~toMmy~ je napisal/-a:hrošč je napisal/-a:Bago je napisal/-a:TrijoAdijo je napisal/-a:
Ne bo držalo.Še prehitro bo crknu. Tudi dizl potrebuje 12v da lahko deluje, ampak to so že druge spike....
Še kako bo držalo...
Prejšnji teden se je pripetilo, da ko sem zapeljal malo hitreje čez hitrostno oviro, so že prižgali dve lučki (od menjalnika) in pričeli utripati. Vozil sem še kakšna 2km, nato pa sem se ustavil, da bi preveril če je z avtom vse v redu. Izključim avto, poskusim spet vključiti in ne gre. Pogledam pod haubo in ugotovim, da se je akumulator odklopil (zelo široke objemke na žici in ozek + na akumulatorju)...
PS: vozilo je letnik 2001, dizel, discovery 2.5
Brez velike filozofije, iz prve roke nekaj tednov nazaj. Golf TDI, med potjo crknil regler na alternatorju, zato ni več polnil, do cilja sem imel še ~30-40km. In pa avtomatski vklop luči, varovalk pa nisem šel ven vlačit. Skratka, prišel uspešno do cilja, s tem da so vmes se izklapljali porabniki - abs, esp, radio, verjetno tudi luči. Serviser je rekel, da do neke meje se da peljat, ko pa napetost pade pod cca. 6-7V, crkne motorni računalnik in s tem tudi motor.
Tako da če ti zalije alternator in ti neha polnit, bo zaloga v akumulatorju zadosti za vsaj nekaj km. Če ti seveda ne naredi še kakega drugega stika kje in če se zadeva od avta do avta ne razlikuje.
Na Vectri C 1.9 cdti se je tudi dalo vozit "brez" alternatorja, kolega je napolnil akumulator in avto odpeljal do servisa. Golf V 1.9 TDI tudi ni crknil, ko je alternator na trenutke nehal delat.
Točno tako, govorim iz izkušenj. Našemu golfu 4 TDI se je takoj ob vžigu na parkirišču pred firmo strgal jermen ki poganja altenator in klimo, bogve zakaj je strgalo, servisi in vse redno kot mora bit. Najprej je bila dilema, avto vlečt itd. Se kliče mehanika, pravi, ti samo užgi pa prpel (cca. 20km) in užgemo, klima itak izklopljena in brez problema se prpelemo do mehanika.