sonic je napisal/-a:Povprečna ali medianska? Če ne vemo tega podatka (in če sploh ne vemo kaj je razlika med enostavnim povprečjem in mediano), pač bolj težko kaj tehtnega rečemo...
To raziskavo sem gledal že lep čas nazaj in sem jo poskusil poiskati pa mi ni uspelo. Ne moreš kar na pamet reči, da je ena ali druga vrednost v tem primeru bolj točna, saj ne poznaš razdrobljenosti vzorca in njegovih točnih značilnosti. Šlo se je za družino srednjega razreda z dvema otrokoma, ki živijo nekje na obrobju mesta. Ugotavljali so tudi, da je prvič po 2. svetovni prišlo v Ameriki do tega, da imajo otroci v povprečju nižjo stopnjo izobrazbe kot starši, saj si šolanja ne morejo več privoščiti v enakem obsegu.
cruiser - najprej zadihaj, potem pa še enkrat preberi, kaj sem napisal. Nikjer nisem napisal, da je denar merilo za srečo ali pa kaj podobnega. Pa ne vem, na podlagi česa lahko trdiš, da si oni lahko privoščijo pa mnogo več kot mi. Resda imajo določene davke nizke, ampak to ne pomeni, da drugje tega ne prinesejo noter (zdravstvo, sociala, šolstvo,...).
V prvem delu se popolnoma strinjam z ejsimom, ampak ne morem pa sprejeti resignacije - kljub temu, da danes vemo, kako nas vsi nategujejo, smo raje tiho, da ne bi zgubili še tistega malega kar dobimo. Na drugi strani so pa multinacionalke, ki brezsramno množijo svoj profit in ga modro vlagajo v jahte in podobne stvari. Samo VW je imel lani prek 10 miljard evrov ČISTEGA dobička. Vw dve leti tako posluje, pa lahko kupi Slovenijo (BDP). Medtem, ko se mi tolažimo, da ne rabimo dosti in da sreča ni v denarju, imajo nekateri denarja za odmet. To ni pošteno, mi pa to samo nemo spremljamo.
Glede nafte smo se pa tudi več ali manj sprijaznili z visokimi cenami - edino Hrvatom se zdi situacija malo čudna:
"Ne razumejo, kako je leta 2008, ko je cena soda nafte na mesečni osnovi znašala malenkost nad 130 dolarjev, cena najbolj prodajanega pogonskega goriva Eurosuper 95 znašala 6,62 kune, danes, ko je cena soda nafte na ameriškem trgu pod sto dolarjev, na londonski borzi pa okoli 117 dolarjev, je za ta isti liter prej omenjenega pogonskega goriva treba odšteti že skoraj 10,5 kune." (21. 02. 2012, Siol)