Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Ne avg 26, 2007 9:52 pm

danes šel relacijo Koper - MS in me je opozorilo na enopar radarjev. Je pa to odvisno kako maš vnešeno v POI. Kolko vem lahko tu tudi sam dodajaš da te opozori, nisem pa 100%. Je pa zanimivo da stvar tako dolgo piska dokler ne zmajnšaš na hitrost omejitve :)

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Po avg 27, 2007 7:01 am

Ekola, na hitrco o Blaupunkt Lucca 5.2, zmagovalcu številnih testov:

Sem si vzel nekaj dni časa in zadevo dodobra stestiral po Sloveniji in v bližnji tujini (Hrvaška,Avstrija). Zadeva dela presenetljivo dobro, tudi po najbolj "vukojebastih" cestah Slovenije. Lucca 5.2 ima možnost ogleda video VMW in JPG datotek, predvajanja mp3/wma, ampak za to imamo ponavadi drugo napravo, je pa fino za vtaknit SD kartico, da si sopotnica/sopotnik lahko ogleda npr. fotke iz digitalca.

Zaslon je 4 palčni zaslon na dotik (touchscreen) v formatu 16:9, glasnost je nastavljiva in poseže visoko, tako da vam lahko tudi razbija radio pa boste slišali komande. V Lucci 5.2 je 2GB prostora, tako da ne bo težav s kartami. Kot vsaka navigacija ima tudi ta nekaj pomanjkljivosti (v domačem mestu spregleda nekaj znakov prepovedano zavijanje v levo in betonska korita v eni izmed ulic), drugače pa ob spremenjeni/zgrešeni poti takoj izračuna novo.

Na zaslonu vam kaže celotno pot, 2d in 3d pogled, tako da imate takoj sliko kraja po katerem vozite z označeno železnico, rekami, jezeri, makadamskimi cestami ipd.
Na zaslonu poleg 3D pogleda od zgoraj kaže še nagib, nadmorsko višino, hitrost vozila, čas, predviden čas do cilja... fina pa je tudi možnost prikazovanja cestnih znakov (omejitev hitrosti) in nastavitev koliko lahko voziš čez omejitev v kraju in izven, preden te ženski glas opozori s kratkim "beware/pozor" in izrisanim rdečim klicajem, dokler ne znižate hitrosti. Skratka, ne preveč moteče in kdaj pride prav, če spregledamo kakšno vasico z omejitvijo 30 :)

Nad kartami ni pripomb (41 evropskih držav, več datotek), vse je lepo pregledno, izračun poti pa je bliskovit. Če zgrešimo pot na avtocesto ima za nas že predvideno pot po navadni cesti, vendar lahko zagledamo nov odcep proti avtocesti (1km desno) in nas že vodi po novi poti na to avtocesto. Izognemo se lahko tudi cestam, za katere je treba plačati.

Preko TMC sistema je sposobna tudi opaziti gnečo na cesti ter vas usmeriti mimo po najkrajši poti. Če sami opazite zastoj lahko podate to informacijo hitro notri (celo okvirno dolžino zastoja) in vas sistem spravi mimo skozi prvi odcep.

Prisoten je tudi turistični vodič Merian Scout s katerim je dodobra popolnjena predvsem Evropa, začenši že z Avstrijo. Želite poiskati muzej? ni problema... vse se da izbirati v kategorijah in takoj si lahko ogledate kaj je zanimivega v poljubnem dosegu (2-30 km). Tudi manjša slovenska mesta imajo vnešene skoraj vse trgovine in trgovske centre, prav tako so označeni bankomati, bolnišnice, bencinske itd... vse to lahko vidite kot male ikonce na 3D zaslonu medtem ko se vozite v njihovi bližini (~2 km).

Lucca 5.2 je fina zadeva in težko bi si želel še več. Ob poplavi Garminov pa pride toliko bolj prav... zelo prav mi bo prišla na poti na Nizozemsko in upam da bom še bolj navdušen nad njo ob vrnitvi ;)

PDF navodila:
http://fe0wap79.bosch.de/intershoproot/ ... _BA_GB.pdf

Nakup:
http://www.mimovrste.com/katalog/produc ... 3180021419
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Po avg 27, 2007 11:37 am

blind3k je napisal/-a:Evo test kako sem probal navigacijo malo zafrknit.
Nastavil sem pot, približno 25km v eno smer, katero je v par sekundah izračunalo....

Lp

V parih sekundah ko je bil prižgan in je že prej našel signal al to z iskanjem satelitov vred?

Jst mam občutek da pri menu to fuul traja da poišče satelite. Mislim da mi je par strani nazaj samotar svetoval, da naj počakam, da najprej najde signal in šele potem vpišem destinacijo, kar sem tud začel delat, ampak vseeno dolgo rabi. Kolk pa vam to traja? Od vklopa pa do trenutka ko dobi signal in lahko začnete z vožnjo? Al je še kakšna fora, ki jo je treba upoštevat, da ne traja tako dolgo pa da jst ne vem zanjo :?

hvala in lp

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Po avg 27, 2007 12:08 pm

signal najde tudi takoj. V tem času da jaz vpišem destinacijo že dolgo najde signal. Tudi ko se pelješ skoz dolge predore in zmajnka signala, ga najde takoj ko prideš ven z predora.

Uporabniški avatar
Pavel_P
Stalni uporabnik

Kraj: Kr&Lj

Napisal/-a Pavel_P Po avg 27, 2007 12:23 pm

Ja, to glede predora tudi meni takoj. Al pa za primer.. če bi šel naprimer v trgovino in ga zunaj na parkirišču ugasnil, šel po nakupih, vmes še na pjačo pa potem nazaj pa ga prižgal, bi tudi takoj našel. Sam tkole k mi pa leži tuki na mizi pa ga ne uporabljam dnevno, ampak vsake tolk časa, pa kar nekaj časa traja da najde signal.. Pa niti ni odvisno od tega, če sem ga ugasnil ko sem prišel do doma (torej na istem mestu kjer bom tudi začel pot) ali pa kje drugje in sem se z ugasnjenim pripeljal nazaj. (Čist tko, če bi bla slučajno kakšna fora, da išče satelite tam, kjer je končal.)
blind3k, si to že probal, da par dni stoji pa ga potem prižgeš? No, najbrs ne, ker ga nimaš dost dolgo pa ga zdej še preizkušaš.. :)
lp

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Napisal/-a ice Če avg 30, 2007 12:09 pm

Lucca 5.2 je včerej mal zamedl v LJ, k sm v koloni obstal v tunelu... pot je prav kazal na Celovško levo, ženski glas pa je dejal: "In 50meters turn RIGHT, turn RIGHT here now" :D jeboga... danes pa je na istem mestu deloval, prav tako v tunelu bil nekaj minut :)

Fino je live klikanje po karti za izbiro hiše ali npr. bankomata... tujina je pa sploh lepo pokrita, že v Villachu se lepo najde kakšna kitajska/indijska restavracija ;) travel svetovalec pa ima za nekatere lokacije (npr. stolp "Dom" v Utrecthu) celo napisano katere dneve je odprt + ure ter kratek opis :)
IceBreakr

Uporabniški avatar
PhoenixX
Novinec

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a PhoenixX Če avg 30, 2007 1:37 pm

Sem lastnik GARMIN 660 FM nuovi.
Imam nalozeno adria route in slo POI točke.

Glede naprave...super zadeva, super ekran dobra odzivnost ekrana na dotik. Super FM oddajnik da ni potrebno kablovja vezat na zvočnike. Je pa tko da more bit antenca za radio zlo blizu da ma zadosti močan signal drugače je tezko. Ker nobena frekvenca v sloveniji ni čist prazna (smo pač tko majhni) in ko se premakneš en kilometer in je bla prej prazna frekvenca ze začne lovit drug signal na tej frekvenci in je cela štala.

Glede navigacije...včasih se zenska zmoti ja...levo je desno in desno je včasih levo.
treba je gledati na EKRAN!

Sem šel iz LJ v MB. Do dvorane tabor na SLO:FRA.
MAribor je tko in tko kriza kar se tiče voznje...(ne mislim kvalitete asfalta ;)ljubljanske ulice so 100% drugačne.
In sem dvakrat kiksnu...seveda je potem naredil prepačun in sem 3 minute kasneje prišel na cilj, me je pa vsaj pripelu do tja. HAHA
Dejal bi da a recem ne. A ne ni da in da ni ne. Ce bi da ne bil, dejal bi da. A ker da ni ne, recem ne.

bostjanbyC3
Nov uporabnik

Napisal/-a bostjanbyC3 Sr sep 12, 2007 2:13 pm

mene bi pa zanimalo vaše mnenja o tej navigaciji

http://www.avmap.si/geosat5europe.html

Uporabniški avatar
For
Poznavalec foruma

Napisal/-a For Sr sep 12, 2007 11:32 pm

Fantje (in dekleta) super ste! 22 strani sem prebral....zelo uporabna tema :D

Škoda edino da se EX-B že več kot en mesec ni oglasil :(

Vas je kar nekaj ki se spoznate na to....sam EX-B-jevi posti so mi bili najbolj razumljivi... ;) Glede na to da prodaja navigacije bi ga najbrž kontaktiral, če bi se odločil kupiti tole.... :)

Se opravičujem za OT, ampak tema res zasluži pohvale! ;)

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B So sep 15, 2007 11:22 am

For, saj je oglasim vsake toliko casa, ce imam cas :D Malce sem siht zamenjal, ampak sem se vedno v navigacijskih vodah, cajta imam pa vseeno manj :D Ce imam kaj povedat, se ze oglasim :D

hladni, to je bila pac napaka v kartografiji. Deklica v 660ki pac govori tako, kot vidi po kartografiji, in ce je kartografija narobe, potem te pac hoce peljat tam. Za napake v kartografiji AdriaRoute imas celo email naslov na http://www.navigo-sistem.hr/ (prej preveri, da imas najbolj zadnjo verzijo AR nalozeno, da ni slucajno zadeva ze popravljena).
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Napisal/-a ice To sep 25, 2007 11:07 am

Največja svetovna konkurenca Garminu je končno tu:
http://www.mimovrste.com/artikel/318002 ... tom-one-xl

Review napišem, ko ga dodobra stestiram (1 week or so).
IceBreakr

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale To sep 25, 2007 12:02 pm

Piše, da ima ta TomTom podrobno karto SLO :shock: :shock: :shock: :shock:

PA JA. Močno dvomim! !

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Napisal/-a ice To sep 25, 2007 12:28 pm

42% pokritost Slovenije (torej vsa glavna mesta + še manjša). Kot veš pa imaš s TomTomom možnost free upgrejda... Slovenija pa bo baje v kratkem zelo dobro zastopana.
IceBreakr

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale To sep 25, 2007 3:32 pm

Da "baje" poslušam že odkar sem si nabavil svoj prvi GPS pred 4 leti. TomTom niti ni uradno zastopan na slovenskem trgu. :!:

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B To sep 25, 2007 8:41 pm

paskvale je napisal/-a:Da "baje" poslušam že odkar sem si nabavil svoj prvi GPS pred 4 leti. TomTom niti ni uradno zastopan na slovenskem trgu. :!:

Res da ni uradno zastopan na SLO trgu, vendar so ga vsaj koncno zaceli uvazat! KONCNO!

Eastern Europe najnovejsa karta za TomTom (TeleAtlasova kartografija) je na voljo ze od maja nekje priblizno, ce sem si prav zapomnil in vkljucuje izredno dobro pokritost Slovenije. Ceste boljse od AdriaRoute za Garmina, hisnih stevilk pa ima sicer manj, ampak to bo ze popravljeno. Zadevo testiram ze par mesecev, ze par ljudem sem jo tudi nalozil na dlancnike in je po Sloveniji SUPER! Hrvaska je pokrita na zalost zaenkrat se dosti slabse od AdriaRoute. Se dodatno izboljsana kartografija Slovenije od TeleAtlasa pa je napovedana za konec leta, ce se prav spomnim (podatki so javno dostopni na TeleAtlasovi strani), kar pomeni da TomTom upam da dobi se boljso kartografijo Hrvaske in pa se dodatno pokritost se manjsih cest in hisnih stevilk po SLO.
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed To sep 25, 2007 8:52 pm

a kdo ve kako bi se dalo skrekat al pa naložit z neta karto za slovenijo. Gre za HPjev dlančnik z gpsjem in tomtom programom.

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo Sr sep 26, 2007 8:42 am

Tale TomTom GO 720 T je dražji kot Garmin 250w + karta Adriarute. Pa še edini je ki ma nadzor preko govornih ukazov. :?

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Napisal/-a EX-B Pe sep 28, 2007 12:14 am

lenivec je napisal/-a:
ghandaed je napisal/-a:a kdo ve kako bi se dalo skrekat al pa naložit z neta karto za slovenijo. Gre za HPjev dlančnik z gpsjem in tomtom programom.

nima smisla še 1x pista vsega, maš na mobisuxu in alter.si navodila

Ves softwer in kartografija pa je na "piratskem zalivu" v obliki torrentov ;)
Lp. Grega, DipLab.si
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov