Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: OMV Caristal zmrzuje???

Napisal/-a lizard Ne feb 05, 2012 12:04 am

@lanciahf: Tudi jaz sem napisal enako glede zmrzovanja vitrexa, ampak to nima nobene veze z občutkom.

Morate vedet, da do prenosa toplote prehaja samo med snovmi z različno temperaturo. In ko veter z npr -5°C ohladi neko tekočina na -5°C, se prenos toplote konča in ta tekočina nikakor ne more imeti temperaturo nižjo kot -5°C. In če ima ta tekočina ledišče pri -7°C ne bo zmrznila ne glede na to kako hitro piha veter.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Ne feb 05, 2012 2:21 pm

Meni je čisti Petrolov vitrex zmrznil v šobah včeraj. Sem se iz NM do MB vstavil na vsaki pumpi da sem opral steklo. Popizdil sem :evil:

maarkec
Stalni uporabnik

Napisal/-a maarkec Ne feb 05, 2012 3:03 pm

danes sm točil v moj avto omv caristal, bomo videl no, dal sm tistega do -30, sam me čudi da vam zmrzuje, hmm

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Ne feb 05, 2012 6:50 pm

Kot že večkrat omenjeno : tekočina za pranje stekel zmrzuje zaradi izhlapevanja določenih alkoholov, ki so v njej.
In to premosorazmerno z časom izhlapevanja.

Sicer pa naredite test - natočite v odprt kozarec tekočino - recimo Vitrex in ga postavite na mraz. Nato enako storite z zaprto tekočino - recimo Vitrex.
In potem čakajte zraven kdaj bo katera zmrznila, ali pa verjemite par postom tu na forumu, ki so podprti z znanstveno razlago.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne feb 05, 2012 7:48 pm

Mene čudi, da mi ni niti enkrat zmrznila tekočina v teh dneh, vedno šprica, je pa neka neznana iz Nemčije... :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne feb 05, 2012 8:17 pm

Jaz uporabljam Sonax Extreme, ki ima dodan še glicerol da maže gumice brisalcev. Zaenkrat že 3 leta brez pripomb, zmešanega pa imam do cca. -20 °C.

Tisti, ki imate xenon luči in v večini primerov tudi plastične žaromete (polikarbonat) načeloma ne šparajte pri tekočinah za pranje, ker niso vse primerne za polikarbonat - ponavadi je na embalaži napisano. Posledica neprimerne tekočine je matiran izgled prednjih luči (sicer tekočina ni edini vzrok za to, je pa eden od njih).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Ne feb 05, 2012 9:07 pm

Kje se ga pa dobi (za normalen dnar)?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Ne feb 05, 2012 9:14 pm

Jaz kupujem v Obiju. Mislim, da je dobrih 20€ 5L embalaža. Meša se pa 2:1 - 30°C, 1:1 -20, 2:1 - 10. In kao bazira na nanotehnologiji, zato ima tudi tako ceno.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Ne feb 05, 2012 9:18 pm

Jaz uporabljam Pertolov vitrex in do sedaj ni še nič zmrznilo :D Ravno danes sem ga dolil 1l (nerazredčenega).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Ne feb 05, 2012 9:24 pm

Bom probal, če ga kdaj kje opazim. Hvala za info!
Slika

Uporabniški avatar
Mivec
Novinec

Napisal/-a Mivec Ne feb 05, 2012 9:40 pm

lizard je napisal/-a:Jaz kupujem v Obiju. Mislim, da je dobrih 20€ 5L embalaža. Meša se pa 2:1 - 30°C, 1:1 -20, 2:1 - 10. In kao bazira na nanotehnologiji, zato ima tudi tako ceno.

Kupo za -50 1 liter mešav z 2 litra vode..... danes se pelem iz Sloven Gradca v Maribor, 4x sem mogo stat, da sem si pobrisav steklo..... samo menda sem mešav preveč vode ... tako da OBI ni nič kriv :D ..... jutri pa pravijo -18 v naših krajih.....

p.m :evil:

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po feb 06, 2012 2:03 pm

Meni je pa zmrznila tekočina iz SPAR-a do -30°C. S tem da jo je bilo notri nalito 1 liter na 2 litra podlage mešanice 50-50 iste tekočine in vode. Se pravi skupno razmerje približno 2/3 tekočine in 1/3 vode. Zgleda bi moral nalivat samo tekočino... :roll:
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
T1cK0
Uporabnik

Napisal/-a T1cK0 Po feb 06, 2012 4:37 pm

Tudi sam opažam, da tekočina od OMW-ja zmrzuje. Tudi če šipe perem na mestu in ne na avtocesti kjer bolj piha. Dokler špricam je vredu na koncu se pa čisto tanek sloj naredi po šipi, ki pomrzne za par minut, nato počasi izgine. Moram tole čimprej zamenjat ker je vožnja nemogoča :?
Slika

zima12
Nov uporabnik

Napisal/-a zima12 Sr feb 08, 2012 2:52 pm

Eno vprašanje ... :(

Ker mi je že par dni bilo onemogočeno pranje vetrobranskega stekla, sem danes le pogledala v posodo in videla, da je tekočina zmrznjena. Čeprav sem pred nekaj dnevi dolila čistega koncentrata. Ok, to da se bo odtajalo ni problema, to da do takrat ne bom mogla normalo prati vetrobranskega stekla, bomo tud potrpel. Zanima me, če se lahko vozim z avtom oz. če ta "kepa" ledu lahko na avtu naredi kakšno škodo?!

Prosim za odgovor oops

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Sr feb 08, 2012 3:00 pm

T1cK0 je napisal/-a:Tudi sam opažam, da tekočina od OMW-ja zmrzuje. Tudi če šipe perem na mestu in ne na avtocesti kjer bolj piha. Dokler špricam je vredu na koncu se pa čisto tanek sloj naredi po šipi, ki pomrzne za par minut, nato počasi izgine. Moram tole čimprej zamenjat ker je vožnja nemogoča :?

jaz sem oz. imam iste probleme :/ ko brisalci obrišejo začne zmrzvat na šipi :/

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr feb 08, 2012 4:02 pm

207sport je napisal/-a:
T1cK0 je napisal/-a:Tudi sam opažam, da tekočina od OMW-ja zmrzuje. Tudi če šipe perem na mestu in ne na avtocesti kjer bolj piha. Dokler špricam je vredu na koncu se pa čisto tanek sloj naredi po šipi, ki pomrzne za par minut, nato počasi izgine. Moram tole čimprej zamenjat ker je vožnja nemogoča :?

jaz sem oz. imam iste probleme :/ ko brisalci obrišejo začne zmrzvat na šipi :/

Enako....Ampak pazi to. Zamrzne samo tiste tekočina, ki bazira na NANO tehnologiji....Vsa ostala sranja lepo obrišejo. Za to brezvezno nano tehnologijo pa se nardi sled oz. že pri plusu pušča meglico. Pri ostalih tekočinah ni problema.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
ddas
Novinec

Napisal/-a ddas Sr feb 08, 2012 4:34 pm

lizard je napisal/-a:Jaz uporabljam Sonax Extreme, ki ima dodan še glicerol da maže gumice brisalcev. Zaenkrat že 3 leta brez pripomb, zmešanega pa imam do cca. -20 °C.

Tisti, ki imate xenon luči in v večini primerov tudi plastične žaromete (polikarbonat) načeloma ne šparajte pri tekočinah za pranje, ker niso vse primerne za polikarbonat - ponavadi je na embalaži napisano. Posledica neprimerne tekočine je matiran izgled prednjih luči (sicer tekočina ni edini vzrok za to, je pa eden od njih).

Včeraj sem tudi jaz nalil 2 litra Sonax koncentrat -40 stopinj, nisem dodal nič vode. Brisalci brisali brez problemov, zmrzovalo pa ni nič.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr feb 08, 2012 10:08 pm

zima12 je napisal/-a:Eno vprašanje ... :(

Ker mi je že par dni bilo onemogočeno pranje vetrobranskega stekla, sem danes le pogledala v posodo in videla, da je tekočina zmrznjena. Čeprav sem pred nekaj dnevi dolila čistega koncentrata. Ok, to da se bo odtajalo ni problema, to da do takrat ne bom mogla normalo prati vetrobranskega stekla, bomo tud potrpel. Zanima me, če se lahko vozim z avtom oz. če ta "kepa" ledu lahko na avtu naredi kakšno škodo?!

Prosim za odgovor oops

Obstaja nevarnost, da poči sama posoda za vodo, sploh če je posoda polna, ker ima led večjo prostornino kot voda. Pa tudi črpalko lahko ˇrazneseˇ iz istega razloga.

Lahko ne bo pa čisto nič narobe.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če feb 09, 2012 3:02 pm

zima12 je napisal/-a:Eno vprašanje ... :(

Prosim za odgovor oops

Pa je posoda polna leda? Če ne, nalij notri preverjen koncentrat ki ne bo zmrznil, zraven te leden kocke, nato pa počakaj da se vse skupaj odtali.

Uporabniški avatar
Milan_48
Novinec

Kraj: Šavrinija

Napisal/-a Milan_48 Če feb 09, 2012 4:24 pm

Tu bo malo bolj jasno:

Slika

Primer: Če voziš 100km/h in je zunanja temperatura -30°C je isti efekt, kot da se tekočina ohlaja pri -54°C. So pa še razni vplivi relativne vlage in same hitrosti vetra, če greš nasproti njemu.

Slika
Nulla tenaci invia est via!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov