Debate, ki niso vezane na ostala področja...

lada2103
Novinec

Re: Hypermiling - ultra ekonomična vožnja

Napisal/-a lada2103 Če okt 10, 2013 2:45 pm

abbe je napisal/-a:moram se mal umešat kle.me je par stvari zmotilo.
vsi tisti k se grete varčne vožnje bolj ogrožate promet kot vsi istali divjaki.
da bom gledal na potovalni računalnik kok mam trenutno porabo pa da mi ta ja nebo skočila za 0.2l/100km.
KVA ČE BI RAJ NA CESTO GLEDAL NAMEST NA BC?
sem prepričan da si ti eden tistih ki se na ac vozijo do 100km/h, pa pluvaš po vseh drugih k grejo več k 130.

način kako si temo začel "opažam da še vedno divjajo in jim je vseeno za porabo" seveda mi je vseen za porabo,ko sm kupu avto sm vedu kok bo kuru in mi na kraj pameti ne pride da bi se šel nekih tehnik da bi mel mal manjšo porabo pa se po ac vozu 100km/h pa nevem kaj še vse.
.kup si tak avto k ga boš lahko vzdrževal pa tankal pa boš tut ti lah normalno vozu.ne pa da se greš neki hipermiling.da boš na gorivu šparal
kup si kolo pa se s kolesm voz.

Kolk si ti star,da tako vse veš in na počez popljuvaš?
Pa še nekaj...ta človek bolj gleda na cesto kot drugi, ki jim je malo mar kolk jim avto pokuri. Toliko v vednost

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če okt 10, 2013 2:48 pm

abbe, najbolj ključno tehniko, ki res ni bila tako izrecno omenjena si pa spregleda. To je opazovanje in predvidevanje prometa daleč naprej, samo na tan način se lahko izogneš nepotrebnim zaviranjem. Kdo torej bolj gleda na cesto, kdo pa na števec kolk mu leti?
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če okt 10, 2013 2:50 pm

da bom gledal na potovalni računalnik kok mam trenutno porabo pa da mi ta ja nebo skočila za 0.2l/100km.
sem prepričan da si ti eden tistih ki se na ac vozijo do 100km/h, pa pluvaš po vseh drugih k grejo več k 130.
Neumesen komentar. Prav vsak v tej temi je jasno napisal, da odlično spremlja promet in da ne ovira prometnega toka. Grem stavit, da taki ljudje, ki pišejo v tej temi, vozijo 100x bolj pozorno od večine folka, ki vozi gas-bremza in vmes tipka SMS.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če okt 10, 2013 2:54 pm

lada2103 je napisal/-a:

način kako si temo začel "opažam da še vedno divjajo in jim je vseeno za porabo" seveda mi je vseen za porabo,ko sm kupu avto sm vedu kok bo kuru in mi na kraj pameti ne pride da bi se šel nekih tehnik da bi mel mal manjšo porabo pa se po ac vozu 100km/h pa nevem kaj še vse.
.kup si tak avto k ga boš lahko vzdrževal pa tankal pa boš tut ti lah normalno vozu.ne pa da se greš neki hipermiling.da boš na gorivu šparal
kup si kolo pa se s kolesm voz.

Kolk si ti star,da tako vse veš in na počez popljuvaš?
Pa še nekaj...ta človek bolj gleda na cesto kot drugi, ki jim je malo mar kolk jim avto pokuri. Toliko v vednost

tok sm str k ti približno (sva že enkrat mela neki spor...nima veze)
človek ki vozi na ac 90 km/h je definitivno grožnja v prometu.
kamioni se vozijo 92 na uro.sepravi ga prehitevajo,kok to časa vzame vemo vsi
to da se vozi v višnjegorski klanec spodaj 90km/h zgoraj pa 80 km/h sploh nam komentiral.
ni mi jasno kaj sploh folk razmišlja ko kaj takega počne.to je definitivno oviranje prometa,ogrožanje...pa še kaj bi se najdlo.na žalost je zakon narobe spisan pa vm nč ne morejo.
tak k tko merka na porabo verjetn tut klime nikol ne pržge ker ma koj 0.5 l večjo porabo.mogočee bi mu bilo dobro svetovati da vse sestavne dele klimatskega sistema da vn iz vozila in bo zaradi teže prišparal
0.2 litra.
če ma pa kakšen novejši avto,ga pa moram razočarat (sigurno bo zgrožen) da se novejši kompresorji vedno vrtijo.kok bo to imel izgub?aja pa led žarnce nj da v vozilo bo alternator manj obremenjen pa bo še tuki prišparal 0.1 l/100 km.
lej če se tebi to zdi normalno potem ok.sem pa prepričan da se večini ne.
mam pa valda pravico napisat svoje mnenje,sploh glede na to da je on nas k nm ni poraba pomembna označil že na pol za divjake....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če okt 10, 2013 2:56 pm

Energetik81 je napisal/-a:
Neumesen komentar. Prav vsak v tej temi je jasno napisal, da odlično spremlja promet in da ne ovira prometnega toka. Grem stavit, da taki ljudje, ki pišejo v tej temi, vozijo 100x bolj pozorno od večine folka, ki vozi gas-bremza in vmes tipka SMS.

če ma nekdo čas gledat na bc in da točn ve kok mu poraba niha na določenem odseku ceste poj sigurno ne gleda na cesto.
to da je bol pozorn je pa zato ker gleda ke so luknje da bo spustu gas da nebo treba zavirat - to je super in to je pametno početi.
vožnja na ac z 90 oz celo 80 pač ni.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Če okt 10, 2013 3:00 pm

J.McLane je napisal/-a:abbe, najbolj ključno tehniko, ki res ni bila tako izrecno omenjena si pa spregleda. To je opazovanje in predvidevanje prometa daleč naprej, samo na tan način se lahko izogneš nepotrebnim zaviranjem. Kdo torej bolj gleda na cesto, kdo pa na števec kolk mu leti?

nevem kdo kam gleda jaz zase vem. predvideva ja naprej promet za sabo kolone pa ne vidi an,pa to da nekateri ostanejo v križišču ker ta ki špara otrebuje 500m da doseže 50km/h ko spelje pri zeleni da mu ja nav trenutna poraba skočila čez 5l/100 km.
pa sam tolk v vednost, jst sm ogromno na cesti in vidm kaj folk počne (vidm tut sebe kaj počnem) in zato tut tko to pišem. ne nabijam kr neki v 3dni kot vsi kle hočete prikazat.
Ni vse res kar napišem

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 10, 2013 3:13 pm

Napisal je že napisal ampak tist ki tako bolano špara (ja za moje pojme je to bolano) sigurno ovira promet le da se on sam tega ne zaveda,saj njemu je vseeno če se po cesti kjer je omejitev 90 vozi 80 "saj je dovolj hitro" je ponavadi odgovor takega,in ko se na AC spravi prehitevat in prehiteva z 2 km/h večjo hitrostjo od prehitevanega vozila,ker bog ne daj pohodit gas ker bo šla poraba v abnormale to je oviranje in čao.Taki ponavadi tudi vzvratnih ogledal ne uporabljajo itd,itd.Mi je čisto vseeno če se po AC voziš 70,sam če se ti kamion lepi na rit potem voziš NEVARNO in to je to,si splošna ovira in fertik.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če okt 10, 2013 3:16 pm

J.McLane:
Baje nekateri S&S sistemi že ugašajo avto pri čisto počasni vožnji (e-HDI), samo to je kako sekundo preden se dejansko ustaviš.

Saj,pri meni je tako.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Če okt 10, 2013 3:22 pm

Sej šparam sam to je pa preseravanje. Enkrat živiš, ne se zdej za vsak deci sekirat (drugače povedano vozi normalno ). To naprimer ni normalno da 3km pred naseljem spustiš gas da do naselja izgudibš hitrost in ni treba bremzat potem. Pa da do drugega naselja ki je spet 2km stran ne dobiš nazaj 90 brzine tut ni normalno.
Zadnjič spremenil NejcZ, dne Če okt 10, 2013 3:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
I'm not speeding I'm qualifying...

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 10, 2013 3:24 pm

S&S je pa tud super pogruntavščina ja.Vse tisto kar boš prišparal na porabi boš kasneje dal za štarter,ker veliko bolj trpi in za turbino ki ti bo ribnila zaradi tega ugašanja.

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Če okt 10, 2013 4:01 pm

NejcZ je napisal/-a:Sej šparam sam to je pa preseravanje. Enkrat živiš, ne se zdej za vsak deci sekirat (drugače povedano vozi normalno ). To naprimer ni normalno da 3km pred naseljem spustiš gas da do naselja izgudibš hitrost in ni treba bremzat potem. Pa da do drugega naselja ki je spet 2km stran ne dobiš nazaj 90 brzine tut ni normalno.

Ne vem, kje si našel to foro, ker sem izrecno napisal, da po lokalnih cestah vozim nekje po omejitvah (in ne 50 namesto 90).

@čare: sem tudi napisal, da na AC ne prehitevam, o uporabi ogledal pa sploh ne bom izgubljal besed, ker grem stavit, da bolje spremljam promet, cesto, svoj avto in svojo porabo, kot boš ti kadarkoli. Gledam naprej in pripravljam strategijo glede na promet. Gledam v vzvratna ogledala in prilagajam hitrost, da ne oviram tistih za sabo. Spremljam svojo hitrost in svojo porabo. Ko vozim po načelu hypermilinga, sem 120% skoncentriran na vožnjo.

Mi je všeč, da se je tema začela s civilizirano debato, škoda, da se je sedaj malenkost sfižila z zmerjanjem.
Škoda Octavia TDI 1.9 90km, 2004
Povprečna poraba: 3,91 l / 100km po prevoženih 24.884 kilometrih
Najboljši tank: 3,44 l / 100km - prevoženih 1612 km s 55,49 litri
Najboljša posamična vožnja: 2,9 l / 100km - prevoženih 67 km

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če okt 10, 2013 4:09 pm

Hitrost pospeševanja iz semaforja ne igra bistvene vloge pri porabi, govorim v mejah normalnega pospeševanja in ne drag racinga iz križišča. Takih voznikov jaz res veliko opazim in me res živcirajo, sploh če naprej vidiš čisto prosto cesto za lepo vožnjo s 50 kmh. Nikjer na tej strani nisem zasledil takih navodil, zato prosim ne pametujte.

Pa da smo si na jasnem, tema govori o tehnikah za doseganje nizke porabe, ni zdaj treba svinjat teme, zakaj bi hotel en deci prišparat, pa zakaj bi prišel 10 min kasnej na cilj, pa da je nevarno gledat BC, pa ...
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Če okt 10, 2013 4:25 pm

Kar se tiče križišč in speljevanja, lahko povem, da jaz, ki šparam, speljem v povprečju sekundo hitreje od vseh ostalih, hitro pospešim do omejitve (npr. v Ljubljani 60, kjer je taka omejitev), in potem kruzam z minimalnim gasom. Torej nikakor ne pospešujem počasi, pa imam mestno porabo na 4,3 do 4,5 (odvisno od prometa in števila rdečih semaforjev).

Toliko v vednost.

Mogoče pa še ena tehnika, ki sem jo pozabil omeniti, velja pa predvsem za mestno vožnjo:

Princip št. 5: 'PREVISOKA' PRESTAVA ZA URBANO VOŽNJO

S kakšno prestavo ponavadi vozite po mestu, ko vozite 50km/h? Ponavadi kaka četrta, nekateri mogoče celo v tretji?
Jaz dam v takem primeru v zadnjo (torej peto), in potem kruzam s trenutno porabo 2,6 ali 2,8, ne da bi sploh tiščal na plin, saj motor sam vleče. OK, to velja za kakega dizla, bencinar ne vleče sam od sebe. Ampak tudi z bencinarjem se splača dati v višjo prestavo in potem z minimalnim gasom vzdrževati hitrost.

Če vozim 40, dam v četrto. Ko je cona 30, se vozim s tretjo.
In potem pretaknem v nižjo prestavo samo takrat, ko rabim pospešit, tista 'previsoka' prestava pa ima čisto dovolj moči, da vzdržuje hitrost pri minimalni porabi.

Po tem principu se krasno peljem po omejitvah (in ne počasneje) in vzdržujem minimalno porabo.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Če okt 10, 2013 4:29 pm

Moram priznati, da tako enostranskega gledanja na zadeve že dolgo nisem videl. Govorimo le nižanju porabe... Nihče pa se ne vpraša kakšna je prava cena vsega skupaj. Avtor teme pravi, da je letno privarčuje lepe denarce na račun varčnih tehnik vožnje. Ne predstavljam si kaj počne v življenju, morda je upokojenec in se lahko odpravi od doma kadar mu paše, ali pa je eden tistih redkih srečenežev ki delajo kadar sami želijo in lahko svoj čas prilagodi potrebam varčne vožnje. Večina se nas vozi delati v času ko je na cesti orogmno ljudi. V tako gostem prometu voziti počasneje... hmmm se sploh ne čudim da na nekaterih odsekih promet obtiči brez razloga. Čez Višnjegorski klanec voziti 80km/h medtem ko je desni pas poln kamionov levi pa precej hitrejših osebnih vozil.... Spet no go. Zato da ti privarčuješ tisti liter na 100km... Tačas verjetno kolona kamionov ki mora zaradi tebe upočasniti, nato pa ponovno pospeševati samo na tem klancu porabi več kot ti privarčuješ v celem letu. Da ne omenjam tistih ki zaradi mečkanja pri semaforju v jutranj konici čakajo kakšen dodaten semafor ali dva niti ne omenjam...

Seveda to ne pomeni, da varčna vožnja ni smiselna... Je le spodbuda, da razmisliš ali morda drugi na račun tvoje ne porabijo bistveno več kot bi bilo potrebno in morda le v razmislek ali ni nekaj posameznikov, ki v gostem prometu tako močno odstopajo od ostalega prometnega toka globalno odgovorno še za večjo porabo na ravni vseh udeležencev v prometu?

V razmislek tudi glede porabljenega časa: Če vsak dan zaradi svoje vožnje zapraviš cca 15 min več kot bi jo z normalno vožnjo. Ob predpostavki da letno delaš cca 230 dni (5dni na teden in ob upoštevanju 30 dela prostih dni letno) prideš do ugotovitve da si na račun varčevanja izgubil 57,5h oz skoraj dva dneva in pol. Koliko sta vredna ta dva dneva in pol? Osebno jih raje preživim po svojji izbiri kot pa za volanom.

Vsi moji izračuni bazirajo na podatkih ki si jih podal v predhodnih postih. Ne upam si izračunati izgube časa tistih ki smo letno na cesti okrog 100.000km.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 10, 2013 4:30 pm

Ko boš mel v vozniški poštempljane vse kategorije razen traktorja,ko boš prevozil tok različnih vozil da še sam ne boš več vedel kaj si vozil se bova pa pregovarjala o moji in tvoji skoncentriranosti in opazovanju prometa in dogajanja po cesti.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 10, 2013 4:34 pm

Pa še ena info. Sodelavec ima tisti "novejši" motor z 110 konji in tud približno ne špara avta pa ma porabo 4,5-4,9 litra tako da z svojim cijazenjem niti nisi neki extra varčen.

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Če okt 10, 2013 4:38 pm

Še ena misel o 'učinkovitosti motorja pri pospeševanju':

Motor je najbolj učinkovit, ko ima največ navora.

Motor mojega avtomobila ima največ navora pri 1800-1900 vrtljajih (dizel pač). In ker ima ravno toliko vrtljajev, ko po AC vozim 90, je torej logično, da je takrat motor tudi najbolj učinkovit. Učinkovitost motorja (in torej ekonomičnost) takoj pade, če vrtljaji gredo gor.
Recimo Scenic je imel največji navor pri 3500 vrtljajih, kar se je na AC tudi čutilo, saj je šele pri relativno visoki hitrosti (120) zares začel vleči v peti prestavi, medtem ko dizel Octavia precej bolje vleče pri nižjih hitrostih.

Kar se tiče 'potratenega časa', torej tista dva dneva in pol, ki jih omenja tristan: ja, če bi jih imel v paketu, bi bila kaj vredna. Tako pa gre za 20 minutk na dan.
Vozim se pa v službo vsak dan ob isti uri, in hodim domov vsak dan ob isti uri, torej nikakor penzionist ali bohem. In VEDNO se vozim na skrajno desnem pasu, kar sem menda tudi že napisal. Ne vem, folk ne bere?

@čare: število prevoženih kilometrov in število različnih vozil ni merilo za skoncentriranost na cesti. Dnevno prevozim toliko kilometrov, da imam krasno možnost videti, kako neskoncentrirani ste 'izkušeni stari mački', ki se radi trkate po prsih. Bolj je 'stari maček' izkušen, manj se ozira na pravila varne vožnje. Prehitevanje po desni, itak. Zanemarjanje smernikov med menjavanjem pasov na AC, itak. Iz priključka direkt na prehitevalni pas s hitrostjo 60 na uro, itak (da se potem črno pokadi iz auspuha).

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če okt 10, 2013 5:31 pm

Zanimiva tema. Sem najprej hotel skurcat avtorja, ker tisti, ki sparajo za vsako ceno ponavadi delajo kaos na cesti. Ampak v tem primeru clovek dejansko govori o bolj ali manj uporabnih tehnikah voznje, ki so uporabne tudi pri visjih hitrostih. Predvsem pa ne motijo toka prometa in ne predstavljajo nevarnosti.

Za varcno voznjo je po mojih izkusnjah najbolj pomembna zelo pozorna voznja z dobrim opazovanjem in predvidevanjem. Tako se izognes nepotrebnim pospesevanjem in zaviranju, ki visa porabo.

Sam na regionalkah uporabljam tehniko pulse and glide, uporabna je takrat ko imas na vsak kilometer novo vas. Na AC je prav tako uporabna po koncih predorov, ko se cesta pogosto spusti v klanec navzdol. Takrat pospesim do potovalne hitrosti in vrzerm v ler. Ko hitrost na koncu klanca zacne padat pa dam nazaj v prestavo in gas naprej.

Ker imam n/a bencinar izkoriscam klanec navzdol da malo pospesim in potem v naslednjem klancu navzgor malenkost znizujem hitrost. Pri posepesevanju navzdol je tako motor malo bolj obremenjen in v obmocju boljsega izkoristka, v klanec navzgor pa izkoristim gibalni moment in ne obremenjujem toliko motorja. (pri meni so ta nihanja recimo max 20kmh) Ker je nekako intuitivno da se navzdol malo pospesi in navzgor malo upocasni je nemotece za ostale voznike.

Pri semaforjih je bolj ucinkovito malo hitreje pospesit in potem vzdrzevat hitrost, kot pa se jaaaaajcat pri zeleni luci. Ko vidim pred seboj rdeco pa dam takoj nogo z gasa in pocasi upocasnjujem. Z malo srece se se pred zaustavitvijo prizge zelena.

Nujno je poznat lastnosti avtomobila. Pri mojem se zacne obmocje max navora pri 4k obratov, kar je na AC 155kmh. Pri tej hitrosti je dejansko dovolj samo malo bozat gas za vzdrzevanje in tudi poraba se ni previsoka. Nad 170 pa za rata fejst zejen. Ce bi hotel sparat bi vozil 110 kmh, ko mi kuri pod 9 litrov plina, ampak na svoji 530km relaciji, ki jo vozim vsaj 4 krat na mesec raje vozim med 150 in 160 ker je tam poraba plina do slabih 11 litrov in mi razlika v denarnici ob vseh stroskih cestnin pomeni dosti manj kot prihranek v casu.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če okt 10, 2013 5:34 pm

Prehitevanja po desni se dogajajo zaradi takih ki šparajo ali pa ne vejo kaj delajo za volanom.Če se lahko umakneš se umakni in naj te ne zanima kako vozim jaz.Glede črnega dima.Kdaj si nazadnje zahodil tisto svojo Škodičko??Daj prepihaj jo malo,boš videl kako bo šele tebi kadilo.Pa sesalni kolektro enkrat snemi da vidiš kako je zabit od tega tvojega šparanja.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Če okt 10, 2013 5:38 pm

Voznja pri prenizkih obratih pa za moje pojme ni pametna. Jaz dizla pri 50 kmh raje vozim v tretji pri 1700 obratih kot pa v cetrti pri 1300, ker se motor veliko bolj matra, razlika v porabi mi je v tem primeru prav neznatna, ko vzames v obzir egr ventile, dpf filtre, sesalne kolektorje, nizji oljni tlak v motorju in ostale negativne posledice (stroske) ki lahko nastanejo zaradi take voznje.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 32 gostov