ghandaed je napisal/-a:mtl je napisal/-a:Saj vsi vemo, da tukaj ne gre zgolj za investicijo. Vsak se mora sam odločit, definitvno je vožnja na plin manj udobna kot recimo na dizel ali bencin, saj zahteva še nekaj dodatnih ''opravil''. Če je to nekomu sprejemljivo se mora pa vsak sam odločit. Sploh pri Ecotec motorjih...
Sam res, od silnega neudobja moram po 100k km prevoženih na plin vsak teden h kiropraktiku. Mislim kakšne eni pokate
Eno in edino dodatno opravilo je, da moraš na pumpi zelen gumb tiščat. To je to.
No, saj vsak svoje tele hvali, to že vemo, vseeno pa je fajn bit realen.
Da zapišem svoje pripombe (PA SEM NA PLINU, da ne bo težav):
- ode prtljažnik v velikosti rezervne gume: in NE, nimam kita za filanje gume, ker mi to nič ne pomaga, če mi kje bogu za leđima raztrga gumo; in ja, ne boste verjeli tudi v letu 2013 se to še vedno zgodi
- servisiranje: prosim, ne mi primerjat bencinca s plinom, temveč je treba dizla s plinom; le to je namreč alternativa, bencinc je bistveno dražji (glede porabe). Torej, recimo če gledamo moje gare, bi pri dizlu bil na variabilnem intervalu in z mojo vožnjo pri nekje blizu 30.000 km servisni interval. Torej recimo enkrat letno. Pri plinu moram it na servis še na 20.000 km, kar pomeni skoraj še en dodaten servisni pregled letno. Če nimaš servisa pred hišo to hitro pomeni še en dan dopusta, dodatna kilometrina v nič. Mnjah, nekaterim to nič ne pomeni, nekaterim pač pomeni nekaj.
- isto glede servisiranja: pri dizlu ni nobenih stroškov s svečkami (no, so, enkrat na 180.000 jih menjaš vse štiri (grelne) za 40 EUR

), pri bencincu so največ na 60.000km, vendar je zaradi plina bolje menjat prej
- menjava injektorjev (vstavkov, karkoli že na injektorjih za plin) na 120.000 km pri nekaterih sistemih stane tudi do 400 EUR. Pri mojem hvala bogu samo 50 EUR, ampak vseeno, je treba še za to skrbet
- tankanje: ja, je treba držati gumb, problem pa je še en (večinoma prisoten na avtocestah): prideš na črpalko, kjer je le ena črpalka za LPG in pred tabo 2 Italijana. Pa je šlo skoraj pol ure. Se mi ni zgodilo samo enkrat. Da ne omenjam tam, kjer je LPG črpalka poleg nafte in bencina, je seveda vedno zasedeno in moraš čakat. Zraven pa 3 črpalke za bencin/nafto prazne. Izgleda tista LPG kratica prav neverjetno privlači nelastnike LPG vozil, da enostavno morajo tam tankat

.
- z dizlom sem tankal enkrat na 1100 km, z LPG-jem tankam v povprečju nekje na 400 km. Sicer naredim s polnim tankom cca. 650-700 km, ampak žal nisem par metrov oddaljen od Verovškove, tako da če že grem mimo, tankam tam, sploh sedaj, ko je tam občutno cenejši plin
- da ne omenjamo vožnje: udobje v vožnji je z dizlom x-krat boljše kot pri bencincu (razen, če trajbaš samo kratke fure, ko je dizel mrzel in se vleče kot razvlečen čigumi). Navor pač.
Sicer sem pa že vse napisal tukaj
http://www.mtl.si/sl/blog/item/78-prime ... tavia.html.
In še enkrat: sem na LPG-ju in kot izgleda ne bom šel kmalu z njega saj sem zadovoljen z njim, ampak je treba bit vseeno vsaj malo objektiven, ne pa samo slepo hvalit svojega konja.
Potem pa vzemimo v ozir še morebitne menjave in razsute motorje, pa se mora vsak sam vprašat, kaj se mu splača.
Je pa ravno zaradi takšnih mnenj (vaših, ne mojih) potem kar nekaj nezadovoljnih lastnikov LPG vozil, saj če berejo forume je vse oh in sploh, nihče ne omenja majhnih ''sitnosti'', itd. Po mojem mnenju je bolje, da potencialnemu LPG vozniku narišeš realno situacijo (ali pa še bolj pesimistično) in bo potem ves zadovoljen, ne pa, da mu vse hvališ, potem pa popi... Je dovolj, da tako dela že večina vgrajevalcev LPG-ja. Žal.
Pa naj bo dovolj na to temo; mojega mnenja ne boste spremenili

, jaz pa vam tudi ne mislim vsiljeval svojega

. Naj si vsak sam prebere in misli svoje.