestnino ni za ta primer omejene možnosti transporta nobenega popusta. Retardirani komentatorji, pospeševalci omejevanja svobode pa naj gredo v Tivoli na ringlšpil.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky To jan 03, 2012 7:57 pm

Mislim, da sem gledal nek test od nove A6 in ti avto s pomočjo navigacije prikazuje na HUD tudi kakšna je omejitev na tistem delu, omejitve pa preverja še s pomočjo čitalca znakov. Drugače pa maš tudi to, da ti avto priporoči hitrost v mestu, da si v zelenem valu, da na AC prilagodiš hitrost za boljšo pretočnost, itd. Ampak niti ena ta zadeva te ne omejuje, te samo opozori. Pa večina teh zadev je še v prototipni izvedbi.
LP Rok

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 9:12 pm

hmm

Zanimivo. Sicer pa speed limiter te ne omejuje, ti zgolj pomaga, da lažje dosežeš tisto v kar si primoran zaradi omejitev, ki jih postavlja zakon.

Meni bi tudi pasalo da bi se peljal 80 ali pa 160 skozi naselje... pa se ne smem! ali me to omejuje ? Ja me.

Ampak tako pač je.

Glede prikazovanja omejitev imam pa zadevo tudi jaz; in ni v nikakršni prototipni fazi - je kar realna in delujoča.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To jan 03, 2012 9:20 pm

Sicer je off ampak vendarle, a se kdo upa pomislit, kako bo pri avtih, ki so naloadani z vso možno elektroniko, ko bo ta star par let in ga bo "pošteni" švercer prodajal od svoje stare mame s samo 130000 kkm. :mrgreen: ...kaj bo, ko bo to začelo crkovat? Še vedno sem mnenja, da česar ni, se ne more pokvarit.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS To jan 03, 2012 9:24 pm

maniaxxx je napisal/-a:Sicer je off ampak vendarle, a se kdo upa pomislit, kako bo pri avtih, ki so naloadani z vso možno elektroniko, ko bo ta star par let in ga bo "pošteni" švercer prodajal od svoje stare mame s samo 130000 kkm. :mrgreen: ...kaj bo, ko bo to začelo crkovat? Še vedno sem mnenja, da česar ni, se ne more pokvarit.

Jaz nimam nič proti, če omejevalnik hitrosti crkne :mrgreen:

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 9:27 pm

hja

kar se tiče pripomočkov za varnejšo vožnjo tiče

če crknejo je vožnja manj varna, ja

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To jan 03, 2012 9:29 pm

peroRS je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Sicer je off ampak vendarle, a se kdo upa pomislit, kako bo pri avtih, ki so naloadani z vso možno elektroniko, ko bo ta star par let in ga bo "pošteni" švercer prodajal od svoje stare mame s samo 130000 kkm. :mrgreen: ...kaj bo, ko bo to začelo crkovat? Še vedno sem mnenja, da česar ni, se ne more pokvarit.

Jaz nimam nič proti, če omejevalnik hitrosti crkne :mrgreen:

js tud ne :mrgreen: , ampak se sprašujem v smiselnost vse te opreme, od katere je pol ne rabim, drugo polovico pa ne znam uporabljat :mrgreen: . Smiselnost seveda v vidim s strani proizvajalcev, ki nam umetno vzbujajo vedno nove potrebe in seveda sredstva za zadovoljovanje le-teh ( nove modele ), ampak kaj dejansko rabimo? Sam sicer verjetno imam drugačne zahteve kot kdo drug ampak vendarle....takšna zadeva je dežni senzor pa senzor za luči pa sistem ki bere znake ipd...če ne vidim kdaj dežuje, luči mamo tak skoz pižgane pa če ne vidim znakov, pol boljš da kupim kolo :mrgreen: , takih in podobnih stvari je ogromno..npr vžiganje brez ključa, 37 conska klima, samozatemintvena ogledala, samodejno parkiranje.......same bedarije...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 9:32 pm

vžiganje brez ključa,

ja al pa recimo zaklep na daljavo na ključu

to vse je za pusije

mi tega ne rabmo, kaj nam bo klima, dec pravi se hladi pri odprtem oknu, greje pa z kako blondino pod pasom

klima je itak brezveze

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To jan 03, 2012 9:35 pm

Matev je napisal/-a:
vžiganje brez ključa,

ja al pa recimo zaklep na daljavo na ključu

to vse je za pusije

mi tega ne rabmo, kaj nam bo klima, dec pravi se hladi pri odprtem oknu, greje pa z kako blondino pod pasom

klima je itak brezveze

Klima, varnostni sistemi ( abs esp varnostne blazine ), osnovna elektrika, servo in podobne malenkosti, ter dober motor in povozje, ter, da se v avtu počutiš udobno in da ti "sede" je vse, kar jaz rabim pri avtu....večine današnjih bonbončkov niti ne rabim, niti želim....mogoče edino tempomat, ampak tudi brez njega se da kamot.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 9:38 pm

kaj pa parkirni senzor ?

tudi za pusije ?

dec pravi butne in čuti kdaj je prav parkiral

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx To jan 03, 2012 9:40 pm

Matev je napisal/-a:kaj pa parkirni senzor ?

tudi za pusije ?

dec pravi butne in čuti kdaj je prav parkiral

Pravi dec, oziroma šofer zna parkirati tudi brez senzorjev, čeprav je res, da so dandanes avti včasih izredno nepregledni.

Matev
Nov uporabnik

Napisal/-a Matev To jan 03, 2012 9:43 pm

Pravi dec, oziroma šofer zna parkirati tudi brez senzorjev,

tako je
tudi navigacija je za pusije

pravi ded se zapelje do cilja že v prvo
ane?

kdo rabi gps?

pusiji
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov