Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Re: Že kaj gledate v prihodnost ko bo bencin 2eur/liter ?

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 12:34 pm

cruiser1 je napisal/-a:@BBoss

Zelo dobro napisano! In glede na tvoj post nisem nič pretiraval razen morda tega kako sem napisal, bistvo je pa isto! ;)

Sam za bone sem mislil da pretiravaš, ker jih je bilo res povsod dovolj - je bil pa folk iznajdljiv tudi pri par-nepar tako, da so hitro ugotovili, da je to bedarija. Men so bla to kr zabavna leta sploh, kako smo bili iznajdljivi, da smo sistem okrog prinašali, če nas je poskušal omejevati.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 12:36 pm

ban je napisal/-a:Včasih je Z101 z 1100 ccm3 porabila 10-11 litrov, če si šel na morje si moral vmes 3x tankat, danes narediš tako vožnjo z enim tankom, pa še ostane ti. =P

Ne pozabit kakšne Lade, ki je hitro mela 14 ali več, če pa še fergazer ni bil dobro nastavljen pa tud 20.

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Napisal/-a R 34 GT-R Če mar 08, 2012 12:48 pm

Je kdo v rikverc računal, koliko litrov si dobil pred 15 leti za 1 plačo?
RiDe hArD

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Če mar 08, 2012 1:11 pm

Tehnologija gre naprej in kaj drugega kot boljše materialno stanje ni za pričakovati. Tudi če bi danes še vedno živeli v Jugoslaviji bi imeli več vsega kot pred 40 leti v taisti Jugoslaviji. To ni odvisno od sistema ampak od tehnološkega napredka.

Če se primerja politične sisteme si je po mojem potrebno postaviti drugačno vprašanje: ali je kvaliteta življenja danes boljša ali ne? Ali smo bolj srečni kot smo bili včasih? Ključno je seveda merilo po katerem merimo kvaliteto oz. srečo.

Uporabniški avatar
cky2k
Uporabnik

Kraj: Prevalje(Koroška)

Napisal/-a cky2k Če mar 08, 2012 1:37 pm

Ker sem študent in trenutno še živim doma tako da sem brez stroškov,grem rade volje delat,si nekaj zaslužit večina tistega denarja gre pa v tank :) Z našparanim dnarjem sem si kupil mlinček 1.4 in sem vsakodnevno na cesti zato ker se rad fijukam okoli in ne gledam na ceno bencina,kako bo pa naprej bomo pa videli.
VW golf IV

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 1:40 pm

BBoss je napisal/-a:pretiravaš - sploh ni bilo panike s tistimi boni. Vedno jih je bilo dovolj saj smo v naši familiji več ali manj šenkavali bone naokrog saj so nam skoz ostajali. Če ej kdo imel težave so pač v familiji kupili stara j***a in jih registrirali (zavarovanje je bilo poceni) pa še za tistega kasirali bone čeprav ga niso vozili naokrog.

Takarat se je tudi bistveno manj vozilo in avto, ki je imel preko 100.000km je bil že za v graben. Danes v povprečju delamo z avtom 2-3x več km kot recimo za časa famozne Milke Planinc. Ne vem če kdo glih joka za tistimi časi gre pa za splošno nezadovoljstvo in tarnanje ob vsaki podražitvi - nihče pa recimo danes ne pomisli na to, da v osemdesetih si rabu tri povprečne plače za nakup televizorja, danes dobiš tri televizorje za povprečno plačo.

In takih primerov je še mali milijon, če pa preštejemo še stroške za vse mogoče komunikacije, ki jih včasih nismo imeli je počasi jasno zakaj nekateri mislijo kako so včasih lažje živeli.

Dejte skenslat vse stroške komunikacij (mobiteli, internet, kablska, itd) v familiji pa bo hitro še za tank do dva goriva na mesec. =P
Z boni ni bilo tako enostavno. Koliko si jih dobil na mesec, 20 litrov? 20 litrov je za stoenko pomenilo maksimalno ene 200 km vožnje... sicer se tedaj praviloma niso vozili daleč na šiht, pa ni bilo obvoznice, ampak marsikdo je recimo načrtno med letom šparal tiste bone, da se je lahko med poletjem brez skrbi odpravil na morje ipd.

Sicer vse ostalo, kar si napisal, kar drži.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 1:52 pm

Ronin je napisal/-a:Upam, da se resno zajebavas. Ne bom reku, da je blo v letih 1980 popolno, ampak tole, da danes zivimo "naravnost carsko", je pa prevec za lasje privleceno. Ne vem, men se zdi da se nekatere zadeve cedalje bolj slabsajo. Materialni standard res ni bil morda boljsi, ampak se je se zmeraj dalo ziveti, zdaj pa starsi ne morjo vec otroku ene igrace al pa zvezka za solo kupit? .
Pomojem bi menil drugače, če bi imel časovni stroj in bi te sedajle prestavili v leto 1982, verjetno bi v istem dnevu pop*zdil totalno.
Verjemi, če bi bilo obratno, torej hipotetično en povprečnež iz leta Slovenije leta 1982 se teleportira v leto 2012 in zaživi sedanje življenje povprečneža, bi gotovo rekel da je leto 2012 carsko glede na to kaj je imel...
Pa to ne pomeni da je danes vse super in fajn (seveda ni), ampak eno realno predstavo o danes in takrat pa je dobro imeti.

Pa ne mi jokat da sedaj "starsi ne morjo vec otroku ene igrace al pa zvezka za solo kupit" - saj za nekatere je to žal res problem, ampak da ne boš mislil - tudi pred 30 leti ni bilo za vse tako enostavno, res se pa o tem raje ni govorilo...
In me prav zanima, če bi lahko izračunal kakšen % minimalne plače zares predstavlja dandanes en zvezek ali ena igrača, kolikšen del tedanjih dohodkov je pa pomenila tedanja cena enega zvezka ali ene igrače...

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 2:20 pm

sonic je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:pretiravaš - sploh ni bilo panike s tistimi boni. Vedno jih je bilo dovolj saj smo v naši familiji več ali manj šenkavali bone naokrog saj so nam skoz ostajali. Če ej kdo imel težave so pač v familiji kupili stara j***a in jih registrirali (zavarovanje je bilo poceni) pa še za tistega kasirali bone čeprav ga niso vozili naokrog.

Takarat se je tudi bistveno manj vozilo in avto, ki je imel preko 100.000km je bil že za v graben. Danes v povprečju delamo z avtom 2-3x več km kot recimo za časa famozne Milke Planinc. Ne vem če kdo glih joka za tistimi časi gre pa za splošno nezadovoljstvo in tarnanje ob vsaki podražitvi - nihče pa recimo danes ne pomisli na to, da v osemdesetih si rabu tri povprečne plače za nakup televizorja, danes dobiš tri televizorje za povprečno plačo.

In takih primerov je še mali milijon, če pa preštejemo še stroške za vse mogoče komunikacije, ki jih včasih nismo imeli je počasi jasno zakaj nekateri mislijo kako so včasih lažje živeli.

Dejte skenslat vse stroške komunikacij (mobiteli, internet, kablska, itd) v familiji pa bo hitro še za tank do dva goriva na mesec. =P
Z boni ni bilo tako enostavno. Koliko si jih dobil na mesec, 20 litrov? 20 litrov je za stoenko pomenilo maksimalno ene 200 km vožnje... sicer se tedaj praviloma niso vozili daleč na šiht, pa ni bilo obvoznice, ampak marsikdo je recimo načrtno med letom šparal tiste bone, da se je lahko med poletjem brez skrbi odpravil na morje ipd.

Sicer vse ostalo, kar si napisal, kar drži.

Dobu si jih 40l/mesec za vsak avto in mislim, da 5l za moped. Za marsikoga je to bilo vrh glave in so še ostajali - tolk mal smo se včasih vozili. Parkrat letno na morje in še nekajkrat smučanje pa 3x 4x v avstrijo ali italijo v šoping in je bilo to to - službe so bile večinoma pred nosom, obrtniki pa so dobili še dodatne bone za opravljanje dejavnosti. V glavnem letno je blo to za cca 500l goriva ali tam nekje za 5.000km. V 10 letih je recimo moj foter na Jugotu naredil 32.000km, kar je za današnje čase smešna cifra.

bencinski bon 20 lit IX 1984 2.jpg

bencinski bon 10 lit VIII 1984 2.jpg

bencinski bon 5 lit VI 1984.jpg

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če mar 08, 2012 2:28 pm

S tem, ko tako na pamet primerjate stanje danes in 30 let morate vedet, da stvari niti slučajno niso tako lahko primerljive kot se zdi.
Tovrstne evropske raziskave nisem zasledil, so pa v Ameriki naredili neko malo bolj resno raziskavo na to temo in so ugotovili, da kljub vsem dobrotam, ki so nam na voljo in navidez višji plači in vsem, si lahko povprečna ameriška družina danes privošči kar občuten procent manj (točne številke se ne spomnim), kot pred 30-40 leti nazaj. Skratka, to da nam je danes tako zelo lepo, ker imamo epl in podobne neumnosti je zgolj iluzija. Ta ugotovitev pa tudi ni neko presenečenje, saj če pogledaš na koncentriranje bogastva v zadnjih 40 letih lahko vidiš, da gre za res ogromne cifre. In osnovno pravilo je - da ima kdo več, mora drugi imeti manj.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Če mar 08, 2012 3:08 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:Je kdo v rikverc računal, koliko litrov si dobil pred 15 leti za 1 plačo?

Podatek za 10 let nazaj:

chan je napisal/-a: ...
"... V Sloveniji si s povprečno neto plačo trenutno lahko privoščimo nakup 750 litrov goriva. In čeprav so se povprečne neto plače v zadnjem desetletju povečale za 80 odstotkov, smo v letu 2001 za povprečno neto plačo lahko kupili 10 litrov več goriva." vir: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=30&L2_ID=1205

"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Če mar 08, 2012 3:28 pm

thunderbolt je napisal/-a:, si lahko povprečna ameriška družina danes privošči kar občuten procent manj (točne številke se ne spomnim), kot pred 30-40 leti nazaj. S.
Povprečna ali medianska? Če ne vemo tega podatka (in če sploh ne vemo kaj je razlika med enostavnim povprečjem in mediano), pač bolj težko kaj tehtnega rečemo...

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če mar 08, 2012 4:11 pm

thunderbolt je napisal/-a:Tovrstne evropske raziskave nisem zasledil, so pa v Ameriki naredili neko malo bolj resno raziskavo na to temo in so ugotovili, da kljub vsem dobrotam, ki so nam na voljo in navidez višji plači in vsem, si lahko povprečna ameriška družina danes privošči kar občuten procent manj (točne številke se ne spomnim), kot pred 30-40 leti nazaj. Skratka, to da nam je danes tako zelo lepo, ker imamo epl in podobne neumnosti je zgolj iluzija. Ta ugotovitev pa tudi ni neko presenečenje, saj če pogledaš na koncentriranje bogastva v zadnjih 40 letih lahko vidiš, da gre za res ogromne cifre. In osnovno pravilo je - da ima kdo več, mora drugi imeti manj.

Amerika pred 40 leti je popolnoma drugi svet, kot pa slovenija pred 40 leti!! :roll: Pa ne moreš to primerjet no!!! V ameriki so morda danes v povprečju res lahko nekoliko manj privoščijo, kot v kakšnih zlatih časih (njihovih zlatih časih!!) npr. v 50setih in 60tih. Še vedno pa si lahko privoščijo ogromno v primerjavi z nami. Seveda pa to sploh ni merilo za srečo koliko si lahko privoščiš. Nekateri imajo polno rit vsega pa so vseeno nesrečni.

Še enkrat bom citiral C4V4L13R

C4V4L13R je napisal/-a:Resda nisem živel v časih 30 ali 40 let nazaj, ampak mi oče vedno zna povedat, da svoje štipendije in popoldanskega dela ni mogel zatankat pa zapit v celem mescu,

Pri nas v službi dela študent, ki si je lani s svojim denarjem kupil novo KIO za cca 12.000eur!! Tudi nekateri ostali študenti nimajo prav poceni avtomobilov. Pismo, jaz za vse moje avtomobile skupaj, ki sem jih imel in imam nisem plačal 12.000eur!! :lol: Ne mi govorit, da so ljudje danes reveži, ki nič nimajo in so zato nesrečni !

Jaz še vedno trdim in sem prepričan, da je danes življenje v sloveniji boljše, kot pa v Jugi, vsekakor pa tudi danes ni vse rožnato in bi bilo potrebno še marsikaj poštimat!

Uporabniški avatar
Yagi-san
Poznavalec foruma

Napisal/-a Yagi-san Če mar 08, 2012 4:17 pm

Že sedaj se v nezimskem času po LJ prevažam z:
100%elektrika (3kW pogon, Vmax: 65km/h, domet 45-55km)
Slika

...in je TOP ! Nobene gneče, parkiraš kjer želiš itd. !

Sem pa v precepu iti ali ne iti v projekt EV ! Edina zadeva, ki me odvrača je, da tako EV ne more biti primarno vozilo (premajhen domet)--za vložek, ki bi bil potreben (12-15.000€) !

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Če mar 08, 2012 6:15 pm

V Jugoslaviji je bil bencin vedno cenejši kot v zahodni evropi. Milka Planinc ni uvedla bonov ukinila jih je!!! Boni so bili samo par let, ne v celem obdobju Jugoslavije, vsi si zapomnijo samo negativne stvari na pozitivne pa pozabijo.

Lahko se pa zgodi da bo bencin in dizel kmalu po 2€. :huh:

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če mar 08, 2012 6:19 pm

Jaz sem prejšnji dan dal na papir vse stroške in naredil primerjavo. Jaz ne vem kakšne so vaše plače, ampak nedavno je minilo 7 let, odkar sem zaposlen v istem podjetju. Moja plača je bila enaka do pred dvema letoma, ko se je le-ta še dodatno spustila (za cca 10%) - vmes pa so cene rasle. Pa sem naredil eno analizo stroškov in pri gorivu je zadeva taka ->

Mesečno naredim cca 4.000 km, kar pomeni, da za gorivo (dizel), ob povprečni porabi 6.5 lit/100km, pokurim/sem pokuril 260 lit/mes, kar v EUR pomeni/je pomenilo:

1.) 20.1.2004 -> 0.684 EUR/lit dizla) 260 lit × 0.684 = 177.84 EUR / mes (ok ajde, tu sem našel datum z res nizko ceno)
2.) 30.1.2007 -> 0.887 EUR/lit dizla) 260 lit × 0.887 = 230.62 EUR / mes
3.) 6.3.2012 -> 1.343 EUR/lit dizla) 260 lit × 1.343 = 349.18 EUR / mes

Torej, ko sem začel delati, sem ob isti plači na gorivo zapravil okrog 200 EUR, sedaj pa skoraj 350 EUR. To je 150 EUR /mes razlike, ponavljam - ob enaki plači.

Kar se prihodnosti in sedanjosti tiče. V prihodnosti imam namen delati manj km z avtomobilom. Za potrebe 1-5 km pa bom verjetno kupil nek poceni skuter. Zdaj s punco živiva v bolj urbnanem območju (super lokacija za trenutne potrebe/želje) in grem lahko praktično povsod peš/s kolesom. Strošek goriva je sedaj prešel na strošek najemnine. Čeprav..trenutno so stroški dvojni, ker vseeno delam 4.000km/mes, ker hodim domov pomagati staršem vsak dan + imam neke druge obveznosti, ampak tudi to se bo umirilo. Prej, ko pa sem živel pri starših na vasi, sem se moral voziti 30 km v 1 smer, da sem sploh prišel "nekam".. Od tod potem precej kilometrov.

Pa da se dotaknem še "kakovosti življenja" nekoč in danes. Po mojem mnenju živimo danes slabše in imamo manj, čeprav mislimo, da imamo "več" in da nam je bolje, ker imamo vse te razne naprave, ki jih nekoč nismo mogli imeti. Kot otrok nisem imel računalnika, mobitela, igrače so bile bolj tko,.., ampak vseeno sem bil bolj zadovoljen od današnjih otrok. Aja, pa svoboda? Heh. Delovni čas imam do 15h, pa delam večkrat tudi do 20h, delam tudi od doma, ipd, brez nekih plačanih nadur. Ja..svoboden sem, ni kej. S kolegom se že 2 tedna meniva, da se dobiva po službi okrog 16h na kaki pijači, ampak neuspešno.

Sicer pa jaz sploh ne jamram. Tudi tisti izračun zgoraj je zgolj naštevanje dejstev. Trenutno poskušam živeti drugače, kot sem nekoč, probam uživati v drobnarijah, poskušam se ne obremenjevati za vsak k., itd. - pa dam primer.. Moraš v trgovino, ura je 16:30 in na cesti je gneča. Cilj je priti do trgovine, kupiti kar moraš in na koncu kosilo. Namesto, da ti je ta pot do trgovine nekaj najbolj nadležnega in nekaj kar pač moraš dati skozi, da prideš do konca (jo jemlješ le kot vožnjo od točke A do B in bi rad da čimprej mine oz da je sploh ni), pač poskušaš "uživati" v tej poti - poslušaš glasbo, uživaš med samo vožnjo avtomobila - ovinki, semaforji, pospeševanje,.., dokler stojiš v koloni, pa gledaš zanimive avtomobile, ki so spredaj/zadaj. Pač poskušaš si pot (življenje) narediti zanimivo (čeprav imaš slabši avto, čeprav stojiš v koloni..) in uživati v vsaki podrobnosti (lahko si vesel, da ti po 8-ih mesecih še vedno delajo Osram Nightbreaker žarnice, ipd). Neumno se mi zdi biti zagrenjen 60 min vožnje, da boš potem na koncu pojedel večerjo v 10 min. Potem je celo življenje razmerje 60:10 (v prid zagrenjenosti). Pri 60, 70, pa si potem rečeš: "eh shit". Ne pravim, da mi to vedno ratuje, ampak se trudim. Nekateri si rečejo: "evo zdaj bom 10, 15 let garal in mi bo šlo vse na živce, ampak ko naredim hišo, kupim avto, naredim otroke, sem zaključil = sem zadovoljen". Pa ni tako..želje se nadgrajujejo - potem je treba otroke šolati, zamenjati avto čez čas, popraviti streho, narediti ograjo.. In potem spet jovo na novo. In to je normalno, ampak če ne uživaš v tej poti, pa tudi če zaradi nekih bedastih drobnarij, si celo življenje letel, da lahko na koncu umreš. Bistvo pa zamudiš/izpustiš.

PS: Se opravičujem za off.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Če mar 08, 2012 7:26 pm

sonic je napisal/-a:Povprečna ali medianska? Če ne vemo tega podatka (in če sploh ne vemo kaj je razlika med enostavnim povprečjem in mediano), pač bolj težko kaj tehtnega rečemo...

To raziskavo sem gledal že lep čas nazaj in sem jo poskusil poiskati pa mi ni uspelo. Ne moreš kar na pamet reči, da je ena ali druga vrednost v tem primeru bolj točna, saj ne poznaš razdrobljenosti vzorca in njegovih točnih značilnosti. Šlo se je za družino srednjega razreda z dvema otrokoma, ki živijo nekje na obrobju mesta. Ugotavljali so tudi, da je prvič po 2. svetovni prišlo v Ameriki do tega, da imajo otroci v povprečju nižjo stopnjo izobrazbe kot starši, saj si šolanja ne morejo več privoščiti v enakem obsegu.

cruiser - najprej zadihaj, potem pa še enkrat preberi, kaj sem napisal. Nikjer nisem napisal, da je denar merilo za srečo ali pa kaj podobnega. Pa ne vem, na podlagi česa lahko trdiš, da si oni lahko privoščijo pa mnogo več kot mi. Resda imajo določene davke nizke, ampak to ne pomeni, da drugje tega ne prinesejo noter (zdravstvo, sociala, šolstvo,...).

V prvem delu se popolnoma strinjam z ejsimom, ampak ne morem pa sprejeti resignacije - kljub temu, da danes vemo, kako nas vsi nategujejo, smo raje tiho, da ne bi zgubili še tistega malega kar dobimo. Na drugi strani so pa multinacionalke, ki brezsramno množijo svoj profit in ga modro vlagajo v jahte in podobne stvari. Samo VW je imel lani prek 10 miljard evrov ČISTEGA dobička. Vw dve leti tako posluje, pa lahko kupi Slovenijo (BDP). Medtem, ko se mi tolažimo, da ne rabimo dosti in da sreča ni v denarju, imajo nekateri denarja za odmet. To ni pošteno, mi pa to samo nemo spremljamo.

Glede nafte smo se pa tudi več ali manj sprijaznili z visokimi cenami - edino Hrvatom se zdi situacija malo čudna:

"Ne razumejo, kako je leta 2008, ko je cena soda nafte na mesečni osnovi znašala malenkost nad 130 dolarjev, cena najbolj prodajanega pogonskega goriva Eurosuper 95 znašala 6,62 kune, danes, ko je cena soda nafte na ameriškem trgu pod sto dolarjev, na londonski borzi pa okoli 117 dolarjev, je za ta isti liter prej omenjenega pogonskega goriva treba odšteti že skoraj 10,5 kune." (21. 02. 2012, Siol)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če mar 08, 2012 7:49 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:Je kdo v rikverc računal, koliko litrov si dobil pred 15 leti za 1 plačo?

Vsa ta in se mnoga v rikverc racunanja (ki so mimogrede bila ze podana v l.2007/08, ko je Petrol s svojim community portalom se razmisljal o swf grafu) so zbrana v tejle temi: http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?p=1033057#p1033057 ki se je tudi zaradi nekonstruktivnih komentarjev ter splosnega prepira za nekaj kar niti ni bilo podano z znamenjem potrditve, tudi zaklenila in ustvarila in naredila obvoz na posebno politicno ter hkrati tudi dobersno mero utemeljeno temo katera se prav tako nahaja proti koncu slednjega linka.

Vsa ta podrazevanja oz. drzanja trosarine nad vodo, so vpliv razmer na nestabiliziranem rebalansu proracuna in polnjenje te ogromne luknje. Tudi o tem smo ze govorili v eni od tem o visokih kaznih (off).
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Luky
Nov uporabnik

Napisal/-a Luky Če mar 08, 2012 7:58 pm

[/quote]Glede nafte smo se pa tudi več ali manj sprijaznili z visokimi cenami - edino Hrvatom se zdi situacija malo čudna:

"Ne razumejo, kako je leta 2008, ko je cena soda nafte na mesečni osnovi znašala malenkost nad 130 dolarjev, cena najbolj prodajanega pogonskega goriva Eurosuper 95 znašala 6,62 kune, danes, ko je cena soda nafte na ameriškem trgu pod sto dolarjev, na londonski borzi pa okoli 117 dolarjev, je za ta isti liter prej omenjenega pogonskega goriva treba odšteti že skoraj 10,5 kune." (21. 02. 2012, Siol)[/quote]

Hja pač ne razumejo da je danses bencin cenejši kot je bil pred 30 leti an
mihaing je napisal/-a:Napačno si tolerirate stroške. Računati je potrebno stroške na prevoženi kilometer in ne samo gorivo ker ne plačuješ samo tega, če že govorimo kako je bencin drag. Kaj ti pomaga če je bencin drag, ko pa je vse ostalo v primerjavi z preteklostjo 300% ceneje in bolj zanesljivo:

Pred 30-40 leti je bil avto v takratnem času mnogo dražji oz. je bil totalen luksuz (v vrednosti stanovanja), da o stroških vzdrževanja ne govorimo in o sami zanesljivosti. Avtomobili so takrat naredili max 150.000km in si moral kupiti novega. Si predstavlajte če bi to zdelil na strošek kilometra :?: To je tisto kar plačujemo in ne gorivo :!:

Če gledamo strošek na kilometer je danes pa tudi če bo gorivo dva evra zelo poceni. Takrat se ni nobeden pritoževal nad tem in so vsi preživeli, ter imajo na koncu vsega več kot mi sami. Ratali smo razvajeni in vse bi imeli zastonj

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 08, 2012 8:59 pm

Pero je napisal/-a:V Jugoslaviji je bil bencin vedno cenejši kot v zahodni evropi. Milka Planinc ni uvedla bonov ukinila jih je!!! Boni so bili samo par let, ne v celem obdobju Jugoslavije, vsi si zapomnijo samo negativne stvari na pozitivne pa pozabijo.

Lahko se pa zgodi da bo bencin in dizel kmalu po 2€. :huh:

Milka je uvedla Par-Nepar, kar je še večji idiotizem, da o depozitih sploh ne izgubljam besed.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Če mar 08, 2012 9:56 pm

cruiser1 je napisal/-a:
thunderbolt je napisal/-a:Tovrstne evropske raziskave nisem zasledil, so pa v Ameriki naredili neko malo bolj resno raziskavo na to temo in so ugotovili, da kljub vsem dobrotam, ki so nam na voljo in navidez višji plači in vsem, si lahko povprečna ameriška družina danes privošči kar občuten procent manj (točne številke se ne spomnim), kot pred 30-40 leti nazaj. Skratka, to da nam je danes tako zelo lepo, ker imamo epl in podobne neumnosti je zgolj iluzija. Ta ugotovitev pa tudi ni neko presenečenje, saj če pogledaš na koncentriranje bogastva v zadnjih 40 letih lahko vidiš, da gre za res ogromne cifre. In osnovno pravilo je - da ima kdo več, mora drugi imeti manj.

Amerika pred 40 leti je popolnoma drugi svet, kot pa slovenija pred 40 leti!! :roll: Pa ne moreš to primerjet no!!! V ameriki so morda danes v povprečju res lahko nekoliko manj privoščijo, kot v kakšnih zlatih časih (njihovih zlatih časih!!) npr. v 50setih in 60tih. Še vedno pa si lahko privoščijo ogromno v primerjavi z nami. Seveda pa to sploh ni merilo za srečo koliko si lahko privoščiš. Nekateri imajo polno rit vsega pa so vseeno nesrečni.

Še enkrat bom citiral C4V4L13R

C4V4L13R je napisal/-a:Resda nisem živel v časih 30 ali 40 let nazaj, ampak mi oče vedno zna povedat, da svoje štipendije in popoldanskega dela ni mogel zatankat pa zapit v celem mescu,

Pri nas v službi dela študent, ki si je lani s svojim denarjem kupil novo KIO za cca 12.000eur!! Tudi nekateri ostali študenti nimajo prav poceni avtomobilov. Pismo, jaz za vse moje avtomobile skupaj, ki sem jih imel in imam nisem plačal 12.000eur!! :lol: Ne mi govorit, da so ljudje danes reveži, ki nič nimajo in so zato nesrečni !

Jaz še vedno trdim in sem prepričan, da je danes življenje v sloveniji boljše, kot pa v Jugi, vsekakor pa tudi danes ni vse rožnato in bi bilo potrebno še marsikaj poštimat!

To tvoje poudarjanje, kako je nesmotrno gledat na porabo se mi že kozla na tem forumu. Zdaj, ali živiš pri svoji mamici, ki te vsak večer pokrije z dekco al pa prekleto dobro zaslužiš, da živiš tako lahkomiselno. Lahko bi se že sprijaznil, da si TI tisti, ki si na tem forumu s takim mišljenjem v manjšini in TI izstopaš, ni zato cel svet neumen, ker TI tako misliš. Očitno si sam outsider in TI drugače razmišljaš. (BTW, brez zamere, tudi jaz ne vozim ekonomičnega mlinčka, zato ker rad tudi uživam v vožnji in se nerad prepiram o porabi, ampak res ne rabiš v čisto vsakem je*enem postu poudarjat kako si ti oh in sploh, ker je vsem jasno in nehej že enkrat turit to svoje redneckovsko prepričanje vsakemu, ki ti pride na pot. PRAV JA, JASNO NAM JE, OK?!)

Dejstvo je, da si danes navaden delavec ne more privoščit novega avtomobila, zgraditi nove hiše, imeti v gradnji vikend in it še vsako leto na morje (naenkrat). Enostavno je to matematično nemogoče. Včasih je bla to povprečna slovenska družina, vsak ki je delal, si je lahko privoščil marsikaj, kreditov niso poznali ali pa jim je padla sekira v med zaradi visoke inflacije pa se ni splačalo niti terjat/vračat pol so pa sam nule na dnar dodajal. Pa poglejte svoje stare starše in starše.

Kar se tiče tehnologije, ni je imel noben, ne da je sosed mel pa jaz nisem mel...če mobitelov ni blo, jih pač ni blo. Danes je situacija drugačna, na razpolago imaš vse, kupiš pa že bolj težko (vsaj kvalitetno). In no ja...v tej smeri se strinjam s predhodniki, pač je bilo manj faktorjev, ki so kratili dohodek, ni blo treba plačevat interneta, mobitela in še kakšne pi*darije, zaradi česar je marsikaj ostalo. Bi pa bila zanimiva primerjava povprečne plače, litra bencina, potrošniške košarice, cene gradbenega materiala itn...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov