Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Re: Poraba avtomobilov - največji in najmanjši "lažnjivci"

Napisal/-a DragonForce Pe jun 15, 2012 9:03 am

cruiser1 je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:V čem je potem sploh smisel te teme in nasploh podajanja porabe?

To se jaz sprašujem že vsaj dvajset let.

Goriva porabiš kolikor ga pač porabiš, ko je tank prazen greš tankat! Čisto preprosto. Ampak ne, vsi raje stalno računate in primerjate ter nasedate podatkom v reklamah, se potem pregovarjate kdo laže, mnogi so celo pripravljeni porabiti veliko denarja zaradi 0'98l manjše porabe in podobne neumnosti. Na koncu pa nihče nikjer resnično ne prišpara.

Ti resno še zdaj vztrajaš pri svojem razmišljanju, da poraba ni važna... ko je liter skoraj 2 €?? Ne rečem pred 10 leti, takrat poraba ni bila tako pomemben faktor. Danes pa ne poznam več človeka, ki ga ne bi skrbela poraba, tudi tiste z V8 bencinarji.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe jun 15, 2012 9:48 am

Poraba, ki jo da proizvajalec in je standardizirana je za informacijo koliko porabi vozilo ob teh standardiziranih pogojih. In vsekakor ti podatki lahko služijo za orientacijo o dejanski porabi.
Meni osebno je vedno uspelo brez nekega hudega napreznanja voziti v okvirih (+/-0,5l) tovarniške porabe.

Vedno pa je treba upoštevat da v zelo mrzlem avto pokuri več, ob uporabi klime pokuri več, ob mestni vožnji pokuri več...

Ne vem zakaj imate nekateri žolčne izpade, da vam lažejo in vas goljufajo, ker v januarju ob vožnji med 7:00 in 8:00 (med tednom) iz Grosuplja v center LJ niste dosegli normirane porabe za relacijsko vožnjo.

Dejanska poraba je odvisna od toliko različnih spremenljivk, da je vsaka dejanska poraba odvisna od vsakega posameznega uporabnika in njegovih okoliščin.

Edino kar lahko zaključimo je da so zaradi standardiziranega testa rezultati hibridov bistveno bolj zavajujoči, čeprav pa pri plug-in hibridih, ki omogočajo polnjenje iz vtičnice po mojem mnenju lahko povprečen uporabnik dosega normirane rezultate (npr. doseg na baterije do 40km, če delaš v službo in nazaj 20-25 km bi ob idealnih okoliščinah celo lahko prišel na samo na elektriko tja in nazaj). Vsekakor pa ne boš dosegel take rezultate ko boš v višku turistične sezone s polno naloženim vozilom stal v koloni s prižgano klimo in relaciji 400km...
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe jun 15, 2012 9:50 am

DragonForce je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:V čem je potem sploh smisel te teme in nasploh podajanja porabe?

Goriva porabiš kolikor ga pač porabiš, ko je tank prazen greš tankat! Čisto preprosto. Ampak ne, vsi raje stalno računate in primerjate ter nasedate podatkom v reklamah, se potem pregovarjate kdo laže, mnogi so celo pripravljeni porabiti veliko denarja zaradi 0'98l manjše porabe in podobne neumnosti. Na koncu pa nihče nikjer resnično ne prišpara.

Ti resno še zdaj vztrajaš pri svojem razmišljanju, da poraba ni važna... ko je liter skoraj 2 €?? Ne rečem pred 10 leti, takrat poraba ni bila tako pomemben faktor. Danes pa ne poznam več človeka, ki ga ne bi skrbela poraba, tudi tiste z V8 bencinarji.

Kakšna 2€ neki, trenutno je 1,41€ in konstantno vsake dva tedna pade za par centov :mrgreen:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jun 15, 2012 10:01 am

Iskreno si želim, da bi avtomobilski proizvajalci navajali čim manjšo tovarniško porabo, četudi se zlažejo za 50%! Tako bomo "odrešeni" plačilu čedalje hujših dajatev, v obliki raznih DMV, vezanih na CO2, eko taks, davkov na luksuz, davkov na TSI, ipd ... in nenazadnje tako ne bodo NIKDAR zamrle debate na forumih ... =P

p.s.: morda le še ena opazka o "američanih": če kdo opazuje tovarniško navedene porabe pri proizvajalcih iz ZDA ter kasnejše testne porabe, je moč opaziti skorajda v veliki večini primerkov najmanjša odstopanja (kar sem opazil tudi sam v praksi).
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Pe jun 15, 2012 10:02 am

Mislim, da skuša cruiser povedati, da ne razume, kako lahko eni zapravite 10.000 ali še več € za nov avto, ki bo pil mogoče od 1 do recijmo 5 literov manj od tega kar imate zdaj, medtem ko bi si za tistih 10.000 € lahko kupil skoraj 8000 litrov goriva. Tolko litrov pa ti na novem avtu, ki ti pije ne vem, mogoče celo 5 litrov manj kot stari avto ne boš privarčeval niti v 10 letih ne. Vse je stvar lastnega okusa. Eni pač morate imeti nove avte in plačujete za kredit, drugi pa stare kante in plačujemo za bencin. Jaz osebno, če mi daš izbiro, da mi podariš eno staro ameriško kanto ali pa novo piksno s 4 litri porabe, bi vzel novo piksno. Ampak to samo zato, da bi jo nato prodal in si kupil ameriško kanto, višek denarja pa spokal v žep. Bil bi srečnejši, vozil bi se udobneje, tankal pa bi takrat, ko bi ti nakazoval kredit za KIO ipd... Da o servisih ne govorimo.

Jaz recimo razumem oba dva stališča, ker se gibljem nekje vmes oz. sem imel "požrešnejšega" američana, zdaj imam malo manj "požrešnega" američana (Navednice so zato, ker po mojih kriterijih ne en in ne drug, ni požrešen, ampak zdaj že vem, da ne sodim med tistih 99% :) ). Razlika v kupnini mi ne bo nikoli povrnila razlike v gorivu. Zato tudi menjal nisem zaradi porabe, temveč zaradi potrebe po drugačni namembnosti. In šele dobro leto je naokoli, ko me že spet žene nostalgija in želja po pravih kantah. Jaz pa ji slej kot prej namervam prisluhniti, vendar tokrat v obliki oldy-a. Ameriškega seveda.
Zadnjič spremenil uros_p, dne Pe jun 15, 2012 10:19 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Pe jun 15, 2012 10:09 am

cruiser1 je napisal/-a:
106 je napisal/-a:
nevermind je napisal/-a:
yashica je napisal/-a:CHEVROLET CAMARO coupe 6,2 V8 (432KM):
- tovarniška poraba 14,1L/100km
- poraba na testu 14,1L/100km
- odstopanje 0% :o

Kje so tisti, ki pravijo, da amerikanci pijejo +20 l.

:lol:

To je larifari :lol: svoj cajt sem vozil Mercedes E500 pa ima po reglcih mestno porabo 13l a pil je 18l :lol: če pa je bla noga malo težja pa se ga je dalo spravit tudi na 30l 8) Tak ,da ta CAMARO je tud tu nekje v tem rangu to mi nben ne bo reko pa obrneš kakor hočeš.........vsi kateri trdijo nasprotno enostavno lažejo ;)

haha! :lol: Vedel sem,da se bo prej ko slej našel nekdo, ki mu bo podatek o porabi Camarota šel v nos :lol: .

Meni sploh ne gre v nos samo takega avta si ne kupiš zato da boš šparal in razlagal ,da ti ne pije več kot 14l mogoče celo res pije tolko kaj pa vem v kakih okoliščinah samo ,ko sem jaz mel 400KM pod havbo mi ni prišlo na pamet da tega vsaj malo ne bi izkoristil ..... pa niti pri zdajšnjem avtu ne gledam porabe kolko pije pač pije tam nekje med 10l in 13l ,če bi hotel šparat bi si pecikl kupo ;)

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Pe jun 15, 2012 10:16 am

106 je napisal/-a:Meni sploh ne gre v nos samo takega avta si ne kupiš zato da boš šparal in razlagal ,da ti ne pije več kot 14l mogoče celo res pije tolko kaj pa vem v kakih okoliščinah samo ,ko sem jaz mel 400KM pod havbo mi ni prišlo na pamet da tega vsaj malo ne bi izkoristil ..... pa niti pri zdajšnjem avtu ne gledam porabe kolko pije pač pije tam nekje med 10l in 13l ,če bi hotel šparat bi si pecikl kupo ;)

Mislim, da te razumem, da se vsaj podzavestno ne moreš sprijazniti s tem, da tvoja ropotulja pije komaj 1 liter manj od Camarota in zdaj iščeš neke izhode zakaj se vsi lažejo, ko tako grdo govorijo o tej porabi.
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Pe jun 15, 2012 10:24 am

DragonForce je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:

Ne, poraba mi ni važna. Bolj važna je cena goriva, ki je vsekakor previsoka in ni realna. Primerjava cen izpred desetih let tudi ni najbolj primerna saj si danes z mojo plačo lahko privoščim več goriva, kot sem si ga takrat s takratno plačo. So pa prav tako pred desetimi, petnajstimi, dvajsetimi....leti vsi gledali na porabo, kot najpomebnejši podatek pri avtomobilu. Večina vas res čudno gleda na vse to. uros_p je kar v redu razložil kako jaz razmišljam. Že stokrat sem omenil in to je dejstvo: avto ni namenjen varčevanju!! Noben in nikakor! To je marketinški nateg za naivneže!

106 je napisal/-a:Meni sploh ne gre v nos samo takega avta si ne kupiš zato da boš šparal in razlagal ,da ti ne pije več kot 14l mogoče celo res pije tolko kaj pa vem v kakih okoliščinah samo ,ko sem jaz mel 400KM pod havbo mi ni prišlo na pamet da tega vsaj malo ne bi izkoristil ..... pa niti pri zdajšnjem avtu ne gledam porabe kolko pije pač pije tam nekje med 10l in 13l ,če bi hotel šparat bi si pecikl kupo ;)

Lej! Pač nisi vozil 400konjskega amerikanca ;) . Zagotvo gre pri novem camarotu poraba tudi višje ampak očitno je povprečje 14l dokaj realno. Mene to sploh ne preseneča, ker se mi nekoliko sanja kakšne so kaj porabe ameriških avtomobilov.

Uporabniški avatar
2kwik4ya
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a 2kwik4ya Pe jun 15, 2012 10:46 am

Malce za šalo :)
http://www.youtube.com/watch?v=JmxUsGiGp3w

Don't change the car, change the way you drive ... lepo povedano na koncu in se strinjam s tem (če vas moti poraba).

Prav tako so enkrat na TG omenjali glede cen goriva... Če pogledaš koliko denarja porabijo naftna podjetja, da najdejo nafto, postavijo ploščad, zvrtajo luknje, dostavijo nafto v rafinerije, prevoz do črpalk ... vse to stane več kot pa 1,4€ na liter.

Se opravičujem za morebitni off-topic.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jun 15, 2012 10:46 am

cruiser1 je napisal/-a:Že stokrat sem omenil in to je dejstvo: avto ni namenjen varčevanju!! Noben in nikakor! To je marketinški nateg za naivneže!
Če imaš avto za vožnjo A-B pa tudi ni namenjen brezglavemu zapravljanju. In če se lahko z enim avtom pripelješ iz A v B za 10€, ne vem zakaj bi bilo vseeno, če to stane z drugim avtom 20€. Če serješ denar OK. Tisti, ki pa imajo na koncu meseca prazno denarnico, bodo pa gledali tudi na to.
Nima to veze zdej z novimi avti na kredit, tudi rabljen avto za 2000€ lahko izbereš tako, da je bolj varčen od drugega.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Pe jun 15, 2012 11:18 am

energetik ja. točno tako. naj probajo avto in ga vozijo. mene resno niti malo ne briga kolko avto njim pije ko je tam na valjih. mene zanima koliko avto požre, ko se ga vozi naokrog, ko se ga vozi po mestu, po avtocesti, po regionalki. v gneči ali prosti cesti. tako se namreč nekateri vozimo. al se ti po valjih pelješ v službo?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe jun 15, 2012 11:34 am

Energetik81 je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:Že stokrat sem omenil in to je dejstvo: avto ni namenjen varčevanju!! Noben in nikakor! To je marketinški nateg za naivneže!
Če imaš avto za vožnjo A-B pa tudi ni namenjen brezglavemu zapravljanju. In če se lahko z enim avtom pripelješ iz A v B za 10€, ne vem zakaj bi bilo vseeno, če to stane z drugim avtom 20€. Če serješ denar OK. Tisti, ki pa imajo na koncu meseca prazno denarnico, bodo pa gledali tudi na to.
Nima to veze zdej z novimi avti na kredit, tudi rabljen avto za 2000€ lahko izbereš tako, da je bolj varčen od drugega.

Seveda lahko kupiš avto za 1000-2000eur, ki ima zelo malo porabo kar je edino prav, če ti je pomebno samo, da se pelješ! Saj sem to tudi jaz že večkrat omenil.

Govorim o tem kako vedno vsi ob vsakem podražanju goriva začnejo razmišljati o nakupu novega "varčnejšega" vozila! Veliko se jih tudi resno zaradi tega odloči zamenjati svoj stari avto za novega in to si ne zmišljujem to se res dogaja. Sicer njihov problem in me sploh ne moti le smešno mi je vsa ta debilnost okoli te porabe.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Pe jun 15, 2012 11:46 am

Glede na to, da smo na forumu avtomobilizma, bi rekel da smo tukaj predvsem takšni, ki nam avto pomeni še kaj več kot le prevozno sredstvo iz točke A v B. Kdor ima avto zgolj kot orodje za premikanje, tistemu je najbrž vseeno, kako se z njim premika, ampak s takšnimi je tudi težko debatiratih o avtomobilih na sploh.
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe jun 15, 2012 11:53 am

ninjeti je napisal/-a:energetik ja. točno tako. naj probajo avto in ga vozijo. mene resno niti malo ne briga kolko avto njim pije ko je tam na valjih. mene zanima koliko avto požre, ko se ga vozi naokrog, ko se ga vozi po mestu, po avtocesti, po regionalki. v gneči ali prosti cesti. tako se namreč nekateri vozimo. al se ti po valjih pelješ v službo?
Očitno ne bereš, kaj pišem, ali pa ne razumeš.

cruiser1 je napisal/-a:Govorim o tem kako vedno vsi ob vsakem podražanju goriva začnejo razmišljati o nakupu novega "varčnejšega" vozila! Veliko se jih tudi resno zaradi tega odloči zamenjati svoj stari avto za novega in to si ne zmišljujem to se res dogaja. Sicer njihov problem in me sploh ne moti le smešno mi je vsa ta debilnost okoli te porabe.
Glede tega se popolnoma strinjam s tabo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 15, 2012 9:44 pm

1. Glede realnosti/nerealnosti testiranja porabe
Ja, testi na valjih res ne morejo podati prave slike. Predvsem ne vem (razen če je bilo vmes povedano, pa sem spregledal), ali pri višjih hitrostih upoštevajo tudi faktor zračnega upora (kjer recimo kak enoprostorec večinoma nima šans proti klasični limuzinski obliki ali pazljivo aerodinamično oblikovanemu športniku).
Vsekakor pa je povsem pravilno, da obstajajo neki standardizirani testi, kjer dobiš približno primerjavo.

2. Glede uporabnosti tovarniških podatkov
Za moja zadnja dva avtomobila (Clio Mk2 1.4 16v ter Golf V 1.9 TD) lahko ugotovim, da se poraba giblje dejansko v istih okvirih, kot je bilo obljubljeno v uradnih tehničnih podatkih

3. Glede smiselnosti gledanja na porabo
To gotovo ima smisel - ali pa ne, odvisno od osebnih okoliščin. Kdor potrebuje avto zaradi prevažanja, povezanega z zaposlitvijo/biznisom, in dela več desettisoč km letno, je gotovo do neke mere racionalno, da gleda na porabo. Če delaš 50.000 km letno, potem vsak liter razlike v porabi pomeni cca 650 EUR letne razlike v stroških za gorivo (pri trenutnih cenah dizla).

Ampak kot so že zgoraj omenili (in kot jaz pogosto pišem v komentarjih ko kdo sprašuje za mnenja o nakupu avta), je treba upoštevati, da če že preštevamo fižolčke, jih dajmo kot se šika: varčnejši avti so (ob podobnih zmogljivostih in ostalih značilnostih) pač dražji od manj varčnih. Višja cena pa za seboj potegne višje stroške financiranja nakupa, višje stroške kasko zavarovanja itd...

Zato se vsekakor strinjam s tem, kar je zgoraj zapisal Cruiser, uros:p in morda še kdo: preveč obremenjevanja s porabo je brezveze, posebej če ne upoštevaš pravilno širše slike. Je pa za večino ljudi nakup avta in kasnejša uporaba pač en sam velik strošek. Saj je logično, da želiš ta strošek zmanjšat, ampak za večino bi bilo najbolj racionalno in bi najučinkovitejše zmanjšali ta strošek na ta način, da avta sploh ne bi imeli.
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe jun 15, 2012 9:48 pm

Pa še nekaj: menim da ima nek smisel spremljanje porabe pri avtu, ki ga imaš. In sicer je dobro vedeti, kje se približno giblje poraba tvojega v določenih okoliščinah iz razloga, ki nima neposredne veze s šparanjem: poraba je eden od indikatorjev, v kakšnem stanju je motor oz. cel avto. Ko mi je na bencinskem cliotu crknila vžigalna tuljava (sicer menda povsem klasična težava Renaultovih 16v bencinarjev), je že par tednov prej začela poraba naraščati...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne jun 17, 2012 2:07 pm

Realnost je pač taka, da je tudi poraba faktor, če zadevo gledaš skozi racionalen vidik uporabe avtomobila.

In če recimo v obdobju uporabe avta do recimo 200kkm pomeni liter višjo porabo cca 3.000€ in kot je nekdo omenil da se ne sekira za 5 litrov višjo je to razlika še skoraj 15.000€ oziroma cena novega avtomobila.

Če dam samo to na papir sploh ni več dvoma zakaj ne bi gledalal na porabo, da se mi potem ne bi dogajali fenomeni, ki jih dnevno gledam po cestah in sicer samo v zadnjem tednu sem naletel na enega z BMW M5, ki je vozil kot po jajacih in se je na pospeševalnem pasu tako počasi vključil, da je moral kamion bremzati, da ga ni nasadil od zadaj. Ravno tako model s Porsche 911 turbo S, ki je vozil po AC z neverjetno hitrostjo 80km/h in so ga prehitevali vsi po vrsti.

Če tko pomislim mam pa že raj diesla s 140KM, ki ga lahko vozim kakorkoli želim brez občutka, da bom bankrotiral. :twisted:

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper Ne jun 17, 2012 2:32 pm

Mogoče sta si voznika želela samo pozornosti.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne jun 17, 2012 3:04 pm

BBoss je napisal/-a:Realnost je pač taka, da je tudi poraba faktor, če zadevo gledaš skozi racionalen vidik uporabe avtomobila.

In če recimo v obdobju uporabe avta do recimo 200kkm pomeni liter višjo porabo cca 3.000€ in kot je nekdo omenil da se ne sekira za 5 litrov višjo je to razlika še skoraj 15.000€ oziroma cena novega avtomobila.

Če dam samo to na papir sploh ni več dvoma zakaj ne bi gledalal na porabo, da se mi potem ne bi dogajali fenomeni, ki jih dnevno gledam po cestah in sicer samo v zadnjem tednu sem naletel na enega z BMW M5, ki je vozil kot po jajacih in se je na pospeševalnem pasu tako počasi vključil, da je moral kamion bremzati, da ga ni nasadil od zadaj. Ravno tako model s Porsche 911 turbo S, ki je vozil po AC z neverjetno hitrostjo 80km/h in so ga prehitevali vsi po vrsti.

Če tko pomislim mam pa že raj diesla s 140KM, ki ga lahko vozim kakorkoli želim brez občutka, da bom bankrotiral. :twisted:

Podpis

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jun 17, 2012 3:31 pm

Zame je tudi bedarija gledat porabo če popije 1-2-3 litre več saj kupim tak avtomobil kot mi denarnica dopušča in namesto da grejo € za krede ali lizinga natočim gorivo. Pač se vozim u starih Italianih in Francozih, ki pijejo 6L.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov