Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Re: Najcenejši večcilindrski avtomobili (R6, V6, V8)

Napisal/-a Matjazy So avg 03, 2013 7:40 pm

Iz prve roke imam izkušnje z Jeep-om Grand Cherokee V8, motor 5.2. Poceni vozilo za kupit, tudi do kakšnih okvar v našem primeru ne prihaja. Lepega se da dobit za 1000€. Motor je glede zanesljivosti fantastičen. Hladen vedno poln gas, tudi sicer nikoli nežne noge, pa motorju kot kaže nič ne škodi. Zvok, z malo odprtimi izpuhi, je poezija. Tudi podvozje tega avta je resnično bullet proof.

Druga stvar pa so performanse in poraba. Povprečna poraba Jeepa pri mojem tastu je 37l/100km! Sicer praviloma terenska vožnja, pa bolj ali manj gas do podna, kjer je to izvedljivo. Avto je prilezel že marsikam, kamor pred njim še nihče.. pa vendarle. Performanse so za tako velik motor razočarajo, verjetno tudi zaradi old school avtomatskega menjalnika. V kakšen hrib sicer zelo lepo brunda in se ti ob vožnji smeji, a kaj ho te vsak 90konj golf TDI dohaja (pa ni z dotičnim jeepom nič narobe, so vsi s tem motorjem enako leni.)

Uporabniški avatar
89gasper
Novinec

Napisal/-a 89gasper So avg 03, 2013 8:15 pm

Jaz se ne strinjam, da se da dobiti lepega ZJ Grand Cherokee-ja z 5.2 V8 motorjem za 1000€. Mogoče sem pa tja kakšna izjema...
5.2 V8 se mi pa vsaj po podatkih ne zdi ravno podhranjen. Menjalnik je štiristopenski. Če pri vožnji v klanec preveč "brunda" se doda malo več gasa, da prestavi prestavo nižje in bo tdi takoj malo bolj zadaj.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder So avg 03, 2013 8:42 pm

5.2 z 220 konji in 2 tone težko vozilo, no glih počasen nebi smel bit.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 So avg 03, 2013 9:11 pm

5.2l je res nekoliko bolj lene sorte čeprav ni neka katastrofa, prava reč je pa Jeep s 5.9l motorjem več moči in bolj poskočen. Ampak, kot je 89gasper omenil ne verjamem, da lahko dobiš dobrega jeepa za jurja, še za 4K+ so ponavadi precej zmahani predvsem zaradi zlorabljenja po terenih, lahko pa imaš srečo in res naletiš na dober primerek

MihaK3 je napisal/-a:
Hmmm....malo sem preletel tole temo in...za 2000 € se je dalo dobiti takole ohranjeno ameriško makino? :shock: Pa s klimo in tempomatom? No resda je V6 z ne največ konji, ampak vseeno - za tak denar komaj dobiš dobro ohranjen 10 ali več let star Clio...

Eh, 2000eur je bil tudi tale še bolje ohranjena in še več opreme ;)
viewtopic.php?f=7&t=89057

Res pa nobeden od teh ni dirkaški stroj za kaj takšnega bi moral odšteti nekoliko več evrov. Ampak vseeno zadovoljivo potegneta in se pri obema čuti, da je pod pokrovom več, kot le štirje cilindri ;) . Predvsem Buick je pa odlično potovalno vozilo za dolge razdalje.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 So avg 03, 2013 10:33 pm

Ehh še dandanes pogrešam 3.8GT Pontiac Trassport Automatic :( A bi moral vložiti veliko v obnovo notranjosti pa še takrat ni bilo tok pocen online zavarovalnic ... Poraba je bila 10l 100km pa 178KM 8) Štart je bil odličen pospeški nori, komaj 1640 KG, končna pa samo 200 kmh :lol:

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Ne avg 04, 2013 5:40 pm

89gasper je napisal/-a:Jaz se ne strinjam, da se da dobiti lepega ZJ Grand Cherokee-ja z 5.2 V8 motorjem za 1000€. Mogoče sem pa tja kakšna izjema...
5.2 V8 se mi pa vsaj po podatkih ne zdi ravno podhranjen. Menjalnik je štiristopenski. Če pri vožnji v klanec preveč "brunda" se doda malo več gasa, da prestavi prestavo nižje in bo tdi takoj malo bolj zadaj.

Odkar je draga registracija ga je še za 1000 težko prodat...
Sicer je bil "naš" kupljen zelo poceni, dodatnih 1500€ se je odštelo za predelavo (višanje), pa še nove off road gume. Glede na to, da brez težav prenaša zlorabe, ni bil slab. Pelje se pa ponavadi itak s polnim gasom, ni kaj več dodajat :)

Sicer pa če je govora o poceni šestakih, osmakih.. imel sem BMW e30, 324TD. 6 cilindrski turbo diesel. Poceni za kupit, poceni za vozit, je pa pač star diesel, nima to veze s kakšnim v8 bencinarjem z 2x toliko ccm. Poraba okrog 7l/100km. Dobrega sem prodal za 800€ :)

MihaK3
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaK3 Ne avg 04, 2013 5:55 pm

Ker vidim da je tema doživela manjši ponovni zagon, naj ponovno malo pokomentiram:

Za začetek glede Lexusov. Kot prvo moram priznati, da nisem vedel, da je 2.5 že V6 motor (mislil sem, da gre za verzijo vrstnega štirivaljnika, kakršno najdemo v 2.4 verziji v Avensisu). Lexusi naj bi bili sicer zelo zanesljivi avtomobili, vendar ker gre za premium modele japonskega proizvajalca nekako nisem prepričan, da je vzdrževanje ravno "poceni". Za kakšnim takšnim avtom bi se najverjetneje oziral, če mi moral v lastni režiji delati veliko kilometrov in bi bila zanesljivost velikega pomena, moram pa dodati še, da mi deluje rdeči IS z linka zelo okusno...

Glede Jeepa ne vem skoraj nič, razen tega, da mi je Grand Cherokee od nekdaj vizuelno dokaj všeč, njegov manjši brat Cherokee pa mi izgleda naravnost ogabno (nekoliko manj model z začetka 90. kakršnega je imel pred leti nekaj časa takratni sosed). Bi pa tudi jaz dvomil, da se da za 1000 € najti kaj uporabnega - s kakšno tako foro se ne mislim več opeči (npr. nakup poceni avta določenega modela samo toliko, da le-tega v par mesecih dobro preizkusiš in prodaš naprej, na koncu pa je treba sanirati boga in pol samo da se ga, ko se ga naveličaš, sploh znebiš). In čeprav so mi mnogi terenci / SUV-i kar všeč, ne vem če bi zame nakup česa takšnega imel smisel, glede na to, da nič ne off-road-am, le-ti pa s sabo zaradi slabše aerodinamike in večje teže prinesejo če nič drugega višjo porabo, kot nek "normalen" avto z enako motorizacijo.
Aja še to - Buick Electra se mi vizuelno niti približno ne dopade tako kot Monte Carlo.

No, zdi se, da se da že potegniti neke prve povzetke - to je, da kar se tiče V8 motorjev, so najboljša izbira američani. Je pa zanimivo, da glede same nakupne cene, se pa pri nas v povprečju najceneje da dobiti prvo sodobno generacijo BMW-jevega V8 motorja - M60 / M62, in sicer v serijah 5 in 7. Lani sem celo šel s kolegom, ki je šel na ogled ene sedmice 740i z ročnim menjalnikom. Glede na ceno sicer ni pričakoval preveč (kot tudi ne jaz), vendar je bila zadeva nadpovprečno ohranjena in tudi letela je dobro tako da se je potem kar navdušil, vendar je nato nekaj mučkal in zadevo zamudil.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Ne avg 04, 2013 6:41 pm

Dobi še se kaj ugodnejšega od lexusa. Vectre 2.5 v6 se prodajajo za 1000 do 2000€. Roverja 45 (mala limuzina dolga manj kot 4,4m) dobiš z 2.0L v6. Na tem forumu se ga je nekdo trudil prodat za mali denar, pa ni in ni šel. Stari bmwjevi 2 litraši (niti ne tako stari) so bili povečini 2.0L.

Vsi naštet avti so normalne velikosti ter imajo 150-170KM, kar niti ni veliko. Registracija je relavitno ugodna (do 2.5L). Niso vsi večcilinderski motorji ogromnih prostornin. Dobilo se je tudi motocikel V6 motorjem in nekaj pod 1000ccm:) V poršu pa se je dobilo 3.0L 4cyl motor (ki mislim da je bil hkrati tudi najdražji 4cyl avto nekaj časa, mogoče še zdaj).

Treba pa je razčistit, ali se tukaj gre da cilindrov mora biti vsaj 6, ali za to da smo ljudje naveličani zvoka ter "normalnosti" 4 cilindercev.

Meni recimo Volvov 5cyl turbak ali 4cyl boxer zveni lepše od večine V6 ali V8. V12 pa v živo še nisem imel slišat. Tudi 3cyl (ki se mu V8 ljubitelji) radi smejijo, lahko naredi svojevrstno zadovoljivo zvočno kuliso. Ali pa boxer diesel.

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Ne avg 04, 2013 9:04 pm

gasolinedream je napisal/-a:Dobi še se kaj ugodnejšega od lexusa. Vectre 2.5 v6 se prodajajo za 1000 do 2000€. Roverja 45 (mala limuzina dolga manj kot 4,4m) dobiš z 2.0L v6. Na tem forumu se ga je nekdo trudil prodat za mali denar, pa ni in ni šel. Stari bmwjevi 2 litraši (niti ne tako stari) so bili povečini 2.0L.

Vsi naštet avti so normalne velikosti ter imajo 150-170KM, kar niti ni veliko. Registracija je relavitno ugodna (do 2.5L). Niso vsi večcilinderski motorji ogromnih prostornin. Dobilo se je tudi motocikel V6 motorjem in nekaj pod 1000ccm:) V poršu pa se je dobilo 3.0L 4cyl motor (ki mislim da je bil hkrati tudi najdražji 4cyl avto nekaj časa, mogoče še zdaj).

Treba pa je razčistit, ali se tukaj gre da cilindrov mora biti vsaj 6, ali za to da smo ljudje naveličani zvoka ter "normalnosti" 4 cilindercev.

Meni recimo Volvov 5cyl turbak ali 4cyl boxer zveni lepše od večine V6 ali V8. V12 pa v živo še nisem imel slišat. Tudi 3cyl (ki se mu V8 ljubitelji) radi smejijo, lahko naredi svojevrstno zadovoljivo zvočno kuliso. Ali pa boxer diesel.

Ne gre se toliko za zvok, kot pa za občutek pri vožnji. Recimo stare V8 mašine so izredno dobre za počasno vožnjo z navoram. Po večini ne marajo visokih obratov, so pa odlične v nizkih, kjer imajo veliko navora in lep zvok. Vrstni šestvalniki imajo izredno prožnost skozi celo območje obratov. Navor v nizkih in lep prehod v visoke obrate, kjer ti dajo občutek, da moči nikoli ne bo zmankalo. V6 mašine so mi malo manj pri srcu, imajo pa lep zvok in veliko bolšjo karakteristike kot 4 celindri.

Veljalo naj bi pa da so Boxer 6, straight 6 in V12 popolne mašine v smislu ravnovesja, saj ne uporabljajo dodatnih gredi za balanciranje. Zaradi tega so motorji zelo uglajeni in prijetni za vožnjo.

MihaK3
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaK3 Ne avg 04, 2013 10:00 pm

Ja pri meni gre tako za občutek kot tudi za sam zvok (pa naj me kdo označi za avto-fetišista, kot sem to doživel ob komentiranju oziroma neodobravanju enormne podražitve cestnin lani - češ samo ti rabijo motor večji od 1.8 l :mrgreen: ). Dejstvo je da mi velika večina vrstnih štirivaljnikov preprosto ne ustreza - imajo mlinčkast zvok, zaradi male moči jih moraš priganjati v višje obrate (sploh v klance), kjer je zvok še slabši (kot kaki poblazneli sesalec, razne...hmmm, recimo balkan-style predelave, ki se jih da opaziti predvsem na raznih Hondah pa zadeve prav tako ne izboljšajo, samo naredijo neznosno glasne), navora pa ni praktično nikoli dovolj... So tudi nekatere izjeme, a le pri bencinarjih. Pri R4 dizlih se traktorskega občutka preprosto ne moreš znebiti in največ, kar so v zadnjih letih dosegli je to, da so zvok čimbolj zadušili in v notranjosti dejansko skoraj ne veš, kaj tiči pod havbo - tak primer je npr. novi BMW 525d (2.0 R4 motor, ne več 2.5 / 3.0 R6 kot prej), katerega sem nekaj časa nazaj imel priložnost peljati kar konkretno vožnjo in moram reči da glede performans ne razočara, sploh z 8-stopenjskim avtomatikom, zvok pa zaradi dobre izolacije ni moteč...prav tako pa ni navdušujoč, ampak takoj podpišem, da kaj takega vozim npr. službeno (sanje). Že omenjene bencinske izjeme pa so vglavnem prisilno polnjeni motorji, kar jim močno poveča prožnost tudi v nižjih vrtljajih, na vrhu te liste pa je zame trenutno Mini Cooper S ene generacije nazaj (zadnja preden so mehanski kompresor zamenjali s turbopolnilnikom), ki ima za nameček tudi dokaj dober zvok.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po avg 05, 2013 12:46 am

MihaK3 je napisal/-a:Buick Electra se mi vizuelno niti približno ne dopade tako kot Monte Carlo.

Te razumem, tudi meni je monte carlo mnogo bolj všeč. Adut electre je res fantastična notranjost in udobje, prav luštno je sedeti na teh foteljih in se čim dlje peljati 8) . Monte carlo ma pa precej drugačen način vožnje, bolj je okreten in poskočen kar je pa tudi fino.

MihaK3
Nov uporabnik

Napisal/-a MihaK3 Po avg 05, 2013 5:25 pm

Matjazy je napisal/-a:Sicer pa če je govora o poceni šestakih, osmakih.. imel sem BMW e30, 324TD. 6 cilindrski turbo diesel. Poceni za kupit, poceni za vozit, je pa pač star diesel, nima to veze s kakšnim v8 bencinarjem z 2x toliko ccm. Poraba okrog 7l/100km. Dobrega sem prodal za 800€ :)

No ob tem sem se spomnil še ene prigode / zgodbe povezane s starimi dizli. In sicer sem bil nekaj let nazaj pri mehaniku, nakar se pripelje možak z nekim starim mercedesom (točno modela ne vem, saj takrat nisem bil dovolj pozoren, zadaj pa ni imel nobenih oznak, mislim pa da je šlo za 5-cilindrski dizel) s še nekoliko bolj robatim zvokom, kot je to za stare "traktorčke" značilno in pa ... nenavadnim vonjem, ki se je širil iz izpuha, spominjal pa je na prežgan pomfri... No, ker mi je bila zadeva res čudna sem lastnika malo "zaslišal" in izvedel, da se vozi na odpadno olje za cvrtje! Menda naj bi dotični motor delal že direktno na tovrstno filtrirano olje, vendar pa so mu Avstriji, kamor je očitno veliko hodil službeno in kjer je bila zadeva bolj poznana, zadevo še nekoliko priredili (močnejša črpalka za gorivo in nek predgrelec za pozimi ter še nek dodatni filter ali nekaj podobnega, podrobnosti sem pozabil) in po tem je baje naredil že kar 150000 km brez kakršnihkoli okvar. Kje je dobival samo olje sicer ni rekel, je pa dodal da zdaj ne vem ali samo ob mrzlem vremenu ali takrat samo nekaj več kot sicer, dodaja k olju še circa 5% kerozina, da nekoliko zmanjša viskoznost. Takrat vem da sem se glede tega še malo bolj pozanimal (ker mu nisem čisto verjel) in očitno je to mogoče samo na tistih dizlih, ki še nimajo skupnega voda pod visokim pritiskom (common raila) oz. imajo še predkomoro. Tako da očitno se na ta način res morda najceneje vozi, samo si pa omejen na stare ropotajoče gare...

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Po avg 05, 2013 8:36 pm

ma jaz poznam rešitev za vas: en inline 4 turbo z 200 konji in zadušenim zvokom. V notranjosti vozila pa zadovoljivo ozvočenje in nekaj podobnega kot renaultov r-sound effect http://www.youtube.com/watch?v=gEpSIJ7Gdvo
pa imaš varčen motor in dober zvok

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po avg 05, 2013 10:05 pm

@Blinder:
Zakaj bi kdo hotel imeti kaj takega? Oziroma kakšna vrsta butlja ima kaj takega :lol:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Po avg 05, 2013 10:27 pm

zato da imaš zvok kot V8 in stroške kot z manjšim motorjem

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po avg 05, 2013 10:43 pm

Še vedno ne razumem kaj imaš od tega

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To avg 06, 2013 2:18 am

:lol: :lol: Sem podobno čudo že pred časom videl, imenovano soundbox. Idiotizem, če mene vprašaš.

Raje enega pravega V8 pod pokrov motorja, in je to to.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder To avg 06, 2013 8:23 am

Zakaj pa vi želite več kot 4 cilindre, če ne zaradi zvoka? Zaradi placebo efekta, da gre bolje?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To avg 06, 2013 8:34 am

Blinder je napisal/-a:Zakaj pa vi želite več kot 4 cilindre, če ne zaradi zvoka? Zaradi placebo efekta, da gre bolje?

hehe, zdej si pa podrezal v odprto rano :lol:

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder To avg 06, 2013 8:39 am

Še če daš eno "V8" značko iz špara na avto pol res rpide podobno originalu
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov