Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a lizard To jun 14, 2011 9:38 pm

Tisti, ki hočete kakršenkoli nasvet ne bi bilo slabo, da odprete knjižice z navodili in napišete katerim standardom mora olje ustrezati, ker vse piše - ne moremo za vsak motor posebej vse na pamet vedet. Ko to ugotoviš pa greš k boljšim proizvalajcem olj preverit če imajo olje ki ustreza zahtevanim standardom. Že milijonkrat povedano so med boljšimi proizvajalci na slovenskem trgu naslednji: Motul, Fuschs, Mobil, pa tudi kak Shell itd... Če pa pač nobeno izmed njihovih olj ne ustreza zahtevam, pa pač ostanete na trenutnem olju in (očitno) zelo specifičnim standardom, katere zahtevajo določene znamke za svoje motorje.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr jun 15, 2011 7:05 pm

Ajde, da izlijem svoje frustracije. Imam renoja ( :lol: ) za katerega je predpisan standard rn0700, če me spomin ne vara. Kakopak ustreza ELF, in sicer evolution 5W40. Zanima me nekaj drugega; nekje sem pobral informacijo, da imajo ELF-ova olja dodatke detergentov (bog si ga vedi čemu - ampak, kdo sem jaz, da bi sodil) zopet druga ne. No, zanima me kateri proizvajalci tlačijo deteregent v olje, tako kot to počne ELF? In kako je z menjavo olj - t.j. ob prehodu s takega, ki ima detergent in kontra.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jun 16, 2011 9:18 am

Vsa dizelska olja imajo detergente, nekoliko manj jih imajo tudi sintetična olja za bencinarje, ne vem kje si to slišal, da jih ima samo ELF.
Problem je lahko, če greš z nekega mineralca brez detergentov, kjer so se saje nabirale skozi leta, na nekega sintetičnega z veliko detergentov in ti potem vso tisto umazanijo spuca v 1 mesecu. Lahko ti tudi začne žreti olje, če je mašina razmahana, ker je prej tista umazanija zatesnjevala stike.
Dejansko v 1 mesecu rata sintetika po 10 letih mineralca čisto črna, tako spuca mašino, sem sam preizkusil.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
alexmazda
Novinec

Napisal/-a alexmazda To jun 21, 2011 3:20 pm

VSA olja vsebujejo detergente, razlikujejo se le po količini le-teh. Ne vem, kje dobivate ideje, da nekatera olja pa nimajo prav nobenih detergentov. Olje, ki spremeni barvo, jo spremeni zato, ker detergenti nase vežejo umazanijo. Hitreje spreminja barvo, več detergentov ima in obratno. Tako se preprečuje nastanek pojava, ki ga s tujko opišemo z besedo "sludge build-up", gre pa se za depozite nečistoč v motorju, ki ga olje z malo detergentov ne veže nase. To je tudi največji razlog, zakaj je potrebno olje zamenjati redno, ker s tem odstranimo vezano nečistočo v olju.

Problem nabiranja tega "sludge-a" (se opravičujem za tujko, toda slovenskega ekvivalenta ne poznam) so imeli predvsem uporabniki določenega modela Castrol Syntec (in verjetno še kakšno), ki vsebuje izjemno malo detergenotv že v štartu in ne zmorejo vezat nase veliko umazanije zaradi tehnologije izdelave. Ta se zato nabira v notranjosti in lahko pride do katastrofalnih poškodb. Tako so recimo tovarne kot so Audi, VW, Toyota, Lexus že bili zaradi tega na sodišču, ker so crkovale nove mašine zaradi nabiranja te nečistoče. Med najbolj znanimi modeli so bili: VW Passat, Jetta, Golf, New Bettle, 1.8 Turbo v Audijih, pa recimo Saab Aero pa še kakšen se najde. Povečini je ta problem veljal za stara mineralna olja, toda, kot je nekaterim znano, prodaja Castrol svoja olja kot sintetična, čeprav so mineralna oz so izpeljanka iz mineralnega olja (takozvana PAO tehnologija mineralne osnove "sintetičnega" olja po Castrolovi definiciji sintetike). Ni vsaka sintetika ... sintetika. To je pač marketing. Če koga zanima več o tem sporu med Mobilom in Castrolom, ki je kupce zavajal s svojo definicijo o tem, kaj sintetika pravzaprav je, je Katherine Bui napisala dober povzetek o tem: klik.

To je recimo lep primer motorja z depoziti umazanije:

http://www.carbibles.com/images/sludge2.jpg

Pa če koga zanima branje o poravnavi Toyote glede tega: http://www.oilgelsettlement.com/ . Ostale firme, kolikor vem, se pa še tožijo z lastniki avtov preko skupne tožbe.

Drugače pa tako kot je rekel lizard: najprej pogled v knjižico in pogledat, kakšno gradacijo priporoča proizvajalec in ne katero firmo. Vsak avtomobilski proizvajalec ima namreč podpisano pogodbo z nekim izdelovalcem olja in tega priporoča, ne pa predpisuje. Predpisuje se SAMO in izključno gradacija (recimo 10W40 itd.). Vsak posameznik pa nato izbere olje iz različnih cenovnih razredov, ki si ga lahko privošči. Ni vsako 5W40 olje enako kakor tudi ne vsako 0W30.

Mineralna olja so načeloma najcenejša in nimajo velikega razpona gradacije. Potem je tu polsintetika na različne načine (mešanica minerlanega in izdelanega olja), ki je srednji razred olj in pa olja na glikol bazi, ki so najdražja (to so polialkilenglikol baze olj). Prvi dve grupi se mešata med sabo, za kar je dokaz tudi obstoj pol-sintetike, tretja grupa pa se ne meša, saj ni narejena iz naftnih verig molekul.

Vse ostalo pa se lahko prebere tukaj, le angleško je potrebno znati.

PS: Za normalno uporabo bo tudi najcenejši Esso ali pa kakšno Lidl olje dovolj, le zamenjati ga je potrebno na predpisan interval ali eno leto, kar je pač prej.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jun 21, 2011 7:19 pm

Hvala. Ni, da bi dobil idejo - baba čula, baba rekla. Zato vprašam :D
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

gofra
Uporabnik

Skupinski nakup olja na www.opieoils.co.uk

Napisal/-a gofra Sr jul 06, 2011 11:52 am

Zdravo!

v kratkem bom narocal olje na http://www.opieoils.co.uk/.

Olja so izjemno poceni, bera je precejsnja, poštnine pa je cca 25 GBP pri naročilih do 20kg oz. L. Iscem kandidate, ki bi zelili narocati, da bi si lahko porazdelili stroske posiljanja - vsi interesenti se prosim javite tukaj!

LpF

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Skupinski nakup olja na www.opieoils.co.uk

Napisal/-a INFINITI Sr jul 06, 2011 1:49 pm

Sem pogledal in se mi ne zdi poceni.

Jaz recimo rabim Castrol Edge 5W30.

Pri nas je 1 liter 9,89 EUR
http://www.kupipoceni.si/castrol-edge-5w30-p-2730.php

Na tvoji spletni pa cca 17 EUR
http://www.opieoils.co.uk/p-713-castrol ... e-oil.aspx
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr jul 06, 2011 2:12 pm

Liter je res drazji, kantica stirih pa vec kot se enkrat ceneje.

Sicer pa zavisi - kar sem gledal sam je bilo bistveno ugodneje od konkurence. Majo pa za podoben primere "price beater" ;)

LpF

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jul 06, 2011 2:35 pm

gofra je napisal/-a:Liter je res drazji, kantica stirih pa vec kot se enkrat ceneje.

Za 4L piše cena 39 funtov, kar je ca. 45€+poštnina, na mimovrste imaš pa 5L 50€, tako da si na istem. ;)
Sem pogledal tudi za olje za motor in štirikolesnik (Motul) in je cena ista kot pri nas).

Je pa res, da je v tujini večja izbira kakšnih bolj redkih (=specifičnih) olj.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr jul 06, 2011 2:59 pm

...tako nekako. Jst jemljem gor Fuchs oz. Silkolene, ki ga pri nas ni moc dobit (vsaj ne da bi jaz vedel).

LpF

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Sr jul 06, 2011 3:06 pm

Katero olje bi bilo primerno za 1.8 tdci motor od Forda....da vidim, če se mi splača naročiti. Seveda se mi gre za boljšo kvaliteto
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jul 06, 2011 3:09 pm

gofra je napisal/-a:...tako nekako. Jst jemljem gor Fuchs oz. Silkolene, ki ga pri nas ni moc dobit (vsaj ne da bi jaz vedel).

LpF

A mogoče veš kaj bi bila alternativa temu olju?
http://www.opieoils.co.uk/p-60190-mobil ... e-oil.aspx

5W-50 za predelan VAG-ov 1.8 20V turbo motor

lp

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra Sr jul 06, 2011 4:20 pm

@ speedfreak:

Fuchs TITAN XTR 5w-30 - 6L pride cca 26 funtov
Millers Oils XSS 5w-30 Semi Synthetic - 5L /30 funtov
Castrol Magnatec 5W-30 A1 Fully Synthetic - 4L / 31 funtov
Motul FORD SPECIFIC 913A and 913B 5W-30 - 1L / 6 funtov

To so olja potrjena s strani Forda. Imas pa kup drugih olj, ki presegajo ustreznost in so bolj kvalitetna vendar je potrebno nekaj malega raziskovanja ;) Fantom lahko tudi pises gor in jim poves, da imas zeljo tocit v svoj avto kaj boljsega in ti bodo pomagali - so precej odzivni in prijazni.

@ Pero - po specifikacijah sodec, Redline 5W50 izgleda kot top olje za to kar isces - sam bom jemal Silkolene / Fuchs Titan Pro race S. Je polna sintetika, ki bazira na estrih. Ampak meni zadosca 30ka, motor ni navit. V gradaciji 50 ga imajo samo 10W :/ Morda se Amsoil? Ce dobis - drugace pa: sales@opieoils.co.uk - bodo fantje pomagali! ;)

LpF

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 06, 2011 4:55 pm

Pero, tudi jaz vem samo za Redline 5W-50. Razlika je ta da je Mobil 5W-50 PAO sintetika, Redline pa ester sintetika, zato ima višji HTHS. Treba je tudi vedet, da se v ester sintetiko praviloma daje nekoliko manj detergentov, zato ga je pametno menjavat bolj pogosto - recimo na 10.000 km (ampak tu zelo vpliva tudi to kako voziš). Jaz osebno sicer ne bi točil ester sintetike za neko normalno športno vožnjo, če pa bi bil pa redni obiskovalec Grobnika pa vsekakor! Tako, da bo Mobil 1 5W-50 pomojem čisto dovolj, res pa je da je olje v tej gradaciji prava redkost, čeprav je dobra tako pri hladnem zagonu (tudi pozimi) kot pri divjanju.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jul 06, 2011 5:11 pm

Gre se za Audi S3 1.8T, predelan na 300 konjev. Na leto se naredi nekaj čez 15.000km. Vožen je ljubiteljsko na dolge relacije v tujino, pretežno po AC, kjer se ga občasno pritisne preko 250kmh, nasplošno pa po omejitvah. Dirkališča ne bo videl.
Od predelave je že več kot 30.000km. Do sedaj (tudi pred predelavo) se je na rednih servisih (15.000km) točilo olje Mobil 1 5W-50, s katerim ni težav.
Sem pa zasledil da to olje menda ni več v proizvodnji oz. v prodaji.
Zato me zanima, s čim ga je priporočljivo nadomestiti. ;)

lp

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Sr jul 06, 2011 6:54 pm

Na mimovrste sem videl da imajo olje Elf 5W50 in prav tako Mobil 5W50. Je pa res da Mobil-a nekaj časa ni bilo za dobiti v nobeni spletni trgovini. Sedaj je spet :D

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr jul 06, 2011 7:24 pm

Pero, za tako vožnjo komot ostaneš na obstoječem olju, saj je avtocesta še najmanj obremenjujoča do olja - tistih par izpadov do 250 za 5W-50 Mobilovo olje ni nikakršen problem, pogostejše menjave so priporočene pri res športni in tudi mestni vožnji.
Je pa res, daje Mobil za 5W-50 menjal ime, tako da je sedaj znan pod Mobil 1 Peak Life 5W-50 in je še vedno v proizvodnji. Kar se pa ester sintetike tiče - to pa uporabljaš takrat ko avto pritiskaš skoraj vsakič ko je v uporabi in obiskuješ raznorazne trackday-e.

Mobila 5W-50 pa dobiš na več mestih:
http://www.motornaolja.com/mobil?zenid= ... 1f69006ec8
http://www.petronia.si/Motorno-olje/Mobil

Pa sigurno se še kje najde.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Sr jul 06, 2011 10:27 pm

ule je napisal/-a:Je pa res da Mobil-a nekaj časa ni bilo za dobiti v nobeni spletni trgovini. Sedaj je spet :D

Zgleda, da res, saj sem še 2 dni nazaj gledal po spletnih trgovinah in ga nikjer ni bilo na spisku. :?
Sem pa vmes že dobil olje (zrihtal znanec), tako da je zdaj spet mir za 15.000km :twisted:
Hvala za pojasnila.

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Napisal/-a 215709 Pe avg 26, 2011 8:55 pm

zdravo!
zanima me katero olje priporočate za 1.4 d4d 55kw. namreč na toyotinem servisu se mi zdi cena olja neprimerna (skoraj 100 eur za 4,5 litra olja) pa tudi ker avto ni več nov in v garanciji sem si rekel da bom od sedaj kupil nekje drugje olje in jim ga tam prinesel. zdj glih se ne spoznam na te številke pa prizvajalce pa to. v knjižici drugače piše za nek standart API CF4 / CF. mislim pa je do zdaj blo notr 5w30 samo nevem katerega proizvajalca(na servisnih listkih je samo ta številka/na računu pa piše toyota olje :S)

hvala za odgovore
Slika

sdkcus76
Novinec

Napisal/-a sdkcus76 Pe avg 26, 2011 10:54 pm

215709 je napisal/-a:zdravo!
zanima me katero olje priporočate za 1.4 d4d 55kw. namreč na toyotinem servisu se mi zdi cena olja neprimerna (skoraj 100 eur za 4,5 litra olja) pa tudi ker avto ni več nov in v garanciji sem si rekel da bom od sedaj kupil nekje drugje olje in jim ga tam prinesel. zdj glih se ne spoznam na te številke pa prizvajalce pa to. v knjižici drugače piše za nek standart API CF4 / CF. mislim pa je do zdaj blo notr 5w30 samo nevem katerega proizvajalca(na servisnih listkih je samo ta številka/na računu pa piše toyota olje :S)

hvala za odgovore

Letnik & model?
mobil 1 5w30 10€/L http://www.avto.net/_OPREMA/ad.asp?ID=5049961 http://www.motornaolja.com
motul 8100 eco energy 5w30 http://www.motornaolja.com/motul/8100-e ... y-5w-30-1l
mobil 1 super 3000 fe 5w30 http://www.petronia.si/Mobil-1-Super-3000-FE-5W30-1L
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov