Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Re: Zakaj nimajo kazalca za vodo ?

Napisal/-a zuzek Pe maj 25, 2012 2:56 pm

DragonForce je napisal/-a:No, meni naprimer v S40 mi je pred časom crknil senzor za temperaturo in mi je kazalec za vodo začel kazat okrog 70 stopinj C. Me zanima, kaj bi pokazalo v avtu brez kazalca, ker se meni ni prižgala nobena lučka za pregretje ali kaj podobnega.

jah fural bi naprej, edino še na servisu ko priklopjo na tester te reši
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe maj 25, 2012 3:46 pm

cruiser1 je napisal/-a: Vem za veliko ljudi, ki jim ni jasno zakaj naj bi bil števec temp. vode ali pritisk olja saj komaj, da vejo, da je to oboje v njihovih motorjih :roll:

Jih poznam tudi jaz, in celo nekateri na tem forumu razne slike lepijo kaj sploh je neka stvar v avtomobilu. :huh:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe maj 25, 2012 9:29 pm

Pri temp vode je še ena vwlika težava za nekatere (koliko številni so ?) - večina misli, da voda zavre pri 100 st C, števec pa jim poleti večkrat kaže čez 110. Kaj storiti, se sprašujejo. Morda tudi takim (telebanskim) dilemam v izogib tovarne opuščajo števec temp vode?

Sicer pa sam pogrešam edino anti-G števec. Najbrž ga ne bom dočakal.............

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo So maj 26, 2012 7:51 am

Ravno zato pa nekateri avti kažejo 10 stopinj manj...

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 So maj 26, 2012 9:04 am

Pri VAG skupini (za novejše letnike ne vem), je cagar sprogramiran, da od 83 °C do cca. 100 °C kaže skoz 90. Ko se premakne od 90 naprej, je že kriza, ker ima takrat voda cca. 110°C,
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing So maj 26, 2012 10:44 am

Novejši BMW-ji (od l 2003) nimajo kazalca za vodo vsaj velika večina ne, ker ga pač ne potrebuješ. Avto je sprogramiran, da v primeru presežka dovoljene temperature, se samodejno ustavi ali omeji hitrost in tako je nemogoče zakuhati avto. Torej ni potrebe po kazalcu.
Imajo tudi električne vodne pumpe in so neodvisne od obratov motorja zato je možnost zaradi pregrevanja še toliko manjša.

Sicer pa, da bi ob današnji tehnologiji moral še čikirati teperaturo za vodo naj gre vse skupaj v tri pm.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So maj 26, 2012 11:29 am

mihaing je napisal/-a:
Sicer pa, da bi ob današnji tehnologiji moral še čikirati teperaturo za vodo naj gre vse skupaj v tri pm.

Kakšni tehnologiji? Motorji v avtomobilih so že več, kot 100 let enaki :lol:

;)

Uporabniški avatar
bedolin
Novinec

Napisal/-a bedolin So maj 26, 2012 11:58 am

Torej, pri vsej tej tehnologiji in napredku, blagodejno vpliva na mrzel motor tudi poganjanje v visoke obrate :)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 26, 2012 1:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:Finta je, da je dandanes lažje kot kdajkoli prej prikazati vse te podatke. Vsi avti imajo vgrajene te senzorje za potrebe delovanja mašine, skoraj vsak ima že manjši ali večji LCD, kjer se da vse to prikazati. Ni treba nobenih dodatnih stroškov.

Finta je v tem, da je proizvajalcem pač v interesu čim večja nevednost in neumnost uporabnikov vozil. Vemo zakaj. :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 So maj 26, 2012 10:12 pm

Daedalus je napisal/-a:Finta je v tem, da je proizvajalcem pač v interesu čim večja nevednost in neumnost uporabnikov vozil. Vemo zakaj. :)
Tako kot na večini ostalih področij v življenju... :evil:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Ne maj 27, 2012 7:30 am

Energetik81 je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Finta je v tem, da je proizvajalcem pač v interesu čim večja nevednost in neumnost uporabnikov vozil. Vemo zakaj. :)
Tako kot na večini ostalih področij v življenju... :evil:

S tole trditvijo se ne morem strinjat. Ljudje smo po naravi malce leni in iščemo čimlažjo pot do cilja. K temu teži tudi razvoj, ki našo lenobo podpira. Zakaj bi ogenj netili z dvema lesenima palicama, če pa lahko izdelamo vžigalnik....Isto je z avtomobili. Zakaj bi se moral voznik ubadati z delovanjem motorja, oljnim tlakom in temperaturo, nivojem vode in olja, ter še kakšno malenkostjo, ko pa lahko vse skupaj opremimo s kupom senzrojev in računalnikov ki to počno namesto voznika. Tako voznik povsem neobremenjeno sede za volan in odpelje, namesto da bi pazil na kup malenkosti. Seveda prinese vse skupaj tudi malce hitrejšo obrabo motorja, vendar skoraj zanemarljivo. Snovalci avtomobilov in druge opreme so se v okviru tehničnih možnosti prilagodili naši lenobi.

Lp Trisan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Če maj 31, 2012 12:44 pm

Tudi citroen C2 VTS 2006 letnik nima števca ze temp.vode/olja

sem pa sam rešil ta problem tako, da imam stalno proklopljen obd2 kabel

Slika

in to povezano z telefonom

Slika

pa še telefon se mi polne med vožnjo :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če maj 31, 2012 1:28 pm

Bemtiš, tu sem pisal, da bi me motilo, če ne bi imel kazalca za temperaturo vodo in pri tem čisto pozabil, da ga v novem Sprinterju dejansko nimam! :D Res da je mrzel praktično samo zjutraj, ker ko ga naložim se itak nazaj segreje preden pridem ven iz mesta, potem pa laufa 5-6 ur brez prestanka. Itak se pa "čuti", kdaj se segreje.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če maj 31, 2012 1:49 pm

ESX je napisal/-a:Tudi citroen C2 VTS 2006 letnik nima števca ze temp.vode/olja

sem pa sam rešil ta problem tako, da imam stalno proklopljen obd2 kabel

Slika

in to povezano z telefonom

Slika

pa še telefon se mi polne med vožnjo :D
Ne se hecat, to hočm jst takoj zdej. :DDD
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če maj 31, 2012 11:13 pm

Fajn zadeva. Sem se malo igral z tem. Kupiš Bluetooth OBD konektor na bolhi ali dealextreme ali bilokje, potem pa obstaja aplikacija Torque ali Torque pro (pa še kakšna druga) ki ti meri vse OBD parametre. Grafični vmesnik je lep.

Se je fajn za igrat, ne vem pa zakaj bi človek to non stop potreboval. Ima pa cool faktor:)

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Sr jan 29, 2014 12:41 am

Živjo

Vem, da je tema stara skoraj 2 leti, vendar me zanima ali ti ta program lahko prikaže tudi temperaturo olja? Predpostavimo, da avto ima senzor za olje.

Hvala
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov