Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ Če mar 20, 2008 10:11 pm

evo pa bo se ena ogabna stvar na sajbi..k ucasih tista naleka za tehnicni :roll:
Slika

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 20, 2008 10:19 pm

Se vam ne zdi da se boste tisti ki avtoceste koristite 3x na leto precej lažje prilagodili tistim, ki se vozijo v službo po avtocestah vsak dan. :roll: Verjetno se taki lažje vozite tistih 3x po navadnih cestah (samo zaradi tega nasprotovati zakonu, ki bo olajšal življenej mnogo ljudem je pa bolno). Imam kolega ki letno za avtoceste zapravi po 800 in več eur. Takih je ogromno (pa ne spet sedaj misliti da taki itak zaslužijo po 2 in več k eur). In pomeni ogromen strošek. Da ne bi kdo mislil da (no vsaj večina) delodajalcev povrne še cestnino...
Kot pričakovano so najbolj glasni tisti, ki imajo službo/šolo/kaj tretjega pred nosom.
Tudi če bi bilo 10 EUR bi se spet našli nergači.

Kot že rečeno: stvar bo olajšala transport tistim, ki se vozijo na delo vsak dan. Mnogim je sedaj pot vzela ogromno časa zaradi tega ker so bile cestnine enostavno predrage in so se posluževali navadnih cest (le občasno avtocestam). kot že rečeno, najlažje je govoriti takim, ki imajo službo pred nosom.

Pa skrajni čas je da se "ocestnini" obvoznica v Lj. Do sedaj so bili uporabniki obvoznice priviligirani napram drugim uporabnikom hitrih cest. Sedaj to jasno ni bilo mogoče. No, vsaj privilegijev ne bo več!

Velika prednost bo to tudi za delodajalce, saj bodo od sedaj prispevali le 55€ namesto prejšnih 800€ na leto...

moraš biti pa kakšen direktor, če si dobil povrnjeno avtocesto. Vidim da imaš službo v domačem kraju... Če misliš da delodajalec povrne stroške cestnine se motiš (da bi poleg dela bencina dobil še za avtocesto :roll: ). Če si hotel biti highwayman si moral kar precej odpreti mošnjiček

evo pa bo se ena ogabna stvar na sajbi..k ucasih tista naleka za tehnicni

S tem da ima vinjeta en namen, tista je bila pa pointless

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če mar 20, 2008 10:39 pm

Sem proti vinjeti, pa četudi je 55€. Največja bedarija se mi zdi to, da ni prenosljiva, pa da ni dnevnih in 10-dnevnih. S tem, da jo bomo morali imeti tudi na LJ obvoznici in hitrih cestah, so pa itak nardil letno vinjeto obvezno. Če folk ne bi več hotel uporabljati obvoznice, bi nastal kaos v LJ... :evil:
V bistvu bi lohk ta znesek kar prišteli k registraciji, ker bo itak skoraj vsak moral nabaviti letno. :roll:

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 20, 2008 10:43 pm

Aha no za tiste, ki se furajo enkrat ali dvakrat letno.
Lahko boste probali svojo srečo, da vas ne prekontrolirajo za tisto nalepko! :D Mislim da bo to precej manjša ovira, saj folk ne ustavi že vožnja v vinjenem stanju, stotka po naselju ...
Taka verjetno (ko bo vinjeta stalnica), da vas ustavijo in prekontrolirajo bo izredno majhna. :-P

Energetik: mi lahko pojasniš od kje privilegij vožnje po obvoznici (ki je dolga koliko 15,20km), medtem ko moraš za manjšo razdaljo od vrnike do ljubljane plačati? :roll: Do sedaj to jasno ni bilo mogoče kontrolirati, z vinjeto pa je. Zakaj bi bili nekateri upravičeni do tega privilegija. Če bi bila vožnja po obvoznici zastonj je lahko pa po vsej trasi..

V bistvu bi lohk ta znesek kar prišteli k registraciji, ker bo itak skoraj vsak moral nabaviti letno.

Ja, 2 mio ljudi živi v LJ, da rabi za po obvoznici.....

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa Če mar 20, 2008 10:53 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Ne vem pa zakaj so vinjete datumsko fiksne. Ne bi mogli preluknjat datum, ko si jo kupil in bi potem veljala 12 mesecev? Za domačine ne bo problem, med zdomci, ki bodo hodili domov pred božičem in se vračali po novem letu, pa bo najbrž kar nekaj hude krvi...

Velika prednost bo to tudi za delodajalce, saj bodo od sedaj prispevali le 55€ namesto prejšnih 800€ na leto...

Zame vinjeta ni ugodna, ker za AC po mojem še nikoli nisem dal več kot 55€ v celem letu, službo imam v domačem kraju, žena tudi. Imam tudi tri avtomobile, tako da bo treba vinjeto dat na nek pleksiglas in potem seliti iz avta v avto... Kakorkoli že, meni bi dnevna vinjeta zelo prav prišla.

Ja v Poljanski dolini pa res ni ac. Tako kot jaz 20 km do AC. Praktično pa na leto grem samo dvakrat. Jaz ne vem zakaj niso uvedli še tedenske vinjete. Sama požrešnost jih je.
Itak bom pa šel po regionalki. Niti pod razno ne dam 55 evrov.
lp
lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če mar 20, 2008 11:06 pm

obvoznica je sestavljena iz besede obvoz :D se pravi to pa zato da so sprostili mestni promet oz. mestno jedro :D

2 mio ljudi v lj...hm nism vedu da ih je toliko :lol:

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če mar 20, 2008 11:08 pm

Mislim da se bom kar na crno brez vinjete tistih parkat na leto po avtocesti pelal.
Nekako se mi ne zdi fer, da se bom na leto npr 5x pelal po avtocesti in bom istotak placal kot nekdo ki se usakodnevno vozi na siht

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa Če mar 20, 2008 11:11 pm

Uf pomoje bodo kazni, kar velike.
lp

Dr.M3
Uporabnik

Napisal/-a Dr.M3 Če mar 20, 2008 11:12 pm

offtopic: žajfa aka sonček: zakaj maš pa drugi nick, so te banali? :P

obvoznica je sestavljena iz besede obvoz se pravi to pa zato da so sprostili mestni promet oz. mestno jedro

:D No avtocesto lahko imenujemo tudi komfortnica, da se olajša dostop do dela ljudem, ki so oddaljeni. zakaj bi bili obvozničani priviligirani pred uporabniki komfortnice ko pa za to ni nikakršne potrebe več. :-P To da se sprosti mestno jedro ni nek izgovor (do sedaj je seveda bil ker kontrola ni bila možna). Zakaj potem ni zastonj še parkiranje po garažnih hišah in folk dela gužvo po pločnikih in spet "betonira" jedro! :P

Pa še nekaj je dragi moji. Ko že toliko poudarjamo družino in da je treba z otroci preživeti čim več časa, skratka da je družina čimveč skupaj. Avtocesta lahko prihrani ogromno časa.........

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če mar 20, 2008 11:17 pm

@dr.m3:
off topic: kako to da neveš zakaj so banali sončka...je mel "probleme s pc"

ontopic:
tako je, avtocesta je zato da prihrani čas in z veseljem jo uporabljam zato bom z veseljem plačal za vinjeto in se veselil nizkega stroška uporabe avtoceste v prihodnje...
raje dam tistih 55 € za celo leto kot pa da vsakič ko grem na ac da brskam po žepih in da dajem na vsakih cca. 20km 1.5€

Uporabniški avatar
aygo
Novinec

Kraj: slovenija

Napisal/-a aygo Če mar 20, 2008 11:47 pm

Avtoceste in hitre ceste:

* H5 Škofije - Srmin.

Potek in dolžina posameznih avtocest in hitrih cest v upravljanju DARS d.d.:

Avtoceste in hitre ceste v upravljanju DARS d.d. Dolžina
A1 Mejni prehod Šentilj - Pesnica 10,7 km
A1 Maribor vzhod (Ptujska cesta) - Srmin

224,3 km
Skupaj A1:

241,4 km
A2 Mejni prehod (Predor Karavanke) - Hrušica

5,3 km
A2 Hrušica - Vrba

13,5 km
A2 Podtabor - Kranj vzhod

13 km
A2 Kranj – Ljubljana (Šentvid)

20,3 km
A2 Zahodna obvozna avtocesta Ljubljane Koseze - Kozarje

7,2 km
A2 Ljubljana (Malence) - Pluska

37,5 km
A2 Hrastje - Lešnica

7,8 km
A2 Kronovo - Obrežje

39,1 km
Skupaj A2:

143,3 km
A3 Gabrk (pri Divači) - Fernetiči

11,3 km
Skupaj A3:

11,3 km
A5 Vučja vas – Beltinci

14,6 km
Skupaj A5:

14,6 km
Skupaj avtoceste (A1, A2, A3 in A5) v upravljanju DARS:

411,0 km
H2 hitra cesta skozi Maribor

9,9 km
H3 Severna obvoznica Ljubljana

9,2 km
H4 Podnanos – Vrtojba

32,2 km
H5 Škofije - Srmin - Koper

8,8 km
Skupaj hitre ceste (H2, H3, H4 in H5) v upravljanju DARS: 53,7 km
SKUPAJ VSE AVTOCESTE IN HITRE CESTE V UPRAVLJANJU DARS: 464,7 km

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če mar 20, 2008 11:54 pm

Dr.M3 je napisal/-a:Energetik: mi lahko pojasniš od kje privilegij vožnje po obvoznici (ki je dolga koliko 15,20km), medtem ko moraš za manjšo razdaljo od vrnike do ljubljane plačati? :roll: Do sedaj to jasno ni bilo mogoče kontrolirati, z vinjeto pa je. Zakaj bi bili nekateri upravičeni do tega privilegija. Če bi bila vožnja po obvoznici zastonj je lahko pa po vsej trasi..

Ja, 2 mio ljudi živi v LJ, da rabi za po obvoznici.....

Pa, kaj tebe tolk ljubljanska obvoznica moti in najdu si ravno Vrhniko, kjer bi v bistvu morali plačevati 55 centov jih pa plačujejo "le" 30, ker je zadeva subvencionirana. Zakaj pa se ne vprašaš zakaj Domžalčani ne plačujejo nič? Al pa Grosupeljčani oziroma prebivalci Ivančne in okolice? Iz Ivančne Gorice do Ljubljane je koliko? 25km? , ki so bili do zdaj zastonj. :shock:

Zadevo bodo zdaj pač plačevali VSI uporabniki AC in ne kot zdaj, ko so nekateri uporabljali AC zastonj - ali zaradi tega, ker ni bilo cestninskih kioskov ali pa zato, ker so se jih izogibali.

Po drugi strani pa govorimo o 4,6€/mesec (z besedo ŠTIRI cele ŠEST evra) - če si pa tega denarja na mesec ne morte privoščit oz boste klele doktoriral iz protivinjetnega nerganja, je najbolje, da takoj avto prodate tiste 4,6€ pa vsak mesec zapijete v prvi gostilni.

Po moje bo to najbolje, da utopite žalost in fovšijo do vseh tistih, ki bodo s tem prihranili. Pa kaj a mislite, da je folk navdušen, da se mora vsak dan vozii v službo in nazaj tudi po uro ali dve samo zato, ker si pri teh cenah nepremičnin ne more privoščiti bivališča v bližini delovnega mesta?

A se nobenemu ne zdi pretirano, da so nekateri plačevali po 800 - 2000€ na leto samo zato, da je plačal AC. A to je pa bila realna cena za uporabo AC - ma dejte no sej niste resni, takrat, ko drugi mastno plačujejo sami se pa vozite zastonj ste pa vsi tiho kot riti. Stopte malo iz okvirjev enodimenzionalnosti in si poglejte big picture - ni vse v denarju in samo denarju.

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Pe mar 21, 2008 9:41 am

BBoss je napisal/-a: Al pa Grosupeljčani oziroma prebivalci Ivančne in okolice? Iz Ivančne Gorice do Ljubljane je koliko? 25km? , ki so bili do zdaj zastonj. :shock:

Ja madonca no, pa zgleda, da so nekateri tu gor res malo butasti oziroma se jih čisto nič ne prime, pa čeprav, naj bi bili t.i. ''poznavalci foruma''.
Pa dajmo še stopetnajstič ponoviti (Bboss, sedaj pa dobro 'poslušaj'):

Prebivalci Grosuplja, Ivančne gorice in tam okoli so bili s strani investitorja (država) v času, ko se je gradila AC seznanjeni, da bo trasa nove ceste 'povozila' staro magistralno cesto in tako so ti kraji ostali brez normalne prometne povezave (razen čez vasi in mimo kmetij....). Država je tako privarčevala pri gradnji, za kompenzacijo pa je bilo rečeno, da se na tem odseku ne bodo zgradile cestninske postaje.

Pa nehajte že 1x metati Dolenjske v isti koš, kot npr. Domžale. Ali pa pojdite nazaj v malo šolo...
Zadnjič spremenil maestro, dne Pe mar 21, 2008 9:46 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe mar 21, 2008 9:44 am

aygo je napisal/-a:7,8 km
A2 Kronovo - Obrežje

.....tukaj reci in piši je skoraj 40 kilometrov razdalje....

maestro
Novinec

Napisal/-a maestro Pe mar 21, 2008 9:45 am

Pure, Primorci nimajo čisto zaprtega sistema, ampak se jih ogromno, predvsem tudi tovornih vozil, cistern in podobnih, redno izključuje v Kozini ali na Divači, ter na AC pridejo spet pred viaduktom Črni kal, kjer se nato zastonj peljejo do Kopra (in obratno seveda).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe mar 21, 2008 11:11 am

maestro je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a: Al pa Grosupeljčani oziroma prebivalci Ivančne in okolice? Iz Ivančne Gorice do Ljubljane je koliko? 25km? , ki so bili do zdaj zastonj. :shock:

Ja madonca no, pa zgleda, da so nekateri tu gor res malo butasti oziroma se jih čisto nič ne prime, pa čeprav, naj bi bili t.i. ''poznavalci foruma''.
Pa dajmo še stopetnajstič ponoviti (Bboss, sedaj pa dobro 'poslušaj'):

Prebivalci Grosuplja, Ivančne gorice in tam okoli so bili s strani investitorja (država) v času, ko se je gradila AC seznanjeni, da bo trasa nove ceste 'povozila' staro magistralno cesto in tako so ti kraji ostali brez normalne prometne povezave (razen čez vasi in mimo kmetij....). Država je tako privarčevala pri gradnji, za kompenzacijo pa je bilo rečeno, da se na tem odseku ne bodo zgradile cestninske postaje.

Pa nehajte že 1x metati Dolenjske v isti koš, kot npr. Domžale. Ali pa pojdite nazaj v malo šolo...

No gospod, najbolj pameten na tem forumu potem pa razloži zakaj na cestnini na DOB-u plačaš vso avtocesto od Trebnjega čisto do Ljubljanskega obroča? Da, tudi ta del od Ivančne in mimo Grosuplja. A se ti ne zdi, da bi bilo pa potem fair tudi za tistega, ki pride iz smeri NM in Krškega, da bi torej plačal cestnino le do Ivančne Gorice?

Po tvoje zgleda, da ljudje iz Dolenjskega konca morajo biti pač eni bolj enakopravni kot drugi in tudi takšni dogovori o necestninjenju določenega dela so tudi privedli do uvedbe vinjet. Zdaj jo bomo pa plačevali vsi, ki jih bomo uporabljali in to je sigurno bolj pošteno kot prej, ko so nekateri plačevali veliko drugi pa nič.

Da pa ne boš spet pokonci skočil te lahko pomirim s tem (in potolažim tvoj ego), da tisti, ki se več vozijo porabijo tudi več goriva in v državno kasico prasico prispevajo tudi temu primerno več trošarin in DDV-ja. Tako, da brez skrbi, da tudi tisti, ki se več vozi tudi temu ustrezno več prispeva za skupno dobro. Ja, države in institucije, ki jih koristimo vsi se bogato napajajo tudi iz naslova teh trošarin in DDV-ja

Če pa si opazil je bil pa moj odgovor Dr.M3-ju, ki se je spravil zgolj nad Lj-obvoznico (pozor, nisem Ljubljančan, da ne bo pomote), ki tudi, če bi jo hotel je ne moreš normalno cestniniti po zdajšnjem sistemu. Ker se je sukal samo okrog tega sem mu pač napisal nekaj primerov. Če pa želiš ti pa še kakšnega omenim (recimo AC mimo NM, pa v dolenjski smeri AC od Družinske vasi do Gmajne, pa AC skoraj do NG, pa Prekmurje, pa nekateri odseki na odprtem sistemu cestninjenja, pa gorenjska AC mimo Jesenic, pa od Kranja do izvoza za Tržič.....).

AC stanejo, kredite je treba odplačat (sami se ne bodo) in končno se je našel sistem, ki bo razbremenil veliko domačih državljanov oderuško visokih cestnin in prenesel velik del tega bremena na tujce in tranzit čez Slovenijo se pa najdete nekateri, ki bi za kurčevih 4,6€/mesec zgleda prodali tudi svojo mamo.

In da dragi Maestro, po novem boš plačal, če boš hotel uporabljati katerokoli AC in hitro cesto in konec je zastonjskega jahanja le teh pa naj si bili razlogi takšni in drugačni. Ima pa seveda vsak možnost, da se AC in hitrih cest v prihodnje izogiba in privarčuje vsak mesec slabih 5€ a ko bo zaradi tega samo 1x na leto naletel na policaja v naselju in pri 55km/h plačal 80€ (po novem ZVCP-ju) bo hitro ugotovil, da je vinjeta prekleto poceni.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe mar 21, 2008 11:26 am

BBoss je napisal/-a:Ima pa seveda vsak možnost, da se AC in hitrih cest v prihodnje izogiba in privarčuje

...nima vsak.....šesterazrednega občinskega kolovoza skozi hosto ne štejem za vzporedno regionalko...............v tem je problem!!!

OBrežje - LJ. bi stara E94 morala ostat, oni pa naj gradijo zaradi mene tri avtoceste in levo in desno in po "luftu" če hočejo ampak "moja" mora ostat - meni so pa mojo cesto uzeli (povozili so jo) in TRDILI, da bodo te odseki kjer je cesta "povožena" neplačljivi in sedaj me silijo naj nekaj plačam, če hočem na šiht pridet....... :roll:

P.S pa videli bomo kako dolgo bo cena 55 "zdržala"......do volitev.... :lol: (potem se banda zamenja in vse "jovo na novo" .....oz po starem "j**e lud zbunjenog"...

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe mar 21, 2008 11:35 am

Naj mi nekdo pove na kak način bodo te vinjete neprenosljive?
Ali bo ob nakupu potem v bazi, kdo jo je kupil oz. bo vezano na registersko tablico avta? Potem bi ob nakupu, ko ti jo kasira nekak mogli vpisat v neko bazo podatkov tablico avta za katerega se bo uporabljala, drugače jaz ne vem na kak način bi bila neprenosljiva.
Pač bi jo nalepo na neko tanko prozorno folijo in potem tisto folijo na šajbo, potem pa ko jo rabiš v drugem avtu potegneš tisto folijo s šajbe pa na drug avto.
Ali to ne bi bilo izvedljivo?
Če bi to tak šlo bi jo še jaz kupo pa bi si jo s sestro podajala, kdaj bi kateri rabo. Seveda je tudi druga možnost, da si izmenjava avte, samo mislim, da to ne bo izvedljivo. ;)

Uporabniški avatar
-tomi-
Novinec

Napisal/-a -tomi- Pe mar 21, 2008 11:38 am

...ma kul so te vinjete čeprav bi jih jaz zlil v cestnino ki jo plačamo pri podaljšanju registracije ki bi se povečala za teh 55€ ...nej jo ma vsak - se mi zdi to da kjer se da razbremenimo regionalke kar stvar nacionalnega interesa.

lp

aja ps: da ne bo kdo mislil da se oglača nekdo ki se sam po ac vozi - letno grem dvakrat v koper pa dvakrat v kranjsko goro
Zadnjič spremenil -tomi-, dne Pe mar 21, 2008 11:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
KANZYANI
Novinec

Napisal/-a KANZYANI Pe mar 21, 2008 11:38 am

žajfa je napisal/-a:
Ja v Poljanski dolini pa res ni ac. Tako kot jaz 20 km do AC. Praktično pa na leto grem samo dvakrat. Jaz ne vem zakaj niso uvedli še tedenske vinjete. Sama požrešnost jih je.
Itak bom pa šel po regionalki. Niti pod razno ne dam 55 evrov.
lp

Zakaj niso dali tedenskih? Ja zato, da bomo lahko po žepu udarili kolone tujcev, ki se valijo čez našo državo. Če bi uvedli tedensko se takoj močno poviša letna cena vinjeta, kar pomeni da bi veliko manj domačih kupilo vinjeto in nismo nič naredili, ker bi se večina ponovno šlepala po strankih cestah. Bi bilo čisto fajn, če bi še polletne ukinil in bi tako lahko dodatno znižali letne še za kakšnih 10 €. Ne uporabljam ogromno avtoceste, ampak mislim da je takšen koncept dober - relativno nizke cene letnih in brez vinjet na krajši rok .
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov